Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 782006 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4320 dnia: Śr, 09 Kwiecień 2025, 06:58:16 »
WKKDC od Eaglemoss zamieściła  w swoim tomie 57 "Pod Kapturem" tylko Batman 635-641 i jeden klasyczny zeszyt Detective Comics 168. Oraz oczywiście całe zeszyty Batman 617-618 w tomie drugim "Husha". Dla mnie półdubel jednak do kupienia, bo daje dużo premierowego materiału. Tak jak She Hulk 1 czy Thunderbolts Ellisa ale o wiele tańsze.

Offline Assur

« Odpowiedź #4321 dnia: Śr, 09 Kwiecień 2025, 10:58:29 »
Dobry,
Przychodzę z dokładną zawartością 400 stronicowego Under The Red Hood  :D

Kiedy to będzie do kupienia w Polsce? Chyba się skuszę, a nie chciałbym przegapić.

« Odpowiedź #4322 dnia: Śr, 09 Kwiecień 2025, 11:27:37 »
Mi tam w ogóle nie przeszkadza ze "Under The Red Hood" to pół dubel. W dalszym ciągu ma dużo nowej zawartości :)

« Odpowiedź #4323 dnia: Śr, 09 Kwiecień 2025, 11:34:07 »
Kiedy to będzie do kupienia w Polsce? Chyba się skuszę, a nie chciałbym przegapić.
Jeszcze nie wiadomo który to będzie numer w Polsce w przedłużeniu. Jeśli będzie wiadomo, to na pewno prenumeratorzy jako pierwsi dadzą o tym znać tutaj  :)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online Darth_Simon

« Odpowiedź #4324 dnia: Śr, 09 Kwiecień 2025, 18:05:09 »

Prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego stacjonarnie.
W tym tomie jest oficjalna informacja o przedłużeniu kolekcji.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4325 dnia: Śr, 09 Kwiecień 2025, 18:37:12 »
@UP
Eh - kupię swój egzemplarz dopiero jutro.

A kończąc czytać tom 95 i JLA #200 widać gołym okiem skąd Grant Morrison czerpał swoje inspiracje tworząc Hiperklan w swoim runie. Plus należy pamiętać że to pierwsze starcie Ligi z najeźdzcami z Appellaxa po polsku dostaliśmy w WKKDC.

No i DC wydawał osobne grafiki zanim to było modne. :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4326 dnia: Cz, 10 Kwiecień 2025, 16:50:43 »
Hachette i Nick Jones potrafi wydobyć naprawdę zakurzone i mało znane postacie i serie z zakamarków DC. Już taki Starman był zaskoczeniem. Potem Booster Gold i Vigilante też byli mniej znani. Ale takiego infinity Inc to w Polsce chyba kojarzyło ledwo paru ludzi. :) Znowu wraca Roy Thomas ze swoimi starociami. Dla mnie jego Invaders byli średni. To samo jego All Star Squadron, a teraz jeszcze wyciąga dzieci tamtych herosów do lat 80-tych. Raczej zachwycony nie będę. Mimo wszystko to Geoff Johns lepiej potrafił poprowadzić JSA. No chyba, ze to kwestia różnicy w czasie. Może gdybym wychowywał się w latach 70-tych i 80-tych to ta twórczość bardziej mi się podobała. A tak traktuję to jako ciekawostki i nieco ciężkostrawny klopsik sprzed KnNZ. Ale plus za oryginalność - nikt inny tego po polsku by nie wydał.

Tylko na tym tle naprawdę zabrakło nam tomu z Blue Bettle. Poczytałbym któryś run o Tedzie Kordzie.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #4327 dnia: Cz, 10 Kwiecień 2025, 17:44:59 »
"Hachette i Nick Jones potrafi wydobyć naprawdę zakurzone i mało znane postacie i serie z zakamarków DC"

Chwała im za to. W uniwersum DC jest masa interesujących drugo- i trzecioligowców. Do tego wielu z nich "odnalazło" się w często bardzo udanych realizacjach. Choćby wspomniany Ted Kord w jego solowej, postkryzysowej serii, ale też m.in. Spectre, Starman (Will Payton) i Kapitan Atom. Dlatego dobrze byłoby, aby ta kolekcja doczekała się przedłużenia, niekoniecznie z przewagą tytułów "batmanicznych". DC autentycznie ma znacznie więcej do zaoferowania niż tylko "zawartość" Jaskini Nietoperza. Np. część stażu Todda McFarlane'a w serii "Infinity Inc.".

Offline Takesh

« Odpowiedź #4328 dnia: Cz, 10 Kwiecień 2025, 18:20:31 »
Właśnie! DC, jak i Marvel, ma wiele serii i mini, które są bardzo nie mejnstrimowe, a które są bardzo dobre. A im dalej w przeszłość, tym więcej możliwości. E wyda genialne Nextwave (kupujcie!!!), a jeszcze tyle dobra. A Camelot 3000 i inne czekają...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4329 dnia: Cz, 10 Kwiecień 2025, 18:42:51 »
Ja bym też Invasion przeczytał i te inne eventy DC których po polsku nie widzieliśmy. Ktoś tu wrzucił w temacie o Supermanie event Genesis - też nic o tym nie wiem, a bym przeczytał. Dzięki Kolekcji dowiedziałem się, że debiut Kyle'a Rynera nastąpił właśnie niedługo po tej inwazji kosmitów, po której część ludzi dostała moce. Poza tym była wreszcie ta Godzina Zero, Legendy, Final Night, Rozpęta się Piekło. Ciekawe rzeczy ze światka DC.

Szkoda że w rozszerzeniu dostaliśmy tak dużo powtórek, nowszego Batmana i tego bardziej współczesnego DC. Nick mógłby jeszcze pogrzebać głębiej.

« Odpowiedź #4330 dnia: Pt, 11 Kwiecień 2025, 19:08:57 »
Tomy 96 i 97, pierwszy ciut grubszy

chciałem wrzucić foto, mam pytanie na jaki serwis hostingowy dodajecie zdjecia? imgbb?? wystarczy alias między img] i /img]??
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Kwiecień 2025, 19:15:22 wysłana przez komiksowymistrz »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4331 dnia: Pt, 11 Kwiecień 2025, 19:37:44 »
@UP
Ja dodaję Imgurem.

https://imgur.com/

Wrzucasz tam zdjęcie, potem prawym przyciskiem myszy kopiujesz adres obrazu i wklejasz ten adres pomiędzy img] /img I wchodzą. Możesz też kopiować adres obrazu z Messengera, ale po jakimś czasie fb ci go wytnie i zostanie tylko pusta ramka. Z dowolnych stron internetowych też można.

« Odpowiedź #4332 dnia: Pt, 11 Kwiecień 2025, 22:05:08 »

Offline daviddaniel

« Odpowiedź #4333 dnia: So, 12 Kwiecień 2025, 16:05:27 »
Czy wiadomo, jak będzie różnic się ta Wonder Women z kolejnego numeru kolekcji od wcześniejszej wersji?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4334 dnia: Nd, 13 Kwiecień 2025, 06:44:52 »
@UP
Tak wiadomo. Tom BIZDC ma 9 pierwszych zeszytów runu Pereza z Wonder Woman. Natomiast wcześniej tom w WKKDC miał tylko 7 pierwszych zeszytów. Czyli teraz dorzucają dwa kolejne a nie ma oczywiście klasyczka ze złotej ery jak u Eaglemoss.