@deFranco
Też dorzucę 3 grosze.
Kolekcja Hachette - przeczytałem 2 tomy, dobre rysunki, scenariusz ok, fabularnie jednak zbyt podobne do oryginalnych historii REH, przez co trochę się nudziłem, bo znam je dość dobrze. Kolekcja jest duża, więc nie zamierzam zbierać, chętnie kupiłbym integral z wybranymi najciekawszymi zeszytami z całej kolekcji.
Conan Barbarzyńca. Życie i śmierć Conana - pierwszy tom przeczytany, graficznie jest w porządku, fabularnie trochę nierówno, niektóre historie są naprawdę ciekawe, a niektóre takie wypełniacze (chociażby ta z wężami).
Conan z Cymerii od Labrum - przeczytany pierwszy tom, niestety nie podobało mi się, główny mój zarzut to mało Conana w Conanie, nie czuje tej postaci w tym komiksie, ani wizualnie, ani fabularnie. Graficznie na uwagę zasługują duże plansze, które w powiększonym formacie mogą robić wrażenie. Pod względem fabularnym jest podobnie jak w kolekcji Hachette, historie są przeniesione zbyt dosłownie, albo są zwyczajnie nieciekawe.
Conan Wydania Zbiorcze czyli ta gruba seria od Egmontu - na razie mam przeczytane 3 tomy, to jest najlepszy komiksowy Conan jakiego czytałem. Pierwszy tom nie podszedł mi graficznie, różni rysownicy, ale fabularnie to jest tak dobre, że nie mogłem sobie odmówić drugiego tomu. W drugim tomie otrzymałem lepsze rysunki, a w trzecim, jeszcze lepsze. Jest też dodatkowy smaczek, oprócz historii o Conanie otrzymujemy drugą historię, która rozciąga się na przestrzeni wszystkich tomów. Pewien książę napotyka na legendę króla Conana i wszystkie te opowieści o których czytamy, pochodzą właśnie z kart pergaminów i ksiąg. W tle mamy też tajemniczego wezyra, więcej nie zdradzę
Fabularnie oczywiście też mamy historie oparte na opowiadaniach z REH, ale są one przerobione, albo ujęte w taki sposób, że w ogóle się nie nudziłem i czytałem je z zaciekawieniem.