Autor Wątek: Hellboy  (Przeczytany 113896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline misiokles

Odp: Hellboy
« Odpowiedź #360 dnia: Śr, 28 Grudzień 2022, 21:00:02 »
Stanowi jedną wieeeeeelką opowieść. Hellboy, po opuszczeniu szeregów BBPO, w tym czasie ma swoje niezależne przygody.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #361 dnia: Śr, 28 Grudzień 2022, 21:10:46 »
Stanowi jedną wieeeeeelką opowieść. Hellboy, po opuszczeniu szeregów BBPO, w tym czasie ma swoje niezależne przygody.

Czyli czytać całość czy przeplatać zgodnie z rozpiską Egmontu? :) Bo w sumie to jest dla mnie najważniejsze :)

Offline misiokles

« Odpowiedź #362 dnia: Śr, 28 Grudzień 2022, 21:49:58 »
A nie wiem, ja Hellboya czytałem jeszcze w wcześniejszych wydań, szmat czasu temu. Dopiero BBDO czytałem jak Egmont puszczał w białej oprawie, ale chyba zrozumiałem wszystko. Ale jedź wg rozpiski Egmontu, skoro wszystko stoi na półce!

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #363 dnia: So, 18 Luty 2023, 19:57:40 »
Czy jest sens czytać BBPO Znany Diabeł jak się nie czytało Plagi Żab czy Piekła na Ziemi? Czy znajomość solowej historii o Hellboy wystarczy?

Offline perek82

« Odpowiedź #364 dnia: So, 18 Luty 2023, 20:08:51 »
Ja tak zrobiłem (znaczy się znałem tylko serie Hellboya i początki BBPO a olałem żaby i piekło) i było to mało zrozumiałe. Historia jest już osadzona w jakiejś rzeczywistości i ok można czytać, ale jest to jakaś kontynuacja poprzednich, długich serii. Miałem wrażenie chaosu. Obecność Hellboya mnie skusiła ale ostatecznie żałowałem zakupu.
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline Death

« Odpowiedź #365 dnia: So, 18 Luty 2023, 20:21:46 »
Powiem Wam, że nie powinno się olewać Żab. Jestem daleki od stwierdzenia, że BBPO jest lepsze od Hellboya - jak twierdzą niektórzy. Ale to znakomity komiks jest. Żadne tam odcinanie kuponów, świetna rzecz i już. Dużo, dużo lepsze od naszego Wydziału siódmego, który przecież chyba wszyscy na forum lubimy.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #366 dnia: So, 18 Luty 2023, 20:22:22 »
Dzięki za odpowiedź. Chyba sobie podaruję zakup

Offline perek82

« Odpowiedź #367 dnia: So, 18 Luty 2023, 20:56:06 »
Powiem Wam, że nie powinno się olewać Żab.
Olałem 😀 w sensie odpuściłem ze względu na rozmiar tej historii. Nie dlatego, że uważałem ją za słabą. Nie jestem aż takim fanem gatunku, żeby fundować sobie dodatkowe tomiszcza. W historiach BBPO z lat 40 i 50 i też do jakiegoś momentu w Hellboyu historie miały "lokalny" charakter. Coś się działo podejrzanego w jakiejś wiosce w Karpatach i zespół jechał, miał przygody, doprowadzał temat do końca. Z tego co zrozumiałem żaby i piekło na ziemi to już jazda bez trzymanki i ogólnoświatowe tematy. To mnie też nie nastrajało pozytywnie.
W czasach TM semic wolałem czytać spidera łapiącego złodzieja niż X-menow ratujących świat i do dziś mi tak zostało.
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline Death

« Odpowiedź #368 dnia: So, 18 Luty 2023, 21:04:48 »
BBPO jest jak Z archiwum X, że są pojedyncze historie na przykład znakomite perypetie ma Abe, ale jest też duży wątek główny o zagładzie świata związany z tymi żabami.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #369 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 12:01:10 »
Ja obecnie przeczytałem wszystkie numerowane tomy "czarnego" Hellboya oraz Hellboy Opowieści.
Zostało mi jeszcze Hellboy W Piekle. Bawiłem się przy tym wszystkim świetnie, czytając to ciągiem. Jednak obecnie przed tomem "W Piekle" czuję już trochę lekki przesyt.

Stąd moje pytanie, na ile BPPO to swieżosć, a na ile to samo?

Dodam jeszcze, że nie zamierzałem raczej sięgać po BPPO, ale po pierwszym tomie Hellboya, zainteresował mnie Abe Sapien. Z tego powodu kupiłem Abe Sapien tom 1 Mroczne i Straszliwe. Po przeczytaniu pierwszej historii nie mam zielonego pojęcia jak Abe znalazł się w tamtym miejscu, jest to pewnie wynik wydarzeń zawartych w BPPO?

Offline misiokles

« Odpowiedź #370 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 18:01:08 »
Hellboy to taki Alien 1, BBDO to bardziej Aliens Camerona :)

Offline Death

« Odpowiedź #371 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:42:01 »
Hellboy to taki Alien 1, BBDO to bardziej Aliens Camerona :)
No niby trochę tak, ale jednak te spokojniejsze historie, to też trochę Alien, a nie Aliens.
Ja zawsze byłem team Ósmy pasażer Nostromo, ale jak na napierdalankę Aliens jest fajny. :) W BBPO jest sporo historii o bohaterach, rozwijanie tych postaci, a główna naparzanka jest tylko jednym z elementów. Ale coś w tym porównaniu do Alien i Aliens jest. :)

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #372 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 07:01:25 »
W BPPO jest jeszcze więcej  ??? To już momentami w Hellboyu, wydawało mi się dużo  ;D

Offline starcek

« Odpowiedź #373 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 11:16:45 »
Nadchodzi takie maleństwo za Oceanem...

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #374 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 11:30:46 »
hmmm... 1512 stron? Ciekawe jaki format.
Z mojej strony raczej pass. Grubas SinCity jest super ale też trochę nie.
Ale to jakoś pasuje do tego komiksu. Do Hellboya raczej średnio.   
Niemniej czekam na więcej szczegółów.