Autor Wątek: Kolekcja Pojedynki Superbohaterów  (Przeczytany 71330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Castiglione

Odp: Kolekcja Pojedynki Superbohaterów
« Odpowiedź #210 dnia: Nd, 06 Marzec 2022, 11:41:57 »
Sprzedawać poniżej kosztu wytworzenia nie mogą
Różnie to bywa, marże ujemne nie są niczym dziwnym

Offline celtic

« Odpowiedź #211 dnia: Nd, 06 Marzec 2022, 11:43:21 »
Nie zachwycam się, tylko jest różnica jak komiks z dublami kosztuje 14 zł a jak kosztuje 140 zł.

Egmont, Mucha, Screem - Drogo, drożej, najdrożej.

Co innego jak wydaje to korporacyjny moloch w ilości kilkaset-tysięcy egzemplarzy na kilka państw, niż jak prywatne wydawnictwo które wydaje w ilości 2-4 tys. egzemplarzy na 2 państwa.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline xanar

« Odpowiedź #212 dnia: Nd, 06 Marzec 2022, 11:48:30 »
A jak myślicie? Czy sklep zarabia na tej kolekcji czy dokłada do niej, wiedząc ze zarobek będzie z artykułów, które kupujący włoży do koszyka wraz z komiksami?
Od tego to są promocję kup 3szt. to będzie taniej niż za 1szt.

To komiksy są takie uber popularne w tym kraju i sprzedaż podnoszą, bo ktoś weźmie "browara" przy okazji ?

Najlepiej by było jakby ktoś, kto ma coś wspólnego z drukarnią napisał jaki koszt takiego wydania po taniości przy jakimś tam przykładowym nakładzie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #213 dnia: Nd, 06 Marzec 2022, 11:59:47 »
A tu mamy wszystko naraz i cisza. :o
Carrefour to nowy gracz i potrafimy mu wybaczyć parę błędów, bo jesteśmy zachwyceni inicjatywą, ale za drugim czy trzecim razem to nam spowszednieje na tyle, że chyba będziemy wystarczająco krytyczni. Teraz trzeba pokazać, że Carrefour nie popełnił błędu, idąc w to.
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Marzec 2022, 12:04:22 wysłana przez ThePinkFin »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #214 dnia: Nd, 06 Marzec 2022, 12:00:32 »
Moze dozyjemy czasow jak w USA gdzie w Walmarcie mozna sobie komiksy kupowac DC i chyba Marvela tez :)

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #215 dnia: Nd, 06 Marzec 2022, 19:45:55 »
W 2008 byłem w USA i w sieci wallmarkt i tam wogóle ani jednego komiksu nie widziałem. W USA to komiksy są już chyba tylko w tych sklepach specjalistycznych. Na 20 sklepów w których wtedy byłem w jednym widziałem tylko jeden zeszyt Batmana.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #216 dnia: Nd, 06 Marzec 2022, 20:32:55 »
W 2008 byłem w USA i w sieci wallmarkt i tam wogóle ani jednego komiksu nie widziałem. W USA to komiksy są już chyba tylko w tych sklepach specjalistycznych. Na 20 sklepów w których wtedy byłem w jednym widziałem tylko jeden zeszyt Batmana.

To fajnie, że byłeś w USA 14 lat temu ...

https://www.walmart.com/browse/books/comic-books-graphic-novels/3920_1095293

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #217 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 06:53:13 »
"Byłeś kiedyś w Stanach? A ja znam kogoś kto był" :)

@celtic
Ale to rozdrobnienie jest spowodowane tylko i wyłącznie uporem Egmontu. Pamiętasz jak weszli we "współpracę" z większym Eaglemoss? I jak moim zdaniem robili to w taki sposób że WKKDC w Polsce urwano po zaledwie 80 numerach a w Niemczech czy Hiszpanii spokojnie doszła ona do końca. Bo tam nie ma polskiego piekiełka. Bo u nas każdy chce być "królem" swojej piaskownicy, zamiast wspòłzarządzać całą pustynią.

Egmont Polska dorwał się do wyłącznej licencji DC na całą Polskę, czym zabił wydania Muchy. Tylko że zamiast ja rozwijać w naszym kraju to jest psem ogrodnika. Obcina tytuły i mówi że się nie opłaca, ale nikomu innemu nie da. Ja proszę TK - sprzedajcie dział komiksy, tak jak sprzedaliście książki dużemu podmiotowi, skoro wam się nic nie opłaca.

Ja się nie godzę z tezą że u nas musi być mało komiksów i muszą być one drogie. Za każdym razem jak wchodzi do gry konkurencja, to okazuje się to nieprawdą.

Offline michał81

« Odpowiedź #218 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 07:39:44 »
Ale to rozdrobnienie jest spowodowane tylko i wyłącznie uporem Egmontu. Pamiętasz jak weszli we "współpracę" z większym Eaglemoss?
Rozumiem, że masz potwierdzone źródło tej informacji? Bo chyba było jednak inaczej. Z dotychczasowych wypowiedzi to Eaglemoss zgłosiło się do Egmontu. Proponuje nie pisać tu nieprawdziwych informacji.

Offline xanar

« Odpowiedź #219 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 08:18:53 »
Dokładnie tak było a później Egmont ich oszukał :) Już był przerabiany ten temat. :)

Tylko teraz okazało się, że te wszystkie kolekcje też oszukują, bo można sprzedawać komiks za 15 a nie za jedyną słuszną cenę - 40  :D
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Marzec 2022, 08:20:28 wysłana przez xanar »

Offline laf

« Odpowiedź #220 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 08:39:45 »
Tylko teraz okazało się, że te wszystkie kolekcje też oszukują, bo można sprzedawać komiks za 15 a nie za jedyną słuszną cenę - 40  :D
Bluźnisz mój drogi Panie! Jedyna słuszna cena za komiks to 13,99 zł  ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #221 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 08:43:58 »
Zależy kto sprzedaje u Bazyla jest po 25  ;D, w sumie i tak lepiej niż u złego Hachette  :D

Ok, moja serio oferta jest taka, że mogę komuś kupić tomy Kolekcji Carrefoura jak ktoś potrzebuje. Cena typowo 8azyliszkowa   okładkowa + 10 zł + cena wysyłki. Chętnych proszę o PW.

Offline kv

« Odpowiedź #222 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 12:37:12 »
No i dotarła pełna kolekcja (i o dziwo pakowanie lepsze niż w wielu branżowych sklepach  ;) )... Wydanie wg mnie ok. Chociaż jak mawia mój kolega "gratis to uczciwa cena" to tutaj te 13,99 za tom to jest b.dobrze.
Co do historii to się nie wypowiem, nie moja bajka, a ocena dzieciaków, choć zainteresowanych i kupione dla nich, to jednak nie będzie miarodajna (bo to jednak nie psychofani  :o ).

Offline Dragomirus

« Odpowiedź #223 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 15:13:47 »
  Ze zrozumieniem to tutaj kłopotu nie ma, tylko niektóre osoby zawiesiły się na jakimś dziwnym pomyśle udowodnienia poprzez wytykanie palcami innych, że Spectacular Spider-Man nie był drogi i kiepskiej jakości, co jest skazane na porażkę, bo nie dość że kłóci się z oczywistymi faktami to każde przypomnienie o tym tytule przynosi zupełnie odwrotne efekty. W 2032 przeczytasz tu coś w rodzaju "Zobacz ile kosztuje okładkowo 45 tom epic Spider-Mana od Egmontu, a mówiłeś że Spectacular to był drogi". 

Sprzedawać poniżej kosztu wytworzenia nie mogą, ale całkiem możliwe wcale to nie przynosi zysków a wręcz straty e sklep traktuje to jako formę reklamy. Z drugiej strony może mieli tak preferencyjne warunki, że jakiś utarg na tym mają. Można tylko gdybać.

Kolega chyba tutaj miał na myśli że może być podobnie jak z chlebem w sieciówkach. czyli marża 0% tylko dlatego, że sklep więcej zarobi na dodatkach do chleba niż na nim samym.

« Odpowiedź #224 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 17:10:13 »
  Udało mi się po pracy dorwać wszystkie dziesięć tomów. Jakościowo wygląda to szczerze mówiąc lepiej niż się spodziewałem a dodatkowo cena robi swoje 140 złotych i czytania na dwa miesiące. No i chyba udało się odkryć dlaczego te nowe kolorowanie starych komiksów wyglądało tak paskudnie w kolekcjach, ono zdaje się faktycznie było przygotowane z myślą o papierze offsetowym, ramotki wyglądają o niebo lepiej niż w tych wszystkich WKKM-ach. Nowe zeszyty faktycznie wypadają słabiej niż na kredzie są z reguły zbyt ciemne, ale tragedii nie ma. Ogólnie na pierwszy rzut oka bym gorąco zachęcał, zobaczymy co z treścią po rysunkach patrząc to dla każdego coś miłego i starocie i nowości i coś wyglądającego na lata 90-te, mam nadzieję że jakoś sensownie to poskładali bez napisów w stylu "ciąg dalszy w następnym odcinku".