Autor Wątek: Kolekcja Spider-Mana  (Przeczytany 366526 razy)

JanT

• Gość
Odp: Kolekcja Spider-Mana
« Odpowiedź #435 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 18:28:57 »
Jak przedłużali WKKM przez chronologię? Tu chronologicznie pierwszy tom ma Amazing Fantasy 15 i Amazing SM 1-6 a ostatni 60ty to Spiderversum z Marvel NOW.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #436 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 18:58:05 »
Mogą olać chronologię i po 60-tce dodawać te numery AMS i innych komiksów z Pajączkiem uzupełniając luki z obecnej listy.

Pytanie - kto tutaj ma TM Semici ze historią "Zmysły"? Bo drugi tom testu Kolekcji już jutro.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #437 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 19:01:28 »
Mogą olać chronologię i po 60-tce dodawać te numery AMS i innych komiksów z Pajączkiem uzupełniając luki z obecnej listy.

Chyba, że ktoś im w tym brutalnie przeszkodzi...

Pytanie - kto tutaj ma TM Semici ze historią "Zmysły"? Bo drugi tom testu Kolekcji już jutro.

Ja mam. Jak czytałem ponownie większość Spider-manów z TM-Semic po wielu latach (gdzieś tak w okolicach 2011-2012 roku), to ku mojemu zaskoczeniu, pomijając klasyki DeMatteisa, te Zmysły okazały się jedną z najlepszych historii. I jedną z nielicznych, które sobie zostawiłem.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #438 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 19:10:47 »
To mnie z kolei zmysły znudziły na śmierć aż przy nich usnąłem jednej nocy bynajmniej nie ze zmęczenia  to ograna fabułka  którą ratują tylko epickie kadry. Wydanie hachette na pewno będzie lepsze pod jednym względem   w tm-semicu w tej historii wyleciało trochę stron.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #439 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 19:14:13 »
Dawno temu czytałem wszystkie TM Semici i niewiele pamiętam. Zmysłów prawie w ogóle. Jutro sobie odświeżę i zobaczymy jak to się trzyma po tylu latach. Gorzej niż początek Slotta być nie może.

Chyba, że ktoś im w tym brutalnie przeszkodzi...

Wszystkich Kolekcji jakie ma w swoim portfolio Hachette im nie zablokują. :)

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #440 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 19:16:28 »
Ja wtedy strasznie zawiodłem się pozostałymi historiami McFarlane'a: Torment, Maski i tą z Morbiusem, którymi się zachwycałem, jak wychodziły. Może na tle tych rozczarowań Zmysły tyle u mnie zyskały.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #441 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 19:30:58 »
Ja wtedy strasznie zawiodłem się pozostałymi historiami McFarlane'a: Torment, Maski i tą z Morbiusem, którymi się zachwycałem, jak wychodziły. Może na tle tych rozczarowań Zmysły tyle u mnie zyskały.

McFarlene to przede wszystkim rysunki a dla pokolenia TM-Semic sentyment. Do tych historii również wróciłem po latach i czytało mi się to całkiem przyjemnie, choć dla mnie McFarlene nigdy nie był numerem jeden jeśli idzie o semicowego Spider-Mana. To miejsce zajmuje od dawna DeMatteis :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #442 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 19:44:49 »
Mi zapadły w pamięć rysunki McFarlane z któregoś Pajączka z 93 roku gdzie ten bije się ze Scorpionem. Mam też numer z 8/92, gdzie przeciwnikiem jest Humbug :) a Mary Jane zostaje wtedy porwana. "Torment" osobiście też chcę, bo również nie mam tego numeru Mega Marvela, jak nie miałem wcześniej Weapon X.

Gdy Kolekcja ruszy w całym kraju naprawdę liczę na to, że Hachette Polska może podmieni te najbardziej oczywiste dubelki jak Spider-Island czy Powrót do Domu. Ale Maximum Carnage mogą znowu dać, bo też nie mam całości. :)

Offline Marvelek

« Odpowiedź #443 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 19:49:31 »

Gdy Kolekcja ruszy w całym kraju naprawdę liczę na to, że Hachette Polska może podmieni te najbardziej oczywiste dubelki jak Spider-Island czy Powrót do Domu. Ale Maximum Carnage mogą znowu dać, bo też nie mam całości. :)

Nic nie tracisz nie posiadając MC :D Ale rozumiem - ja pomimo tego, że nie podobała mi się ta bezsensowna nawalanka pewnie też kupię jak każdy komiks, który był wydany przez Semic.
W podmianę dubli wątpię, zwłaszcza tych, które były wydane kilka lat temu. Dla wielu czytelników nie będą to duble. Mi w sumie jest to obojętne, bo i tak nie będę zbierał kolekcji, a kupował wybrane tomy, ale wydawanie jeszcze raz takiego Spider-Island nie wiem czy jest warte zużytego papieru - strasznie się męczyłem przez te dwa tomy WKKM a rysunki nie ułatwiały zadania. Ale wiele osób z tego co widzę na forum lubi tego slottowego Pająka.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #444 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 20:05:13 »
Mi zapadły w pamięć rysunki McFarlane z któregoś Pajączka z 93 roku gdzie ten bije się ze Scorpionem. Mam też numer z 8/92, gdzie przeciwnikiem jest Humbug :) a Mary Jane zostaje wtedy porwana.

8/92 to nie jest numer z Pumą rysowany przez Busceme? Pojedynek z Skorpionem rysowany przez McFarlane;a, to na pewno był numer 2/92, a May Jean została porwana jakoś... 9/91? 10/91?

McFarlene to przede wszystkim rysunki...

No i w duecie z Michelinie wypadł świetnie! Oczywiście nie tak jak Dematteis z Buscemą.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #445 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 20:11:33 »
8/92 to nie jest numer z Pumą rysowany przez Busceme? Pojedynek z Skorpionem rysowany przez McFarlane;a, to na pewno był numer 2/92, a May Jean została porwana jakoś... 9/91? 10/91?

Jest dokładnie tak jak piszesz - 8/92 to Puma, 2/92 to Scorpion. Mary Jane została porwana w 8/1991 a główna akcja toczyła się już w numerze następnym.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #446 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 20:16:59 »
Tak mój błąd, przepraszam, macie rację. Nie mam tych komiksów pod ręką i daty mi się pomyliły. Ten Scorpion to 2/92. Bo był jeszcze Scorpion w 10/94 i ten numer też mam, ale tam to już nie McFarlane.

a Humbug 8/91 a nie 92

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #447 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 20:26:49 »
Bo był jeszcze Scorpion w 10/94 i ten numer też mam, ale tam to już nie McFarlane.

Był jeszcze w numerze 4/93, z rysunkami Larsena - swoją droga, też bardzo lubiłem jego wersję pająka.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #448 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 20:35:54 »
@UP
Tego nie mam za to mam 6/93 o Coronie, z fatalnymi rysunkami starego Sala Buscemy.

Fajnie będzie zobaczyć rysunki McFarlane'a na kredowym papierze a nie tylko tym gazeciaku. Wyjdą pewnie lepiej niż specjalnie dostosowany do gazetowego Windsor-Smith z Weapon X.

I jeszcze mnie naszła taka refleksja - że jakby wrzucić do Kolekcji całość sagi klonów z lat 90-tych, plus przygody Scarlet Spidera, to spokojnie starczyłoby na drugą 60-tkę tomów. :D 57 lat istnienia komiksów z Pajączkiem - materiału jest od cholery do publikacji.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #449 dnia: Wt, 23 Kwiecień 2019, 20:39:40 »

I jeszcze mnie naszła taka refleksja - że jakby wrzucić do Kolekcji całość sagi klonów z lat 90-tych

Całości się nie opłaca - akurat w tym konkretnym przypadku, uważam, że TM-Semic robił cięcia niezwykle racjonalne poza brutalnym ścięciem "Straconych lat", których o dziwo też nie ma w kolekcji a to jeden z najlepszych scenariuszy napisanych przez DeMatteis'a.