Autor Wątek: Kolekcja Spider-Mana  (Przeczytany 366916 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Kolekcja Spider-Mana
« Odpowiedź #1620 dnia: Cz, 08 Lipiec 2021, 10:41:13 »
Nie do końca jest tak jak piszesz, ale tak, wg mnie obecna forma jest o wiele lepsza, wolę przepiękne wydania Egmontu, niż misz-masz kolekcyjny.

Jak możesz nazywać misz-maszem zeszyt po zeszycie ASM, bez żadnych przerw?? Ja tego nie rozumiem. Np. hiszpański tom z Juggernautem to zeszyty 224-230. Potem są przygody z Tarantulą i to są zeszyty 231-237. Dalszy tom  to zeszyty 238-245 itd. Jaki misz-masz?? Pełna Hobgoblin Saga i reszta runu Sterna i kolejnych scenarzystów.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1621 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 01:19:02 »
Bazyl wytłumacz bo ja to już nic nie wiem

Wiem, że nic nie wiesz, więc już ci tłumaczę. Ja to widzę tak. Kiedy w 2019 roku Hachette Polska wypuściło test Kolekcji Spider-Mana, Egmont na szybko wypuścił McFarlane'a. I niestety wielu komiksiarzy dało się nabrać, że tak grube komiksy o Pająku będą dalej wydawane przez to wydawnictwo i olało kupienie numerów testowych Kolekcji. Tyle że potem przez 2 lata nic się w tym temacie nie działo. Pierwszy nakład się wyprzedał, a potem dodruk był dopiero w grudniu popołudniu 2020 z łaski. Ruch znowu zaczął się, jak wyszedł kolejny test kolejnej kolekcji. To i Kingdom Come wreszcie dostaliśmy i zaczęły wychodzić Epiki i została zapowiedziana Kolekcja Milestones X-Men.

Tylko znowu się te plany sypią, bo tak to jest jak się nie ma przemyślanej strategii i robi się wszystko na łapu capu, tylko reagując na ruchy konkurencji a nie wymyślając nic własnego. KC ma obsuwę bo problem z drukarnią. Muminki za żółte, bo problem z drukarnią. Epik ma obsuwę bo problem z drukarnią. Już się boję jak może wyglądać ten potężny Dr Strange.

Offline SawiK

« Odpowiedź #1622 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 16:13:02 »
Ale Bazyl na nic nie odpowiedziales🤪 Wziąłeś pierwsze zdanie i powtazaz zdarta płytę. Odpowiedź na calosc:
“Bazyl wytłumacz bo ja to już nic nie wiem: Duble poEgmontowe nie zblokowały nowej kolekcji DC 🤔 Wszak tam dubel dublem przykrywano i poszło 😲
Kolekcja Pająka miała 1 pól dubel i to położyło Pająka na łopatki 🤪 Co za siłą zadzialala, co z tymi premierowymi materiałami co nie były dublalami 😳🤯😵“

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1623 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 05:36:49 »
Ja jestem z Tczewa, ale bardzo często bywam też w Gdańsku. W żadnym saloniku prasowym tych spiderow nie widziałem. Wniosek stąd taki, że albo nawaliła dystrybucja albo kolekcja faktycznie się sprzedała ale zrezygnowali z kontynuacji z zupełnie innych przyczyn

Kwiecień i maj 2019. Były w Gdańsku bo sam kupowałem. Niestety tylko w Świecie Prasy i firmowych salonikach Kolportera. Inmedio to ominęło, po sprawdzeniu moich postów sprzed 2 lat. Jeśli nie mogłeś znaleźć by kupić, to może dlatego sprzedaż była tak miała i Kolekcja nie ruszyła w całej Polsce.  :-\

« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Październik 2021, 06:34:33 wysłana przez Bazyliszek »

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1624 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 06:36:49 »
Po prostu wykupiłeś wszystkie egzemplarze przez co zainteresowane osoby nie mogły zakupić jednocześnie fałszując sprzedaż

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1625 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 06:45:40 »
No bzdura, bo gdybym rzeczywiście kupił wszystkie egzemplarze, to Hachette by ruszyło z Kolekcją, tak jak z Conanem i Transformers. Niestety najprawdopodobniej za dużo NIE KUPIŁEM i niesprzedane sztuki wróciły do wydawnictwa. Niezadowalające wyniki sprzedaży doprowadziły do upadku Kolekcji.

Offline SawiK

« Odpowiedź #1626 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 07:20:47 »
A zastanawiałeś się nad tym: Czy Haczet patrzy na ilość sprzedanych 1 czy na ilość złożonych zamówień na prenumeratę? Jak człek który nie kupił 1 w kiosku miał złożyć zamówienie na premke jak sprzedawałeś na alledrogo i ewentualne zamówienia na premke szlu choćby z Lubuskiego? Test został zakłamany, ilość zamówień z danego regionu załamany, finito, ktoś zaorał Haszet ta kolekcje 😉

Offline Szekak

« Odpowiedź #1627 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 07:34:40 »
Malo tego, bazyl juz wczesniej wsadzil H na mine falszujac wyniki Transformers, kolekcji ktora jak sam stwierdzil nie mogla sie udac. Wiec H, jak to korpo, opierajac sie na cyferkach uznalo, ze kolekcja Spider-Mana podzielilaby los kolekcji Transformers, z czym oczywiscie sie mylili. Na szczescie Egmont przyszedl z odsiecza i Epikami. I tak oto bazyl zaoral umilowane H dajac szanse znienawidzonemu E. Piekna hiatoria.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Crono

« Odpowiedź #1628 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 07:43:55 »
W sumie to powinniśmy być Bazylowi wdzięczni. Dzięki temu że kolekcja pająka nie ruszyła mamy Epiki z Egmontu. W dodatku zakłamując test Transformers, ta kolekcja ruszyła i dzięki temu mogę czytać przygody o wielkich robotach po polsku (a conajmniej kilka naprawdę dobrych tomów w tej kolekcji jest). Dzięki Bazyl!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1629 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 07:49:43 »
No właśnie o to chodzi - Kolekcja w 2 lata dałaby nam o wiele więcej niż Epici wydane przez Egmont. Zresztą wiele razy już pisałem, jak Egmont wypuścił McFarlane w tym samym czasie co Kolekcja i potem przez 2 lata nie wypuścił nic więcej z klasycznych Spider-Manów. Teraz wyszły 2 Epici, trzeci wyjdzie opóźniony za miesiąc. Na przyszły rok zapowiadane są 2, może 3 kolejne Epici. Plus jeden tom Muchy. O wiele mniej niż 60 tomów hiszpańskiej edycji Kolekcji Spider-Mana z jej świetną zawartością. A gdyby jeszcze podmieniono nam duble na niektóre numery z portugalskiej edycji, to już w ogóle byłoby super.

Nie ukazanie się Kolekcji Spider-Mana na polskim rynku, to dla nas stracona szansa. A TK cały czas wam powtarza, że nie wyda wszystkiego. I rzeczywiście nie wydaje.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1630 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 07:55:39 »
A może test tej kolekcji był w złym czasie i wyniki sprzedaży  były znacznie poniżej oczekiwań. Ta nowa kolekcja od DC wystartowała, mimo iż w naszej małej forumowej bańce wydawało się, że nie ma na to szans. Może chętnych na taką kolekcję nie jest w Polsce tak dużo jak się na tym forum wydawało.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Szekak

« Odpowiedź #1631 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 08:01:31 »
No właśnie o to chodzi - Kolekcja w 2 lata dałaby nam o wiele więcej niż Epici wydane przez Egmont. Zresztą wiele razy już pisałem, jak Egmont wypuścił McFarlane w tym samym czasie co Kolekcja i potem przez 2 lata nie wypuścił nic więcej z klasycznych Spider-Manów. Teraz wyszły 2 Epici, trzeci wyjdzie opóźniony za miesiąc. Na przyszły rok zapowiadane są 2, może 3 kolejne Epici. Plus jeden tom Muchy. O wiele mniej niż 60 tomów hiszpańskiej edycji Kolekcji Spider-Mana z jej świetną zawartością. A gdyby jeszcze podmieniono nam duble na niektóre numery z portugalskiej edycji, to już w ogóle byłoby super.

Nie ukazanie się Kolekcji Spider-Mana na polskim rynku, to dla nas stracona szansa. A TK cały czas wam powtarza, że nie wyda wszystkiego. I rzeczywiście nie wydaje.
Dokladnie, to dla was stracona szansa, musicie tam sobie pluc mocno w brode, ze woleliscie falszowac wyniki Transformers kosztem zycia kolekcji Spider-Mana. Tyle mowiles o blokowaniu H przez E, a jak byla szansa zablokowania E przez H kolekcja Spider-Mana to sami ja zaprzepasciles, H sie potulnie wycofalo z kolekcji ścianołaza dzięki czemu Egmont niczym nieskrępowany może spokojnie pchać kolejne Epiki na rynek. Gdyby nie H to nikt inny Transformerów by nie ruszył, a Spider sam sie praktycznie sprzedaje.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1632 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 08:16:43 »
Przecież po premierze Transformers Egmont sam wypuścił Power Rangers i też się na tym przejechał. Nie moja wina, że ludzie z całej Polski kupowali test Transformerów, a potem porzucili resztę Kolekcji. Hachette mogło ograniczyć straty, gdyby ucięło cykl po pierwszych 20 paru tomach stanowiących 1 serię Marvela. Tak jak konkurencja która potrafi ucinać serie. Ale Hachette jest poważnym wydawnictwem i jak się zobowiązała, tak wydaje do końca.

No o to chodzi @Darth_Simon - zapewne wynik sprzedaży były niezadowalające, co dla nas jest niemiłym zaskoczeniem. Do tego pewnie doszył spadające wpływy z Transformers i Hachette nie chciało już się pakować w kolejny niepewny projekt. Może gdyby najpierw startowano z Pająkiem, a dopiero potem z Transformers, sytuacja wyglądałaby inaczej.

Jak dalej nie rozumiem, jak można pluć na jakiekolwiek inne komiksy, które ktoś "ośmiela się" wydawać poza Egmontem. Przecież Kolekcja Conana pokazała idealny model. Hachette wydało jedną z dwóch dużych serii Marvela a Egmont zaczął to uzupełniać swoimi grubasami od Dark Horse, plus paroma nowymi seriami. Widzicie jaka jest dysproporcja? Ile dobrego materiału  z Conanem wyszło od Hachette i jak skromnie wygląda przy tym oferta Egmontu? Teraz jest podobnie, tylko właśnie nie mamy Kolekcji Spider-Mana a zaledwie 4 klasyczne grubasy.

Ja doceniam, że mamy nowego Spider-Mana od Egmontu od Marvel Now. Ale to ciągle mało, mało. Kolekcja pomogła by uzupełnić braki z przeszłości.

Offline SawiK

« Odpowiedź #1633 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 08:51:37 »
Bajkowo: Gdy kolekcja nie mogła uczciwie ruszyć ,gdyż na jej drodze stanął pewien Gad! Lud wyczekiwał wybawcy, nadziei brak. Wtem za skały na swym białym rumaku nadjechał on, Tomasz K, we włosach jego hulał komiksowy wiatr a brodę jegomościa wlepiona Mucha ;)  Kolekcja zmielona, leki i strach na mieszkańców Polandi padł. Sir Tomasz jak przystało na szlachetnego rycerza podjął walkę, nie z gadem, oj nie ,tu nadziei na zmiany brak. Wraz ze swoimi dzielnymi Spartanami z KSK wypełnili pustki w sercach swoich poddanych...Przepięknymi Spider Epicami.
Morał z tego taki:
Cieszmy sie(Ty Bazyl też)z tego co mamy i od kogo, gdyż kolekcji nie ma, a Spiajder jest!!!

Offline xanar

« Odpowiedź #1634 dnia: Pt, 08 Październik 2021, 09:07:01 »
A zastanawiałeś się nad tym: Czy Haczet patrzy na ilość sprzedanych 1 czy na ilość złożonych zamówień na prenumeratę?
To ma sens.
Twój komiks jest lepszy niż mój