Autor Wątek: Ciemna strona Marvela - kolejna kolekcja z Carrefoura.  (Przeczytany 63955 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Ciemna strona Marvela - kolejna kolekcja z Carrefoura.
« Odpowiedź #120 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 20:01:56 »
Dobra, to jutro dam znać.

Czyli podsumowując. W tym roku wyjdzie 26 tomów Kolekcji BiZ DC, 4 tomy testu Marvel Origins oraz 20 tomów dwóch serii Kolekcji Carrefoura. Czyli jesteśmy kilkadziesiąt komiksów do przodu, oprócz tradycyjnych wydawnictw. Większość premierowych tytułów za przyzwoitą cenę, mimo galopującej inflacji. Akurat ofertowo Kolekcje odżyły w tym roku i to jest powód do zadowolenia.

Offline adamarluk

« Odpowiedź #121 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 21:40:58 »
Czy może np ktoś wytłuścić z listy podanej poniżej, który z komiksów jest dublem??

Offline Piterrini

« Odpowiedź #122 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 22:32:42 »
Czy może np ktoś wytłuścić z listy podanej poniżej, który z komiksów jest dublem??
To co wyłapałem niżej. Nie mam tych tomów Carrefourowych, więc nie potwierdzę że materiał pokrywa się 1:1 (w poprzedniej "kolekcji" np. Iron Man był pocięty pamiętam).
Czarna Wdowa
Homecoming 1-6 (2004-2005) - Egmont "Czarna Wdowa. Powrót do domu"

Deadpool
Deadpool #7 (2019) - Egmont "Deadpool. Dobranoc. Tom 2"
Deadool Annual #1 (2014) - Egmont "Deadpool. Tom 6: Deadpool się żeni"

Punisher
Punisher Max: Butterfly #1 (2010) - Egmont "Punisher MAX tom 10"
Punisher #23 (2003) - Egmont "Punisher. Marvel Knights Tom 2"

Jessica Jones:
New Avengers #31 (2012) - Hachette "WKKM 150 Avengers: Kres Dziejów"

Thanos:
Thanos Quest 1-2 (1990) - Egmont "Rękawica Nieskończoności"

Doktor Strange:
Doctor Strange Annual #1 (2016) - Egmont "Doktor Strange. Tom 2"

Fajnie że zdublowanego materiału jest niewiele, co do zawartości... Jakoś mnie nie przekonuje, w Punisherze Texeira, ale niezbyt dobrze sparowany z kolorami. Wcześniej też wskazno na zeszyt z ilustracjami Mayhew'a w tomie JJ, jeśli jest to ten jego rozpoznawalny styl, to nie wiem czy chcę widzieć jak to wyszło na offsecie :P W Thanosie miniseria z Hulkiem autorstwa Starlina, z tym że opinie ma bardzo słabe, przez chwilę zastanawiałem się dlaczego, później spojrzałem że z 2014 roku ta historia - co jak co, ale Starlin jednak z latami 80-90 ściśle mi się kojarzy. Ghost Riderem z 2017-2018 zdecydowanie nie jestem zainteresowany, chociaż pewnie jak ze wszystkimi powyższymi - przekartkuję w sklepie i wtedy zdecyduję :)

Offline Pocztar

« Odpowiedź #123 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 22:55:07 »
Z Wdowy jeszcze Secret Avengers #20 był w SBM.
New Avengers #31 z Jessiki Jones był zdaje się w Avengers: Kres dziejów.

Offline Leyek

« Odpowiedź #124 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 00:18:02 »
Dobra, to jutro dam znać.

Czyli podsumowując. W tym roku wyjdzie 26 tomów Kolekcji BiZ DC, 4 tomy testu Marvel Origins oraz 20 tomów dwóch serii Kolekcji Carrefoura. Czyli jesteśmy kilkadziesiąt komiksów do przodu, oprócz tradycyjnych wydawnictw. Większość premierowych tytułów za przyzwoitą cenę, mimo galopującej inflacji. Akurat ofertowo Kolekcje odżyły w tym roku i to jest powód do zadowolenia.

A jeszcze bardziej podsumowując będzie z tego max. 10% wartościowego materiału. A reszta to tylko strata papieru.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #125 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 10:45:43 »
@UP
Ja tak myślę o wszystkich wydanych w ostatnim czasie, zdublowanych komiksach. Na nie poszło o wiele więcej papieru, który został zmarnowany. A można by wydać premiery.

Niestety promocja na czarną Kolekcję nie wchodzi - tylko na niebieską. Smuteczek. Zmylił mnie ten pogrubiony opis z gazetki - "Komiksy Marvel - różne rodzaje". No trudno. Czyli wychodzi 10 tomów po 2000 stron. Razem 2000 stron za 250 zł, lub 225 zł jeśli wykorzysta się 10% weekendowy kod z aplikacji. Bez zdublowanej "Czarnej Wdowy" wyjdzie jeszcze taniej.

Moim zdaniem są to pozycje dla tych co kupują miękkie Marvel Now/Fresh. W sumie są dość podobne, tylko format i objętość jest większa. Offset dla mnie może być. Nie wszystko musi być na kredzie. A i cena robi robotę bo gdzie indziej są takie komiksy po 25 zł?

Premiery:
1.Venom - 8 zeszytów. Niezły przedsmak z 1997 roku przed Lethal Protector od Muchy.
2.Deadpool - 6 zeszytów całkiem zabawnej historii o Agencie Deadpoolu.
3.Punisher - 5 zeszytów. Nie wiem co chcecie od rysunków - dobre są. Plus Frank patrzy jakby w swoje mroczne odbicie i jeszcze walczy z polskimi gangsterami. Warto.
4.Jessica Jones - 7 zeszytów. To jest głównie wyjęty wątek Jessici i Luke'a z serii New Avengers Bendisa. Przekrojówka podobna trochę do składaka z Jimem Lee. Nie dla każdego, ale mi się spodobała. Nabrałem chęci by uzupełnić brakujące tomy New Avengers od Muchy.
5.Daredevil - 8 zeszytów zamkniętej mini serii - mało? Nie wiemy przecież czy Egmont to wyda, bo scenarzystą nie jest Mark Waid.
6.Wolverine - 8 zeszytów. Znowu dostajemy zupełnie nowe, premierowe historie z Loganem.
7.Thanos - 4 zeszyty. Drugi najcieńszy tom, więc jeśli ktoś nie chce zobaczyć starcia z Hulkiem i za drogo dla niego, może odpuścić.
8. Doktor Strange - 7 zeszytów w tym jeden z występu w New Avengers. Dla fanów Orginów którym Dr Strange Marvel Limited to było za mało. :)
9. Ghost Rider - 8 zeszytów. Po tym jak TM Semic spamowało nas Ghost Riderem w latach 90-tych, teraz jest posucha na polskim rynku. Warto sięgnąć, chyba że ktoś nie lubi tej postaci.

« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Październik 2022, 11:18:56 wysłana przez Bazyliszek »

Offline laf

« Odpowiedź #126 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 11:21:36 »
1.Venom - 8 zeszytów. Niezły przedsmak z 1997 roku przed Lethal Protector od Muchy.
Biorąc pod uwagę chronologię to Lethal Protector jest zdecydowanie wcześniejszy, bo to 1993 rok.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #127 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 11:32:37 »
Carrefourze! Wrzuć tą kolekcję na allegro!  8)
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #128 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 11:48:07 »
No tak @laf. Ale w klimat lat 90-tych już teraz się można wczuć, a do premiery komiksu Muchy jeszcze trochę. I będzie kosztować ~80 zł okładkowe za 6 zeszytów. Jest różnica. Szkoda że zabrakło Venom: The Finale który zamykał pierwszy okres przygód Symbionta w tych miniseriach.

Offline donKamillo92

« Odpowiedź #129 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 13:42:53 »
Orientuje się ktoś może jak to wygląda w Rzeszowie? Czy jest może nowa albo czy w ogóle była stara?
Mamy tylko carrefour market i nie wiem czy tam też są.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #130 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 13:47:10 »
Ostatnia kolekcja trafiła na allegro po miesiącu, ta pewnie też trafi ale coś czuje że będzie ciut droższa niż teraz w stacjonarnym sklepie.

Offline Popiel

« Odpowiedź #131 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 14:47:03 »
Ciekawi mnie, czy kiedyś jakiś wydawca "kolekcyjny", obojętne - Hatchette, DeAgostini czy inny Carrefour - zdecyduje się wydać popularyzatorską kolekcję, zawierającą wybór dzieł Tomine, Burnsa, Eisnera, Modan czy Clowesa, tak po jednym tomie od każdego, na zachętę, czy jednak pozostaną tylko przy komiksach dla nastolatków. Bo o popularyzatorskiej roli coraz trudniej już mówić.

Tak, wiem, żartowałem, pytanie retoryczne  :)

Offline Geekboy

« Odpowiedź #132 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 16:17:34 »
Ciekawi mnie, czy kiedyś jakiś wydawca "kolekcyjny", obojętne - Hatchette, DeAgostini czy inny Carrefour - zdecyduje się wydać popularyzatorską kolekcję, zawierającą wybór dzieł Tomine, Burnsa, Eisnera, Modan czy Clowesa, tak po jednym tomie od każdego, na zachętę, czy jednak pozostaną tylko przy komiksach dla nastolatków. Bo o popularyzatorskiej roli coraz trudniej już mówić.

Tak, wiem, żartowałem, pytanie retoryczne  :)

We Francji pewnie byłaby taka szansa choć mała - w Polsce żadna.

Taka kolekcja raczej nie byłaby rentowna.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #133 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 16:29:39 »
Hmmm... A nie było w Polsce takich kolekcji lub podobnych?

http://booklips.pl/premiery-i-zapowiedzi/egmont-wydaje-kanon-komiksu-12-dziel-komiksowych-ktore-kazdy-powinien-znac/

Dodać można jeszcze "Mistrzów komiksu" i "Plansze Europy" i chociażby "Obrazy grozy".
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Popiel

« Odpowiedź #134 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 16:37:38 »
Miałem na myśli budżetową, masową kolekcję "co dwa tygodnie w każdym kiosku, a w prenumeracie z trzecim numerem kredki i ołówek z gumką".

To co wyżej to egmontowski Kanon - inna sprawa.