Autor Wątek: Kolekcja Spider-Mana  (Przeczytany 366519 razy)

Kapral

• Gość
Odp: Kolekcja Spider-Mana
« Odpowiedź #1290 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 10:41:52 »
Zabrzmiało to jak typowe narzekanie zgreda na "tę dzisiejszą młodzież" :)

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1291 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 10:49:19 »
Bo wiadomo, że lepiej już było, a pocieszenie w kontekście współczesności jest takie, że będzie już tylko gorzej :)

Ale faktycznie przyglądając się bliżej ofercie DC Comics z lat 90. mniej więcej od 1993 r. znać spore i pogłębiające się tąpnięcie jakości scenariuszy. W Marvelu było z tym jeszcze gorzej. Ekspansja wczesnego Image zrobiła jednak swoje.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1292 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 10:57:15 »
W przypadku serii ukazujących się w rytmie miesięcznym chyba nie trudno o zjadanie własnego ogona. Ba, to zjawisko trapi nawet tasiemce europejskie - vide Thorgal (choć to oczywiście nie tak głębokie w tym przypadku). Trudno dziś o prawdziwie frapujące fabuły, a gdy wydawcy narzucają jeszcze tempo nierzadko dwutygodniowe to już załącza się jazda po równi pochyłej ;) Niemal 90% współczesnych trykotów niegdyś ukazałoby się w ramach "What if...". Conan biegający z karabinem maszynowym ramię w ramię z Wolverine czy Punisherem, Cable stylizowany na młodego emo Brolina, Ghost Rider latający po kosmosie z mocami Phoenix czy co tam się wyprawia - może są jeszcze czytelnicy, których to szczerze bawi, ale oczytanych komiksiarzy chyba już niekoniecznie.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #1293 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 11:13:30 »
Ekspansja wczesnego Image zrobiła jednak swoje.

Och, już nie zwalaj na Image.
Image wydawał sporo szmelcu, ale i prawdziwe perełki. Spawn, Maxx, Pitt, Angela, Witchblade, Darkness, Kiss albo 1963 - to były na owe czasy naprawdę świetne komiksy, może przełomowe.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1294 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 11:35:05 »
W jaki sposob mogl byc przelomowy Spawn na przyklad?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #1295 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 11:38:51 »
To o czym tutaj piszecie to zdecydowanie szersze zjawisko nie ograniczające się tylko do komiksów, ale i całej popkultury. Porównajcie sobie muzykę, którą puszczały stacje radiowe w latach 80. i 90. z tym co jest puszczane teraz. Dziś takie polskie zespoły jak Maanam miałyby poważny problem z debiutem w dużych rozgłośniach i pewnie byłyby klasyfikowane jako muzyka alternatywna. Podobnie jest z powieściami - taka Katarzyna Bonda pisze po kilka książek rocznie, jakość tego jest miałka, ale autorka wykreowana jest na mistrzynię kryminałów. Podobnie jest z komiksami. Rzeczywiście we współczesnym Marvelu rzadko zdarzają się serie prowadzone na poziomie, skierowane do bardziej wymagającego czytelnika. Wypożyczam z biblioteki to co wydaje Egmont w ramach Marvel Now 2.0. i czasami mam problem z przebrnięciem przez 100-stronicowy komiks. Ze Spider-Manem męczyłem się niemiłosiernie, w końcu go zmordowałem, ale z lektury nie wyniosłem nic. Komiks lat 90. niestety został obśmiany przez ekspertów zachwycających się jednocześnie poziomami filmów MCU, które uważam mają niestety swoje przełożenie na sposób pisania komiksowych historii. Wiadomo, że jak w każdy czasach i w latach 90. były komiksy lepsze i gorsze, ale duża ich część była o czymś.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1296 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 11:52:13 »
Kapralu, to nie jest zwalanie tylko zasygnalizowanie jednego z czynników, który walnie przyczynił się do banalizacji części superbohaterskich produkcji. Ważny (a przy tym godny szerszego omówienia) acz nie jedyny. Zresztą w serii "JLA" Grant Morrison zgrabnie obśmiał manierę autorów odpowiedzialnych m.in. za takie serie jak "Youngblood" czy "Brigade".
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Styczeń 2020, 11:54:18 wysłana przez Nawimar III »

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #1297 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 12:15:49 »
Marvelku i Navimarze, jak się złoży do kupy to co obaj piszecie, to wychodzi, że problemem nie jest jakiś generalny "tyn trynd", ale sam Marvel. Bo inne wydawnictwa jednak mogą robić komiksy na poziomie, tylko Marvel uparł się na infantylną sieczkę. Po prostu taki mają model biznesowy (wyłącznie wielkie nakłady) i stąd taki target disco-polowy.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1298 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 12:25:18 »
Piękno jest w oczach patrzącego.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1299 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 12:35:46 »
Warto też pamiętać, że "nowe trendy" z Image, wpierw z powodzeniem testowane były w Marvelu - w końcu McFarlane, Lee, Liefeld i inni, swój styl rozwijali właśnie tam i zapewne dzięki tym sukcesom zdecydowali się na rewolucję. A i to co tworzyli bezpośrednio przed odejściem z Marvela, było już bliskie temu co chwilę później tworzyli w Image. Poza tym, kto rozpoczął te szaleństwo z nakręcaniem sprzedaży z kilkoma wariantami okładek? I powiedziałbym, że później zadziałał efekt domina: spadająca sprzedaż wielu tytułów, zmusiła redaktorów to zmian, mających przyciągnąć czytelników, stąd wszelkie śmierci i upadki superbohaterów, zastępcy wskakujący na ich miejsce i wieloczęściowe sagi opowiadające o tych wydarzeniach.

Ktoś tu kogoś ostatnio tytułował "mistrzem uniku"? ::)

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1300 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 13:09:10 »
Mam nadzieję, że ta odpowiedź cię satysfakcjonuje Szekak ;)

Offline gashu

« Odpowiedź #1301 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 13:14:01 »
Image wydawał sporo szmelcu, ale i prawdziwe perełki. Spawn, Maxx, Pitt, Angela, Witchblade, Darkness, Kiss albo 1963 - to były na owe czasy naprawdę świetne komiksy, może przełomowe.

Zapomniałeś jeszcze o "Tomb Raiderze" Parka :D ;). Przełomowa seria! :O

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #1302 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 13:30:45 »
Pogubiłem się w tym wątku. Ktoś pisał o Tomb Riderze? Może Szekak?

Offline gashu

« Odpowiedź #1303 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 13:36:27 »
Myślałem, że Twój post o Image to początek zabawy w stylu: wymieniamy najbardziej kampowe serie i dyskutujemy o ich "przełomowości"...

A tak na poważnie, to pierwsze serie z tego wydawnictwa to ewidentne klony tego, nad czym założyciele wydawnictwa pracowali w Marvelu.
  • Wild C.A.T.S = X-Men
  • Spawn = Prowler ze Spider-mana
  • Youngblood = X-Force (?), chociaż czytałem gdzieś też o inspiracjach Roba bohaterami "Teen Titans"
Dopiero w późniejszym etapie, kiedy wydawnictwo odeszło od superbohaterszczyzny, zyskało uznanie czytelników i krytyków.
Ale może to moja skleroza i było zupełnie inaczej...

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #1304 dnia: Wt, 28 Styczeń 2020, 13:47:26 »
Spawn = Prowler ze Spider-mana

Bardzo ciekawe skojarzenie. Mnie się Spawn raczej kojarzy z Krukiem Jamesa O'Barra.