Autor Wątek: Daredevil  (Przeczytany 318602 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sum41

• Gość
Odp: Daredevil
« Odpowiedź #720 dnia: Pn, 10 Lipiec 2023, 20:47:25 »
Ta co wypadla przez okno to przezyla i byla potem Typhoid Mary, czy sie myle?

Offline death_bird

« Odpowiedź #721 dnia: Pn, 10 Lipiec 2023, 23:42:56 »
Nie do konca - nie byl jeszcze prawnikiem, to fakt, ale od najmlodszych lat pilnie studiowal ksiazki prawnicze, poszedl na studia i wielokrotnie podkreslal, ze nalezy grac wedlug regul. A potem przyczynia sie do smierci kliku osob. Jak dla mnie nie ma to najmniejszego sensu i jest bardzo out of character.

Biorąc pod uwagę, że to było moje pierwsze spotkanie ze Śmiałkiem toteż fakt, że złole padają z jego ręki przyjąłem jako najbardziej naturalną rzecz pod Słońcem. Gość był młody, nabuzowany, pewnie nadal w jakimś stopniu wściekły na cały świat a poza tym w tej historii miał do czynienia z wyjątkowo odrażającymi typami. W trakcie lektury jego akcje wydawały mi się być całkowicie naturalne. A że później mu przeszło? Chłopak dojrzał i doszedł do wniosku, że nie tędy droga.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Marvelek

« Odpowiedź #722 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 19:34:53 »
A tymczasem Marvel zapowidział nową miniserię z Daredevilem, która będzie nawiązywać do lat 90. i jego czarnej zbroi. Za scenariusz ma odpowiadać Chichester, za którego kadencji DD nosił ten właśnie strój. Ciekaw jestem jak to wyjdzie.

https://www.marvel.com/articles/comics/d-g-chichester-matt-murdock-daredevil-black-armor

Offline donT

« Odpowiedź #723 dnia: Śr, 06 Wrzesień 2023, 13:17:28 »
Daredevil Redemption

Historia, ktora nabylem kiedy sie pierwotnie ukazala, stala na mojej polce nieruszana od lat. Az do wczoraj. Ta mini-seria dziejaca sie rownolegle do runu Bendisa, powinna miec raczej tytul Matt Murdock Redemption, bo samego Diabla nie ma w niej za wiele. Jednakze, nie jest to zaden zarzut. Wrecz przeciwnie. Pomimo sladowej ilosci nocnego alter-ego i faktu, ze akcja dzieje sie w wiekszosci na sali sadowej, dostajemy tytul bardzo mocny, trzymajacy w napieciu. Historia ma miejsce na amerykanskiej prowincji, gdzie trzech lokalnych outsiderow zostaje oskarzonych o brutalne morderstwo malego chlopca. Jak to w malym miasteczku - kazdy zna kazdego, lokalny pastor trzyma wszystkich za morde, a policja nigdy sie nie myli. Matt podejmuje sie obrony glownego podejrzanego pomimo niepewnosci czy jest rzeczywiscie niewinny. Co w Redemption jest takiego super? To, ze jest cholernie dobrze napisane i gwarantuje emocje do ostatnich stron. To opowiesc z dreszczykiem, w najlepszym Bendisowym klimacie. Jednakze, to czym ujela mnie najbardziej, to fakt, ze jest to historia bez szczesliwego zakonczenia. "Zwyciestwo" (o ile w ogole mozna to tak nazwac) jest bardzo polowiczne i zostawia czytelnika w niedowierzaniu. Jak to? Przeciez mainstreamowe komiksy tak sie nie koncza, dobro zawsze wygrywa! No wlasnie. Redemption dobitnie udowania, ze nie zawsze tak byc musi. Przeczytajcie, nie zawiedziecie sie.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #724 dnia: Śr, 06 Wrzesień 2023, 14:17:18 »
@UP
Czyli ta opowieść powinna się znaleźć w Daredevilu Zero, zamiast dublować Diabła Stróża. Ja zawsze lubiłem sądowe batalie Matta, bo w sumie lubię seriale prawnicze. Połączenie tego ze światem superbohaterów dobrze mi wchodzi. Ta historia o tym jak DD był oskarżony, że zniszczył jednemu gościowi szklarnię była zabawna.

Offline michał81

« Odpowiedź #725 dnia: Śr, 06 Wrzesień 2023, 14:26:50 »
Dlaczego miałaby się znaleźć w tomie 0? To jest mini seria z roku 2005, a nie zeszyty regularnej serii (vol. 2 startowało w 1998). Zresztą nie jest to jedyna mini seria, która w czasie wydawania regularnej serii ukazywała się ze Śmiałkiem inne to: Daredevil: Ninja, Daredevil: Yellow, Daredevil: Father
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Wrzesień 2023, 14:38:29 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #726 dnia: Śr, 06 Wrzesień 2023, 14:34:17 »
I skoro wydano Yellow, to można też było wydać te inne historie. W Zero znalazło się też te parę zeszytów o Echo. Z ktorego one są roku, bo raczej nie z 1998? To samo będzie później. Jakby Carrefour nie wydał nam Dark Nights, to mielibyśmy lukę w przygodach DD dziejących się podczas runu Waida.

Zresztą to samo jest w komiksach z Deadpoolem. Egmont wydawał główną serię a całkowicie olał komiksy poboczne wydane w tym samym czasie.

Offline michał81

« Odpowiedź #727 dnia: Śr, 06 Wrzesień 2023, 14:40:32 »
W Zero znalazło się też te parę zeszytów o Echo.
Ja wiem ze ci jest ciężko sprawdzać informację, ale zeszyty z Echo są częścią regularnej serii.

Masz wydaną kompletną serię vol. 2 z Daredevilem. To co teraz wypisujesz to są mini serie, nie mające wpływu na główną serię i nie wchodziły w skład wydań zbiorczych na jakich bazował wydawca. (Jedyną taką mini serią która ma znaczenie jest Shadowland). Może napisz do Hachette, żeby zaczął wydawać te brakujące mini serię, jeśli ci tak na nich zależy, ALBO MOŻE WEŹ PRZECZYTAJ W ORYGINALE I PRZESTAŃ TRUĆ DUPĘ.
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Wrzesień 2023, 14:44:26 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #728 dnia: Śr, 06 Wrzesień 2023, 14:49:45 »
@UP
To po co się wypowiadasz o rynku krajowym, jak czytasz w oryginale? Twoja maniera stawiania znaku równości między komiksami tłumaczonymi na polski a oryginalnymi z USA jest dziwna. Nikt inny tak nie robi. Żyjemy w Polsce i ja chciałbym czytać komiksy po polsku. Dlatego są wydawnictwa komiksowe które się tym zajmują. Inaczej wszystko kupowalibyśmy od Atomu lub Azylu.

Egmont najpierw wyciął te zeszyty z tomów, bo nie pisał ich Bendis. Ale ponieważ seria się sprzedawała, to potem dodał je w tomie ze ścinkami. Na tej samej zasadzie mógłby wydać inne minihistorie.

Offline michał81

« Odpowiedź #729 dnia: Śr, 06 Wrzesień 2023, 14:55:56 »
To po co się wypowiadasz o rynku krajowym, jak czytasz w oryginale? Twoja maniera stawiania znaku równości między komiksami tłumaczonymi na polski a oryginalnymi z USA jest dziwna. Nikt inny tak nie robi. Żyjemy w Polsce i ja chciałbym czytać komiksy po polsku. Dlatego są wydawnictwa komiksowe które się tym zajmują. Inaczej wszystko kupowalibyśmy od Atomu lub Azylu.
Widzę, że wolisz stać w miejscu i sam się ograniczać. Smutne to. Nic dziwnego, że jesteś tak zgorzkniałym człowiekiem, który czepia się każdej możliwej sytuacji, aby nie pisać o komisach, tylko jaki to Egmont jest zły, że czegoś nie wydał. Przecież Hachette też wydaje komiksy Marvela. Czemu do nich nie masz pretensji?

Egmont najpierw wyciął te zeszyty z tomów, bo nie pisał ich Bendis. Ale ponieważ seria się sprzedawała, to potem dodał je w tomie ze ścinkami. Na tej samej zasadzie mógłby wydać inne minihistorie.
Sprawdź stopę w Daredevilach Bendisa. Egmont nic nie wycinał. Tak samo jak z Daredevilów Brubakera. To jest wydane tak jak było w oryginalnych wydaniach, na jakich nasze polskie bazują. Więc to co piszesz jest totalną bzdurą.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #730 dnia: Śr, 13 Wrzesień 2023, 15:13:37 »
Patrzę że w tych nowych komiksach DD został księdzem, zapewne do czasu aż mu się znudzi to samo było z Nightcrawlerem z x-men.

Offline Danio

« Odpowiedź #731 dnia: Nd, 17 Wrzesień 2023, 18:07:09 »
Zamówiłem sobie wczoraj tom "Superbohaterowie Marvela - Elektra" bo mi czegoś brakowało do darmowej wysyłki innego komiksu na Allegro, a jest jednym z najlepiej tu ocenianych, ale teraz gdzieś przeczytałem, że cały ten tom jest zawarty w innym tomie serii Egmontu "Daredevil Wizjonerzy: Frank Miller", którą mam zamiar kupić całą. Prawda to? Jeśli tak to jeszcze zdążę anulować to zamówienie lub wymienić tę Elektrę na coś innego, bo nie chcę mieć w przyszłości dubla (no i ogólnie jeśli coś było wydane lepiej, bardziej kompletnie i ładniej w Egmoncie to wolę takie wydanie niż mieć jakieś wybiórcze z Hatchette).

Offline michał81

« Odpowiedź #732 dnia: Nd, 17 Wrzesień 2023, 18:10:09 »

Offline Danio

« Odpowiedź #733 dnia: Nd, 17 Wrzesień 2023, 18:15:41 »
Ok, dzięki, to anuluję zamówienie i dobiorę coś innego. :)

Jeszcze jedno pytanie - szukając właśnie informacji na ten temat natknąłem się na recenzje w sklepie gildii jakoby jakość druku pozostawiała w jednym tomie sporo do życzenia, naprawdę jest tak źle? Wcześniej nie przypominam sobie bym miał jakiekolwiek obiekcje (choć nie jestem tak oczytanym komiksiarzem jak większość tutaj).

https://www.gildia.pl/komiksy/440218-daredevil-wizjonerzy-frank-miller-tom-4

Offline Kandor

« Odpowiedź #734 dnia: Nd, 17 Wrzesień 2023, 18:20:28 »
Ja przejrzałem pierwsze komiksy z Daredevilem w ramach nowego tomu "Marvel Origins" - jak to wszystko niewinnie wygląda, Matt na pierwszy rzut oka kojarzy się z młodym Peterem Parkerem (nawet dzielą się łotrami) :-)  Muszę, oczywiście, to w całości przeczytać - ot, raptem 5 numerów.
« Ostatnia zmiana: Nd, 17 Wrzesień 2023, 18:22:35 wysłana przez Kandor »