Autor Wątek: Kolekcja Superbohaterowie Marvela  (Przeczytany 389617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Kolekcja Superbohaterowie Marvela
« Odpowiedź #1320 dnia: Nd, 29 Listopad 2020, 16:09:59 »
Parę stron później, ciągle w pierwszym zeszycie, Scott w żółtym dymku ma "chojny". Przez "ch"!
Tak powinno być. Chojny to taka dzielnica Łodzi ;).

Offline Cringer

« Odpowiedź #1321 dnia: Nd, 29 Listopad 2020, 16:13:32 »
Bazyl dzięki za spoilery.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1322 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 09:31:39 »
W czwartym zeszycie, gdzieś przy końcu jest kolejny dymek bez jednej spacji między słowami.
Ale najgorzej z błędów chyba wypada w "Krótkiej historii Jean Grey" śródtytuł na pierwszej stronie - "Zapruszony ogień". A przecież tu nie chodzi o Pruszków. :) A pod koniec 3 strony tej Krótkiej historii jest zdanie "kolejnym członkiem i rodziny i przybyszem w przyszłości" a powinno być "z przyszłości".

Rzeczywiście, ta historia z Jean Grey jest taka sobie. Znaczy na pewno lepsza, niż gdybyśmy mieli dostać dubel "Wczorajszych X-Men" ale taka sobie. Bo najpierw origin Jean Grey a potem origin Cable'a jak był jeszcze dzieckiem. A w tej drugiej historii mamy jeszcze słabe rysunki Gene Ha. Wolałbym Kuberta.
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Listopad 2020, 09:41:41 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #1323 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 09:50:33 »
A pod koniec 3 strony tej Krótkiej historii jest zdanie "kolejnym członkiem i rodziny i przybyszem w przyszłości" a powinno być "z przyszłości".
Nie chce mi się teraz szukać jak to jest w oryginale, ale to chyba jest dobrze "w przyszłości", jako że to  Jean Grey podróżowała w przyszłość. Cable też był człowiekiem podróżującym w przyszłość, nawet Rachel Grey podróżowała w przyszłość, choć do innej osi czasowej. Żeby to jednak wiedzieć, trzeba przeczytać więcej niż jeden komiks wyrwany z dłużej historii rodzinny Summers.  :)

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1324 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 10:04:37 »
Ilość literówek w najnowszym tomie SBM to jakaś makabra. Naliczyłem ze 20. Do tego pełno jest dymków gdzie brakuje spacji pomiędzy wyrazami.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline xanar

« Odpowiedź #1325 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 10:47:09 »
Czyli, że jak jest gorzej niż zwykle ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1326 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 10:49:04 »
Nie wiem jak jest zwykle bo to pierwszy tom jaki kupiłem od ponad roku, od tomu 72.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1327 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 11:09:03 »
Ale tu chodziło, że Stryfe przybył z przyszłości do naszych czasów - przynajmniej z kontekstu tego zdania, a nie że jest członkiem ich rodziny w przyszłości.

Niedawno czytałem tomy z Angelem i Niewidzialną Kobietą. I naprawdę - były bez takich prostackich błędów jak teraz w Mr Fantastic'u i Jean Grey. Smutek, bo korektorka Agata wyraźnie się nie przykłada.

Offline michał81

« Odpowiedź #1328 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 11:14:02 »
Ok, myślałem, że to gdzieś w dymkach jest. Zasadniczo to zdanie jest chyba źle zbudowane w całości.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1329 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 11:33:32 »
Powinno być 'kolejnym członkiem ich rodziny i przybyszem z przyszłości'.

Offline xanar

« Odpowiedź #1330 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 11:40:36 »
Oj tam, może Google translator tak po prostu przetłumaczył, już na prawdę nie macie do czego się przyczepić, poza tym większości to nie przeszkadza. :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Pocztar

« Odpowiedź #1331 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 12:30:29 »
Ilość literówek w najnowszym tomie SBM to jakaś makabra. Naliczyłem ze 20. Do tego pełno jest dymków gdzie brakuje spacji pomiędzy wyrazami.

Zobacz - może za "korektę" znów odpowiada Agata "Niewidzialna" Ostrowska, ta od "RZĄDAY PANI NIENAWIŚCI"....

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1332 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 12:56:27 »
Tak - to cały czas pani Agata.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #1333 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 13:02:54 »
Za literówki i braki spacji nie odpowiada korekta tylko łamacz. Z tym zdjęciowym przykładem Bazyla to nie wiem.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1334 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 13:20:10 »
Za byki ortograficzne - znalazłem przynajmniej dwa w Jean Grey, to chyba korektor jednak odpowiada. Tylko co śmieszniejsze - to nie Hachette Polska zatrudnia korektora, a jest to podwykonawca Panini. Więc odpowiedzialność się rozmywa, bo trzeba składać łańcuszek reklamacji, ale Hachette obrywa, bo przecież firmuje te albumy. Szkoda, bo tomy przed numerem 100 były lepszej jakości.

« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Listopad 2020, 13:22:05 wysłana przez Bazyliszek »