Autor Wątek: Dyskusje o rynku amerykańskim  (Przeczytany 3409 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

John

• Gość

Odp: Dyskusje o rynku amerykańskim
« Odpowiedź #1 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2019, 00:17:07 »
i gdzie ta dyskusja? ja  tu widzę tylko godzinny filmik

John

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2019, 00:55:23 »
Odtwórz go, to znajdziesz w nim dyskusję. Magia?

Offline vision2001

« Odpowiedź #3 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 18:12:18 »

Offline xanar

« Odpowiedź #4 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 19:01:28 »
Pingwin ich wykupi  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Takesh

« Odpowiedź #5 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 10:13:20 »
Ciekawy artykuł o tym, czego Marvel i DC mogą się nauczyć od Image. Pokazany problem ciągłości serii i przewidywalności wyjścia bohatera bez szwanku z opresji.

https://www.cbr.com/lessons-dc-marvel-learn-image-comics/

Offline Takesh

« Odpowiedź #6 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 07:53:47 »
Sytuacja na rynku komiksowym w USA jest nieciekawa. Dowód? Dark Horse robi zwolnienia...

https://www.cbr.com/dark-horse-comics-layoffs/

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #7 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 12:22:01 »
To może powinni zacząć uczyć się od mangi.
Batman returns
his books to the library

Offline Tomczi

« Odpowiedź #8 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 14:37:23 »
To może powinni zacząć uczyć się od mangi.
A no, manga wymiata na rynku amerykańskim i ogólnie zachodnim. Nie mam żadnych liczb na poparcie moich tez, więc to będzie "nie znam się ale sie wypowiem", ale myślę że to wymiatanie mang ma głównie miejsce w demografii młodzieży i young adults, "stare pryki" pewnie kupują częściej komiksy zachodnie, np. z wspomnianego wydawnictwa Dark Horse. No jest tu wiele czynników, ale myślę że najważniejsze to:
- cena
- mangi po prostu częściej odpowiadają gustom młodzieży, są długie więc można się przywiązać do postaci a jednocześnie nie są tysięcznym komiksem z Batmanem lub Spawnem. Wielu fanów mang lubi to, w mojej opini dość "krindżowe", gdy walki między postaciami są naprawdę długie, przeplatane dialogami między oponentami oraz ich myślami, każda technika w walce ma swoją nazwę na głos wypowiadaną przez bohaterów podczas ich używania, postacie często tłumaczą jak te techniki działają, czemu jedna kontruje drugą itd. Także części odbiorców dużo bardziej siadają starcia ala Naruto niż błyskawiczne mordobicia w wykonaniu Supermana lub Batmana na kilka dynamicznych paneli. No i jest też ogólnie dużo więcej mang gdzie bohaterami są nastolatkowie niż komiksów, więc jest więcej produkcji gdzie młody czytelnik może się identyfikować z bohaterami, plus są one w różnych gatunkach: komedia, komedia erotyczna, dramat, urban-fantasy, fantasy
- anime robi swoje, chociaż sporo zachodnich komiksów też się doczekała kreskówek bądź seriali i nie wydaje mi się żeby taki Invicible albo Walking Dead bardzo wystrzeliły w sprzedaży komiksów po premierze seriali ale mogę się mylić.
- egzotyka, co z Japonii to dla części osób automatycznie staje się bardziej "cool"

No i bardzo często wszelkiego rodzaju filmiki na YT "analizujące temat" stwierdzają że manga wygrywa z zachodnimi komiksami bo nie ma w niej (przynajmniej tych mainstreamowych mangach) DEI, LGBT, poprawności politycznej itd. Moim zdaniem to może być jakiś tam czynnik dla części czytelników, ale większość raczej kieruje sie powodami wymienionymi wyżej. DC i Marvel dużo bardziej niż DEI/LGBT/poprawność szkodzi w odbiorze na to że wałkują 1000 raz do kwadratu te same postacie (przede wszystkim Batmana, to jest już mem sam w sobie), tworzą restarty kontynuacji przez które nowemu czytelnikowi jest się ciężko odnaleźć w tym co jest kanoniczne wobec czego plus nieraz ciekawe rozpoczęte wątki są urywane bez zakończenia lub kończone na szybko, tworzą przerośnięte cross-over eventy które żeby ogarnąć fabularnie to trzeba przeczytać komiksy z szeroką gamą postaci, niektórych z nich np. nie lubiąc/nie będąc zainteresowanym nimi, a jeśli cross-overa nie kupi się w ogarniętym wydaniu zbiorczym tylko chcąc go przeczytać trzeba najpierw jakieś posrane poradniki z chronologią czytać to już w ogóle machajacypapiez.png
« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Luty 2025, 14:40:21 wysłana przez Tomczi »

« Odpowiedź #9 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 16:42:46 »
  Dziwne, "Not just straight white boy comics anymore" nie poprowadziło ich świetlaną drogą sukcesu? Może Whoopi Goldberg coś im tam znowu naskrobie?

Offline misiokles

« Odpowiedź #10 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 16:44:41 »
Albo zwykłe globalne zmęczenie superbohaterszczyzną.

« Odpowiedź #11 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 17:13:20 »
  Dark Horse nie jest jakoś specjalnie znane z superbohaterszczyzny.

Offline michał81

« Odpowiedź #12 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 17:55:56 »
Dark Horse jest jednym z wydawców który właśnie tłumaczy i wydaje mangi a zachodzie, przecież to od nich jest właśnie ta wypasiona edycja Berserka. Zanim coś napiszecie to proponuję poszukać.

Problemy Dark Horse zaczęły się jak został wykupiony i wchłonięty przez Embracer Group oraz zbiegło się to też z utratą licencji na niektóre marki komiksowe ktore miał w swoim portfolio. Przecież nawet w pewnym momencie z DH odszedł Stan Sakai że swoim Usagim.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #13 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 21:11:01 »
Dark Horse jest jednym z wydawców który właśnie tłumaczy i wydaje mangi a zachodzie, przecież to od nich jest właśnie ta wypasiona edycja Berserka. Zanim coś napiszecie to proponuję poszukać.
Piszesz to do ludzi, których fakty interesują najmniej. Napisz coś idiotycznego byle przytaknąć i będziesz cacy.
Batman returns
his books to the library

Offline Szekak

« Odpowiedź #14 dnia: So, 08 Luty 2025, 10:20:49 »
No i bardzo często wszelkiego rodzaju filmiki na YT "analizujące temat" stwierdzają że manga wygrywa z zachodnimi komiksami bo nie ma w niej (przynajmniej tych mainstreamowych mangach) DEI, LGBT, poprawności politycznej itd.
Kurde, przecież tych mang o homo chłopcach to jest masa, a stereotypowa czytelniczka mangi w PL to dla mnie 13 latka z kolorowymi wlosami i teczowa torba na ramieniu.
Piękno jest w oczach patrzącego.