Autor Wątek: Hellboy  (Przeczytany 113839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Hellboy
« Odpowiedź #390 dnia: So, 04 Marzec 2023, 21:18:10 »
Ja teraz tnę zbiory na potęgę.

Ze względu na miejsce?

Bender

• Gość
« Odpowiedź #391 dnia: So, 04 Marzec 2023, 22:25:35 »
Ze względu na miejsce?

Nie tylko. To grubsza sprawa, a właściwie splot. 1. Przeprowadziłęm sie i mam mmniej miejsca na regały. I nie chcę mieć wiecej, bo ogólnie chcę mieć mniej rzeczy. 2. Radykalnie spadła mi tolerancja na średniaki. Coraz cześciej zarzucam lekturę w połowie i tytuł leci. 3. Robię skrupulatne rachunki sumienia: co muszę mieć? NIC. Co naprawdę chce mieć i do czego będę wracał? I tu trochę tytułów się ostanie. Dotyczy zresztą nie tylko komiksów. 4. Moje kolekcjonerskie mono-manie (I love you Deerhunter) trwaja 10 do kilkunast lat.  Potem jest odwrót i zostaje po nich creme de la creme. Monomania komiksowa właśnie się kończy. Oczywiście będę kupowął nadal komiksy, ale przez ostatnie 2 miesiące kupiłęm... 3.  ;)   Nie czuje siez tym ani trochę gorzej. 

Konkludując ten offtop. Nawet gdybym ograniczył kolekcję do 20 tytułów, Hellboy LE nadal jest bezpieczny. ;) 

Offline freshmaker

« Odpowiedź #392 dnia: So, 04 Marzec 2023, 22:31:48 »
ja wyprzedałem dużo komiksów - podstawowe pytanie czy kiedyś będzie mi się chciało dany komiks ponownie przeczytać. akurat pierwsze hellboye czytam średnio raz w roku. dokupiłem sobie nawet 2 sztuki tych omniakow takie na wakacje, żeby mi ich nie bylo szkoda.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #393 dnia: So, 04 Marzec 2023, 22:36:10 »
Ja bym przytulił takiego omnibusa na cienkim offsecie. Po starych trejdach egmontu mam senstyment do takiego wyblakłęgo Hellboya. XD

Offline freshmaker

« Odpowiedź #394 dnia: So, 04 Marzec 2023, 22:37:16 »
no ja sobie zostawiłem nasienie zniszczenia pierwsze po polsku z sentymentu

Offline Midar

« Odpowiedź #395 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 00:34:00 »
Ja pierwsze wydanie Egmontu zostawiłem w całości, bardzo je lubię.

Offline gashu

« Odpowiedź #396 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 08:03:55 »
Pierwsze wydanie "Nasienia Zniszczenia" było moim pierwszym komiksem, który kupiłem po kilkuletniej przerwie po upadku Semica.
Niestety rozpadło mi się od wielokrotnego czytania i musiałem wymienić na nowsze  :P

Offline starcek

« Odpowiedź #397 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 08:52:00 »
Na polskie wydania w ogóle szkoda miejsca.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #398 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:55:18 »
Pierwsze wydanie "Nasienia Zniszczenia" było moim pierwszym komiksem, który kupiłem po kilkuletniej przerwie po upadku Semica.
Niestety rozpadło mi się od wielokrotnego czytania i musiałem wymienić na nowsze  :P

Tak samo. Pierwszy HB ponownie mnie zaraził komiksami. ;)   

Offline freshmaker

« Odpowiedź #399 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 12:13:28 »
w tym wydaniu na końcu są pinupy m.in. bisleya i adamsa, których nie ma w zagranicznych wydaniach, wiec może nie szkoda miejsca? do tego offset i głęboka czerń jak w rzadko którym komiksie w pl.

Offline starcek

« Odpowiedź #400 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 19:57:43 »
Mnie nawet artbooki średnio bawią, więc dodatkowe kilka grafik nie jest jest dostatecznym argumentem. Chylę czoła przed drukarzami, którym czerń się udała.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #401 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 23:40:13 »
jest świetny zbiór 25 years of covers z wstępem mignoli, gdzie tłumaczy dlaczego nie umie robić okładek. akurat u tego autora polecam dodatki i dokument making monsters. dla mnie to taki kirby który się objawił w latach 90tych i już został. tego pierwszego nie mogłem śledzić na bieżąco, tego drugiego mogę.

Offline starcek

« Odpowiedź #402 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 11:49:46 »
Jeśli on nie umie robić okładek, to chciałbym, że ta nieumiejętność była bardziej powszechna u twórców komiksowych, bo gdy patrzę na wszechrozlewający się plastik to słabo to znoszę.

Offline gashu

« Odpowiedź #403 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 11:59:30 »
Jeżeli Mignola czegoś nie umie, to ja stawiałbym bardziej na tworzenie fabuł rozciągniętych na wiele odcinków serii i miniserii.
Najlepsze historie z czerwonym to IMO w dalszym ciągu jednoodcinkowe strzały, a moim ulubionym TPB pozostaje wspomniane "Nasienie Zniszczenia" napisane przez Johna Byrne'a. 

Offline freshmaker

« Odpowiedź #404 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 12:32:58 »
ten omni hellboy w którym pre-orderze powinien się pojawić? kwietniowym?