Autor Wątek: Kolekcja Spider-Mana  (Przeczytany 366694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gieferg

Odp: Kolekcja Spider-Mana
« Odpowiedź #1575 dnia: So, 12 Grudzień 2020, 18:39:56 »
Z całym szacunkiem dla Tm-semica ani ich tłumaczenia ani ich wydania nie są lepsze od obecnie wydawanych komiksów.

Tłumaczenia czasem są. Vide: Aliens: Labirynt.

Online michał81

« Odpowiedź #1576 dnia: So, 12 Grudzień 2020, 18:56:45 »
to te wszystkie nagłówki gazet które pokazał Bazyl lepiej brzmią w wersji H.
Z nagłówkami to jest bardziej złożona sprawa.

Tłumaczenie w wersji Hachette jest bardzie poprawne pod kątem języka polskiego. Natomiast nie odwzorowuje ono tego jak wyglądają nagłówki w gazetach. One mają być krzykliwe tak, aby zachęciły do zakupu gazety i takie są w tłumaczeniu Egmontu i tym samym znowu bliższe oryginalnemu wydaniu. Weźcie nawet dowolną polską gazetę i spójrzcie jak wyglądają w niej nagłówki.
Spoiler: PokażUkryj

Ja tu widzę manipulację ze strony Bazyl, bo nie pokazuje właśnie oryginalnych kadrów z tymi nagłówkami w języku angielskim, tak to sobie można porównywać bez końca.

Tłumaczenia czasem są. Vide: Aliens: Labirynt.
Ja to mówiłem ogólnie w kontekście tłumaczeń Tm-Semica, wystraczy przytoczyć tutaj tego nieszczęsnego Juggernaut. Chyba, że chodzi ci konkretnie o tłumaczenie Aliens: Labirynt od Screamów. To jest komiks, którego nie mam do tej pory i chyba w końcu będę musiał go nabyć, aby sprawdzić to tłumaczenie. Scream nie pierwszy raz wykłada się w kwestii świata AVP jak chociażby to ostatnie nieszczęsne tłumaczenie Three World War (które podobno finalnie ma być zmienione), co jest najczęściej przyczyną braku korekty i redakcji. I to widać bardzo dobrze w rocznicowych Aliens, kiedy te komiksy dostają korektę i redakcję (dokładnie od vol.2) to tłumaczenie trzyma poziom.
« Ostatnia zmiana: So, 12 Grudzień 2020, 19:18:55 wysłana przez michał81 »

Online xanar

« Odpowiedź #1577 dnia: So, 12 Grudzień 2020, 19:21:08 »
Nie bardzo wiem, czym tu się podniecać, jakby 8azyl napisał, ze Egmont coś lepiej zrobił, no to wtedy należałoby jakieś święto planetarne ogłosić  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1578 dnia: So, 12 Grudzień 2020, 19:23:58 »
Nie mam oryginalnych "Zmysłów", więc nie wiem skąd ci niby wziąć mam oryginalne kadry? Jak je masz, to sam dorzuć do tych hachetowych. Dla mnie pierwsze nagłówki z gazet są lepsze niż od Egmontu. Ale nie mam tego TM Semica, więc nie wiem czy tam wygląda to jeszcze inaczej.

« Ostatnia zmiana: So, 12 Grudzień 2020, 19:29:55 wysłana przez Bazyliszek »

Online xanar

« Odpowiedź #1579 dnia: So, 12 Grudzień 2020, 19:26:11 »
Nie mam takiego słabego komiksu, to jedna z najgorszych rzeczy jakie czytałem, na youtubie jest z 10 filmów z tym omnibusem tam zobaczyłem jak to po amerykańsku wygląda.

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1580 dnia: So, 12 Grudzień 2020, 20:11:46 »
To jest komiks, którego nie mam do tej pory i chyba w końcu będę musiał go nabyć, aby sprawdzić to tłumaczenie.

Jeszcze zależy co kto uważa za dobre tłumaczenie. Czy priorytetem ma być:

a) dokładność i tłumaczenie słowo w słowo, bez względu na to czy jest taka potrzeba i czy to potem dobrze brzmi i dobrze się czyta
b) płynność i naturalne brzmienie kwestii w języku polskim, nawet kosztem skrócenia.

Osobiście preferuję podejście B.

Porównanie z Labiryntu:

I wracając do tematu - poniżej Semic Vs Egmont w Spider-Manie:

https://filmozercy.com/uploads/images/original/img-6436.JPG
https://filmozercy.com/uploads/images/original/img-6435.JPG

I oryginał:

W obu przypadkach wolę Semika.
A ostatnio porównywałem AVP od Semika i Scream i tam jednak wolę Scream.

więc nie wiem skąd ci niby wziąć mam oryginalne kadry?
Zajęło mi 2 minuty znaleźć powyższe oryginały w necie.
Którą chcesz stronę? :>

« Ostatnia zmiana: So, 12 Grudzień 2020, 20:39:51 wysłana przez Gieferg »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1581 dnia: Cz, 06 Maj 2021, 16:20:04 »
Nie dostalibyśmy szybciej, bo nie ma takiej kolekcji u nas.

Jak nie kupiłeś pierwszych 4 tomów to nie ma.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1582 dnia: Cz, 06 Maj 2021, 17:03:07 »
Nie widziałem, żeby był jakiś cywilizowany sposób zamówienia tych tomów. Nie będę chodził po kioskach i szukał, szkoda mi czasu, a Januszom na allegro nie będę płacił. Poza tym wydanie kolekcyjce nie jest w granicach moich zainteresowań, więc nie będę wspierał inicjatywy, którą mam głęboko w poważaniu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1583 dnia: Cz, 06 Maj 2021, 17:51:10 »
Mamy różnicę w podejściu. Dla mnie nie liczy się forma tylko treść. A znaczne części runów Sterna, Micheliniego i innych twórców spoza Epiców, bardzo chętnie bym przeczytał. Po wakacjach ma wyjść omniak Dr Strange'a. I tu uważam, że aż tak wypasiona wersja nie jest mi potrzebna. Że spokojnie zadowoliłbym się formatem jak Animal Man. No ale jak nie ma innej, to biorę ta wypasioną, bo chcę mieć te początki.

Online michał81

« Odpowiedź #1584 dnia: Cz, 06 Maj 2021, 17:53:09 »
Dla mnie nie liczy się forma tylko treść.
Jeśli tak by było to byś przeczytał cyfrowo na unlimited.  ;D

Offline SawiK

« Odpowiedź #1585 dnia: Cz, 06 Maj 2021, 18:11:03 »
Forma > Treść coś Ci się pomieszało bo ciągle jet Bazyl z tak u cb: Panorama > dopiero potem Treść.
 Bo:
- polecasz kiepskie duble.
 - polecasz kiepskie tomy z panoramy.
 - polecasz panoramę.

Jakbyś polecał treść to miałbyś sito a nie panoramę 🤣😂🤣
Kogos chcesz tu oszukać czy tylko siebie 😆

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1586 dnia: Cz, 06 Maj 2021, 18:36:28 »
Nikomu nie każę kupować dubli i tego co mu się nie podoba. Mi premierowe tytuły w Kolekcjach superhero się podobają i je kupuję. Naprawdę na palcach jednej ręki można policzyć tomy których nie przeczytałem, bo fabuła w ogóle mi nie podeszła (Marvel Horror przerwałem w połowie, nie czytałem drugiego Swamp Thinga). Nie chcesz to nie kupuj.

A gdyby wersje cyfrowe i papierowe były dla mnie równoważne, to nie miałbym drukowanych komiksów i książek. Ale nie są. To dla mnie odrębne kategorie rzeczy.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1587 dnia: Cz, 06 Maj 2021, 19:28:45 »
Dla mnie też liczy się najbardziej treść, a najbardziej to by była ona nieposzatkowana.

Offline SawiK

« Odpowiedź #1588 dnia: Cz, 06 Maj 2021, 19:29:07 »
Bzyl
Swamp Thing za wymagająca lektura 😁Widać że o jakości nie masz gadziego pojęcia 😔

Offline nayroth

« Odpowiedź #1589 dnia: Cz, 06 Maj 2021, 19:40:28 »
I wracając do tematu - poniżej Semic Vs Egmont w Spider-Manie:
https://filmozercy.com/uploads/images/original/img-6436.JPG
https://filmozercy.com/uploads/images/original/img-6435.JPG

Wersja TM-Semica - o dziwo - lepsza także pod względem liternictwa. Mimo nieporównywalnych możliwości technicznych jakie są obecnie dostępne, to te ręcznie tworzone (chyba) litery z 93 biją na głowę dynamiką czcionkę użytą przez Egmont, cienką i bez wyrazu. Szczególnie w tej scenie walki to widać. Nieststey po macoszemu traktują nasi wydawcy ten aspekt niekiedy, tak jak i tłumaczenia.