Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 820581 razy)

Offline Brzon

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4785 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 19:14:03 »
Mi EMPiK Premium wchodzi jak kupuje kolekcje powyżej 100zl. Więc już nie wiem jak to jest...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4786 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 01:22:05 »
więc już sam nie wiem

No właśnie.

Niestety popsuli mi aplikację po 105 tomie BiZ i teraz rzeczywiście trzeba przekraczać kwotę 50 zł. Dlatego biorę inne pozycje z działu Kolekcje, jak karty do albumu, lub Kolekcję książkową Reachera. Zerknij do linku na möj insta - jest tam też zdjęcie paragonu gdzie odjęło od obu pozycji po 15 procent. Jak we wtorek kupiłem na raz MO i Thorgala, to też weszło. U mnie dalej 42,50 to cena obowiązująca. Co będzie z MMH to zobaczę we wtorek przy kasie.

W 2 zeszycie Sekty jest scena z sondą uliczną gdzie pyta się ludzi co sądzą o działalności Diakona Blackfire. Przypomina mi to podobną sekwencję z Punishera Ennisa, gdzie ludzie wypowiadają się o działalności Franka. Tylko tam dodano więcej czarnego humoru.
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Październik 2025, 01:46:18 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4787 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 07:45:07 »
Dobra, scena
Spoiler: PokażUkryj
gdy jeden gościu rozwala z uzi prezentera tv na wizji jest mocna
i za to plus dla Sekty. Ale motyw gdy ktoś łapie Batmana i zamiast go od razu zabić, faszeruje go prochami i ten ma haluny, jest z mojej perspektywy straaasznieee zgrany. Może w 1988 roku za Starlina tak nie było. Ale ja to widziałem już w Batman TAS. Potem w Gothtopii, King dał to w swoim runie, Dr Śmierć pròbował tego na całej JL i były też ostatnio Nocne Koszmary. Dlatego początek historii jest dla mnie po prostu nudny i mało wciągający. Potem akcja zaczyna ruszać.

« Odpowiedź #4788 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 08:33:23 »
. Zerknij do linku na möj insta - jest tam też zdjęcie paragonu gdzie odjęło od obu pozycji po 15 procent.
Już zapomniałeś, że mnie zablokowałeś?  ;D
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4789 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 14:28:12 »
@UP
eridravena nie zablokowałem, to może ci pokazać.

Po lekturze "Sekty" powiem tak - wtórna jest. O odurzeniu już napisałem, ale końcówka to przecież
totalna zrzynka z Powrotu Mrocznego Rycerza Millera. Batman wjeżdża do miasta wielkim opancerzonym  Batmobilem i rozwala wszystkich. Tylko czasy inne.
Poza tym ten cały Diakon Blackfire i jego ruch, mocno zalatuje Bratem Bloodem i tym co Perez pisał chwilę wcześniej w Nowych Nastoletnich Tytanach o Kościele Krwi. Ale doceniam wprowadzenie motywu
 złamania Batmana oraz wizji oblężonego miasta. Przecież to niedługo potem wzięto na tapetę i rozpisano do olbrzymich sag Knightfall i NML.
Bardzo fajne są za to dodatki. Posłowie Jima Starlina o Pierwszej poprawce dalej jest bardzo aktualne, w związku z tym co się dzieje i teraz w USA. Choć sam uważam, że ta większa dawka przemocy w Sekcie, jest tylko do podbijania sprzedaży i szokowania. Bo cóż bardziej nie porusza, niż kąpiele we krwi? No i Nick Jones też świetnie opisał współpracę Starlina i Wrightsona przy ich wszystkich projektach.

Offline eridraven

« Odpowiedź #4790 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 14:38:21 »
@UP
eridravena nie zablokowałem, to może ci pokazać.

offtop:
Proszę mnie nie mieszać w wasze pełne podtekstów seksualnych wojenki ;) Prześpijcie się ze sobą i będzie spokój na forum.

top:
Mi EMPiK Premium wchodzi jak kupuje kolekcje powyżej 100zl. Więc już nie wiem jak to jest...

Mi Pani w sklepie tłumaczy, że zmienili regulamin i zniżka wpada od 50 zł.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Saruto

« Odpowiedź #4791 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 15:11:07 »
top:
Mi Pani w sklepie tłumaczy, że zmienili regulamin i zniżka wpada od 50 zł.
Końcem tamtego roku, to zmienili. Dlatego przestało się opłacać.

Online winckler

« Odpowiedź #4792 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 18:49:41 »
A mi ciągle wchodzi. Nawet przy zakupie pierwszych tomów za naście złotych ostatnio (kupowanych osobno, grubo poniżej 50zl). Myślę, że to za sprawą mojego pogodnego, optymistycznego nastawienia do świata!

« Odpowiedź #4793 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 22:41:40 »
Sekta to znakomita powieść graficzna (w moich oczach lepsza od Powrotu Mrocznego Rycerza Franka Millera, z której trochę zrzyna). Mroczna, brutalna (jeden z najbrutalniejszych komiksów z Batmanem jakie czytałem), ze znakomitą kreską Berniego Wrightsona:

Eeeeeee...no nie, w żadnym wypadku nie, pod każdym względem nie.

Offline SawiK

« Odpowiedź #4794 dnia: So, 11 Październik 2025, 07:06:31 »
Jest juz recenzja Batman Sekta z ciekawostkami i wyłapanymi błedami, można sie zaskoczyć ;)

Offline Takesh

« Odpowiedź #4795 dnia: So, 11 Październik 2025, 09:21:16 »
Ktoś podsumuje?

Offline eridraven

« Odpowiedź #4796 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 12:19:47 »
Ktoś podsumuje?

Krótko: Sylwek i Szymon porównują polskie tłumaczenia nie patrząc na angielski tekst ;)
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline adiwax

« Odpowiedź #4797 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 14:11:06 »
Kolejne tytuły
112 Lois Lane - Wróg publiczny
113 Batman - Uśmiechnięte ryby i inne opowieści

Offline adiwax

« Odpowiedź #4798 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 14:15:42 »
W nowym tomie 111 też trzeba mieć lupę do czytania ^^

« Odpowiedź #4799 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 15:49:22 »
znów dzielili kartki na 4 in 1?

jeśli tak to w jakim celu przecież ten komiks ma ze 140 stron w oryginale :-\
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Październik 2025, 15:56:28 wysłana przez komiksowymistrz »