Autor Wątek: Conan  (Przeczytany 147659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Conan
« Odpowiedź #765 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 00:18:25 »
@deFranco
Też dorzucę 3 grosze.

Kolekcja Hachette - przeczytałem 2 tomy, dobre rysunki, scenariusz ok, fabularnie jednak zbyt podobne do oryginalnych historii REH, przez co trochę się nudziłem, bo znam je dość dobrze. Kolekcja jest duża, więc nie zamierzam zbierać, chętnie kupiłbym integral z wybranymi najciekawszymi zeszytami z całej kolekcji.

Conan Barbarzyńca. Życie i śmierć Conana - pierwszy tom przeczytany, graficznie jest w porządku, fabularnie trochę nierówno, niektóre historie są naprawdę ciekawe, a niektóre takie wypełniacze (chociażby ta z wężami).

Conan z Cymerii od Labrum - przeczytany pierwszy tom, niestety nie podobało mi się, główny mój zarzut to mało Conana w Conanie, nie czuje tej postaci w tym komiksie, ani wizualnie, ani fabularnie. Graficznie na uwagę zasługują duże plansze, które w powiększonym formacie mogą robić wrażenie. Pod względem fabularnym jest podobnie jak w kolekcji Hachette, historie są przeniesione zbyt dosłownie, albo są zwyczajnie nieciekawe.

Conan Wydania Zbiorcze czyli ta gruba seria od Egmontu - na razie mam przeczytane 3 tomy, to jest najlepszy komiksowy Conan jakiego czytałem. Pierwszy tom nie podszedł mi graficznie, różni rysownicy, ale fabularnie to jest tak dobre, że nie mogłem sobie odmówić drugiego tomu. W drugim tomie otrzymałem lepsze rysunki, a w trzecim, jeszcze lepsze. Jest też dodatkowy smaczek, oprócz historii o Conanie otrzymujemy drugą historię, która rozciąga się na przestrzeni wszystkich tomów. Pewien książę napotyka na legendę króla Conana i wszystkie te opowieści o których czytamy, pochodzą właśnie z kart pergaminów i ksiąg. W tle mamy też tajemniczego wezyra, więcej nie zdradzę :)
Fabularnie oczywiście też mamy historie oparte na opowiadaniach z REH, ale są one przerobione, albo ujęte w taki sposób, że w ogóle się nie nudziłem i czytałem je z zaciekawieniem.

Offline michał81

« Odpowiedź #766 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 08:00:47 »
Koło tego konkretnego tytułu czy coś innego?
Chodzi dokładnie Frank Thorne's Red Sonja. Czy uda im się wydać, ciężko określić przy obecnej koniunkturze.

"The Boys" się przyjęło, dodatkowo świetny serial zrobił swoje ale pozostałe komiksy z Dynamite chyba nie miały u nas tak dobrej sprzedaży.
Jasne. Nie tylko Planeta Komiksu sięga po komiksy od tego wydawcy, bo Mucha także (i NSC ze swoim Bondem). Do tej pory Egmont jednak omijał tego wydawcę szerokim łukiem.
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Wrzesień 2022, 08:02:48 wysłana przez michał81 »

Offline eridraven

« Odpowiedź #767 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 12:03:47 »
Porównanie dwóch edycji Conana z Cymerii, a w szczególności opowiadania "Córka lodowego olbrzyma", które ukazały się w ramach:

🤜RELAX Numer 32 - 34.
🤜Wydanie zbiorcze. Tom 2

Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline JonasCrow

« Odpowiedź #768 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 12:56:46 »
Byłem ciekaw tego porównania, ale to wideo - wybacz, panie kolego - nie ma dla mnie większego sensu... Bo w zasadzie niewiele mi powiedziało.

Więc może, proszę, odpowiedz mi na pytanie, które nurtowało mnie najbardziej... Czy są zmiany w tłumaczeniu tych kwiatków w stylu, że ktoś biega z siekierą, zamiast z toporem? :)

Offline eridraven

« Odpowiedź #769 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 22:27:43 »
Byłem ciekaw tego porównania, ale to wideo - wybacz, panie kolego - nie ma dla mnie większego sensu... Bo w zasadzie niewiele mi powiedziało.

Więc może, proszę, odpowiedz mi na pytanie, które nurtowało mnie najbardziej... Czy są zmiany w tłumaczeniu tych kwiatków w stylu, że ktoś biega z siekierą, zamiast z toporem? :)

Sprawdziłem i słowo siekiera nie występuje w teksie.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline JonasCrow

« Odpowiedź #770 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 22:46:01 »
Dzięki!

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #771 dnia: Nd, 23 Październik 2022, 16:46:25 »
Pieśń o Belit - tom 6

Nieprzekonujące to. Nie jest takie wrażenie, że do finałowych czterech zeszytów - adaptacji samego Howarda - reszta pomiędzy początkiem jeszcze zainicjowanego w tomie 5, stanowi watę, której równie dobrze mogłoby nie być i nic by się nie straciło? Są tu nawet 3 zeszyty czyli 70 stron, które są tylko majakami Conana i Belit. Żadnej fabuły i przygody tylko grzebanie w czyjejś głowie.

Autorzy zresztą wymyślają sobie wszystko po swojemu. W Erze Conana: Bêlit - jej ojcem jest jakiś admirał Arrahasis. Tutaj pustynny watażka mieszkający w warowni, Tomer En Ram.

5 historyjek, niezbyt porywających, chyba by było lepiej wymyślić jedną dużą przed feralną wyprawą do dżungli. Conan rozpacza po fakcie a my wręcz przeciwnie, odczuwamy ulgę, że to finisz Conanowego romansidła i tom 7 - Cienie nad Kush - znów będzie zwartą przygodówką pełną akcji. I może w końcu wrócą wezyr i jego książę od których cała ta epopeja się zaczęła.

Offline Takesh

« Odpowiedź #772 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 09:48:52 »

Offline michał81

« Odpowiedź #773 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 09:54:41 »
Właśnie trwa głosowanie na w wątku wydawnictwa Mandioca oraz na fb wydawcy, jaką oprawę ma otrzymać nowy komiks o Conanie pt. "Krew barbarzyńcy", jakby ktoś nie śledził tematu. Wydawca zaprezentował też przykładowe strony z komiksu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #774 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 10:16:51 »
Ktoś jeszcze Conana wyda? No patrz pan. A to manga jest? Przykładowe rysunki mi się nie podobają.

Offline Gazza

« Odpowiedź #775 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 10:19:28 »
Tak, manga. Wreszcie dotarły do nas te Conany z Japonii.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #776 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 10:26:16 »
Tak, manga. Wreszcie dotarły do nas te Conany z Japonii.

Konnichiwa Conan-San

;D ;D ;D

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #777 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 10:46:44 »
Łeeee manga. Już Labrum mnie odrzucił, a tu jeszcze rzucają mangę.

A wiadomo co trzeba wydać - Conan Barbarzyńca od Marvela od 1 numeru z lat 70-tych. Na to czekam.

Offline michał81

« Odpowiedź #778 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 11:03:12 »
Łeeee manga. Już Labrum mnie odrzucił, a tu jeszcze rzucają mangę.
O czym ty piszesz? Kto wydaje mangę z Conanem?

Offline Gazza

« Odpowiedź #779 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 11:11:03 »
Shit, nie sądziłem, że weźmie to na serio. Dobrze, że się nie rozpędziłem bo chciałem napisać, że to te historie, które Howard pisał do emerytury po sfingowanej przez siebie wczesnej śmierci i emigracji do JAP, gdzie mógł bez cenzury pisać prawdziwego Conana, a nie to co mu pozwalali w USA, zaś Mandioca wychodząc naprzeciw oczekiwaniom wyda go odwróconego i zretuszowanego o wielkie mangowe oczy... Ufff.