Autor Wątek: Hellboy  (Przeczytany 97256 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Smok

Odp: Hellboy
« Odpowiedź #495 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 12:13:44 »
Our Encounters With Evil & Other Stories: Library Edition - zawiera Mr. Higgins Comes Home, Our Encounters with Evil, Falconspeare (dwa ostatnie zostaly wydane w PL - perwszy - nie wiem)

NSC wydało całość.

Sa tez trzy mini komiksy, ktore byly dodawane do DVD Hellboy Animated, ale zupelnie nie wiem czy w Polsce zostaly wydane:

- The Menagerie
- The Judgment Bell
- The Black Wedding

Zostało to wydane w Polsce jako "Czarne zaślubiny i inne opowieści", ale to było dawno temu i w sumie nie obraziłbym się na jakieś wznowienie. Oba filmy animowane też były wydane na DVD, ale chyba nie cieszyły się popularnością, bo pojawiały się w marketowych koszach z filmami w promocyjnych cenach.
Dla Filmożerców piszę o komiksach i dawnych filmach.
Stare kino na nowo - tu (zgodnie z nazwą) na nowo opowiadam o starym kinie.
Mój IG

Offline martinus100

« Odpowiedź #496 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 13:31:45 »
Hellboy Zaginiona armia
Hellboy Kości olbrzymów

Te dwie powieści u nas wyszły.

Offline Smok

« Odpowiedź #497 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 20:21:39 »
Skoro już się pojawił temat animowanego "Hellboya", to doszedłem do wniosku, że warto poświęcić kilka słów filmom z tej serii.

W 2006 roku, czyli pomiędzy "Hellboyami" del Toro, ukazał się "Miecz Burz", czyli pierwszy film z cyklu "Hellboy Animated". Była to produkcja specyficzna, pełnymi garściami czerpiąca z materiału źródłowego (czasami wręcz bezwstydnie go kopiując - mam tu na myśli fragment adaptujący "Głowy"), wprowadzająca postacie, dla których del Toro nie znalazł miejsca (Kate Corrigan), a przy tym promowana przy pomocy obsady obrazu z 2004 roku.

Fabuła nie okazała się nadzwyczajna, ale mimo to "Miecz..." oglądało się całkiem przyjemnie. No i za sprawą sporej ilości dodatków, naprawdę dobrze przybliżających komiksy, można to to było podsunąć osobom nieznającym dzieł Mignoli i liczyć na to, że być może zainteresują się przygodami Hellboya.

Rok później pojawiło się "Krew i żelazo" i ten film jeszcze mocniej bazował na treści oryginału. "Krew..." była mroczniejsza i lepiej napisana. Na płycie pojawiły się jeszcze krótki film "Buty z żelaza" oraz (skromniejsza niż wcześniej) porcja materiałów dodatkowych. Głosów postaciom ponownie użyczyli aktorzy z dzieł del Toro.

W 2010 roku pojawił się jeszcze jeden film z cyklu, jednak tym razem produkcja powstała z myślą o streamingu. W "The Dark Below" nie powrócili już aktorzy znani z wcześniejszych części, zmienił się także styl (i to na gorsze).

"Hellboy Animated" nie doczekało się porządnego rozwinięcia, a szkoda, bo mimo pewnych niedoskonałości są to jedne z ciekawszych adaptacji komiksów o Hellboyu. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że "Miecz..." oraz "Krew..." dobitnie udowodniły, że jeśli za reżyserię i zdjęcia nie wezmą się osoby o charakterystycznym stylu i skłonności do wizualnych eksperymentów, to zamiast produkcji aktorskich powinny powstawać kolejne filmy animowane.

Oba filmy doczekały się polskich wydań DVD. Zważywszy na to, że łatwo było się na nie natknąć podczas przeglądania marketowych koszyków z przecenionymi filmami, to można zaryzykować stwierdzenie, że raczej nie cieszyły się one zbyt dużą popularnością.

Dla Filmożerców piszę o komiksach i dawnych filmach.
Stare kino na nowo - tu (zgodnie z nazwą) na nowo opowiadam o starym kinie.
Mój IG

Offline freshmaker

« Odpowiedź #498 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 13:39:21 »

Offline Kielo

« Odpowiedź #499 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 15:17:07 »
dla mnie news roku! nawet nie wiedziałem że to powstaje.

Tym razem nie Hellboy, ale nie ma oddzielnego tematu o Mignoli, wiec...

Mike Mignola stworzyl kolejne komiksowe uniwersum, nie majace nic wspolnego ani z Hellboyverse ani z Outerverse.

Bedzie sie to nazywac "Lands Unknown" i na start wydana bedzie antologia "Bowling with Corpses", ktora planowana jest na 5 listopada i jej wydanie jest jednoczesnie rozpoczeciem nowego imprintu Dark Horse o nazwie "Curious Objects".

Sama antologia to inspirowane folklorem historyjki o potworach, pisane i rysowane przez Mignole, wiec nic wiecej tu chyba dodawac nie potrzeba.

:)

Offline Kielo

« Odpowiedź #500 dnia: Cz, 10 Październik 2024, 15:32:08 »
Taka polowiczna zapowiedz bo nie ma za duzo szczegolow.

Wiadomo, ze bedzie to miniseria dziejaca sie w swiecie Hellboya/B.P.R.D. Za oprawe graficzna odpowiadal bedzie Alberto Pagliaro a scenariusz napisze Shawn Martinbrough.

Mam nadzieje, ze wiecej szczegolow pojawi sie wkrotce.

Offline Kielo

« Odpowiedź #501 dnia: Pt, 18 Październik 2024, 10:41:29 »
Pan listonosz wlasnie przyniosl mi wspanialy album.

Jest troche cienszy niz myslalem, ale zawartosc oczywiscie pierwsza klasa:

Offline freshmaker

« Odpowiedź #502 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 22:21:41 »
byłem właśnie w kinie na crooked man. w większości krajów film trafił od razu na streaming, u nas jest szansa zobaczyć go w kinie. mi się ten film podobał, wierna adaptacja i zrobiona nawet fajnie jak na niski budżet. ostrzegam jednak bo ludzie wychodzili z kina. dla mnie to trochę jak filmy z batmanem - nowy aktor, nowy reżyser, nowa wizja. polecam zobaczyć trailer - jak komuś nie podejdzie np charakteryzacja hellboya to niech się nie męczy.

Offline michał81

« Odpowiedź #503 dnia: So, 02 Listopad 2024, 08:55:35 »
Z wielu opini jakie widziałem wynika że nowy film z Hellboyem wygląda jak fan-made z youtube.

Natomiast wkurza mnie ograniczona dystrybucja filmu, bo u mnie można było zobaczyć go tylko w maratonie halloweenowym.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #504 dnia: So, 02 Listopad 2024, 08:59:11 »
no to wygląda lepiej sam film. wygląd hellboya słabszy niż w poprzednich filmach, to na pewno.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #505 dnia: So, 02 Listopad 2024, 13:57:48 »
Pisałem w dziale filmowym o tym Hellboyu, w skrócie wygląda lepiej niż jakbym sam wziął w rękę kamerę z zamierzeniem nakręcenia filmu na Youtube, ale jednocześnie wygląda znacznie gorzej niż filmy Hollywoodzkie i przy okazji wiele niezależnych (a przynajmniej tych z szeroką dystrybucją).

Bardzo mnie zdziwiło, że u nas jest dystrybucja kinowa, to nie jest dobry film, przy nim te starsze animacje jeszcze powstające na fali popularności filmów Del Toro to dzieła sztuki.

Zaznaczam przy tym, że nie mam żadnego "wyrafinowanego" gustu, swego czasu i fanowskie filmy oglądałem (typu Batman vs. Predator czy różne Dreddy), ten nowy Hellboy jest znacznie lepiej zrobiony, ale jeśli zestawić go z nawet budżetowymi odcinkami seriali telewizyjnych (kręconych w Kanadzie, z nierozpoznawalnymi aktorami czy tanim VFX) typu Wynnona Earp to przegrywa na całej linii.

Dopiero pisząc tutaj na forum zobaczyłem, że reżyser/scenarzysta odpowiadał też za sequel Ghost Ridera, film który natychmiastowo mi się skojarzył oglądając tego Hellboya - zrobiony jest tak samo pospiesznie, bez przyłożenia uwagi do montażu i jako-takiej struktury finalnego produktu (nie mam tu na myśli samej historii, a to jak historia jest podana). Szkoda, bo człowiek zrobił dawniej dobre rozrywkowe filmy Crank i, z nowszych produkcji, świetny serial Happy!...

Offline freshmaker

« Odpowiedź #506 dnia: So, 02 Listopad 2024, 21:09:17 »
nie komentuje w sekcji filmowej bo jest martwa. widać niski budżet tego filmu, ale aż taki surowy bym nie był że wygląda jak amatorka. poprzednie odsłony były dużo lepsze ale też robione z rozmachem. tutaj jest to bardziej kampowy horror, zresztą tak jak komiks. budżet miał 20 mil, więc malutko.

obstawiam że szybko wskoczy na streaming to każdy się będzie mógł przekonać.
« Ostatnia zmiana: So, 02 Listopad 2024, 21:11:04 wysłana przez freshmaker »

Offline alfred2001

« Odpowiedź #507 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 09:20:04 »
W zapowiedziach w katalogu na listopad 2024 jest Homar Johnson tom 2. Tymczasem chyba w ogóle wypadł z planów na ten rok. W styczniowych zapowiedziach też go brak. Smuteczek :(
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Listopad 2024, 09:25:45 wysłana przez alfred2001 »

Offline michał81

« Odpowiedź #508 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 10:05:49 »
na spotkaniu na MFKiG było potwierdzenie że będzie w 2025 roku drugi tom Homara Johnsona, więc to już wiadomo od września, że został przesunięty

« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Listopad 2024, 10:10:09 wysłana przez michał81 »

Offline JanJ

« Odpowiedź #509 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 10:59:20 »
Niech wydadzą ten nowy komiks Mignoli (Bowling with Corpses and Other Strange Tales from Lands Unknown) zapowiadany na styczeń 2025.