Autor Wątek: Kolekcja Superbohaterowie Marvela  (Przeczytany 389791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Avarest

Odp: Kolekcja Superbohaterowie Marvela
« Odpowiedź #1920 dnia: Cz, 07 Październik 2021, 10:03:39 »
Kapitan Hachette vs The Egmonts (odcinek #2345)

Miałem nadzieję, że ostatnia wymiana postów tutaj cokolwiek zmieni, ale widać nie ma na to szans. Te wymiany "uprzejmości" wpisane są na stałe w DNA tego forum. @xanar powinieneś jednak wiedzieć, jako dowódca "drużyny egmontu", że Twoje posty są co najmniej tak samo (często nawet bardziej) wku%@*!&!#e jak posty kapitana. Nie piszę tego złośliwie, tylko abyś zdał sobie sprawę, że przez tę forumową wojnę stałeś się takim drugim Bazylem (dla innych forumowiczów). Niczym jego najgorszy komiksowy wróg, czekasz na każdy jego post, by zaatakować.... totalnie bez zaskoczenia.

Skoro jest tutaj tyle osób zaznajomionych z większą częścią tomu o Thanosie, to może uda wam się w kilku zdaniach zrecenzować go? Bo w chwili obecne w powyższych postach brakuje komiksowej merytoryki :)

Offline LukCook

« Odpowiedź #1921 dnia: Cz, 07 Październik 2021, 10:22:26 »
@UP

Thanos Powstaje - nie jest do komiks, który zmienia spojrzenie na Thanosa. Jest to dobra mroczna historia pokazująca historię Thanosa od narodzin do coraz większego szaleństwa / okrucieństwa. Do tego dostajemy pasujące do opowieści rysunki. Według mnie warto przeczytać.

Offline xanar

« Odpowiedź #1922 dnia: Cz, 07 Październik 2021, 10:29:04 »
Kapitan Hachette vs The Egmonts (odcinek #2345)

Miałem nadzieję, że ostatnia wymiana postów tutaj cokolwiek zmieni, ale widać nie ma na to szans. Te wymiany "uprzejmości" wpisane są na stałe w DNA tego forum. @xanar powinieneś jednak wiedzieć, jako dowódca "drużyny egmontu", że Twoje posty są co najmniej tak samo (często nawet bardziej) wku%@*!&!#e jak posty kapitana. Nie piszę tego złośliwie, tylko abyś zdał sobie sprawę, że przez tę forumową wojnę stałeś się takim drugim Bazylem (dla innych forumowiczów). Niczym jego najgorszy komiksowy wróg, czekasz na każdy jego post, by zaatakować.... totalnie bez zaskoczenia.

Skoro jest tutaj tyle osób zaznajomionych z większą częścią tomu o Thanosie, to może uda wam się w kilku zdaniach zrecenzować go? Bo w chwili obecne w powyższych postach brakuje komiksowej merytoryki :)

Oczywiście, jest to kolejny niepotrzebny origin.
Trochę przeceniasz moją rolę na tym forum, jak dokładnie prześledzisz, moją historię to ostatnimi czasy w w ogóle nie angażowałem się w odpisywanie, ale jak cały czas widzę, że ktoś go cytuje to nie mogłem się powstrzymać. Dzisiaj miałem trochę czasu na głupoty to poświeciłem go na odpowiadanie na posty. Mogę jedynie ci doradzić, żebyś wrzucił mnie do ignorowanych podejrzewam, że słaby ze mnie "dowódca drużyny egmontu" i nikt mnie nie będzie cytował w porównaniu do "Kapitana Hachette".

Ten nie-dubel po Egmoncie został już wydany 5 lat temu więc raczej wszystko zostało on nimi napisane, jak nie tutaj opcja szukaj, to tu jest parę recenzji:
https://www.google.com/search?q=thanos+powstaje+recenzja&client=opera&hs=Sm7&sxsrf=AOaemvLzUE4aISlJxRJTRYDbc4JWn171iQ%3A1633595007569&ei=f65eYaeZIor4qwHBpr_oBA&ved=0ahUKEwjn1IfR77fzAhUK_CoKHUHTD00Q4dUDCA0&uact=5&oq=thanos+powstaje+recenzja&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBggAEBYQHjoHCAAQRxCwAzoFCAAQgARKBAhBGABQvSBYkjBg3zFoAHACeACAAWeIAbsFkgEDOC4xmAEAoAEByAEIwAEB&sclient=gws-wiz

Pozdr.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1923 dnia: Cz, 07 Październik 2021, 12:03:40 »
"Spectacular" jest dublem, bo ledwie połowa (?) była w TM-Semic, które to zeszyty ma.

Oka Pumy nie mam, a AMS 10/95 zdobyłem tuż przed zapowiedzią tego Spectaculara. Czyli w sumie miałem tylko 6/93, który zawiera dwa zeszyty SSM wydane tuż przed przejęciem serii, przez De Matteisa i zeszyt z Sępem. Dlatego dla mnie nie jest to dubel. :)

A przyszły numer SBM z Thanosem to oczywiście że jest dubel. Każdy kto ma wydanie Egmontu może sobie go spokojnie odpuścić, tym bardziej, że zeszyt Iron Man #55 był już wcześniej w WKKM. Ale jak pisałem - ja sprzedałem dawno temu swój egzemplarz, więc mogę go wziąć.

Co do samej zawartości tomu to dodam jeszcze, że rysunki są takie sobie. Ni to Ramos, ni to manga. Ale najbardziej wkurzył mnie zabieg fabularny ze Śmiercią.
Spoiler: PokażUkryj
Jak można było zrobić ze Śmierci tylko halucynacje szalonego Tytana?? Przecież w wielu poprzednich historiach masa innych postaci Marvela widziała Śmierć i zwracała się do niej. Taka zmiana przeszłości wymazywałaby sens i istnienie wielu takich scen, podczas starcia z Thanosem.

Offline Adolf

« Odpowiedź #1924 dnia: Cz, 07 Październik 2021, 21:09:29 »
Ostatnio jakiś user (nie pamiętam nicka, sorry) robi tak jak Bazyl tylko na odwrót, trochę rzadziej, ale również copy-paste w wielu tematach i też sobie pisze dalej. Nierówność by była gdyby on dostał bana a Bazyl nie.

Adolf?

Skoro już mnie wywołujecie do tablicy, to z pewnością zauważyliście, że choć robię przekaz w drugą stronę, to jest on zawsze poparty dobrą argumentacją, czego nie można powiedzieć o naszej gwieździe. Nawet jest jeden koleś na forum, co go bardzo denerwuję. Nie bardzo wiem dlaczego, zapewne się ze mną nie zgadza i ma jakieś kompleksy. Świadczy o tym, że już dwa razy cytował moje starsze posty, niezdarnie próbując mi dokuczyć. Nawet fajnie mieć swojego stalkera. Zobaczymy czym mnie jeszcze zaskoczy.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1925 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 09:13:40 »
Mam pilne pytanie do osób zbierających kolekcję Superzloczyncy Marvela: czy u was również po dodaniu do panoramy na grzbietach tomu z Modokiem jest ona nierówna czy też zdarzają się w kolekcji wadliwie wydrukowane egzemplarze i ja właśnie na taki trafiłem?
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Październik 2021, 09:15:18 wysłana przez Kandor »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1926 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 09:22:35 »
@UP

Offline Crono

« Odpowiedź #1927 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 12:14:54 »
No, skopali coś chyba tego Modoka na panoramie:)

Offline emedzi 12

« Odpowiedź #1928 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 13:56:49 »
Skoro już mnie wywołujecie do tablicy, to z pewnością zauważyliście, że choć robię przekaz w drugą stronę, to jest on zawsze poparty dobrą argumentacją, czego nie można powiedzieć o naszej gwieździe.

Nie ma to jak arbitralnie stwierdzić, że swoje własne wypowiedzi zawsze są dobrze uargumentowane, a innych nie.
Tak szczerze to z pewnością tego nie zauważyłem, może podasz jakiś przykład, albo co byłoby jeszcze lepsze może opinię innego użytkownika, o tym, że zawsze podpierasz się dobrymi argumentami, bo tak ten post wygląda mi na okropną manipulację obok, której nie jestem w stanie przejść obojętnie.

Offline Adolf

« Odpowiedź #1929 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 14:09:40 »
Nie ma to jak arbitralnie stwierdzić, że swoje własne wypowiedzi zawsze są dobrze uargumentowane, a innych nie.
Tak szczerze to z pewnością tego nie zauważyłem, może podasz jakiś przykład, albo co byłoby jeszcze lepsze może opinię innego użytkownika, o tym, że zawsze podpierasz się dobrymi argumentami, bo tak ten post wygląda mi na okropną manipulację obok, której nie jestem w stanie przejść obojętnie.

Jeśli nie zgadzasz się ze mną w jakiejś sprawie, może Bazyl Ci bardziej odpowiada swoimi teoriami, to nie widzę problemu byśmy się spotkali w jakiejś dyskusji i sam sobie wyrobisz zdanie kto ma lepsze argumenty.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1930 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 14:21:58 »
@ Kandor u mnie każdy na innej wysokości  ::)

Jak będę miał wszystkie, to te co są za wysoko młotkiem dziabnę od góry i po sprawie  ;D ;D ;D

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1931 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 15:00:02 »
Za każdym razem jak czytam o przygodach Magneto to dla mnie jego agresywna ideologia o wyższości i konieczności dominacji mutantów jest paradoksalna. . Przecież podobne poglądy mieli Niemcy, którzy uznając go za kogoś z niższej rasy, wysłali do obozu koncentracyjnego. A potem on sam robi dokładnie to samo i chce zabijać "niższe rasy". W ogóle to też jest śmieszne, że za tą całą dyskryminację, to on się mści albo na na całej ludzkości, albo na Amerykanach. A przecież to Niemcy zabili mu na początku całą ówczesną rodzinę. Czy nie było żadnego komiksu, gdzie miałby plan zniszczenia Niemiec?

Red Skull podobnie. Niech najpierw podbije Niemcy i stamtąd jako dyktator atakuje USA. Ta cała koncepcja IV Rzeszy na terenie USA jest momentami bardzo komiczna.

Z trzeciej strony - chciałbym przeczytać jakiś prequel dziejący się w świecie Staruszka Logana o tym jak Red Skull i Magneto się dogadali ze sobą i z innymi, żeby zabić herosów. W ogóle zły Kabal czy Koteria to temat fajny ale moim zdaniem zbyt po łebkach pisany.

Po czwarte - niech ktoś wyda po polsku Akty Zemsty. Koncepcja wymieniania się wrogami, jest bardzo fajna. Już niedługo w Kolekcji DC będą World Finest, to i w Marvelu ten event mógłby być wydany.

Offline gashu

« Odpowiedź #1932 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 15:11:37 »
Na tym między innymi polega dramat i swoisty wewnętrzny konflikt tej postaci.
Claremont ładnie to przedstawił, między innymi w wydanym w Polsce "Sądzie nad Magneto".
Niestety kolejni scenarzyści, z Morrisonem na czele, szli w przypadku tej postaci na łatwiznę i robili z Erika psycho-złola, jakich w komiksowych światach jest na pęczki.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1933 dnia: So, 09 Październik 2021, 12:05:09 »
Bazyliszek: "A potem on sam robi dokładnie to samo i chce zabijać "niższe rasy".

No właśnie tego typu ideologie mają to do siebie, że niczym wirus prędko multiplikują i przerzucają się na swoje ofiary. Te zaś niemal z marszu rozglądają się właśnie za wspomnianymi "niższymi rasami", "wrogami ludu i niebłaganego postępu" czy innymi "antyseminolami". Niestety jeszcze długo będziemy się z tym bujać. 

A tymczasem najnowszy tom kolekcji przyswojony. Jako że wątek wrażo usposobionej wobec ludzkości sztucznej inteligencji zawsze mnie "kręcił" (co jest zapewne pochodną mojej wczesnomłodzieńczej fascynacji pierwszym "Terminatorem", a przy okazji także Halem 9000) toteż Ultron zajmuje w moim rankingu "badassów" miejsce szczególne. Nie mogłem zatem przegapić także tego tomu. Odrobina klasyki zawsze w cenie więc cieszy zamieszczenie dwóch epizodów z względnie jeszcze wczesnego etapu rozwoju marki Mścicieli. W dalszej części zbioru widziałbym raczej "Narzeczoną Ultrona", której finalny epizod dawno temu rozp...ł mnie niczym paczkę draży. Wiadomo jednak, że ta fabuła trafiła do kolekcji z Avengers, która niestety nie przeszła fazy testu. Na taki dubel nie było zatem co liczyć (chociaż pierwsza z okładek galerii pochodzi właśnie z tej historii). Zamiast tego otrzymaliśmy znacznie bliższą nam chronologicznie opowieść, która ogólnie broni się nieźle. Dla mnie jest to o tyle miłym zaskoczeniem, że za jej scenariusz odpowiada Rick Remender, autor który przynajmniej jak do tej pory nie zdołał przekonać mnie do efektów swojej pracy. Tu jednak jest całkiem nieźle, a właściwym protagonistą jest jakby na przekór tytułowi inna osobowość niż rzeczony robot. No i rysunki Jerome Openi prezentują się odpowiednio dramatycznie. Nie jest to co prawda tom tak udany jak w przypadku Magneto, ale i tak proponowałbym tej odsłony serii nie przegapiać.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1934 dnia: So, 09 Październik 2021, 12:28:39 »
W ogóle z tych wszystkich tomów z łotrami pominąć można by tylko Thanosa jeśli ktoś ma inne wydanie tego komiksu i ewentualnie tom o Dr Doomie, bo to w całości nowy origin. :) Z czterech dotychczas przeczytanych najbardziej mi się spodobał ten z Red Skullem i Avengers. Tom z Magneto też jest dobry, ale trochę przegadany, za dużo dymków opisujących rysunki. A MODOK to czysta rozrywka, plus również rysunki Kirby'ego na początku.

Ultron jeszcze przede mną.