Autor Wątek: Flash  (Przeczytany 13653 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kvothe

Odp: Flash
« Odpowiedź #60 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 11:47:04 »
To wygląda na to, że bez sprawdzenia osobiście się nie przekonasz czy ci podejdzie. Recenzje też raczej mało pomogą, po prostu kup jeden, dwa tomy i tyle. Jak nie zatrybi to odsprzedasz. A jak nie to, to może nowy Nightwing.

Offline Warpath

« Odpowiedź #61 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 12:08:50 »
Nightwinga na pewno spróbuję po tych wszystkich peanach śpiewanych na jego cześć : ) Co nie zmienia faktu, że gdybym miał wybór między runem Taylora a Chucka Dixona - bez mrugnięcia okiem brałbym tego drugiego : )

Z Flashem poczekam do drugiego tomu, gdzie - zgodnie z tym co pisał Kyms - Adams powinien mieć już full control i wtedy podejmę decyzję. Tymczasem pozastanawiam się nad powrotem do Człowieka ze Stali i jego długouchego kolegi. Ale to już zupełnie inny wątek ; )

Online michał81

« Odpowiedź #62 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 12:25:33 »
Nightwinga na pewno spróbuję po tych wszystkich peanach śpiewanych na jego cześć
No właśnie nie wiem czy te peany nie spowodują, że wiele osób będzie zawiedzionych, bo to nadal jest komiks superbohaterski i w sumie nic ponad to, ale aż tyle. Na pewno po przeczytaniu nie uświadczysz, że ten komiks odmienił całkowicie twoje postrzeganie na to medium.

Tymczasem pozastanawiam się nad powrotem do Człowieka ze Stali i jego długouchego kolegi. Ale to już zupełnie inny wątek ; )
Jeśli miałbym polecić to Action Comics Phillipa Kennediego Johnsona. Dla mnie ta seria trochę przypomina serię Superman z czasów semica, kiedy eS walczył Draaga z Warworldzie. Tam jeszcze ważna jest fabularnie seria Superman i the Authority Morrisona (bo w niej zbiera się skład, który potem pojawia się w finałowym story arcu na Warworldzie), ale sama mini seria jest słaba jak na Morrisona.

Offline Warpath

« Odpowiedź #63 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 14:15:32 »
O, to właśnie to, dzięki michał81, poczytam sobie na ten temat. Mam niedosyt dobrego DC.

« Odpowiedź #64 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 14:55:46 »
  Ja tam Nightwingowi z pewnością dam szansę. Ten Seeley'a był jak dla mnie najlepszą serią jaką wydano u nas w ramach Rebirth, które ogólnie stało na całkiem przyzwoitym poziomie.

Offline Kyms

« Odpowiedź #65 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 10:54:17 »
Dalszy ciąg jednominutowej wojny w świecie Flasha/DC. Dziś o "The Flash #792".

Streszczenie komiksu:
Spoiler: PokażUkryj

Barry ogarnia się po sytuacji z Iris. Pozostali członkowie rodzinki speedsterów czekają na Barry'ego, aby rozpocząć obrady. Postanawiają wykraść pojazd wroga do zbadania ich kryjówki od środka. W międzyczasie przeniosą kryjówkę do bezpieczniejszego miejsca. Nową kryjówką jest ukryte laboratorium Mr Terrifica. Na miejscu orientują się, że brakuje z nimi Impulse i Wallace. Dwójka młodych speedsterów we własnym zakresie ukradła pojazd - pomysł Impulse, Ace pognał za nim. Korzystając z okazji wślizgnęli się do statku wroga zabierając z niego baterię zasilania - i tu małe zdziwko, ponieważ źródłem zasilania był żywy człowiek. Speedsterzy zostali wykryci i cudem uciekli, mimo że po piętach deptała im Miss Murder. Po spotkaniu z pozostałymi speedsterami zwrócili pojazd, a w jego wnętrzu byli zamrożeni w czasie Gorilla Grood, Superman i Kapitan Atom.

Wrażenia z komiksu:
Podobał mi się komiks w przeciwieństwie do poprzedniego speciala wobec, którego miałem mieszane uczucia. Akcja posunęła się do przodu opierając działania speedsterów na dość sensownych decyzjach - wspólne obrady, konkretny plan, przystąpienie do jego realizacji. Trochę głupie było nie zwrócenie przez wszystkich uwagi na brak Barta i Wallace, ale przymykam na to okiem, ponieważ akcja na statku doniosła. Zaskoczyłem się widząc źródło zasilania oraz zamrożonych bohaterów w pojeździe, uśmiechnąłem widząc Wallace stojącego w obronie Barta - krótka scenka miło wieńcząca przyjacielską relację zawiązaną podczas tej historii, ogromny plus nie tylko tego komiksu, ale całego wątku inwazji. Niestety w dalszym ciągu nijako wypada obca cywilizacja. Rozczarowująco wypada Miss Murder, której koncept jest łudząco podobny do Batman Who Laughs (tyle kreatywności w projektowaniu postaci), a jej przydatność w polu na poziomie zapchaj dziury - więcej szumu o tej postaci niż wnoszenia do fabuły.

Streszczenie dotychczasowych zeszytów w tej historii:
https://uniwersumdccomics.com.pl/2023/02/06/one-minute-war/
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Pestak

« Odpowiedź #66 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 23:36:06 »
Mam pytanie czy Flash vol. 2 a konkretnie pierwszych kilkadziesiąt numerów z lat 80-tych (konkretnie od 1987) wydano w jakimś omnibusie czy innym tego typu grubych wydaniach? Wiem, że są omnibusy dedykowane konkretnym autorom ale z późniejszego okresu. Oczywiście chodzi mi o oryginalne wydania bo w Polsce to wiadomo, że nie wyszło (i raczej nie wyjdzie nawet jeśli będzie materiał wyjściowy).

Offline xanar

« Odpowiedź #67 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 23:59:07 »
The Flash: Savage Velocity Mike'a Barona #1-18 and The Flash Annual #1.
Tu masz ostanią kopię, bo już chyba niedostępne nigdzie:
https://azylkomiksu.pl/p/77/438594/flash-savage-velocity-sc-mega-sale--dc-tomy.html
i się chyba nie zanosi żeby więcej było

Później jest Waid od 62 do 162, tam pomiędzy był jeszcze jeden grubszy Morrisona a później Johns.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Pestak

« Odpowiedź #68 dnia: Cz, 23 Luty 2023, 06:46:20 »
Dzięki bardzo za info. Czyli tak jak myślałem słabo to wygląda. A szkoda, bo czytam teraz ten materiał na cfc i są to całkiem fajne komiksy (ale może to tylko przez mój sentyment do sh z lat 80-tych)

Offline Pestak

« Odpowiedź #69 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 16:32:04 »
Porządkuje sobie chronologicznie solowe występy Flashów (wszystkich w tym też jako kid-flash i impulse) w naszej WKKDC od Eaglemoss i wychodzi mi taka lista. Czy coś pominąłem? Byłbym wdzięczny za uwagi i uzupełnienia.

przed Kryzysem na nieskończonych ziemiach:

Showcase #8 (maj 1957) – WKKDC tom 37 Flash: Wojna Łotrów
Flash (vol.1) #123 (wrzesień 1961)      - WKKDC tom 10 Amerykańska Liga Sprawiedliwości: Ziemia  2       
The Flash (vol. 1) #135 (marzec 1963) – WKKDA tom 22 Flash: Urodzony sprinter
The Flash #139 (wrzesień 1963) – WKKDC tom  60 Flashpoint
Superman (vol. 1) #199 (sierpień 1967) – WKKDC tom 47 Flash: Powrót Barry'ego Allena
………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

po Kryzysie na nieskończonych ziemiach:

Flash (vol. 2) #62-65 (maj-czerwiec 1992) – WKKDC tom 22 : Urodzony sprinter
Flash (vol. 2) #74-79 (marzec-sierpień 1993) – WKKDC tom 47 : Flash Powrót Barry Allena
The Flash (vol. 2) #92 (lipiec 1994)  - WKKDC tom 36 Young Justice: Ich własna liga   
 Flash Annual (vol. 2) #8 (1995) -  WKKDC tom 22 : Urodzony sprinter
 Impulse vol. 1 #1 (kwiecień 1995)  - WKKDC tom 77 Flash: Błyskawica w butelce     
Speed Force #1 (listopad 1997) -WKKDC tom 22 : Urodzony sprinter
The Flash 80-Page Giant #1 (sierpień 1998) - WKKDC tom 22 : Urodzony sprinter
Flash (vol. 2) #214-217 (listopad 2004-luty 2005) WKKDC – wydanie specjalne Kryzys Tożsamości
Flash (vol. 2) #220-225 (maj-październik 2005) – WKKDC tom 37 Wojna łotrów   
The Flash: The Fastest Man Alive vol. 1 #1-6 (sierpień 2006 – styczeń 2007) - WKKDC tom 77 Flash: Błyskawica w butelce     

A gdyby do tych sprzed kryzysu dodać grupowe występy (w lidze lub tytanach) to chyba powinno wyglądać to w ten sposób:
Showcase #8 (maj 1957) – WKKDC tom 37 Flash: Wojna Łotrów
The Brave and the Bold (vol.1) #28  (marzec 1960) - WKKDC tom 13 JLA: Wieża Babel
The Brave and the Bold #30 (lipiec 1960) – WKKDC tom 62 JLA: Siła wyższa
Flash (vol.1) #123 (wrzesień 1961)      - WKKDC tom 10 Amerykańska Liga Sprawiedliwości: Ziemia  2       
Justice League of America (vol. 1) #9 (luty 1962) – WKKDC tom 5 JLA: Rok Pierwszy część 1   
The Flash (vol. 1) #135 (marzec 1963) – WKKDA tom 22 Flash: Urodzony sprinter
The Flash #139 (wrzesień 1963) – WKKDC tom  60 Flashpoint
Justice League of America vol. 1 #22 (wrzesień 1963) – WKKDC tom 70 JSA: Złoty wiek
The Brave and the Bold (vol. 1) #50 (listopad 1963) – WKKDC tom 22 Odważni i Niezłomni
The Brave and the Bold (vol. 1) #54 (czerwiec 1964) – WKKDC tom 53 Nowi Nastoletni Tytani Kontrakt Judasza
The Brave and the Bold  #60 (lipiec 1965) – WKKDC tom 75 Nastoletni Tytani: Przyszłość jest teraz
 Justice League of America #42 (vol. 1) (luty 1966)  - WKKDC tom 52  Amerykańska Liga Sprawiedliwości: Nowy Porządek Świata
Superman (vol. 1) #199 (sierpień 1967) – WKKDC tom 47 Flash: Powrót Barry'ego Allena
The New Teen Titans (vol. 1) #39 ( luty 1984) -  WKKDC tom 53 Nowi Nastoletni Tytani Kontrakt Judasza
« Ostatnia zmiana: Wt, 07 Marzec 2023, 18:02:35 wysłana przez Sebo »

Offline Kyms

« Odpowiedź #70 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 13:11:19 »
The Flash #793 & #794 czyli kolejne odsłony "One-Minute War"

Streszczenie #793

Speedsterzy przystępują do ataku. Chcą wedrzeć się do bazy wroga i namieszać tam. Dzielą się obowiązkami – Barry rozproszy barierą; Jax, Max, Bart i Wallace rozproszą wroga przy bramie zapewniając jej otwarcie; Wally wjedzie tuningowanym pojazdem, który wcześniej przerabiali. Plan jednak nie idzie po ich myśli. U wrót wroga speedsterzy wpadają w zasadzkę, Jay Garrick zostaje w trymiga obezwładniony. Jednak bohaterowie byli przygotowani na taką ewentualność. Wally kieruje się do innej bramy, którą otworzyły Jesse z Lindą. Speedster przemknął do środka i zgrabnie unika ostrzału wroga. Niestety jeden z promienia dosięga go i pojazd zostaje zniszczony. Pozostali speedsterzy zostają otoczeni. Co w tym czasie z córką Wally’ego i Linda? Opiekowała się ona superbohaterami zamrożonymi w czasie. Niefortunnie na miejscu pojawia się łowca Frakcji.

Streszczenie #794

Irey została zaatakowana. Wróg przypiera ją do ściany, a Supermanowi udaje się delikatnie poruszyć, żeby złapać psy wroga. Podobną aktywnością wykazuje się brat Irey, która miała na niego wpływ swoimi mocami. Wróg ucieka. Irey postanawia dłużej nie imać się walki. Osobiście biegnie do bazy wroga, dzięki czemu pojmani speedsterzy zostają uwolnieni z wyjątkiem Jay Garricka – ten trafia do bazy wroga i zostaje poddawany torturom. Speedsterzy wybuchają radością widząc Irey, a ta każe nazywać siebie „Thunderheart”. Dopiero po chwili córka dowiaduje się o śmierci ojca. Wszyscy są zrozpaczeni śmiercią Wally’ego w wyniku poprzedniego ataku. Barry ma pomysł jak to odkręcić. Uważa, że należy nie dopuścić do momentu ataku wroga na ziemie (ponowne mieszanie w czasie?). Niewykluczone, że pomysł odkręci Garrick, który uwalnia się, powala wrogów i bierze potężną giwerę w łapska.

Wrażenia z #793:
Dobrze bawiłem się w trakcie czytania. Pojawiło się kilka ciepłych elementów odprężających przed główną akcją, umacniających więzi między bohaterami. We wszystkim nie pominięto traumy Barry’ego, który cierpi z powodu Iris, ale nie ma na to chwili, żeby w spokoju przetrawić stratę – rozmowa z Wallym o tym jest bardzo poruszająca, brakowało mi takich emocji w komiksach. Główna akcja trzyma poziom, ale bardziej doceniam chwilę przed – kiedy bohaterowie musieli przygotować się, opracować plan z podziałem obowiązków. W takich momentach czuć, że grupa bohaterów jest „drużyną” w pełnym tego słowa znaczeniu i potrafią postępować inaczej niż bezmyślne figury na szachownicy.

Wrażenia z #794:
Kolejny zeszyt przepełniony akcją i towarzyszący temu emocje. Jest to jeden z nielicznych wydarzeń, gdzie odczuwam powagę sytuacji, a „wojna” zbiera żniwo po obu stronach czego się oczekuje od takich akcji. Jestem zszokowany, że
śmierć Wally’ego
w poprzedni zeszycie faktycznie miała miejsce. To już druga ofiara wliczając Iris. Zaczynam główkować jak to odkręcą. Pomysł Barry’ego na
podróż w czasie
jest rozwiązaniem, ale dobrze wiemy jak to się zawsze kończy… Bardzo podobał mi się boost mocy jaki dostała Irey (pseudonim co prawda zbędny, ale moment miała konkretny) i Garrick (cudowny widok z giwerą, lubię dobrze przerysowane moment).

Offline Kyms

« Odpowiedź #71 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 13:15:23 »
Ciąg dalszy jednominutowej wojny.

The Flash 795 (opis przebiegu):

Barry układa plan. Twierdzi, że zebrani speedsterzy w jednym miejscu będą przyciągali większe zasoby Speed Force, co zaowocuje prędkością potrzebną do przełamania bariery Fraction. Plan powiódł się. Siłą wbiegli do bazy wroga. Celem jest antena. Jej przeładowanie powinno odesłać wroga gdzie pieprz rośnie. Jednak na ich drodze stoją szeregi wrogiej armii. W walce pomaga im Jay Garrick wyskakujący ze spluwą. Speedsterzy dzielnie odpierają siły wroga, a Barry na klatę bierze ich przywódcę. Zastanawiacie się, co z Wallym? Rudowłosy speedster nie umarł. Na końcu zeszytu okazuje się, że atak przeniósł jego ciało do punktu czasowego nazwanego Planetą Flasha. Na miejscu znajduje się cała masa postaci – w tym Gold Beetle witająca Wally’ego czy prehistoryczny speedster, w którego ciele był Wally na początku runu Adamsa (jest też dinuś ścigający wtedy Wally’ego!)

Offline Kyms

« Odpowiedź #72 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 13:25:47 »
6 czerwca dostaniemy jubileuszowy, 800setny zeszyt "The Flash" składający się z kilku historii - jedna z nich będzie wstępem do runu pisanego przez Spurriera
https://www.dc.com/blog/2023/05/11/dc-previews-the-extra-size-the-flash-800

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #73 dnia: Wt, 20 Czerwiec 2023, 16:20:36 »
Czy komiks "Flash Rebirth" wspomniany pod koniec komiksu "Flash: Powrót Wally'ego Westa" to ten sam komiks, co 6 tom Kolekcji BiZ DC, czy jakiś inny?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #74 dnia: Pt, 06 Październik 2023, 14:29:37 »
Tak mnie ciekawi - czy Egmont zarabia na wypuszczaniu serii Flasha (wcześniej Wiliamson, teraz Adams), czy traci, ale DC go zmusza do publikacji, bo niby jest ich wyłącznym i oficjalnym przedstawicielem na Polskę? Niby ja kupuję, to może są też inni polscy fani. To drugie pytanie - czy gdyby TM Semic w 1993 jednak wypuściło Flasha a nie GL, to tamta seria też by padła czy nie. Bo niby Flash jest popularniejszy.

Drugi tom jest niezły, choć to przełamanie 4 ściany, niczym z jakiejś książki paragrafowej mnie nie zachwyciło. No i gdzie jest Barry? Serie Wallego i Barrego znów się rozdzieliły? To dlaczego dostajemy tego drugiego a nie Allena?

I panie. Okładkowe 90 zł za 8 zeszytów to dużo, zwłaszcza przy miękkiej okładce. Egmont już przesadza, jeśli nawet miękkie komiksy zbliżają się 100 zł. A to nie jest nawet podwójne wydanie na choćby 10 zeszytów.