Autor Wątek: DC Compendium  (Przeczytany 2880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

DC Compendium
« dnia: So, 03 Sierpień 2024, 00:14:14 »
Compendia na luty-lipiec 2025

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Marticos22

Odp: DC Compendium
« Odpowiedź #1 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 09:12:12 »
Przy takich grubasach na miękko zawsze jest obawa ile grzbiet wytrzyma.

Offline xanar

« Odpowiedź #2 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 10:46:35 »
Nie wiem, nikt tu nie pisał, że mu się rozpadło, do mnie dotarło tylko jedno co ma 700 stron i po jednym czytaniu wygląda jak nowe, a ile to razy będziesz to czytał, to nie PRL, że jeden komiks kartkowało się 20 razy.

Mnie bawi wycena tych książek przez te korporacje taki Metal czy Śmierć Supermana tutaj po $60 a w omnibusie po $150.
Jak dla mnie te kompendia to najlepszy format jaki aktualnie jest na runku.

Offline Komediant

« Odpowiedź #3 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 11:21:30 »
Stosunek ilość stron/cena faktycznie świetny, przy czym szkoda, że tak mocno oszczędzają na jakości skanów, w Milestone plansze są mocno rozmyte, słabiutko to wygląda. W popularniejszych, dostępnych w innych formatach tytułach, jest ok.

Offline xanar

« Odpowiedź #4 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 11:26:31 »
A jest jakieś inne wydania Milestone żeby to porównać ?
Np. w takim Wolverine chyba omnibus 3 są takie same słabe skany jak w epic, może po prostu innych materiałów nie mają.

Offline Komediant

« Odpowiedź #5 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 11:44:23 »
Oprócz zeszytówek nie kojarzę, ale tu nie trzeba porównywać żeby widzieć jak rozmyte są rysunki.

Offline xanar

« Odpowiedź #6 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 13:16:47 »
Znaczy wiesz, taki Spectacularco Mucha wydała też ma niektóre zeszyty "słabe" a mam Semica i tam są dobre.

Offline Komediant

« Odpowiedź #7 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 14:03:50 »
Wiem. I zobaczysz jak te słabe zeszyty będą wyglądały kiedy sie je ‚odrestauruje’ kiedy Marvel puści omnibusa z tym materiałem. Właśnie na tym oszczędza DC w swoich starszych tytułach, podobnie jest chociażby w omnibusach z Question czy JLI (czy jak się tam ta seria Giffena, DeMatteisa i Maguire’a nazywała), chociaż tam materiały nie są aż tak nieostre jak w Milestone Compendium.

Offline xanar

« Odpowiedź #8 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 16:43:36 »
Oszczędzają, nie oszczędzają, może po postu mają takie skany i innych nie.
FF Lee/Kirby dali lepsze materiały bo po prostu ktoś gdzieś takie znalazł "na strychu." Odrestaurować to trzeba mieć z czego.

Offline Kandor

« Odpowiedź #9 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 18:19:54 »
Xanar, z linku od ciebie "wyłowiłem", taki oto "skromny" komiks, nieopatrzony etykietą "compendium", choć ma ponad 700 ston: to "Dr. Faite by JM DeMatteis" - lubię jak dają mniej popularnych herosów i to jeszcze pisanych przez legendarnych twórców :-)
Poza tym mamy tam "Superman Adventures Compendium One" czyli kolejne po "Beyond" kreskówkowe kompendium, nice :-)

https://www.edelweiss.plus/#catalogID=5069369&page=2

"The Terrifics" wyjdzie (za okrągły rok) w ponad 700-stronicowym zbiorze, super :-)

« Ostatnia zmiana: So, 03 Sierpień 2024, 18:32:43 wysłana przez Kandor »

Offline Komediant

« Odpowiedź #10 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 18:23:59 »
Oszczędzają, nie oszczędzają, może po postu mają takie skany i innych nie.
FF Lee/Kirby dali lepsze materiały bo po prostu ktoś gdzieś takie znalazł "na strychu." Odrestaurować to trzeba mieć z czego.

A na jakich skanach wg ciebie będzie pracował Marvel przy tych kilku zeszytach Spectacular Spiderman? I Marvel, i DC miewa braki w dobrej jakości materiałów. Rożnica jest taka, że w Marvelu są ludzie od poprawiania istniejących materiałów, co trochę ich kosztuje. W DC dział wydań zbiorczych jest maksymalnie uszczuplony, wspominał o tym nawet Mark Waid na jakimś forum, stąd często puszczają materiały w byle jakości.

Offline xanar

« Odpowiedź #11 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 18:32:18 »
Xanar, z linku od ciebie "wyłowiłem", taki oto "skromny" komiks, nieopatrzony etykietą "compendium", choć ma ponad 700 ston: to "Dr. Faite by JM DeMatteis" - lubię jak dają mniej popularnych herosów i to jeszcze pisanych przez legendarnych twórców :-) Na kolejnej stronie Static oraz inne tytuły (listę podałem w tym temacie wcześniej).

https://www.edelweiss.plus/#catalogID=5069369&page=2

https://www.edelweiss.plus/#catalogID=5069369&page=3

Nawet tego nie widziałem, nie wiem jaki oni mają tam klucz z tym nazewnictwem tych książek.
Najwyraźniej za kompendium też się płaci extra 2x ;D bo tu jest $30 za prawie 800 stron

A na jakich skanach wg ciebie będzie pracował Marvel przy tych kilku zeszytach Spectacular Spiderman? I Marvel, i DC miewa braki w dobrej jakości materiałów. Rożnica jest taka, że w Marvelu są ludzie od poprawiania istniejących materiałów, co trochę ich kosztuje. W DC dział wydań zbiorczych jest maksymalnie uszczuplony, wspominał o tym nawet Mark Waid na jakimś forum, stąd często puszczają materiały w byle jakości.

Nie mam pojęcia, to musisz pytać w Marvelu, ja wiem, że jak wydawali te ostanie FF Lee/Kirby w omnibusach to Cory Sedlmeier pytał na forum czy ktoś przypadkiem nie ma gdzieś po piwnicach jakiś materiałów lepszej jakości no i chyba znaleźli.
Zobacz sobie jak wyglądają te remasterworksy co zaczęli wydawać, tam mało co jest poprawione.

Offline Kandor

« Odpowiedź #12 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 18:37:57 »
Duuuuuużo DOBRA, aż strach czy to wszystko wyjdzie w ciągu przyszłego roku. Zwłaszcza cieszy duża liczba komiksów "uhonorowanych" jako "deluxe edition". Sporo starszych serii dostanie omnibusy (np. New52 Supergirl czy Red Lanterns, Shade wydawany u nas otrzyma także takowe wydanie). W zeszłym roku zrobiłem sobie listę na podstawie katalogu, więc może i tym razem tak zrobię :-)

Offline xanar

« Odpowiedź #13 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 19:29:15 »
Nie wiem kto im to wszytko będzie kupował, jak tam nadciąga recesja.

Online michał81

« Odpowiedź #14 dnia: Pn, 05 Sierpień 2024, 09:10:24 »
Nie wiem kto im to wszytko będzie kupował, jak tam nadciąga recesja.
Poczekaj, poczekaj. Trump wygra wybory to znowu USA będzie wielkie ;) i będzie ich stać aby kupić te komiksy.