Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 812441 razy)

Online Castiglione

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4620 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 15:49:06 »
Podejrzewam, że same eventy mogą mniej działać bez całej podbudowy. No ale chodziło mi, że nie byłoby aż tyle powtórek, bo jak spojrzałem, jak wygląda ta kolekcja, to wydaje się właśnie dosyć kompletna - aczkolwiek też nie zagłębiałem się, jak wypada w porównaniu do np. amerykańskich omnibusów.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #4621 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 16:09:08 »
A tymczasem w Hiszpanii oddział Hachette wypuszcza to: https://www.salvat.com/the-best-of-marvel-326

Offline FDH

« Odpowiedź #4622 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 17:09:14 »
Szczerze, superhero jakoś mnie mało interesuje,były kolekcje Marvela i mam przesyt,kupuję marvel origin i jest nawet fajnie zobaczyć że w zasadzie wszystko wymyślono w latach 60 i od tego czasu Marvel miele ciągle te same postacie i pomysły ;)czasem jak redaktorzy poluzują to ktoś ma możliwość zaszaleć i powstaje coś ciekawego.Ramoty DC też mnie chyba nie zainteresują,kolekcja Jacka Kirby'ego to by mnie zainteresowała ale nie wiem czy było coś takiego .Dredda wydaje Onygrys,chyba czas na kolekcję minął ale na 2000AD to bym się skusił.Myśle że dalej jest miejsce na kolekcję tematyczne typu Transformers czy Conan.

Offline 79ers

« Odpowiedź #4623 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 19:20:24 »
Ramoty z MO załatwiają temat pierwszych epiców z głównych serii. Jedyne co przeszkadza to grubość tomików.

Offline Crono

« Odpowiedź #4624 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 22:23:20 »
Ja bym chciał kolekcję X-Men. To co Egmont zrobił z mutantami to zbrodnia w biały dzień i w zasadzie tylko w Hachette jest nadzieja że wyda x-tytuły w miarę w całości i chronologicznie.

« Odpowiedź #4625 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 22:47:28 »
A tymczasem w Hiszpanii oddział Hachette wypuszcza to: https://www.salvat.com/the-best-of-marvel-326

Coraz brzydsze te okładki :/
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #4626 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 23:01:07 »
Szczerze, superhero jakoś mnie mało interesuje,były kolekcje Marvela i mam przesyt,kupuję marvel origin i jest nawet fajnie zobaczyć że w zasadzie wszystko wymyślono w latach 60 i od tego czasu Marvel miele ciągle te same postacie i pomysły ;)czasem jak redaktorzy poluzują to ktoś ma możliwość zaszaleć i powstaje coś ciekawego.Ramoty DC też mnie chyba nie zainteresują,kolekcja Jacka Kirby'ego to by mnie zainteresowała ale nie wiem czy było coś takiego .Dredda wydaje Onygrys,chyba czas na kolekcję minął ale na 2000AD to bym się skusił.Myśle że dalej jest miejsce na kolekcję tematyczne typu Transformers czy Conan.

Ramoty z DC są straszne. Próbki z WKKDC utwierdziły mnie w przekonaniu, że nie warto w ogóle po to sięgać. Paradoksalnie, mimo, że generalnie wolę DC od Marvela, to jeżeli chodzi wczesne lata to Marvel bije DC na głowę. Stare Spidermany czy F4 są całkiem znośne, stare Batmany i Supki to infantylny chłam.

Offline Yorik

« Odpowiedź #4627 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 23:03:59 »
Ostatnio sobie wyobraziłem Wielką Kolekcję Batmana, mając parę miliardów gotówki zaprojektowałbym coś takiego. Wbrew pozorom łatwo można by ograniczyć duble do minimum, Batman ma strasznie dużo mało znanych miniserii, elseworldów, nie mówiąc o komiksach z bat-rodziną jak Batgirl, Robin, Azrael (ktoś jeszcze pamięta tego dżentelmena?). Co pewnie byłoby najtrudniejsze do wciśnięcia "stereotypowemu batmaniarzowi" (przynajmniej ja mam takie wyobrażenie polskich fanów Batmana, czyli symboliczna alergia na Robina). Jest dużo komiksów, których Egmont nigdy nie wyda, jak Batman and the Outsiders.

Stare Spidermany czy F4 są całkiem znośne, stare Batmany i Supki to infantylny chłam.

Nie użyłbym tak brutalnie wulgarnego określenia wobec ramotek DC, zasłużonych nomen omen dla rynku i historii DC Comics, ale zgadzam się że pierwsze perypetie Marvela dużo lepiej się starzeją. Dialogi Stana Lee do dziś przyjemnie się czyta np. w The Amazing Spider-Manie.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #4628 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 00:20:27 »
Między pierwszymi komiksami DC a pierwszymi Marvelami było jednak kilkadziesiąt lat różnicy. Nie ma się co dziwić, że inaczej się wtedy pisało.

Offline gashu

« Odpowiedź #4629 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 04:48:30 »
Wycinki, ale zbierające ładnie do kupy rzeczy najatrakcyjniejsze. Szczerze mówiąc, dla mnie nawet to jest już średnio atrakcyjne... Męczące są strasznie te komiksy. No, ale co kto lubi...

Te "wielkie eventy" to najgorsza rzecz, którą Marvel ma do zaoferowania w temacie X-ludzi.
Imo, wspomniani bohaterowie dużo lepiej sprawdzają się w max.  4-zeszytowych story-arcach, najlepiej polanych dużą dawką telenowelowego sosu.

Offline Yorik

« Odpowiedź #4630 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 05:25:23 »
Dobry event nie jest zły, zwłaszcza u mutantów. Niestety mało jest tych dobrych.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Pestak

« Odpowiedź #4631 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 07:15:55 »
Między pierwszymi komiksami DC a pierwszymi Marvelami było jednak kilkadziesiąt lat różnicy.

nie do końca.  Pisząc bowiem pierwsze Marvele macie zapewne na myśli lata 60-te i erę stana lee , ale tak naprawdę Marvel wydawał superhero też w latach 30-tych i 40-tych. Biorac np. tamtego Kapitana Amerykę okaże się że to taka sama ramota jak Batman i Superman z tego okresu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4632 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 11:04:16 »
Ja za poszatkowane kolekcje już podziękuję. Tylko jakaś fajna tematyczna (X-Men np) wchodzi u mnie w grę. Oczywiście ciekawe pojedyncze tomy będę kupował.

No to zapraszam do Marvel Origins. Wszystkie X-Meny od początku serii. To samo z tytułami innych bohaterów - od początku są ich całe serie.

Ramoty mnie nie interesują (odpuściłem Marvel Origins). Na dłuższą metę tego nie da się czytać. Zobaczyć jak to kiedyś było, docenić, nigdy nie wrócić. Nie potrzebuję do tego 100 tomów na półce :)

Zgodziłbym się z tobą co do roczników 1962-63-64. Ale wraz z upływem lat i rosnącą popularnością Marvela, scenariusze są coraz lepsze. Teraz w Kolekcji kończy się już rok 1966, leci 1967 i miłośnik komiksów może się cieszyć tymi fabułami. A rysunki od samego początku są świetne.

Uuuuu - Trial of Galactus. Brałbym, bo Anionorodnik polecał to już w 2015 roku.

Offline panAeL

« Odpowiedź #4633 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 09:37:41 »
Te "wielkie eventy" to najgorsza rzecz, którą Marvel ma do zaoferowania w temacie X-ludzi.
Imo, wspomniani bohaterowie dużo lepiej sprawdzają się w max.  4-zeszytowych story-arcach, najlepiej polanych dużą dawką telenowelowego sosu.
Zabrzmi to może śmiesznie, ale... nie pomyślałem o tym. Masz rację! Najprzyjemniej czytało mi się mutantów nie w formie zamkniętych historii, a regularnie dostarczanych w ramach Marvel NOW kolejnych tomików. A to nawet nie były najlepsze ogółem historie z X-Men.
Ale na taką telenowelę raczej nie ma co liczyć w ramach kolekcji...

Zgodziłbym się z tobą co do roczników 1962-63-64. Ale wraz z upływem lat i rosnącą popularnością Marvela, scenariusze są coraz lepsze. Teraz w Kolekcji kończy się już rok 1966, leci 1967 i miłośnik komiksów może się cieszyć tymi fabułami. A rysunki od samego początku są świetne.
Spider-Man Straczyńskiego, New X-Men Morrisona, Avengers Disassembled Bendisa - to są przełomowe momenty, po których komiksy są dla mnie "współczesne". To, co wcześniej, czyta się ciężko. Głupoty z lat 90. jeszcze przechodzą siłą nostalgii, ale im wcześniej, tym gorzej. Są oczywiście wyjątki, nie przekreślam definitywnie totalnie wszystkiego, ale generalnie narracja w tych komiksach jest już tak niedzisiejsza, że czyta się to po prostu słabo. Czy jest to seria z roku 62 czy 67, nie ma żadnego znaczenia... To trochę jakby oglądać nieme kino. Jest Nosferatu, Metropolis czy Pancernik Potiomkin- rzeczy przełomowe, które można docenić nawet dziś. Fajnie też zobaczyć początki medium, sprawdzić jak to się kiedyś robiło. Ale poświęcać na to każdy wolny wieczór sobie nie wyobrażam.
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:18:37 wysłana przez Gruby AL »

Online Castiglione

« Odpowiedź #4634 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:30:52 »
Ale na taką telenowelę raczej nie ma co liczyć w ramach kolekcji...
No właśnie w tej kolekcji tak jest. Tam jest praktycznie zeszyt po zeszycie.