Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 771553 razy)

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4860 dnia: Wt, 02 Grudzień 2025, 15:16:56 »
BiZ wychodzi po 45zł w prenumeracie, tomy zazwyczaj są zdecydowanie bardziej obszerniejsze i do tego twarda oprawa. Za pewnie Egmont musi też sporo płacić za aktualne licencję. Nie zmienia to jednak faktu ze komiksy od Hachette mimo ze z okazyjnymi błędami i babolami jak pomniejszone strony są zdecydowanie bardziej opłacalne jeśli chodzi o cenę/ilość
Tylko to już co raz bardziej nie są okazjonalne błędy, a okazjonalnie to są tomy bez tych błędów - już nie mówiąc właśnie o tych pomniejszonych stronach.

Więc ja osobiście wolę zapłacić za jakiś produkt zapłacić trochę więcej, a mieć pewność, że dostanę produkt który będzie mieć dobrze zapisany tytuł na okładce, albo w ogóle będzie go mieć, albo tekst będzie miało dobrze wydrukowany w dymkach, albo nie będę miał pomniejszonych stron, żeby upchnąć coś, bo musi się zgadzać ilość stron. A jak już zdarzą się jakieś babole to będę mógł bez problemu zwrócić ten komiks i odzyskać swoje pieniądze - bo Hachette o ile wiem za takowe błędy jakie robi w swoich komiksach nie zwraca pieniędzy, bo dla nich to jest dobrze wykonana robota.

Więc jeśli dla ciebie to nie jest problem, to spoko, nie mi oceniać, ale co po tej opłacalności, jak dostajemy tomy pełne błędów? To jest jak: jest tanio? Jest tanio. Jest dobrze? Jest tanio.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4861 dnia: Wt, 02 Grudzień 2025, 20:32:39 »
Najnowszy przykład, to choćby 2 tom Flasha Spuriera. 7 zeszytów na miękko, okładkowo 80 zł, na Ceneo najniżej to prawie 49 zł. I jeszcze wysyłka. A BiZDC gruby czy chudy, dalej 42.50 zł i to na twardo. Jutro kolejny tom na ponad 200 stron. Jest dobrze i tanio.

Offline Takesh

« Odpowiedź #4862 dnia: Wt, 02 Grudzień 2025, 20:50:04 »
Osiem. 8. W tym annual. 8, nie 7... ::)

Offline fasola

« Odpowiedź #4863 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 09:00:37 »
Co do tego porównania cen. Egmont kupuje licencję tak: Sprawdza jakie są najpopularniejsze obecnie serie, idzie do kasy Marvela / DC i płaci rynkową cenę. Co obejmuje też jeszcze nie wydane numery i serie o które biją się konkurenci wydawniczy z całego świata. Hachette natomiast idzie na zaplecze gdzie stoi kosz ze zwrotami i starociami sprzed 40 lat. Tam bierze co jest, na kilogramy, może to być pierwszy i piąty tom serii, mogą to być dwa tomy z trzech. Idzie z tym do kasy i za 3 kilogramy losowych komiksów płaci tyle co Egmont za jedną, będącą obecnie na fali serię Flasha. Nawet pewnie są punkty lojalnościowe i Hachet za zakup 200 kg losowych staroci dostaje licencję na całą serię sprzed 40-50 lat typu Conan lub Transformers. W supermarketach w moim mieście są takie kosze. Więc i cena w sklepie za Hachette może być niższa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4864 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 10:21:03 »
Hachette natomiast idzie na zaplecze gdzie stoi kosz ze zwrotami i starociami sprzed 40 lat.

Tak, tak...

- Red Hood
- Kobieta jutra
- Joker: Zemsta
- Lois Lane
- Totalność
- Nightwing
- Wojna Żartów z Zagadkami
- Bez Sprawiedliwości
itd.

Offline frosty24

« Odpowiedź #4865 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 11:20:25 »
czy to nie dziś powinna być premiera nowego tomu?
W sklepie internetowym Empiku cisza w tym temacie

« Odpowiedź #4866 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 11:59:20 »
Tak, tak...

- Red Hood
- Kobieta jutra
- Joker: Zemsta
- Lois Lane
- Totalność
- Nightwing
- Wojna Żartów z Zagadkami
- Bez Sprawiedliwości
itd.
Red Hood - jakaś połowa była w WKKDC
Kobieta Jutra - na ten moment to była nowość, ale już jest zapowiedziana w wydaniu DC Deluxe na 2026, czym będzie dostępna w szerszej dystrybucji, i w powiększonym formacie
Joker - wydany wcześniej przez Egmont
Totalność - to samo
Nightwing - również
Wojna żartów z zagadkami - i również  ;D
Bez Sprawiedliwości - no popatrz, również  ;D

Szkoda więc, że te tomy można było spokojnie więc kupić jak ktoś chciał już lata wcześniej, ah to Hachette  ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4867 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 13:32:23 »
@up
Czyli pominąłeś Lois Lane i pochwaliłeś dubla Egmontu, bo oni mogą powtarzać a ty wyśmiewasz tylko duble Hachette. Fajnie. Ja wymieniłem tylko kilka ostatnich tytułów by pokazać że nie wszystkie są poniżej 2000 roku. Bo byli też Supersynowie, było JSA Johnsa czy jego GL oraz inne tytuły.

@frosty24
W moim Empiku leży na półce nowy, dzisiejszy tom jak zwykle. Na swój insta #8azyliszek wrzuciłem fotkę. Rabat wchodzi, jest w pyte.

Notka Vicky Vale w zeszycie 470 jest wyblakła jak w oryginale
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Grudzień 2025, 14:12:30 wysłana przez Bazyliszek »

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #4868 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 15:02:38 »
Już jest od ponad godziny dostępny i to w całkiem przystępnej cenie

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #4869 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 15:51:06 »
Stacjonarnie tak. Online to dzień albo nawet więcej później.

Edit:
Jednak już jest Cena faktycznie lepsza niż stacjonarnie. Po co się bawić w te premiumy. Poszło zamówienie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Grudzień 2025, 15:55:44 wysłana przez Gustavus_tG »

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #4870 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 15:56:39 »

Prezentacja najnowszego tomu Kolekcji (początek filmu) kupionego stacjonarnie w Empiku.
Plus nowości Non Stop Comics.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #4871 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 15:58:01 »
Już jest od ponad godziny dostępny i to w całkiem przystępnej cenie
zazwyczaj na początku jak się pojawi na stronie internetowej jest właśnie w takiej cenie. Tylko zazwyczaj jest to około 6 rano.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Pestak

« Odpowiedź #4872 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 16:02:50 »
Co do tego porównania cen. Egmont kupuje licencję tak: Sprawdza jakie są najpopularniejsze obecnie serie, idzie do kasy Marvela / DC i płaci rynkową cenę. Co obejmuje też jeszcze nie wydane numery i serie o które biją się konkurenci wydawniczy z całego świata. Hachette natomiast idzie na zaplecze gdzie stoi kosz ze zwrotami i starociami sprzed 40 lat. Tam bierze co jest, na kilogramy, może to być pierwszy i piąty tom serii, mogą to być dwa tomy z trzech. Idzie z tym do kasy i za 3 kilogramy losowych komiksów płaci tyle co Egmont za jedną, będącą obecnie na fali serię Flasha. Nawet pewnie są punkty lojalnościowe i Hachet za zakup 200 kg losowych staroci dostaje licencję na całą serię sprzed 40-50 lat typu Conan lub Transformers. W supermarketach w moim mieście są takie kosze. Więc i cena w sklepie za Hachette może być niższa.

Bzdurna teoria, Egmont też czasem idzie do kolejki z tymi samymi starociami ("Kryzys na Nieskończonych Ziemiach", "Nieskończony Kryzys", itd. , itp.) a cenowo to i tak wychodzi słabiej niż u Hachetta.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4873 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 16:47:17 »
Cena faktycznie lepsza niż stacjonarnie. Po co się bawić w te premiumy. Poszło zamówienie.

Bo teraz jak bezpłatnym kontem zamawiasz nawet do salonu to i tak płacisz ze 3 zł za przesyłkę. Do paczkomatu czy za kuriera jeszcze więcej. Czyli musisz to doliczyć do tej ceny. A jak przychodzę do salonu z Empik Premium płatnym to mam te 42,49 zł od razu na kasie.  Niestety pogorszyli warunki swojej aplikacji.

Ruperta Thorn'a dobrze zapamiętałem z Batman TAS. Wbił mi się w głowę jako ciekawy przeciwnik. Dlatego cieszę się, że dostaliśmy zeszyt z komiksową premierą tej postaci.

Wstęp opowiada nam całą historię Steve'a Englehart'a w pisaniu tych historii o Batmanie. Nawet o Detective Comics 468 i końcu wątku z Calculatorem. Rysował Marshal Rogers ale pisał go Bob Rozakis i dlatego nie trafił do BiZDC. Za to mamy go w WKKDC 38. BiZDC dał nam wszystkie okładki tych zeszytów, bo w Eaglemoss ich nie było.
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Grudzień 2025, 17:04:50 wysłana przez Bazyliszek »

Offline kknd2

« Odpowiedź #4874 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 16:52:34 »
Bo teraz jak bezpłatnym kontem zamawiasz nawet do salonu to i tak płacisz ze 3 zł za przesyłkę. Po paczkomatu czy za kuriera jeszcze więcej. Czyli musisz to doliczyć do tej ceny. A jak przychodzę do salonu z Empik Premium płatnym to mam te 42,49 zł od razu na kasie.  Niestety pogorszyli warunki swojej aplikacji.

Ruperta Thorn'a dobrze zapamiętałem z Batman TAS. Wbił mi się w głowę jako ciekawy przeciwnik. Dlatego cieszę się, że dostaliśmy zeszyt z komiksową premierą tej postaci.
Bujda, dziś kupowałem BIZ nr 113, w stacjonarnym empiku i nie naliczyła rabatu bo cena 49,99zł. Musiałem dobrać długopisy żeby było >50zł i dopiero wskoczył rabat za Empik Premium za oba produkty
Więc wcale nie masz "42,49 zł od razu na kasie" jak kupujesz tylko jeden numer BIZ