Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 629915 razy)

Offline Nawimar III

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4335 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 11:40:38 »
Miałem ten tom pominąć, ale skoro są dwa dodatkowe epizody to niechybnie bierę 😊 Zwłaszcza, że to jedna z lepszych serii DC Comics, powstałych na kanwie post-kryzysowej modernizacji tego uniwersum.

Tymczasem przytłoczony lekturą bliższych nam chronologicznie tytułów zaliczyłem „poślizg” w rozpoznaniu „Kryzysu na Nowej Genesis”. Rzecz okazała się ważna już tylko z powodu debiutu nieodżałowanego George’a Pereza w roli rysownika perypetii Ligi Sprawiedliwości, według niego samego drużyny szczególnie przezeń lubianej. 

W zawartych tu epizodach znać szybki proces kształtowania się modelu wizualizacji, z czasem zastosowanego przezeń przy okazji takich przedsięwzięć jak m.in. „Wojna bogów”, „Nieskończony Kryzys” i oczywiście epokowy „Kryzys na Nieskończonych Ziemiach”. Przy czym tak jak w jego późniejszych pracach, tak i w tych, znać ciężką pracę, ale też jego szczery entuzjazm w podjętych przezeń realizacjach. Im dalej zresztą, tym więcej i lepiej, czego przykładem jest wieńczący ten zbiór 200-setny epizod serii „Justice League of America vol.1”.

Znacznym walorem tej odsłony wspomnianej serii jest udział w niej takich gwiazd Srebrnej Ery (i nie tylko tego okresu) jak Gil Kane, Carmine Infantino i Joe Kubert (plus jednego z moich „topowych” twórców w osobie Jima Aparo). Nic dziwnego, bo to właśnie oni wykreowali wizerunki „odrodzonych” właśnie u progu Srebrnej Ery herosów DC. 

Przy okazji zastanawiam się czy pozytywny odbiór opowieści z udziałem Nowych Bogów wpłynął na włączenie tych postaci do obsady w swoim czasie bardzo popularnego serialu animowanego „Super Friends”… A przy okazji również cenionej przez kolekcjonerów linii figurek firmy Kenner…

Podsumowując: bardzo udany tom, fabularnie nie aż tak bardzo archaiczny jak mogłoby się to wydawać (Gerry Conway miał jednak lżejsze pióro niż np. Roy Thomas), choć podobnie jak przy okazji zbiorów z udziałem All-Star Squadron, jest to propozycja przede wszystkim dla czytelników ceniących sobie superbohaterską klasykę. 

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4336 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 15:57:17 »
Ja powiem, że wydarzenia z Ultra Humanite'm i wrzucaniem do limbo z tomu 95, są wspominane w Infinity Inc, więc to na pewno jest plus, że jest ciągłość. Jima Aparo nie cenię jak Nawimar, bo rysowany przez niego Knightfall wyglądał nie jak z lat 90-tych tylko przełomu 70-tych/80-tych. Perez to mistrz i jego prace można oglądać bez końca. I dlatego ja też dla tych dwóch dodatkowych zeszytów kupię tą Wonder Woman.

Offline SawiK

« Odpowiedź #4337 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 16:29:12 »
50zl za 2wa zeszyty szalejesz a gdzie, "dubel to dubel i przepłacać nie zamierzam", "wyciąć dubel dać premierowy zeszyty" widać jak horongiewka na wietrze 😉

A co do tego tomu: Jednak ta WW już teraz i pracę Pereza ciesza bardzo, ci co nie kupili poprzednim razem będą mieli dwa tygodnie by raz jeszcze spróbować ta WE

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4338 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 16:32:59 »
@UP

42.50 zł. I skoro kupiłem takiego półdubla np. jak She Hulk 1 za o wiele większe pieniądze, to mogę wydać jeszcze trochę. No niestety czasem komiksiarz cierpi.

Offline Takesh

« Odpowiedź #4339 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 16:44:41 »
@Bazyliszek

A gdyby wydał to Egmont? Z tymi dwoma zeszytami premierowymi jak lada dzień kolekcja? To jaka byłaby Twoja reakcja?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4340 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 17:08:41 »
Oficjalny polski przedstawiciel DC powinien wydać cały run Pereza w Wonder Women, zamiast Azarello albo Martwej Ziemi. Po to kurde jest - żeby rozbudować polskie DC. No i problemem Egmontu jest to, że od tych 12 lat ciągle jest droższy od tomu Kolekcji czego np. Tajna Inwazja jest najlepszym przykładem. A Hachette wydaje trochę dłuższy komiks po tych 7 latach dokładnie za tą samą cenę co Eaglemoss. To jest właśnie różnica na ich plus. Półduble Egmontu są o wiele droższe niż Hachette, więc od Hachette bardziej się opłaca kupować.

Offline michał81

« Odpowiedź #4341 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 18:38:51 »
Oficjalny polski przedstawiciel DC powinien wydać cały run Pereza w Wonder Women, zamiast Azarello albo Martwej Ziemi. Po to kurde jest - żeby rozbudować polskie DC.
Dla kogo maja wydać tą Wonder Woman Pereza? Dla tych co nie kupili dwóch runów Grega Rucki? Dla tych co nie kupili uniwersalnego runu Azarello? Dla tych co nie kupili świetnej historii Daniela Warrena Johnsona? O czym ty człowieku piszesz? Od dawna widać, że fani superbohaterów nie kupują komiksów z superbohaterkami. Nie ogarniasz rynku i jedyne co potrafisz z siebie wypluć to kolejny post o półdublach. Sam jesteś półdubel. Ile to razy marudziłeś o kolejnym wydaniu Długiego Halloween, które mając już 4 wydanie po roku się wyprzedało, a niektóre tomy WW zalegają od 10 lat w księgarniach. I nie jest prawdą, że Egmont nie próbował rozbudować świata DC, tylko czytelnicy nie byli chętni.
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Kwiecień 2025, 19:35:04 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4342 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 19:45:08 »
No - np. na półce w Leclercu w 2024 roku widziałem ze 2 tomy runu WW Azarello. Bo to było N52 i ja sam tego nie wziąłem ani w 2016 ani później. Ale run Rucki był wydawany w bardzo szarpany sposób - była za duża przerwa między 2 a 3 tomem. Plus to, że w tym 3 albumie nie wydano całego "Poświęcenia", przez co te zeszyty które się ukazały, były niezrozumiałe. Coś jak zeszyty z Black Vortex w komiksie ze Strażnikami. To nic dziwnego, że inni nie chcieli kupować tak wydanego komiksu. Ja kupiłem, tak jak Martwą Ziemię. Ale czy to jest lepsze, niż run Pereza? Można by dyskutować.

To chyba wydawca powinien tak opracowywać swój plan wydawniczy, by zachęcać potencjalnych klientów do zakupu ich produktów. Mieć jakąś strategię. Jeśli rzuca się losowe tytuły a potem ucina runy, bo się nie sprzedają to nie buduje się zaufania wśród czytelników.

« Odpowiedź #4343 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 20:28:04 »
Oficjalny polski przedstawiciel DC powinien wydać cały run Pereza w Wonder Women, zamiast Azarello albo Martwej Ziemi.
Tak się składa, że Dead Earth jest bardzo ciekawym komiksem i innym niż większość  tą postacią jakie czytałem, i sprawił mi dużo przyjemności. Więc tutaj nietrafione, że nie powinno tego u nas czytać. Ale no zapomniałem, że ty nie lubisz jak coś wychodzi z poza schematów, i wolisz oklepane schematy.
Runu Azarello nie czytałem więc się nie wypowiadam.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

« Odpowiedź #4344 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 20:32:06 »
To chyba wydawca powinien tak opracowywać swój plan wydawniczy, by zachęcać potencjalnych klientów do zakupu ich produktów. Mieć jakąś strategię. Jeśli rzuca się losowe tytuły a potem ucina runy, bo się nie sprzedają to nie buduje się zaufania wśród czytelników.
Ile od czasów ucięcia runów w Rebirth miałeś takich przypadków? Zero.
I zabawnym jesteś człowiekiem - tutaj narzekasz na ucięte runy, po czym przy Straczynskim mówiłeś, żeby Egmont wydał to od 2 tomu bo przecież tom 1 pokrywa się z WKKM, a ty go masz. To się właśnie nazywa ucięcie runów drogi Bazyliszku.

Już nie mówiąc o tym, że od czasów Rebirth Egmont wydał całą masę runów całych, nie ucinając ich, dając nam kompletne rzeczy - a jak tam twoje Hachette? Wydające parę zeszytów pierwszych i do widzenia. Ale no pewnie, to Egmont jest ten zły, a Hachette wspaniałe  ;D
Sociale:

Offline michał81

« Odpowiedź #4345 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 20:34:14 »
No - np. na półce w Leclercu w 2024 roku widziałem ze 2 tomy runu WW Azarello. Bo to było N52 i ja sam tego nie wziąłem ani w 2016 ani później.
Bo jesteś półdubel. Kompletny świetny run a ty go nie kupiłeś i masz pretensje do wydawcy? LOL

Ale run Rucki był wydawany w bardzo szarpany sposób - była za duża przerwa między 2 a 3 tomem. Plus to, że w tym 3 albumie nie wydano całego "Poświęcenia", przez co te zeszyty które się ukazały, były niezrozumiałe.
Chyba zapominasz, że ta przerwa wynikła też z oczekiwania na oryginalne wydanie, którego nie było. Wieź ty coś na tą swoją sklerozę. Po drugie masz tam wstęp przybliżający sytuację, czyli coś co często było w kolekcjach (znowu skleroza?). Po trzecie czy to było niezrozumiałe? Kwestia dyskusyjna, bo Rucka bardzo dobrze sobie poradził w tych dwóch zeszytach i da się spokojnie przeczytać, nie znają całości. Większym problemem są natomiast zeszyty Blackest Night: Wonder Woman, gdzie widać, że brakuje wydarzeń pomiędzy nimi bo są zawarte gdzieś indziej. Jakbyś ten tom przeczytał to byś o tym wiedział. Albo znowu to twoja skleroza się odzywa.

Coś jak zeszyty z Black Vortex w komiksie ze Strażnikami. To nic dziwnego, że inni nie chcieli kupować tak wydanego komiksu.
A kogo obchodzi ta historia? To jest totalne gówno, więc dobrze że go nie wydali. I nie pisz, że chciałeś go przeczytać, bo możesz cały czas to zrobić.

Ja kupiłem, tak jak Martwą Ziemię. Ale czy to jest lepsze, niż run Pereza? Można by dyskutować.
Oczywiście, że jest lepsze, bo ta historia ma trafiać do różnego czytelnika, a nie tylko do fanów superbohaterów. Osadzenie jej w przyszłości i oderwanie od innych superbohaterskich postaci, skierowanie bardziej w stronę postapo dokładając mityczne stwory powoduje, że szybciej się tam dowolny czytelnik odnajdzie niż w kolejnym superbohaterskim wydaniu tej postaci.
Przecież wydawca ma opracowany plany wydawniczy i strategie. To nie były losowe tytuły. Naprawdę masz sklerozę. Losowe tytuły to wydaje Hachette, bez kompletnych runów. I o czym my tu gadamy? To polskie Hachette nie jest w stanie podać planu wydawniczego swojej kolekcji nawet na rok do przodu, kiedy podobno lista komiksów jest już zatwierdzona. To Egmont regularnie wydaje co roku katalog oraz przedstawia wstępne plany na MFKiG. Próbujesz zaklinać rzeczywistość, czy jednak to ta skleroza aż tak daje ci się we znaki?
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Kwiecień 2025, 22:02:27 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4346 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 20:34:33 »
Ile od czasów ucięcia runów w Rebirth miałeś takich przypadków? Zero.

Nie dostaniemy 3 tomu Ptaków Nocy dopinającego run Simone.

Runu Azarello nie czytałem więc się nie wypowiadam.

Niewielu czytało i o to właśnie chodzi. I ja Martwą Ziemię kupiłem.

Offline michał81

« Odpowiedź #4347 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 20:37:36 »
Nie dostaniemy 3 tomu Ptaków Nocy dopinającego run Simone.
Bo czytelnicy komiksów superbohaterskich wolą czytać o facetach w rajtuzach zamiast o superbohaterakch w rajtuzach. Czego tu nie ogarniasz?

« Odpowiedź #4348 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 21:53:27 »
Hachette które nawet nie potrafi ogłosić w sensowny sposób startu kolekcji, i ludzie dowiadują się zwykle o tym z reklamy w TV czy z z wykupionej nazwy domeny internetowej (jak w przypadku BiZ), nie umie powiedzieć jakie tomy będą wchodziły w kolekcję mimo, że lista jest już przygotowana, czy brak informacji żadnych odnośnie testów i ich efektów (tak trudno napisać np. że test Must Have się nie udał? Naprawdę?) - ale tutaj Bazyl widzę wszystko jest super.

Za to Egmont ze swoim katalogiem co rok, zapowiedziami raz na miesiąc dokładnymi, i corocznym panelem w Łodzi to widzę przywalisz się, że niby Egmont nie na żadnego planu wydawniczego - jesteś śmieszny.
Ale no pewnie, losowe rzeczy, tak było, nie zmyślam. Zanim coś znów palniesz to zobacz sobie ich katalog, to ile wydalipełnych runów, eventów związanych z głównymi seriami, i wiele wiele więcej. Kto ci wydał całego Straczynskiego i Marvel Knights? Hachette o ile się nie mylę wydało zeszyty z 1 tomu i MK w 2/3, bo nawet całego Millara nie potrafili wydać.
Ale no pewnie, kochaj swoje Hachette a krytykuj Egmont mówiąc bzdury.
Sociale:

« Odpowiedź #4349 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 12:10:44 »
Panowie nie ma się co kłócić. Hachette jak i Egmont ma swoje plusy i minusy. Ja ich nie potrafię oceniać 1:1

Egmontowi na pewno zawdzięczamy aktualne komiksy ze świata Marvel/DC od lat, wydawanie w większości chronologicznie jako pełne runy. Wysoką jakość opracowań, spójną i przejrzystą wizje wydawniczą oraz o niebo lepsze community.

Jeśli chodzi o Hachette to plusy widzę szczególnie wydawania mniej mainstreamowych bohaterów, przestawiania starych historii z lat 40-90 ubiegłego wieku jak np. (posłużę się akurat Batman-em bo jego chronologię ostatnio robiłem): Batman #1, 62, 139, 181, 234, 357-359 czy Detective Comics #27, 33, 36, 38, 110, 140 itp itd. Dzięki czemu mogliśmy poznać debiut postaci Nietoperza, Robina, Cat (aka Catowoman) czy pierwszego złola jakim był Hugo Strange. Jeszcze bym wspomniał ze cenowo Hachette wychodzi na plus.

Tyle ze Egmont pewnie więcej musi płacić za licencję co pewnie też się przekłada na cenę końcową.

Podsumowując oba wydawnictwa dobrze ze są dzięki nim każdy znajdzie coś dla siebie :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Kwiecień 2025, 12:12:55 wysłana przez komiksowymistrz »