Autor Wątek: Conan  (Przeczytany 147761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Conan
« Odpowiedź #870 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 14:51:08 »
Uuuuu panie. "Szlak Krwi" zaczyna historia "Narodzi się Wiedźma". Ale ci nowi rysownicy do pięt nie sięgają pracom Johna Buscemy sprzed 50 lat. Uproszczona kreska jak dla dzieci, postacie płaskie, brak podwójnego panelu, w ogóle ta jedna z najlepszych scen mnie nie porwała. Dark Horse wcześniej lepiej adaptował Wieżę Słonia, niż to co dostaliśmy tutaj. Buscema - Mistrz, reszta kanałami. Właśnie dlatego dobrze jest mieć całą Kolekcję SSoC, bo to jest wyczesane dzieło sztuki komiksowej, stworzone 30-50 lat temu i dalej zachwycające.

Olgierd Władysław wygląda jak jakiś randomowy mydłek w turbanie. Zero ekspresji na jego twarzy.
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Wrzesień 2023, 15:08:56 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #871 dnia: Wt, 26 Wrzesień 2023, 18:49:28 »
https://www.instagram.com/p/CiPelmbMycc/

Czyli tak. W tym tomie oprócz nowej adaptacji "Narodzi się Wiedźma", jest też "Diabeł w stali". Ja jestem już skażony scenariuszami Roya Thomasa i świetnymi rysunkami z SSoC, więc wolę starszą wersję. Opowieści o Kozakach też oczywiście były i w książkach i w komiksach Marvela, ale tej ze "Szlaku Krwi" jakoś nie skojarzyłem. Moja pamięć już nie jest taka dobra jak kiedyś. :) Te wszystkie historie łączy jeszcze tajemnicza postać, która podąża za Conanem i sprawia mu oczywiście kłopoty. Scenarzystą dwóch historii jest Cullen Bunn, autor "Hrabstwa Harrow". Ja tego nie czytałem, ale jeśli ktoś lubi ten komiks, może się skusić i na tego Conana.

Conan był wodzem Zuagirów, Kozaków oraz Afghulusów w górach na południe od Iranistanu. To są jego znaczniejsze dowodzenia na lądzie. I w tym komiksie nieźle pokazano dwie z tych grup. Chociaż oczywiście w krótszej formie, niż w Kolekcji.

https://www.instagram.com/p/CifA8CFMYUs/

Ktoś wrzucił do internetu listę wszystkich tytułów tomów polskiej Kolekcji Conana, jak jest WKKM czy WKKDC? Bo jakoś nie mogę znaleźć na Wiki. Bo jeśli nie ma, to ja będę musiał chyba to napisać. Przydałoby się takie coś pod ręką.
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Wrzesień 2023, 18:52:58 wysłana przez Bazyliszek »

Offline komiks

« Odpowiedź #872 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 21:10:30 »
Conan. Bitwa o Wężową Koronę
https://egmont.pl/Conan.-Bitwa-o-Wezowa-Korone,78106641,p.html

To jest jakaś nowa seria od Egmontu? Bo już się gubię.
Patrzę na goodreads i oceny nie zachęcają  :-\

Offline xardas

« Odpowiedź #873 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 21:28:59 »
To kontynuacja tego, czyli „Conan w głównym uniwersum Marvela”:
https://egmont.pl/Conan.-Wojna-wezy,73694222,p.html
A tak naprawdę wszytko zaczęło się w „Avengers: Bez drogi do domu”, bo to w tej serii Conan został „wciągnięty” do uniwersum.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #874 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 20:26:49 »
Cienie nad Kush

No... po słabszych tomach 5 ( zwykła jatka przez cały tom z oczywistymi fabułami ) i szczególnie 6 ( gdzie tylko ostatnia historia trzyma poziom bo wymyślił ją sam Howard ) Conan odbija się od dna niczym tutaj powstaje ze śmietniska po utracie jednej laski ( co nie przeszkadza mu bałamucić i parzyć się z kolejnymi ). Cztery historie z czego dwie ostatnie są nieco lepsze niż dwie początkowe. Bo te pierwsze to ciągle Conanowy standard ale już lepiej napisany niż w tomie 5. I czemu nie ma oznaczenia, że to dla dorosłych? Sandman ma a nic dla dorosłych tam nie ma a tu ciągła krwawa jatka i okrucieństwo... i nie ma.

Jeszcze Szlak krwi... i koniec? To dopiero powinna być połowa jego przygód. Ile jeszcze Howarda jest do zaadaptowania? Czy istnieje już tom 9? Kto wydaje? Tom 7 i 8 to jakiś znaczek a nie Marvel. Czyj to znaczek?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #875 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 22:22:14 »
Komiksy z Conanem publikuje teraz Titan Comics.

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #876 dnia: So, 11 Listopad 2023, 19:44:14 »
Cienie nad Kush

No... po słabszych tomach 5 ( zwykła jatka przez cały tom z oczywistymi fabułami ) i szczególnie 6 ( gdzie tylko ostatnia historia trzyma poziom bo wymyślił ją sam Howard ) Conan odbija się od dna niczym tutaj powstaje ze śmietniska po utracie jednej laski ( co nie przeszkadza mu bałamucić i parzyć się z kolejnymi ). Cztery historie z czego dwie ostatnie są nieco lepsze niż dwie początkowe. Bo te pierwsze to ciągle Conanowy standard ale już lepiej napisany niż w tomie 5. I czemu nie ma oznaczenia, że to dla dorosłych? Sandman ma a nic dla dorosłych tam nie ma a tu ciągła krwawa jatka i okrucieństwo... i nie ma.

Jeszcze Szlak krwi... i koniec? To dopiero powinna być połowa jego przygód. Ile jeszcze Howarda jest do zaadaptowania? Czy istnieje już tom 9? Kto wydaje? Tom 7 i 8 to jakiś znaczek a nie Marvel. Czyj to znaczek?

Na konferencji Egmontu było coś wspomniane że będzie dalej wydawany, ale bez szczegółów.

Offline Gazza

« Odpowiedź #877 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 10:50:39 »
W lutym wraca SAVAGE SWORD OF CONAN. Tym razem (pod skrzydłami Titan Comics) otrzymamy powrót do oryginalnego formatu magazine oraz dawniejszego charakteru wydawnictwa: oprócz nowego rozdziału przygód Cymeryjczyka - powrót Salomona Kane, bonusowo opowiadanie autorstwa Jima Zub'a, "spektakularne pin-upy" i inne bajery ;)
Całość zamknięta w 80 stronach, z trzema wariantami okładkowymi do wyboru (mnie najbardziej przypadł do gustu klasyczny w stylu cover art Joe Jusko).

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #878 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 16:55:36 »
Szlak krwi

Trzyma poziom siódemki. Te dworskie intrygi są jednak naprawdę już nudne dlatego pierwsza historia jest tu najsłabsza. Było tak w tomie 4 i 5, było w tomie 7 i teraz znów. To się przejadło. Conan trafia na dwór jakichś królów, księciów i dworzan, którzy ciągle robią to samo a Conan musi ich wytrzebić. Ale potem jest tylko lepiej. Historie są lepsze jak działa na otwartym terenie lub pośród ruin dawnej cywilizacji i pojawia się magia i potwory. W tym trzecim typie opowieści o Conanie dominują wyraźnie wpływy lovecraftowskie, i to póki co się sprawdza. W Cieniach nad Kush najlepszą fabułę miał Xuthal o zmierzchu, który był podobny.

Na szczęście tendencja jest zwyżkowa po słabszych tomach 5 i 6 choć 5-8 nie dorównują z pewnością tomom 1-4. Ktoś zliczył ile opowiadań Howarda jeszcze zostało do przeniesienia na komiks?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #879 dnia: Nd, 04 Luty 2024, 13:53:25 »
czy tomy epic conana są jeszcze dodrukowywane? zastanawiałem się czy nie kupić ale pierwsze trzy są wyprzedane a omnibusy ma teraz wydawać titan.

Offline celtic

« Odpowiedź #880 dnia: Nd, 04 Luty 2024, 17:03:40 »
Właśnie te omnibusy strasznie mnie kuszą. Byłyby to moje pierwsze oryginalne omnibusy. Jak się one mają w porównaniu np. z egmontowym wydaniem Conana Busieka?
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline fdg123

« Odpowiedź #881 dnia: Pn, 05 Luty 2024, 16:24:52 »
Ile tomów Conana wyszło w kolekcji Hachette? Komiks jest kolorowy czy czarno biały? To jest to samo co wydaje Egmont (8 Tomów) czy to są różne serie?

Offline kv

« Odpowiedź #882 dnia: Pn, 05 Luty 2024, 16:44:39 »
75 tomów, czarno-biały.
Scenariuszowo, tak, historie powtarzają się. Jeśli się nie mylę, Hachette to jest seria Savage Sword of Conan. Egmont wydaje inne serie (co nie zmienia faktu powtarzania się historii opowiadanych), ale poczekałbym na wypowiedź speców od Conana  :)

Offline michał81

« Odpowiedź #883 dnia: Pn, 05 Luty 2024, 17:28:47 »
Powtarzają się tylko te scenariusze, które są adaptacjami prozy Robert E. Howarda, ale i tak są różnice w sposobie narracji, i przed wszystkim w warstwie wizualnej. Pozostałe się nie powtarzają.

Offline fdg123

« Odpowiedź #884 dnia: Pn, 05 Luty 2024, 18:30:31 »
A która seria lepsza? Ta z Egmontu czy Hachette?