Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 752595 razy)

Offline Castiglione

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4500 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 15:45:03 »
A te tytuły rzucam tylko jako przykłady.
Przykłady chyba własnych niedoborów intelektualnych.

Z komiksami innych wydań jest podobnie
No być może w twojej matematyce 2 tygodnie=kilka lat, to by mnie wcale nie zdziwiło xD

kiedyś się kończą i trzeba się z tym pogodzić.
To skąd płacz o wznowienie "Kingdom Come", "Cesarza Smitha" i czego tam jeszcze ci brakowało?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4501 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 16:05:26 »
Pogadałem sobie z wayne_collector na temat przedłużenia ;) Zapraszam do wysłuchania:

A ja po raz kolejny rzucę tylko faktem, że kolekcje Hachette są dla osób, które dopiero chcą zacząć przygodę z komiksem, a nie speców takich jak my ;)

Zatem miłego narzekania na duble, snucia teorii spiskowych o Egmont Wielkim i Złym, itp. itd. Bardziej to brzmi jak komik niż spec ;)

Lepiej bym tego filmiku nie opisał. Thnx eridraven. :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #4502 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 16:57:02 »
Lepiej bym tego filmiku nie opisał. Thnx eridraven. :)

Ale... ten cytat z eridravena sprzed 4 lat, z teoriami spiskowymi o Egmoncie i narzekaniem na duble to chyba raczej aluzja do Twoich tez, a nie do filmiku...

Tak jak w przypadku All Star Superman czy Śmierci Supermana ja uważam, że najpierw powinniśmy dostać komiksy premierowe a duble później, gdzieś tam na uboczu. Jeśli WKKDC PL nie zdążyła dojść do Kingdom Come, bo została przerwana, to Egmont Polska wydał ten tytuł po 3 latach, jak startowała druga Kolekcja DC. Wtedy mógł też od razu wydać i ponownie Husha, skoro uparł się na tytuły z listy Hachette HIP/UK typu Wojna Korpusu Sinestro czy Kosmiczna Odyseja. Na dziś uważam, że ważniejsze jest wydanie Hush Returns i Serce Husha niż kolejnego dubla z WKKDC. Oficjalny polski przedstawiciel DC w Polsce już dawno powinien mieć te tytuły w swoim portfolio, zważywszy na znaczenie postaci Husha.

Tutaj się nie zgodzę z paru powodów. Po pierwsze jednak chcę zaznaczyć, że w sumie mnie to ani ziębi, ani grzeje, bo uważam "Husha" za komiks raczej przeciętny i w związku z tym nie za bardzo interesują mnie kontynuacje. Niemniej.

Jeżeli Egmont miałby wydawać kolejne historie z Hushem, to miałoby sens wznowienie najpierw pierwszego komiksu z tą postacią w normalnym formacie (wersja z kolekcji wyszła 9 lat temu, a limitowana wersja z Batman Noir - 6 lat temu). W przeciwnym razie wielu nowych czytelników mogłoby po prostu pominąć kontynuacje, skoro nie mieli okazji przeczytać pierwszej części. Wydanie jej zapobiegnie takiej sytuacji i może potencjalnie zwiększyć bazę klientów kontynuacji, a jeśli będzie to jakaś podrasowana edycja z nowymi dodatkami - może nawet przyciągnąć tych, którzy "Husha" już mają, tak jak w przypadku nowego "Długiego Halloween" od Egmontu.

Znacząca różnica jest taka, że o ile się nie mylę, te kontynuacje "Husha" są autorstwa innych scenarzystów niż pierwszy komiks, więc nie będzie tu tak płynnego przejścia jak w przypadku serii Loeba i Sale'a.

W każdym razie nie jestem pewien, czy mogę się zgodzić z tezą, że "oficjalny polski przedstawiciel DC w Polsce już dawno powinien mieć te tytuły w swoim portfolio, zważywszy na znaczenie postaci Husha". O wydaniu komiksu powinna decydować głównie jego jakość (no, w realnym świecie też względy marketingowe), a nie "znaczenie postaci".

Zresztą, jeśli przyjmiemy "znaczenie postaci" jako kryterium, to szczerze mówiąc Hush jest raczej drugorzędnym przeciwnikiem Batmana, więc w takim wypadku polski przedstawiciel DC powinien najpierw zapełnić swoje portfolio jak największą liczbą występów ważniejszych wrogów Batmana, takich jak Joker, Pingwin, Catwoman, Two-Face itp., zanim w ogóle zacznie myśleć o Hushu... (nie mówię, że zgadzam się z takim twierdzeniem, pokazuję tylko, gdzie może zaprowadzić takie rozumowanie).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline donT

« Odpowiedź #4503 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 17:03:22 »
Jeżeli Egmont miałby wydawać kolejne historie z tu wstaw DOWOLNY tytul, to miałoby sens wznowienie najpierw pierwszego komiksu z tą postacią w normalnym formacie (wersja z kolekcji wyszła 9 lat temu, a limitowana wersja z Batman Noir - 6 lat temu). W przeciwnym razie wielu nowych czytelników mogłoby po prostu pominąć kontynuacje, skoro nie mieli okazji przeczytać pierwszej części.

Jego to jebie. On ma w semikach albo w kolekcji. Kazdy mial czas, zeby kupic. Ze 2 tygodnie? I co z tego. Ze to wyszlo 20 lat temu, w rozlatujacych sie zeszytach? Pfff. On ma. Panowie, znacie takie powiedzonko o taplaniu sie ze swinka w blocie? Wiem, ze znacie. Podziwiam Wasz upor, a jednoczesnie kompletnie go nie rozumiem.
 8)
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

« Odpowiedź #4504 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 17:13:15 »
Bazyl, czemu nie kupiłeś Catwoman z tego ogłoszenia? Przecież tak zachęcasz ludzi do kupowania używanych komiksów z drugiej ręki za chore pieniądze  ;)
Dlaczego więc widzę, że zamiast tego wziąłeś nowe wydanie złowrogiego Egmontu?  ;)

Czyżby jednak nowe wydanie lepsze bo tańsze, i nie trzeba płacić dużo co?  ;D
Hipokryta z Ciebie Bazyl, nikt inny. Pierwszy do krytyki, ale jak przychodzi co do czego to jednak weźmie nowe wydanie Egmontu, a nie kupi używane na OLX hehe

« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Czerwiec 2025, 17:16:53 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #4505 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 17:28:25 »
Ale "Hush Returns" i "Heart of Hush" to poproszę jak najbardziej.
Czy ty wiesz cokolwiek o tych komiksach o których wydanie ciągle płaczesz?
Hush Returns nie ma znaczenia dla Husha 2. Loeb całkowicie zignorował co się z tą postacią działo, zresztą nie tylko z nią, bo Hush 2 czyta się tak jakby 20 lat które minęły od publikacji komiksów z Hushem nie miało miejsca.
Heart of Hush jest natomiast historią, która wymaga znajomość runu Morrisona, bo była w zamyśle tworzona jako część Batman RIP. Dodatkowo ma ona bezpośrednią kontynuację w postaci historii Hush Money oraz kolejnej The House of Hush. Za całość jest odpowiedzialny Paul Dini, który miał konkretny pomysł na wykorzystanie postaci Husha i zrobił to dużo lepiej niż powracający do niego Loeb. Tylko, że przed wydaniem historii Diniego powinien zostać wydany run Morrisona, nie ma sensu zaburzać tej kolejności, tym bardziej, że Egmont od Knightfall wydaje regularnie kolejne historie z Batmanem, więc do Morrisona i Diniego pewnie też dojdzie w swoim czasie. Nie da się wydać wszystkiego naraz.

Panowie, znacie takie powiedzonko o taplaniu sie ze swinka w blocie? Wiem, ze znacie. Podziwiam Wasz upor, a jednoczesnie kompletnie go nie rozumiem.
Ja tuczę tego trolla teraz specjalnie, żeby się przeżarł i sam się wyautowała z forum jak wejdzie moderacja.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4506 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 17:42:14 »
@UP
Jak to miałem przeczytać, skoro jeszcze nie wyszło po polsku? Niestety mam tyle polskich zaległości przez pracę, że nie mam czasu czytać komiksów po angielsku.

Batman RIP był w Kolekcji Batmana od Eaglemoss, Szkoda że nie wyszła ona po polsku. I tak - nie da się wszystkiego na raz wydać. Zatem może pomińmy duble i wydawajmy jak najwięcej polskich premier, takich jak reszta runu Morrisona. I jeszcze miejsce zajmują Gotyk, Rok 100 itd.

@Kadet - zgodze się z tobą. Jakby było więcej takich głośnych batmanowo-villanowych historii, to byłoby fajnie. Ale na takie coś o Pingwinie, to trzeba było czekać do czasu aż wyjdzie serial z tą postacią. Inaczej nie ma (patrz fim Deadpool&Wolverine i wznowienie komiksów z tymi herosami). O Hushu teraz się głośniej zrobiło, z racji Dwójki, dlatego pytam o to co było pomiędzy. Czas na wydanie tego był.

Offline Kadet

« Odpowiedź #4507 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 17:54:09 »
I tak - nie da się wszystkiego na raz wydać. Zatem może pomińmy duble i wydawajmy jak najwięcej polskich premier, takich jak reszta runu Morrisona. I jeszcze miejsce zajmują Gotyk, Rok 100 itd.

Nie. Jeżeli wznowienie wyprzedanego dubla jest wskazane, by czytelnicy mogli zorientować się w premierowych historiach, to w żadnym wypadku nie należy go pomijać.

Jest to w pewnym sensie nowa sytuacja dla nas, bo tak rozwinięty rynek komiksowy w Polsce jest stosunkowo młody, ale trzeba przyzwyczaić się, że im dłuższy masz staż kolekcjonera, tym więcej z upływem czasu będzie pojawiało się dubli. Niektóre historie są tak dobre, tak istotne i/albo tak dobrze się sprzedają, że będą co kilka lat wznawiane, żeby mogły trafić do nowych fanów. W rozsądnych granicach to naturalne. Trzeba przyjąć to z całym dobrodziejstwem inwentarza.

O Hushu teraz się głośniej zrobiło, z racji Dwójki, dlatego pytam o to co było pomiędzy. Czas na wydanie tego był.

Zrobiło się głośniej, ale niekoniecznie w pozytywnym sensie, jak wskazują te krótkie opinie o "Hushu 2", które mignęły mi w internecie. Dopuszczam jednak myśl, że Egmont będzie chciał to wydać, raczej ze względów marketingowych związanych z nazwiskami twórców i może wskutek jakichś sugestii od DC - w takim razie właśnie jedynym rozsądnym rozwiązaniem będzie wznowienie wcześniej pierwszego "Husha" w normalnym wydaniu. Jeśli jest tak, jak piszą inni forumowicze, i Loeb ignoruje rozwój tej postaci w innych komiksach, to pozostałe historie nawet nie byłyby wtedy konieczne (znowu - to jest czysto marketingowy punkt widzenia).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #4508 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 18:33:54 »
Batman RIP był w Kolekcji Batmana od Eaglemoss, Szkoda że nie wyszła ona po polsku. I tak - nie da się wszystkiego na raz wydać. Zatem może pomińmy duble i wydawajmy jak najwięcej polskich premier, takich jak reszta runu Morrisona. I jeszcze miejsce zajmują Gotyk, Rok 100 itd.
Patrząc co wychodzi w kolekcji BiZ możesz mieć takie same pretensje do Hachette czemu zajmuje miejsce w swojej kolekcji na tomy, które zostały wydane i dostępne. I nie trolluj kolejny raz, że muszą wydawać z zgodnie z jakąś listą, bo to jakaś wyświechtana wymówka. Przecież mogli to ogarnąć w centrali? Więc weź ten swój wyrzyg o dublach Egmontu skończ, bo się robi nudny. Nie potrafisz nic ciekawego, sensownego i uzasadnieniem napisać w kwestii komiksów o które płaczesz, tylko dziwnym trafem jakoś nie uderzasz z tym do swojego ulubionego wydawcy.
Jak to miałem przeczytać, skoro jeszcze nie wyszło po polsku? Niestety mam tyle polskich zaległości przez pracę, że nie mam czasu czytać komiksów po angielsku.
Można spokojnie nadrobić wersje zagraniczne np. cyfrowo. To że masz zaległości to jest wyłącznie twoja wina. Szukanie sobie wymówki, zamiast coś z tym zrobić jest po prostu żałosne. Obwinianie wszystkich dookoła jest słabe. Może przyjrzyj się w lustrze kto jest twoim prawdziwym wrogiem i kto cię ogranicza, bo na pewno nie są to polscy wydawcy.
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Czerwiec 2025, 18:37:01 wysłana przez michał81 »

Offline Kandor

« Odpowiedź #4509 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 19:32:59 »
Gdyby kogoś...

Masz może na kolejny miesiąc takie zapowiedzi?

« Odpowiedź #4510 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 20:26:16 »
Ale... ten cytat z eridravena sprzed 4 lat, z teoriami spiskowymi o Egmoncie i narzekaniem na duble to chyba raczej aluzja do Twoich tez, a nie do filmiku...
Bazyl po prostu próbował tutaj zabłysnąć poczuciem humoru i ironią. Szkoda, że wyszło mu to tak samo jak sensowne argumenty przy swoich teoriach - czyli nie wyszło.
Spoko, polecam sobie sprawdzić jego komentarze na jego Instagramie pod jednym z postów, zostałem nazwany zakolakiem po podobno nie wyglądam na tyle lat ile mam. Bardzo dojrzałe Bazyl, że wchodzimy na obrażanie kogoś ze względu na wygląd  ;D - dla twojej informacji mam 23 lata, nie 25  ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4511 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 23:15:42 »
Niestety mam tyle polskich zaległości przez pracę
To po ch... ciągły płacz o to, czego Egmont jeszcze nie wydał, skoro nie ogarniasz nawet tego, co już kupiłeś?

Offline Cringer

« Odpowiedź #4512 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 10:16:43 »
Z ciekawości zerknąłem sobie na Egmontowe zapowiedzi sierpniowe. Na 30 komiksów będą dwie reedycje. Dramat polskich czytelników ciągle trwa  ;)

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #4513 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 12:10:33 »
Masz może na kolejny miesiąc takie zapowiedzi?

Mam! Akurat z dzisiaj dostawa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4514 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 12:28:48 »
@UP
Dzięki za info - zaktualizowałem.

Na 5 pierwszych tytułów rozszerzenia względem UK wymieniono nam Człowieka ze Stali na Kobietę Jutra.