Autor Wątek: Kolekcja Spider-Mana  (Przeczytany 366413 razy)

Offline misiokles

Odp: Kolekcja Spider-Mana
« Odpowiedź #1335 dnia: Cz, 30 Styczeń 2020, 10:41:49 »
Pozornie nic, ale pewnie Hachette może ogarnąć określoną ilość kolekcji na raz - nieważne czy komiksy czy modele do sklejania. Weszli w komiksy, ale pewnie wydawnictwo cisną miłośnicy MIGów że po skończeniu jednej kolekcji do sklejania nie proponują kolejne. No i robi się zator w Hachette 😉

Offline Gazza

« Odpowiedź #1336 dnia: Cz, 30 Styczeń 2020, 11:05:55 »
Z tego co Bazyl napisał to MIG jest z DeAgostini.
Hatchette ma 3 aktualnie kolekcje, tak? Conan, SBM i Transwestytów ;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1337 dnia: Cz, 30 Styczeń 2020, 19:08:34 »
Tak - po zakończeniu Kolekcji komiksów SW DeAgostini teraz nie wystartowało z czymś podobnym, tylko z modelem MIGa 29 do sklejania - trochę słabo. A Hachette na razie wystartowało z Samochodami PRLu 1:24 a nie ze Spider-Manem. Inna tematyka zajmuje sloty, które można by przeznaczyć na kolekcje komiksowe.

Nikt ci w Polce nie wyda chronologicznie od początku Spider-man'a, albo sobie kupisz po angielsku albo nie będziesz miał. Przecież jest zajebisty problemem, żeby run Straczynski'ego wydać od początku do końca, ale masz w kawałkach niekompletne w kolekcjach  :)

Tak tak - oczywiście. Jeszcze 3 lata temu to samo można było powiedzieć, że nikt nie wyda SSoC chronologicznie i całości. Potem, że w życiu całych Transformersów G1 nie dostaniemy. Ponownie wydano też Legendy ze SW. Czyli są Kolekcje które są bardziej kompletne i lepsze niż inni wydawcy. Spider-Man byłby pocięty, ale wreszcie po polsku byłaby Śmierć Jean De Wolf, Hobgoblin Saga, Spider-Man Noir i inne niepublikowane. Nikt inny tego u nas nie wydał w inny sposób. A te starsze historie da się czytać. Zapytajcie @ramireza82 o Oryginalną Sagę Klonów.

Online xanar

« Odpowiedź #1338 dnia: Cz, 30 Styczeń 2020, 19:18:46 »
Tak jak napisałem nikt ci nie wyda chronologicznie od początku Spider-man'a, są problemy z latami 90-tymi i 80-tymi a co dopiero 60-te i 70-te. Pamiętam ile było narzekania na te starsze rzeczy w WKKM, że za stare i za dużo liter.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline stachel

« Odpowiedź #1339 dnia: Cz, 30 Styczeń 2020, 19:27:18 »

Ponownie wydano też Legendy ze SW.

Tylko, że najwięcej narzekań było właśnie na ramoty z lat 70/80 wydanych przez Marvela. Dodatkowo Legendy to wiele różnych historii na przestrzeni tysięcy lat - porównywanie do pajączka ma się nijak.

Osobiście kolekcji Spider-Mana raczej bym nie wziął, wychodzi za dużo dobrych komiksów, żeby pakować się jeszcze w kolejną kolekcję. Chociaż jest tam wiele dobrych komiksów, to nie nadążam czytać już teraz zakupowanych komiksów.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1340 dnia: Cz, 30 Styczeń 2020, 19:27:46 »
Tak - po zakończeniu Kolekcji komiksów SW DeAgostini teraz nie wystartowało z czymś podobnym, tylko z modelem MIGa 29 do sklejania - trochę słabo. A Hachette na razie wystartowało z Samochodami PRLu 1:24 a nie ze Spider-Manem. Inna tematyka zajmuje sloty, które można by przeznaczyć na kolekcje komiksowe.
Czyli to nie Egmont blokuje Hachette, tylko to Hachette blokuje Hachette? Nie moze byc!
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Styczeń 2020, 19:30:49 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

KOMIKSIARZ

• Gość
« Odpowiedź #1341 dnia: Cz, 30 Styczeń 2020, 19:29:08 »
Czy ktoś może pamięta jak była testowana WKKM? Czy była też testowana w dwóch województwach? Mamy koniec stycznia i kolekcji nie ma. Czy jest jakaś nikła szansa jak hachette skończy Conana i SBM to może ruszyć  wtedy kolekcja? Czy raczej już pozamiatane?

Offline Szekak

« Odpowiedź #1342 dnia: Cz, 30 Styczeń 2020, 19:31:22 »
Szansa zawsze jest, moim zdaniem nawet duza. Pod koniec roku bedzie idealny moment by ruszyc kolekcje pajeczaka w miejsca dwoch konczacych sie.
Piękno jest w oczach patrzącego.

KOMIKSIARZ

• Gość
« Odpowiedź #1343 dnia: Cz, 30 Styczeń 2020, 19:43:39 »
To prawda. Pamiętam jak czytałem na forum, że ktoś napisał, że hachette prowadziło w grudniu rozmowy w sprawie licencji. Jedne nie wiadomo jest czy ową licencję hachette otrzymało na całą kolekcję?

Offline Marvelek

« Odpowiedź #1344 dnia: Cz, 30 Styczeń 2020, 20:52:08 »
Ja ogólnie lubię komiksy z lat 80. i 90., choć faktem jest, że Marvel wypuścił w latach 90. nieco kaszalotów ;D Jeśli idzie o ten okres to z mojej perspektywy najgorzej jest mi przebrnąć przez crossovery, które w większości pozbawione są jakiekolwiek inteligentnej fabuły. Traktowane przez wielu z sentymentem "Maximum Carnage" mi nie podobało mi się już w czasach, kiedy czytałem je w Semicu. Historie, które ukazywały się w poszczególnych seriach też są bardzo nierówne. Np. w moim ulubionym Daredevilu w latach 90. po ciekawej pierwszej połowie runu Chichestera, gdzieś tak od jego crossoveru "Fall from Grace" tytuł jest tak miałki, że ciężko jest to czytać. Wyjątkiem jest genialnie pisany drugi plan, przede wszystkim Karen Page. Potem przyszedł DeMatteis i przywrócił tytuł na właściwe tory - to jeden z najlepszych runów w DD a na pewno najlepszy DD lat 90. jeśli idzie o serię regularną. Potem przychodzi Karl Kessel, który daje historie lekkie i przyjemne, spokojnie dające się czytać, po nim zaś Joe Kelly, który ponownie zarżnął Daredevila. Do jakiego stopnia można sobie wyobrazić jeśli weźmie się pod uwagę, że Kevin Smith został uznany za wybawiciela serii, a powiedzmy sobie szczerze, że "Diabeł Stróż" jest komiksem najwyżej przeciętnym.
Lata 80. i 90. podobają mi się ze względu na podejmowanie przez scenarzystów próby szukania nowych pomysłów na prowadzenie wydawałoby się dobrze już nam znanych postaci - Spider-Man jest tutaj najlepszym przykładem. To chyba jedyny okres w historii, kiedy z jego ust znika uśmiech a z głowy wieczny optymizm. Nie ma rzucania sucharami, a zamiast tego scenarzyści dosrywali mu na każdym kroku. Paradoksalnie ten okres bardzo dużo powiedział o samej postaci, dodał coś nowego.

Tak jak napisałem nikt ci nie wyda chronologicznie od początku Spider-man'a, są problemy z latami 90-tymi i 80-tymi a co dopiero 60-te i 70-te. Pamiętam ile było narzekania na te starsze rzeczy w WKKM, że za stare i za dużo liter.

Z drugiej strony ramotki bardzo szybko znikały, mają więc swoich amatorów. Chronologicznie Pająka nikt nie wyda, ale i w USA epici nie są wydawane chronologicznie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Styczeń 2020, 20:53:47 wysłana przez Marvelek »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1345 dnia: Cz, 30 Styczeń 2020, 20:57:44 »
A te starsze historie da się czytać. Zapytajcie @ramireza82 o Oryginalną Sagę Klonów.

To mnie trzeba pytać? Każdy wie, w końcu w WKKM też było trochę tych starszych pająków. I szczerze mówiąc, Sagę Klonów chyba najgorzej czytało mi się z wszystkich (Nigdy więcej Spider-mana, Śmierć Stacych, Marvel Team Up), pewnie głównie dlatego, że tak jak jeszcze kilka lat temu jarałem się tymi ramotkami, tak dziś jestem już nimi zmęczony. I w sumie nawet cieszę się, że tej kolekcji nie będzie, bo gdyby była, to pewnie nie powstrzymałbym się i bym kupował większość.

Online xanar

« Odpowiedź #1346 dnia: Cz, 30 Styczeń 2020, 21:45:15 »
Z drugiej strony ramotki bardzo szybko znikały, mają więc swoich amatorów. Chronologicznie Pająka nikt nie wyda, ale i w USA epici nie są wydawane chronologicznie.
Nie wiem czy znikały, w centrali można było wszytko dostać, może znikały "kiosków", bo wracały do magazynów  :) w USA nie wydają chronologicznie, ale docelowo ma być wydane chronologicznie  :)
Nie wiem czy takie randomowe wydawanie, przeszłoby w Polsce.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline laf

« Odpowiedź #1347 dnia: Pt, 31 Styczeń 2020, 08:24:42 »
Tak jak napisałem nikt ci nie wyda chronologicznie od początku Spider-man'a
Masz rację. Dlatego też kolekcja Spidera od Hachette to najlepsze rozwiązanie  ;)

Zresztą jeśli chodzi o te starsze historie, to ja nawet nie chciałbym całości od początku, bo faktycznie może szybko zmęczyć. Wystarczą mi główne historie z tego okresu (Geneza, Śmierć Jean DeWolff, oryginalna Saga Klonów).

Natomiast co do pociętego runu JMSa to trzeba zauważyć, że zdecydowana większość numerów w kolekcji będzie: Amazing Spider-Man #30-58 (później następuje powrót do oryginalnej numeracji, ale jest to nadal ciągłość) #500-508 - 38 zeszytów ciurkiem.
W kolekcji od JMSa jest również crossover The Other (JMS pisał tu zeszyty TASM #525-528), Back in Black (#539-543) oraz krytykowany One More Day (#544-545 oraz 3 zeszyty z innych pajęczych serii również pisanych przez JMSa).
Następnie następuje era Slotta, która zaczyna się eventem Brand New Day, który również mamy w kolekcji (TASM #546-567) - razem ze wcześniejszą końcówką runu JMSa mamy 29 zeszytów ciurkiem (nie wspominając o dodatkowych zeszytach w przypadków crossoverów). Wszystko kończy się Pajęczą Wyspą (#666-673) .

Poza tym w kolekcji doczekalibyśmy się w końcu całości Marvel Knights Millara, Toadda McFarlane'a wydawanego swego czasu w TmSemikach, Ostatnie Łowy Kravena, które moim skromnym zdaniem mogłyby w końcu zostać ponownie wydane oraz wyczekiwany przeze mnie Spider-Man: Noir.

Ja tam czekam na tą kolekcję z wywieszonym językiem.
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Styczeń 2020, 09:52:01 wysłana przez laf »

Offline Marvelek

« Odpowiedź #1348 dnia: Pt, 31 Styczeń 2020, 11:24:24 »
szczerze mówiąc, Sagę Klonów chyba najgorzej czytało mi się z wszystkich

Nie znam oryginalnej Sagi klonów poza zeszytem, który był w ostatnim tomie SBM i powiem, że też było mi ciężko, ale myślę, że u mnie zaważyła znajomość "The Lost Years", gdzie pierwsza część jest reinterpretacją tej ramotki przez DeMatteis'a, a że zrobił to świetnie a i rysunki są bardzo dobre...

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1349 dnia: Pt, 31 Styczeń 2020, 13:29:27 »
Ostatnie Łowy Kravena, które moim skromnym zdaniem mogłyby w końcu zostać ponownie wydane
Były w WKKM, nie?