Autor Wątek: Dyskusje o rynku amerykańskim  (Przeczytany 15025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Dyskusje o rynku amerykańskim
« Odpowiedź #60 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 17:05:22 »
Kiedyś była taka prelekcja, która lepiej omawiała temat komiksów z lat 90s.
Ekstremalne lata dziewięćdziesiąte - prowadzący: Adam Antolski i Oskar Rogowski
Niestety nie mogę znaleźć filmu, jest nagranie audio (w tle zmieniają się slajdy, więc może to było na prelekcji).
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Kwiecień 2025, 17:09:56 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #61 dnia: Cz, 16 Październik 2025, 08:37:35 »
W jakiej kondycji znajduje się amerykański rynek komiksowy? To chyba najlepsze miejsce na wrzucenie tego wpisu i potencjalną rozmowę.

W skrócie - są problemy do przezwyciężenia, ale generalnie jest dobrze. A w niedalekiej może być jeszcze lepiej.

Natomiast mam wrażenie, że wciąż powtarzana są komunały dotyczące rzekomego kryzysu w branży. Komiksy się nie sprzedają, zeszytówki się kończą, sklepy wymierają, manga rządzi, cyfra wypiera papier, a po upadku Diamonda "direct market" w formie, jakiej znamy, całkowicie zniknie.

No i właśnie nie do końca.

Analizy tego typu - nastawione na clickbait, robione pod tezę, w alarmistycznych tonach - są oderwane od rzeczywistości. Nie wierzcie mi, bo co ja się tam znam, ale Miltonowi Grieppowi. Szef ICv2 zna się całkiem nieźle na temacie. Griepp w swoim wystąpieniu, które jest bazą poniższego tekstu, zwraca uwagę na czynniki, które sprawiły, że branże ma się naprawdę dobrze.

Oczywiście, nie jest tak, że Milton Griepp zna wszystkie odpowiedzi, a wszystkie jego analizy są trafne. Na pewno nie. Niemniej, analizy ICv2 są jakimś punktem wyjścia do dalszej dyskusji. To konkret, oparty na liczbach, realnych danych i rozmowach z retailerami. Zapraszam do lektury i ewentualnie do dyskusji.

https://kolorowezeszyty.blogspot.com/2025/10/2521-sytuacja-na-amerkanskim-rynku.html
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #62 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 12:40:43 »
Ok, ale zdajesz sobie sprawę, że to nie jest to co ludzie chcą usłyszeć?
Batman returns
his books to the library

« Odpowiedź #63 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 20:08:01 »
Ok, ale zdajesz sobie sprawę, że to nie jest to co ludzie chcą usłyszeć?

Co masz na myśli? To, że ludzie chcą być oszukiwani, czy lubią słuchać o tym, że rynek komiksowy niecyhbnie, jak bumcykcyk, czeka upadek?

Offline Saruto

« Odpowiedź #64 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 20:53:15 »
W 2024 sprzedaż zeszytówek wzrosła o 12,2%, osiągając wartość 465 mln dolarów, gdy w segmencie albumowym zanotowano wzrost jedynie na poziomie 1,3% (do kwoty 1,465 mld dolarów).
Teraz pytanko czy ten wzrost, to ilościowo? Bo jednak ceny komiksów wszędzie idą w górę.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #65 dnia: So, 18 Październik 2025, 10:52:21 »
Co masz na myśli? To, że ludzie chcą być oszukiwani, czy lubią słuchać o tym, że rynek komiksowy niecyhbnie, jak bumcykcyk, czeka upadek?
Dokładnie. Napisz coś, że to już koniec, zaraz wszystko upadnie, kiedyś to były komiksy a teraz to nie ma, wszystko wina ideologii a kiedyś jej nie było. Zamiast odwoływać się do suchych danych przywołaj jakiegoś randomowego gościa i będziesz miał tutaj 30 lajków zamiast 3.  ;D
Batman returns
his books to the library

Offline amsterdream

« Odpowiedź #66 dnia: So, 18 Październik 2025, 11:00:33 »
Ale te wzrosty są sztucznie pompowane przez tworzenie dziesiątek wydan alternatywnych tego samego komiksu i podnoszenie cen.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline xanar

« Odpowiedź #67 dnia: So, 18 Październik 2025, 12:37:32 »
Dokładnie. Napisz coś, że to już koniec, zaraz wszystko upadnie, kiedyś to były komiksy a teraz to nie ma, wszystko wina ideologii a kiedyś jej nie było. Zamiast odwoływać się do suchych danych przywołaj jakiegoś randomowego gościa i będziesz miał tutaj 30 lajków zamiast 3.  ;D
No a co, dobrze sprzedają się te postacie co im pozmieniali orientacje, są jakieś nowe serie Red Robina, Icemana jak tam jest jakaś nowa seria z młodym Supermanem, jak tam komiksy typu pride się sprzedają ? Randomwy gościu xD
To przesz tą całą ideologię, która zresztą jest aktualnie w odwrocie, tak wszytko dobrze się sprzedaje xD.
Niech zrobią z Batmana geja i niech patrzą jak sprzedaż wystrzeli w kosmos, dlaczego tego nie robią, przecież to jest pomysł na sukces xD
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline xanar

« Odpowiedź #68 dnia: So, 18 Październik 2025, 12:52:41 »
Na podstawie tego :

Średnia inflacja USA - 2021 - 4,7%
Średnia inflacja USA - 2022 - 8,0%
Średnia inflacja USA - 2023 - 4,1%

Przecież to nie rośnie - bardziej to jest stagnacja.

« Odpowiedź #69 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 09:47:53 »
Ale te wzrosty są sztucznie pompowane przez tworzenie dziesiątek wydan alternatywnych tego samego komiksu i podnoszenie cen.

Ceny rosną to fakt. Variant covery natomiast były od zawsze w zasadzie. "Ludzie lubieją" i kupują, to wydawnictwo drukują - nie widzę tu "sztucznego pompowania" wzrostu.

No a co, dobrze sprzedają się te postacie co im pozmieniali orientacje, są jakieś nowe serie Red Robina, Icemana jak tam jest jakaś nowa seria z młodym Supermanem, jak tam komiksy typu pride się sprzedają ? Randomwy gościu xD
To przesz tą całą ideologię, która zresztą jest aktualnie w odwrocie, tak wszytko dobrze się sprzedaje xD.
Niech zrobią z Batmana geja i niech patrzą jak sprzedaż wystrzeli w kosmos, dlaczego tego nie robią, przecież to jest pomysł na sukces xD

Antysystemowy, "lewacki" i "woke" Batman w wersji "Absolute" sprzedaje się, jak świeże bułeczki. Największy zeszytowy bestseller. Potęga w skali obecnego rynku.

Na podstawie tego :

Średnia inflacja USA - 2021 - 4,7%
Średnia inflacja USA - 2022 - 8,0%
Średnia inflacja USA - 2023 - 4,1%

Przecież to nie rośnie - bardziej to jest stagnacja.

To skąd te rekordowe wyniki amerykańskich "comic shopów"?

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #70 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 12:26:14 »
Jak sam widzisz fakty to akurat są najmniej istotne. To po prostu nie jest narracja, której ludzie oczekują.  ::)
Batman returns
his books to the library

Offline xanar

« Odpowiedź #71 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 12:55:28 »
Ceny rosną to fakt. Variant covery natomiast były od zawsze w zasadzie. "Ludzie lubieją" i kupują, to wydawnictwo drukują - nie widzę tu "sztucznego pompowania" wzrostu.

Antysystemowy, "lewacki" i "woke" Batman w wersji "Absolute" sprzedaje się, jak świeże bułeczki. Największy zeszytowy bestseller. Potęga w skali obecnego rynku.

To skąd te rekordowe wyniki amerykańskich "comic shopów"?
Ty to jest jak rozmowa z kobietą, 10 postaci lewackich nie sprzedaje się, ale jedna się sprzedaje - sukces xD
A może dlatego się sprzedaje bo to nie jest zmienianie orientacji już istniejących postaci tylko jest to "nowa postać "z innego uniwersum i do tego dobrze napisana, no nie wiem.

Ja się odnoszę do tej całościowej grafiki i jak tam dodasz inflacje to to nawet na delikatny minus wychodzi.

Pewnie te alternatywne uniwersa Marvel/DC wszyscy mówią, że dobre to pewnie to robi sprzedaż + DC compact

Ja rozumiem ta sprzedaż jest podawana tak jak była czyli ile komik shopy zamówiły a nie sprzedały.

Zobaczymy jak podadzą dane za cały rok 2025 czy będzie taki wzrost jak oni tam podają ponad 20 %, no faktycznie nie będzie z czym dyskutować.

Jak sam widzisz fakty to akurat są najmniej istotne. To po prostu nie jest narracja, której ludzie oczekują.  ::)
Fakty są takie, że wzrost to miałeś z 2020 na 2021 xD

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #72 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 13:07:24 »
Fakty są takie, że wzrost to miałeś z 2020 na 2021 xD

Pewnie covid i inflacja miała z tym coś wspólnego :)

Offline xanar

« Odpowiedź #73 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 13:12:49 »
Na pewno to, że ludzie w domach pozamykali, to ile ci tej inflacji wyszło xD

Moja narracja jest taka, żeby oni tam dobre rzeczy robili, mam podejrzenia, że wtedy będzie im się to sprzedawać i przy okazji pewnie więcej zarobią xD
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Październik 2025, 13:17:52 wysłana przez xanar »

Offline Yorik

« Odpowiedź #74 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 14:37:55 »
Wychodzi masa dobrych komiksów Marvela i DC, tylko po większość nie sięgamy bo nie ma tam znajomych twarzy. Ostatnio niejaki Chris Condon miał swój run Green Arrowa. DC Comics skasowało serię... A przecież Oliver Queen to nie jest jakiś kompletny undeground. Powinien spokojnie być równie popularny co Nightwing, który swoją serie bez problemu utrzymuje. Każda dekada komiksów big two obfituje w komiksy rozmaitej jakości. Natomiast wygodnie jest stwierdzić że teraz to tylko słabe, "albowiem woke", bo to zamyka dyskusje, i pozwala dalej tkwić Wam waszych oblężonych twierdzach. Kiedyś to były komiksy, dziś to nie ma komiksów, wiadomo.
"Go ahead....I've had to deal with worse."