Autor Wątek: Justice League  (Przeczytany 17701 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Odyn

Odp: Justice League
« Odpowiedź #90 dnia: Cz, 20 Kwiecień 2023, 07:04:46 »
Te dwa pierwsze trejdy Międzynarodowej Ligi Sprawiedliwości, to były i dla mnie jej najlepsze przygody. Nic co wydał z nimi po polsku Egmont im nie dorównało. Humor daje tej serii przewagę nad Wieżą Babel i Ziemią Dwa. Szkoda, że tego runu nie zobaczymy w całości po polsku.
Czytałem kiedyś dwukrotnie ligę Morrisona + Wieżę Babel. Były dla mnie tylko okej, ale rysunki średnie. Również i moim zdaniem nie może się ona równać z JLI. Ale ja też nie jestem fanem twórczości Morrisona.

Może się kiedyś doczekam jakiegoś zbiorczego wydania Ligi z okresu 2006-2011. Wtedy były najlepsze rysunki, ale średnia zawartość. Jednakże chciałbym sam wyrobić sobie opinię. Liczę, że DC poukłada ten okres (wszelkie serie, tie-iny które krążyły wokół głównego tytułu), bo same trejdy mają luki (przez politykę i naciski wydawnictwa taki McDuffy nie mógł swobodnie pracować, musiał akceptować jakieś zmiany w scenariuszach).
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Maragast

« Odpowiedź #91 dnia: Cz, 20 Kwiecień 2023, 12:09:47 »
Nie no - Wieża Babel jest generalna.

Offline Maragast

« Odpowiedź #92 dnia: Cz, 20 Kwiecień 2023, 12:12:46 »
Te dwa pierwsze trejdy Międzynarodowej Ligi Sprawiedliwości, to były i dla mnie jej najlepsze przygody. Szkoda, że tego runu nie zobaczymy w całości po polsku.

Jest translacja, która powoli zbliża się do końca runu - w pewnym etapue JLI dzieli się na Amerykańską Ligę Sprawiedliwości i Europejską Ligę Sprawiedliwości - obie serie + eventy z tego okresu (Millennium i Inwazja) mają swoje translacje.
Czytałem i dalej jest jeszcze lepiej niż w tych tomach wydanych w kolekcji.

Offline Odyn

« Odpowiedź #93 dnia: Cz, 20 Kwiecień 2023, 12:37:38 »
Czytałem i dalej jest jeszcze lepiej niż w tych tomach wydanych w kolekcji.
Pewnie, że jest jeszcze lepiej, bo wszystko ładnie się składa w jedną całość. Fabuła nie jest rozbita na mnóstwo zeszytów (zazwyczaj są to historie zawarte w max 2 zeszytach), ale konsekwencje i działania członków Ligi mają swoje odbicia w późniejszych ich przygodach.

"Inwazja" jest trochę okrojona. Pamietam, że czytając omnibusy Wonder Woman Pereza były ukazywane wydarzenia tylko z perspektywy Diany (tego nie ma w omnibusie JLI), natomiast działanie Ligi było już w JLI. Tak przynajmniej to zapamiętałem.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #94 dnia: Cz, 20 Kwiecień 2023, 13:37:06 »
Oczywiscie, że Wieża Babel jest super, ale JLI jest od niej śmieszniejsza. A dobry humor cenię w komiksach. I dlatego bardzo, bardzo podobało mi się to co przeczytałem w WKKDC. Egmont mówi, że mu się DC słabiej poza Batmanem sprzedaje. No to niech wyda takie dobre komiksy jak ten DeMatteis i mu się sprzeda. Ta aktualnie lecąca JL jest taka sobie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #95 dnia: Cz, 20 Kwiecień 2023, 14:41:25 »
Parę miesięcy temu próbowałem przeczytać Inwazje.... uwielbiam ramoty, tamten okres szczególnie jest mi bliski. Ale przez to nie dałem rady przebrnąć. Strasznie słabe. Ostatecznie przekartkowalem ostatnie zeszyty. Jedna z najsłabszych rzeczy w tamtym okresie. Moim skromnym zdaniem, żeby było jasne.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #96 dnia: Cz, 20 Kwiecień 2023, 15:17:36 »
Nie mogę się do tego ustosunkować, bo sam jeszcze nie czytałem. Godzina Zero była trochę słabsza niż myślałem, ale przeczytać ją można jak najbardziej. Tylko na zasadzie analogii - z Marvela Egmont i Kolekcje dali i dają nam bardzo dużo. Można popatrzeć jak to wyglądało, nawet w latach 70-tych. A z DC dostajemy teraz tylko te eventy od N52. Z czasów wcześniejszych były Kryzysy i praktycznie tyle. Jako komisiarz ja bym chetnie poczytał inne crossovery z lat 1985-2011. Nie wszystko było złe. Nawimar dawno temu zrobił prezentację na Leszku i ja dalej jestem napalony. ;)

Offline Maragast

« Odpowiedź #97 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 11:56:55 »
To czytaj Translacje i już nie marudź więcej.

Offline xanar

« Odpowiedź #98 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 12:14:09 »
Albo po amerykańsku, ale nie on musi kupić od Egmonta  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kadet

« Odpowiedź #99 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 14:45:37 »
To czytaj Translacje i już nie marudź więcej.

Albo raczej kup legalnie cyfrowe bądź papierowe wydania.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Maragast

« Odpowiedź #100 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 23:33:54 »
Obojętnie czy legalnie czy nielegalnie przeczyta byly już więcej nie marudził  ;D

Offline mack3

« Odpowiedź #101 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 18:12:37 »
Jeśli ktoś miałby chwilę to bardzo podziękowałbym za informację jakie zeszyty wchodzą w skład wydanych przez Egmont tomów 2 i 3 (Cmentarzysko Bogów, Planeta Jastrzębi) Ligi Sprawiedliwości Snydera (ta z 2020 roku).

(Widzę, że jest spora różnica w ilości stron podawanych w internecie w wersji angielskiej i polskiej, dlatego pytam)

Offline Necr09

« Odpowiedź #102 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 18:21:06 »
Cmentarzysko Bogów:
- Justice League #8-12
- Justice League/Aquaman: Drowned Earth Special #1
- Aquaman/Justice League: Drowned Earth Special #1

Planeta Jastrzębi:
- Justice League #13-18
- Justice League Annual #1
FGO: 758,469,198

Offline mack3

« Odpowiedź #103 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 21:57:38 »
Cmentarzysko Bogów:
- Justice League #8-12
- Justice League/Aquaman: Drowned Earth Special #1
- Aquaman/Justice League: Drowned Earth Special #1

Planeta Jastrzębi:
- Justice League #13-18
- Justice League Annual #1
Dzięki, czyli mamy dokładnie to samo co w wydaniu amerykańskim (wg internetów nasze wydanie ma 44 strony więcej niż oryginalne, więc pomyślałem, że może wcisnęli tam jeszcze Aquamana 40-41, kóry crossuje się chyba z historią w JL, ale to pewnie tylko pomyłka w liczbie strona na necie)

Offline Burizleif

« Odpowiedź #104 dnia: Wt, 19 Wrzesień 2023, 16:25:41 »
Zauważyłem, że 2 tom Ligi Bendisa ma w opisie podane zeszyty 64-71 i liczbę stron 192, a oryginał zbierał 64-68 i taką samą liczbę stron. To niedopatrzenie ze strony Egmontu czy dodali zeszyty, a wyrzucili dodatki?