Autor Wątek: Kolekcja Spider-Mana  (Przeczytany 366629 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Motyl

• Gość
Odp: Kolekcja Spider-Mana
« Odpowiedź #1185 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 12:33:40 »
Kolekcje sprzedają się coraz gorzej, co do tego nie ma wątpliwości nikt oprócz Bazyla, dlatego zamknięto WKKM i dlatego nie startują z kolekcją SM.

Po pierwsze, mniejsza sprzedaż WKKM wynikała z nieprzemyślanych ruchów wydawcy, który zaoferował sporą ilość zdublowanych pozycji, licząc, że mniej go kosztuje wydanie tych komiksów, bo tłumaczenia były już gotowe, łudząc się, że maniacy panoram łykną wszystko. Okazało się, że nie.

Po drugie, testowy start Spider-Mana w sieci Kolportera to był niewypał. Szukałem w kilku miejscach tomów dla osób, które mnie prosiły o nie i oczywiście udawało się je zdobyć, ale to była droga przez mękę. Nie wykładanie towaru w dniu premiery, układanie komiksów gdzieś, gdzie jak ktoś nie zapyta to i tak nie znajdzie, problemy z płatnościami, gotówka tak, ale w co drugim Kolporterze nawala płacenie kartą, co zniechęca kupującego. W porównaniu do Inmedio czy Empiku niemiła obsługa. W Ruchu mogłem zawsze poprosić o odłożenie pięciu tomów danego tytułu czy ich zamówienie, by zawsze były w dniu premiery, w Kolporterze usłyszałem tylko oschłe: proszę przyjść rano i zobaczyć, ile przyszło sztuk.

Po trzecie - wybór Transformers na kolekcję był ryzykowny i jak widać nie spotkał się ze spodziewanym odzewem czytelników, ale ktoś zapewne kalkulował to ryzyko. Jak kolekcja jest niedochodowa i trzeba do niej dokładać, to się powinno ją przerwać.

Kanały dystrybucyjne kolekcji nadal się niezłe, nie mam problemu z nabyciem interesujących mnie tomów czy w Inmedio czy w Empiku, a do Empiku zawsze przychodzi po około 5 sztuk danego tytułu.

I wierzycie w to, że sprzedaż Spider-mana była słabsza niż Lucky Luke'a czy Transformers??
Śmiać mi się chce na myśl o tych ich "testach"
Kiosków jest jednak więcej niż punktów Kolportera, kioski wykładają kolekcje w dość widocznym miejscu, kolporter nie, w kiosku mogłeś domówić dany tom i ci sprowadzili, w kolporterze nie.

Tomiki Spider-Mana z kolportera znikały, natomiast Lucky Luke podczas testu leżał i nikt go nie brał, nie miałem problemu z kupnem LL nawet dzień przed pojawieniem się kolejnego tomu z testu, bo przeleżał te dwa tygodnie i nikt go nie kupił.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1186 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 12:46:32 »
I wierzycie w to, że sprzedaż Spider-mana była słabsza niż Lucky Luke'a czy Transformers??
Śmiać mi się chce na myśl o tych ich "testach"
Matematyka jest prosta. Szef Hachette zarzadził - wydrukuje się 5 tys egzemplarzy Transformersów. Ustawił próg 3 tys. sprzedanych egzemplarzy w testach by kolekcja ruszyła. Sprzedało się 3100 egzemplarzy. Kolekcja ruszyła. Teraz szef zarządził - wydrukujmy 10  tys egzemplarzy Spidera (bo Marvel tak żąda), jak się sprzeda 8 tys. to kolekcja rusza. Sprzedało się 7800 egzemplarzy. Czyli poniżej zakładanego progu sprzedaży (mimo że więcej niż Conany) i kolekcja nie ruszy. Witaj w świecie korpo, słupków i wykresów.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1187 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 13:09:33 »
Po pierwsze, mniejsza sprzedaż WKKM wynikała z nieprzemyślanych ruchów wydawcy, który zaoferował sporą ilość zdublowanych pozycji, licząc, że mniej go kosztuje wydanie tych komiksów, bo tłumaczenia były już gotowe, łudząc się, że maniacy panoram łykną wszystko. Okazało się, że nie.

Po drugie, testowy start Spider-Mana w sieci Kolportera to był niewypał. Szukałem w kilku miejscach tomów dla osób, które mnie prosiły o nie i oczywiście udawało się je zdobyć, ale to była droga przez mękę. Nie wykładanie towaru w dniu premiery, układanie komiksów gdzieś, gdzie jak ktoś nie zapyta to i tak nie znajdzie, problemy z płatnościami, gotówka tak, ale w co drugim Kolporterze nawala płacenie kartą, co zniechęca kupującego. W porównaniu do Inmedio czy Empiku niemiła obsługa. W Ruchu mogłem zawsze poprosić o odłożenie pięciu tomów danego tytułu czy ich zamówienie, by zawsze były w dniu premiery, w Kolporterze usłyszałem tylko oschłe: proszę przyjść rano i zobaczyć, ile przyszło sztuk.

Po trzecie - wybór Transformers na kolekcję był ryzykowny i jak widać nie spotkał się ze spodziewanym odzewem czytelników, ale ktoś zapewne kalkulował to ryzyko. Jak kolekcja jest niedochodowa i trzeba do niej dokładać, to się powinno ją przerwać.

Kanały dystrybucyjne kolekcji nadal się niezłe, nie mam problemu z nabyciem interesujących mnie tomów czy w Inmedio czy w Empiku, a do Empiku zawsze przychodzi po około 5 sztuk danego tytułu.
Kiosków jest jednak więcej niż punktów Kolportera, kioski wykładają kolekcje w dość widocznym miejscu, kolporter nie, w kiosku mogłeś domówić dany tom i ci sprowadzili, w kolporterze nie.

Tomiki Spider-Mana z kolportera znikały, natomiast Lucky Luke podczas testu leżał i nikt go nie brał, nie miałem problemu z kupnem LL nawet dzień przed pojawieniem się kolejnego tomu z testu, bo przeleżał te dwa tygodnie i nikt go nie kupił.
Po pierwsze, to nie stoi w sprzeczności w żadnym stopniu z tym co napisałem.
Po drugie, to również nie stoi w sprzeczności w żadnym stopniu z tym co napisałem.
Po trzecie, to też nie stoi w sprzeczności w żadnym stopniu z tym co napisałem. BTW, skoro bazyl przypisuje sobie zasługi tego, że jakaś kolekcja ruszyła, to w takim układzie to wina bazyla skoro oszukiwał wydawnictwo odnośnie popytu na kolekcję Transformers. Wydawnictwo odebrało sfałszowane przez bazyla wyniki sprzedaży, ruszyło z kolekcją która okazała się mieć mniejsze zainteresowane niż wynikało z zakłamanych przez działania bazyla wyników i zniechęciło się do kolejnych kolekcji, w tym Spider-Mana. Czyli to wina bazyla, że nie mamy na naszym rynku kolekcji z pajęczakiem.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Styczeń 2020, 13:13:32 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #1188 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 13:13:50 »
Po trzecie, to też nie stoi w sprzeczności w żadnym stopniu z tym co napisałem. BTW, skoro Bazyl przypisuje sobie zasługi tego, że jakaś kolekcja ruszyła, to w takim układzie to wina bazyla, że oszukiwał wydawnictwo odnośnie popytu na kolekcję Transformers, wydawnictwo odebrało sfałszowane przez bazyla wyniki sprzedaży, ruszyło z kolekcją która okazała się mieć mniejsze zainteresowane niż wynikało z zakłamanych przez działania Bazyla wyników i zniechęciło się do kolejnych kolekcji, w tym Spider-Mana. Czyli to wina Bazyla, że nie mamy na naszym rynku kolekcji z pajęczakiem. :)
Ale rozmawiajmy na poważnie, bo jak wypisujesz takie bzdury, to albo masz coś nie tak z głową, albo wszystko co wypisujesz stoi w sprzeczności ze zdrowym rozsądkiem. Nie rozumiem tych personalnych wytyków do osób i robienia z nich jakiś śmiechów chichów. Od czytania komiksików już się we łbach poprzekręcało i nikt nie umie nic konstruktywnego napisać? Dosłownie stare chłopy, a piszą jak gówniarze w piaskownicy.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1189 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 13:25:18 »
To jak rozmawiamy na poważnie, to zamiast okładać mnie łopatką postaraj się napisać coś merytorycznego i wytknąć jakiś błąd logiczny rozmówcy, skoro gada takie głupoty. :)
Piękno jest w oczach patrzącego.

John

• Gość
« Odpowiedź #1190 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 13:49:59 »
Japierdole, wszędzie gdzie nie wejdę w sieć ból dupy i gównoburza. Rzygam już na to.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #1191 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 14:30:27 »
Hachette tkwi mentalnie w latach 90. Ankiety do wysłania pocztą tradycyjną, zamówienia telefoniczne a w razie pytań nikt nic nie wie. Zupełnie tak jakbym cofnął się do czasów studiów i próbował załatwić coś w dziekanacie. Forma testu zgodnie z którą rzucamy do dwóch województw mija się obecnie z celem. Zresztą większość i tak pewnie czekała na restart. Po drugie zachowanie Gachette jest nie w porządku w stosunku do Czytelników. Jeśli wiedzą, że kolekcja nie ruszy powinni wprost wydać oświadczenie. A co z tymi osobami, które zamówiły prenumeratę? Im też nie należy się konkretna informacja? Tak się klienta nie traktuje. Co do petycji wątpię by coś dała bo primo liczą się słupki sprzedażowe testu, secundo pamiętam petycję z początków WKKM by wydali DD Żółty skoro puścili Spidera Niebieskiego. Skończyło się na gadce, że mogą wydać wszystko a tom ten nie znalazł się w kolekcji. KOMIKSIARZ niestety od Egmontu niczego nie uzupełnisz. Kolekcja dawała mnóstwo klasyki,której nikt u nas nie wyda, chyba że Egmont strzeli coś jeszcze na zasadzie McFarlene'a. Z tego co wydał Egmont jedynie Ultimate jest godny polecejia i McFarlene, którego obecnie nie ma w sklepach. Slott poza kilkoma fajnymi tomami jest słaby,Zło które ludzie czynią będące też na liście kolekcji również nie zachwyca. Mucha wydała Władzę, która również znajdowała się na kolekcyjnej liście, ale to tytuł mocno przeciętny. Niestety, ale po klasykę na którą czekamy trzeba będzie sięgnąć w oryginalne.

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #1192 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 14:39:09 »
Mogli na wzór brytyjskich testów odpalić stronę z kolekcją i na podstawie subskrypcji i zamówień z niej + sprzedaży z kiosków podjąć decyzję. Ale niestety, tak jak już wspomnieliscie tkwią w głębokich latach 90.tych 🤣

Offline Marvelek

« Odpowiedź #1193 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 14:43:58 »
Jedyne co można zrobić do napisać do redaktorki maile pełne oburzenia. Nic to nie da, ale przynajmniej poczujemy się lepiej. Ja przynajmniej zamierzam tak zrobić ;D dlatego Bazyl, prześlij mi adres mailowy do pani redaktor jak możesz

Offline James88

« Odpowiedź #1194 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 14:50:32 »
Hachette nie wyda na razie kolekcji pająka bo wszystkie ich moce przerobowe idą w kolekcję aut Prl-u która właśnie startuje i na którą to kolekcję jest bardzo duże zainteresowanie:
https://samochodyprl.pl/

KOMIKSIARZ

• Gość
« Odpowiedź #1195 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 14:52:56 »
Mając na myśli uzupełnienie, miałem na myśli po prostu kupowanie Spider-Mana od egmontu zamiast kolekcji a nie kupowałem ich bo czekałem na kolekcję. A poza tym jestem jedną z tych osób co zamówiła prenumeratę a o ewentualnym starcie kolekcji mieliśmy się dowiedzieć ze środków masowego przekazu m.in. z reklamy. :)

Offline Marvelek

« Odpowiedź #1196 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 14:54:09 »
Hachette nie wyda na razie kolekcji pająka bo wszystkie ich moce przerobowe idą w kolekcję aut Prl-u która właśnie startuje i na którą to kolekcję jest bardzo duże zainteresowanie:
https://samochodyprl.pl/

A to nie było już czegoś takiego?

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1197 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 14:58:01 »
...wszystkie ich moce przerobowe idą w kolekcję aut Prl-u...

Czyli co? Ekipy, które dotąd przygotowywały komiksy, teraz zostały zaangażowane do samochodzików?

Offline James88

« Odpowiedź #1198 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 15:48:32 »
A to nie było już czegoś takiego?

Był test.Teraz startują już normalnie.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #1199 dnia: So, 18 Styczeń 2020, 18:08:06 »
Był test.Teraz startują już normalnie.

Przysiągłbym, że kolekcja kultowe auta PRL-u była kilka lat temu. Pamiętam, że mój brat coś takiego kupował  :o