Autor Wątek: Kolekcja Spider-Mana  (Przeczytany 366950 razy)

Offline Gieferg

Odp: Kolekcja Spider-Mana
« Odpowiedź #450 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 20:41:51 »
numer z 8/92, gdzie przeciwnikiem jest Humbug

8/91.
Mój pierwszy semikowy Spider-Man.

z fatalnymi rysunkami starego Sala Buscemy.
Wolałem go od Larsena.
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Kwiecień 2019, 20:44:56 wysłana przez Gieferg »

« Odpowiedź #451 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 20:46:31 »
   Ja cię kręcę, aż łezka w oku stanęła ta okładka 8/91 jest prześliczna. I same historie też były fajne, Humbug i Chameleon. Ze Skorpionem też była spoko, McFarlane to zdecydowanie jedna z najlepszych rzeczy jakie się Spider-Manowi trafiły, mam nadzieję że będzie sporo w kolekcji jego duetu z Michelinie, skoro z Egmontu dostaniemy całość jego prac solo. Larsen i Buscema też byli świetni, ale to trzeba mieć więcej niż 12 lat, żeby ich docenić. Mimo wszystko stawiam jednak na Todda.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #452 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 20:53:26 »
No sorki, ale ja gołym okiem widzę różnicę między Salem Buscemą np. w Hulku Serce Atomu, czy w Novie, a tym co prezentował w Pająku na przełomie lat 80-tych/90-tych. Wiek zrobił swoje i kreska mu się popsuła.

« Odpowiedź #453 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 21:01:37 »
Bazyl Ty to wogóle dużo rzeczy widzisz, których inni nie dostrzegają.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #454 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 22:17:48 »
No sorki, ale ja gołym okiem widzę różnicę
A ja nie widzę, bo znam go tylko z Semików i tam był moim trzecim ulubionym rysownikiem Spider-Mana za McFarlane'em i Bagleyem.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #455 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 22:39:32 »
Jeszcze Zeck wymiatał, ale to tylko Ostatnie łowy Kravena - "tylko", ale za to jaki kaliber!

Larsen i Buscema też byli świetni, ale to trzeba mieć więcej niż 12 lat, żeby ich docenić.

Z Larsenem to chyba była taka sytuacja, że ludzie mieli problem go zaakceptować, bo zastąpił McFarlane'a. Ja nie byłem uprzedzony, bo pająka zacząłem czytać właśnie od numerów Larsena.

Fajnie będzie zobaczyć rysunki McFarlane'a na kredowym papierze a nie tylko tym gazeciaku.

Był już McFarlane w WKKM Spider-man: Narodziny Venoma.

« Odpowiedź #456 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 22:54:41 »
  O to nie chyba, ale prawie napewno. Pamiętam jak zaczęli dawać Larsena, to byłem strasznie zły, że te rysunki są strasznie paskudne w porównaniu z mcfarlanowymi. Ale dorosłem, pojawiły mi się pierwsze pryszcze i doceniłem bardziej. Później dostałem kilka amerykańskich zeszytów Savage Dragon i tam wyglądało to jeszcze lepiej. Z ciekawości, przejrzałem jakiś czas temu kilka jego nowszych prac i wygląda to jeszcze inaczej mniej w stylu 90-s, ale ciągle ciekawie. Dalej wolę rysunki Todda co prawda, ale i twórczość Erika cenię, może żaden geniusz z niego, ale bardzo bardzo solidny rzemieślnik to na bank.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #457 dnia: Śr, 24 Kwiecień 2019, 00:18:13 »
Rysunki Sala Buscemy były najgorsze. Te kanciaste gęby, brrr... Za Larsenem też nie przepadałem, ale to jednak klasa wyżej.
I zawsze śmieszył mnie ten tekst na okładce: "Humbug złodziej który ukradł..."

« Odpowiedź #458 dnia: Śr, 24 Kwiecień 2019, 10:47:26 »
Tam jest jeszcze i. "Humbug i złodziej, który ukradł..." (sam siebie jeszcze w środku było). To są tytuły obydwu zeszytów, które są w tym numerze, tylko to i jest napisane inną czcionką i się nie rzuca w oczy. Też je z reguły pomijałem.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #459 dnia: Śr, 24 Kwiecień 2019, 11:40:08 »
Wiem wiem... Po prostu zabawnie brzmi "złodziej, który ukradł"  ;D

sum41

• Gość
« Odpowiedź #460 dnia: Śr, 24 Kwiecień 2019, 15:52:07 »
No sorki, ale ja gołym okiem widzę różnicę między Salem Buscemą np. w Hulku Serce Atomu, czy w Novie, a tym co prezentował w Pająku na przełomie lat 80-tych/90-tych. Wiek zrobił swoje i kreska mu się popsuła.

Nie kreska mu się popsuła tylko dostał gorszych inkerów. Inker potrafi zmienić BARDZO dużo ! Mój ulubieniec Mark Bagley narysował jubileuszowy numer Spider-man # 26 w którym to jego ołówek tuszuje 5 rożnych inkerów. Różnice są bardzo duże a nawet ogromne bo jednej z historii gdzie ciągle rysował bagley bym nie rozpoznał gdyby nie stopka a Bagleya styl wyniucham na kilometr bo jestem z nim juz 20 lat i zbieram wszystko co rysuje.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #461 dnia: Śr, 24 Kwiecień 2019, 16:14:55 »
Fajnie jest rzucić okiem na ładne wydanie TM-Semicowych historii. Drugi tom kolekcji już zawitał do Kolportera -

https://paradoks.net.pl/read/37654-spider-man-zmysly-drugi-numer-kolekcji-z-pajaczkiem-juz-dostepny

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #462 dnia: Śr, 24 Kwiecień 2019, 16:50:22 »
Aaa, to Zmysły razem z Maskami są, nie skojarzyłem wcześniej.

Online adamarluk

« Odpowiedź #463 dnia: Śr, 24 Kwiecień 2019, 17:13:26 »
 Cz "Zmysły" będą w tomie zapowiedzianym przez Egmont?

Offline donT

« Odpowiedź #464 dnia: Śr, 24 Kwiecień 2019, 17:17:10 »
Tak.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.