Zapomnijcie teraz o takich rzeczach, przeciez ruszy kolekcja a wiec ostrozny Egmont nic przez 2 lata poza USM nie wyda..
I DOBRZE.
Niech wydawcy się dzielą - sam Egmont nie wyda wszystkiego.
Kolekcja niech wydaje klasyczne pająki.
Mucha wydaje więcej mutantów (zapowiedź New X-Men) i mniej znanych bohaterów (Iron Fist, Jessica Jones, seria kolorowa).
Egmont niech wydaje swoje a i tak mamy tego masę (Saga Nieskończoności, Nowy Kosmos, Deadpool, Daredevil, zapowiedziany Kap Brubakera) nie wspominając o Marvel Now 2.0. Jakby miał do tego jeszcze wydawać więcej Spider-Mana to byłoby kosztem innych serii. A tak dostaniemy inne serie od Egmontu, a Pajączka w kolekcji - wilk syty i owca cała.
Wiem, wiem - zaraz ktoś napisze, że w kolekcji będzie pocięte, no i że komuś panorama się nie podoba ale:
- panorama to kwestia gustu, jednym się podoba, a innym nie,
- bez kolekcji nie ma szans byśmy dostali od Egmontu równowartość chociaż jednej czwartej tych 60 tomów.
Ja tam się cieszę bo mam zarówno kolekcję 60 tomów Pajączka jak i Marvel Now 2.0 oraz Marvel Classic Egmontu + to co wydaje Mucha.
Więcej komiksów, więcej czytania.
Za dużo by kupować wszystko? Dobrze, bo tak wygląda rynek komiksów za granicą - tych serii jest tak dużo, że nie da się ich wszystkich śledzić - trzeba dokonać wyboru. U nas zaczyna się robić podobnie - oferta jest już tak bogata, że każdy może sobie wybrać co będzie czytał, a co nie.