Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 771237 razy)

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4275 dnia: Śr, 26 Marzec 2025, 19:45:47 »
Widzę jesteś nowy tutaj. Dam ci radzę, nie słuchaj Bazyla i jego gadania o mistycznych dublach, szczególnie jeśli coś było w tm-semic, czyli 30 lat temu. Bądźmy poważni  ::)
A po drugie Śmierć w Rodzinie to nie jest New52, tam była Śmierć Rodziny. To jest historia z lat 80 w której ginie Jason Todd, drugi Robin. A i materiał będzie zapewne powiększony względem 9 tomu WKKDC.
I nawet jeśli te komiksy już były, to są to nowe wydania, mające przęde wszystkim dodatki do których przyzwyczaiła nas kolekcja.
I 400 stronicowy Under The Red Hood, na razie nie jest znana jego dokładna zawartość, więc poczekamy z tym czy będą te dwa zeszyty Husha, prędzej obstawiam jego fragmenty (a konkretnie scena na cmentarzu).

Masz racje, Batman: Śmierć w Rodzinie to dubel z WKKDC Tom 9. Pomyliłem się bo poleciałem trochę z rozpędu :) , a przecież wystarczyło sobie okładki przypomnieć bo są takie same.

Zawartość "Under The Red Hood" można wnioskować po zagranicznych wydaniach, które oni kopiują/dostosowują do swoich wydań. Nikt tutaj koła na nowo nie tworzy. Dlatego np. wiadomo co będzie w tomach 6/7 Batman Ziemia Niczyja od Egmont mimo ze nie miały jeszcze oficjalnej zapowiedzi. Bo dziś dopiero wyszedł 5 tom :)

Co do Bazyliszka to lubię go czytać i uważam ze robi dobrą zawartość mimo ze nie każdemu przypada jego osoba do gustu.

BiZ są lepsze od Eaglemoss, bo tak jak wspomniał @Bazyliszek są obszerniejsze. Nie lubię dubli bo prostu nie bardzo mam już gdzie trzymać nowe komiksy więc jak mam już coś dopychać na półki to wole aby to był nowy content :P (przez przedłużenie kolekcji BiZ, moje DC Odrodzenie pójdzie do kartonów :)

ps. mityczne duble z TM-Semic też mnie dotyczą bo mam mniej więcej wszystko :(
« Ostatnia zmiana: Śr, 26 Marzec 2025, 19:58:47 wysłana przez komiksowymistrz »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4276 dnia: Śr, 26 Marzec 2025, 20:00:05 »
Załóż temat w dziale o zbiorach grupowiczów i pokaż innym te pełne półki @km (ile masz metrów?). Ja tam zawsze lubiłem wydania od Eaglemoss, chociaż inni na nie narzekali. A mi się właśnie podobały twarde, ale cieńsze okładki i lekki papier. Bo dzięki temu WKKDC nie uginała moich najtańszych półek, jak pozostałe wydania. No i teraz cenię ją jeszcze bardziej, bo te prawie 80 tomów zajmuje o wiele mniej miejsca niż Hachetty. Ja mam 40 metrów w bieda dzielnicy i też już się zaczynam nie mieścić.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #4277 dnia: Śr, 26 Marzec 2025, 21:38:50 »
Kiedyś już w WKKDC - serii od Eaglemoss wyszły już komiksy "Śmierć w Rodzinie" i "Pod Kapturem". Tylko teraz Hachette wyda to w szerszej wersji, czyli da nam więcej zeszytów, niż było te 6-8 lat temu. I dlatego ja sobie kupię te numery, bo chcę mieć tą dodatkową treść. To samo z nadchodzącym 98 numerem BiZDC. Ta Wonder Woman też już była po polsku w WKKDC. Tylko Eaglemoss dało nam 7 pierwszych zeszytów Pereza, a teraz Hachette da nam 9 zeszytów. I dlatego też go kupię, mimo wszystko. Coś jak podwojonych Thunderbolts od Egmontu.

Kurde to dla dwóch zeszycików jesteś w stanie zapłacić pięć dyszek i nie kręcić afery, ale jak Egmont coś już dublował i dorzucał do tego o wiele więcej premierowego materiału, to już był bunt :D

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4278 dnia: Śr, 26 Marzec 2025, 22:27:54 »
Zapłaciłem za spółdublowane Thunderbolts 72.50 zł. Za półdubla Daredevil Zero jeszcze więcej. 8 zeszytów Tajnej Inwazji Egmontu kosztuje 80 zł. A tutaj za Hachetowe 9 zeszytów dam 42.50 zł. Nie wiem czy widzisz różnicę, czy nie. I tak - nie podoba mi się to, że wcześniej Egmont a teraz Hachette zmusza mnie do kupowania półdubli i płacenia za powtórzony materiał jeszcze raz. Ale niestety czasem tak robię. Kupiłem Thora Straczyńskiego, DD 1 Soule'a, She Hulk 1, New Mutants, New X-Men 2, Włoski Skarbiec. No zdarza mi się. Egmont jednak drukuje takich publikacji najwięcej. 4 półduble BiZDC na 120 tomów to nie jest duża ilość.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #4279 dnia: Śr, 26 Marzec 2025, 22:54:57 »
Zapłaciłem za spółdublowane Thunderbolts 72.50 zł. Za półdubla Daredevil Zero jeszcze więcej. 8 zeszytów Tajnej Inwazji Egmontu kosztuje 80 zł. A tutaj za Hachetowe 9 zeszytów dam 42.50 zł. Nie wiem czy widzisz różnicę, czy nie. I tak - nie podoba mi się to, że wcześniej Egmont a teraz Hachette zmusza mnie do kupowania półdubli i płacenia za powtórzony materiał jeszcze raz. Ale niestety czasem tak robię. Kupiłem Thora Straczyńskiego, DD 1 Soule'a, She Hulk 1, New Mutants, New X-Men 2, Włoski Skarbiec. No zdarza mi się. Egmont jednak drukuje takich publikacji najwięcej. 4 półduble BiZDC na 120 tomów to nie jest duża ilość.
Ale New X-men nie jest od Egmontu. Poza tym jak Ty sobie wyobrażałeś wydanie tego tomu mutantów? Że wydawca zacznie publikować od środka runu Morissona bo kiedyś było to dostępne w WKKM? Rozumiem dużo i ok masz swoje zdanie, ale przecież Twoje podejście nie ma sensu. Zastanów się, kto by kupił coś takiego? Komu przy zdrowych zmysłach chciałoby się szukać jakiś starych wydań kolekcji, aby uzupełnić sobie run?

« Odpowiedź #4280 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 08:02:21 »
Raveonettes, czego nie rozumiesz?
Bazyl jest skończonym egoistą, jeśli on już ma jakiś materiał to Egmont musi się dostosować do niego, żeby nie daj Boże wyszedł jakiś tom który ma jakieś zeszyty które on ma. on to ma to wszyscy są szczęśliwi, nie jest potrzebne wydanie danego komiksu.
Ale hej, przecież to nie kto inny jak on nazwał wydawanie kompletnych runów od początku do końca pomyłką wydawniczą, bo właśnie przecież on ma już coś  ::)
Mi się już nie chce dyskutować z takim egoistą któremu możesz dać miliony argumentów, że jego myślenie jest po prostu żenujące i nie trafione, a on będzie nadal w to brnął. Ale no taka domena egoistów - nigdy nie przyznają ci racji, będą szli w zaparte w to co robią, nawet jak każdy powie mu, żeby się ogarnął i nie gadał bzdur.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline vision2001

« Odpowiedź #4281 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 08:14:00 »
@UP
Nope. W twoim Empiku musiał wyskoczyć jakiś błąd aplikacji. Miałem to samo 2 numery Thorgala temu, kiedy wchodził rabat na Marvel Origins a na Thorgala nie. I też zapłaciłem za niego 50 zł. Ale 2 tygodnie później i wczoraj wchodziło znowu bez problemu. To samo dziś miałem z BiZDC 95 - rabat wszedł. Miałeś pecha i za 2 tygodnie powinno być już ok, ale daj znać jakby co.
No nie masz racji. Empik zmienił zasady gry i dla kont aktywowanych lub opłaconych po jakiejś tam dacie (nie chce mi się weryfikować od kiedy) rabat uzyskuje się przy zakupach od 50 zł, o czym też pisze dmlakers1 (który pewnie właśnie ma obecnie konto na zasadach jak powyżej).

« Odpowiedź #4282 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 08:35:08 »
Panowie, a nie wygodniej wam korzystać z prenumeraty? jeśli dobrze pamiętam to wychodzi po niecałe 45zł za numer już z przesyłką. Tzn słyszałem ze są różne listy/tiery do wysyłki i jedni dostają wcześniej inny później (sam nie lubię czekać na komiks, więc po trochu rozumiem). Plus taki ze tom zawsze dostaniesz i to od razu dwa na raz (drugi zawsze wcześniej niż premiery kioskowe).

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4283 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 08:45:45 »
@vision
To w takim razie przepraszam za swoją pomyłkę. Do tej pory na koncie którego używam, rabat zawsze wchodził, nawet jak w środy kupowałem jeden tom BiZDC za 49.99 zł. A nie tylko we wtorki jak na raz kupowałem Thorgala i Marvel Origins za 99,98 zł. Tylko właśnie raz, ostatnio nie wszedł mi jak kupowałem "Ofiarę". Na MO wchodził, a na tego jednego Thorgala nie. I to nawet jak dodawałem jakiś batonik, żeby przekroczyć stówę. To było dziwne, tym bardziej, że 2 tygodnie później już się wszystko naliczało znowu normalnie. Ale dzięki za info - będę pamiętał by podtrzymywać ważność tego jednego konta, bo założenie nowego będzie mniej korzystne. A rada dla @dm - albo dokładaj jakiś drobiazg do zakupów, albo kupuj na raz zawsze 2 lub 3 tomy wszystkich Kolekcji Hachette.

https://www.instagram.com/p/DF8KzkStPGz/?img_index=3
https://www.instagram.com/p/DGfwTOitjVG/?img_index=1

@komiksowymistrz

W prenumeracie jest drożej i poczta przynosi tylko avizo. Jeśli mieszkasz w mieście z Empikiem, albo blisko, to Empik Premium najbardziej się opłaca bo masz 7.50 zł mniej na każdym jednym tomie. Co przy tym jeśli zbierasz wszystkie trzy obecne Kolekcje Hachette, jest bardzo korzystne.
« Ostatnia zmiana: Cz, 27 Marzec 2025, 08:47:49 wysłana przez Bazyliszek »

« Odpowiedź #4284 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 10:47:11 »
Panowie, a nie wygodniej wam korzystać z prenumeraty? jeśli dobrze pamiętam to wychodzi po niecałe 45zł za numer już z przesyłką. Tzn słyszałem ze są różne listy/tiery do wysyłki i jedni dostają wcześniej inny później (sam nie lubię czekać na komiks, więc po trochu rozumiem). Plus taki ze tom zawsze dostaniesz i to od razu dwa na raz (drugi zawsze wcześniej niż premiery kioskowe).
Gdyby nie dostarczali jej pocztą polską, gdzie listonosze wrzucają ci awizo, i musisz lecieć na pocztę - i tam odstać paręnaście minut to bym się skłonił ku tej opcji. Ale poczta Polska działa tragicznie, i ogólnie dostarczenie paczek na pocztę to archaizm, paczkomaty są szybsze, i dużo wygodniejsze.
I tak jak powiedział Bazyl, jeśli masz Empik który dostarcza kolekcję (bo z tym też jest różnie) w mieście, to jest zwyczajnie wygodniej z Empik Premium kupować. Takiej też. A raz na 2tyg przejść się do niego to moim zdaniem szybsza opcja niż spędzenie czasu na poczcie.
A dodatki z prenumeraty nie są na tyle zachęcające, żeby iść w nią - gdyby poszli tropem  innych krajów, że za lekką dopłatą dostaniesz dodatkowe tomy grubsze - wtedy mógłbym to przemyśleć, ale tak mówię prenumeracie nie
Sociale:

« Odpowiedź #4285 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 11:20:41 »
Gdyby nie dostarczali jej pocztą polską, gdzie listonosze wrzucają ci awizo, i musisz lecieć na pocztę - i tam odstać paręnaście minut to bym się skłonił ku tej opcji. Ale poczta Polska działa tragicznie, i ogólnie dostarczenie paczek na pocztę to archaizm, paczkomaty są szybsze, i dużo wygodniejsze.
I tak jak powiedział Bazyl, jeśli masz Empik który dostarcza kolekcję (bo z tym też jest różnie) w mieście, to jest zwyczajnie wygodniej z Empik Premium kupować. Takiej też. A raz na 2tyg przejść się do niego to moim zdaniem szybsza opcja niż spędzenie czasu na poczcie.
A dodatki z prenumeraty nie są na tyle zachęcające, żeby iść w nią - gdyby poszli tropem  innych krajów, że za lekką dopłatą dostaniesz dodatkowe tomy grubsze - wtedy mógłbym to przemyśleć, ale tak mówię prenumeracie nie

Ja się nie dziwię akurat ze Listonosze donoszą awiza. Bądźmy uczciwi kto by to nosił przecież to ciężarem i gabarytem nie przypomina listu. Winne bym raczej rzucił na Hachette ze oferują januszową formę wysyłki/dystrybucji bo to nie jest standardowa paczka tylko list nierejestrowany. Nie wiem jak to możliwe, ale jakoś się dogadali z Pocztą. Wyobraźmy sobie sytuacje ze listonosz ma na swoim rejonie trzech prenumeratorów i weź z takimi trzema paczkami chodź gdziekolwiek :)

Paczkomaty są  bardzo wygodne w pełni się zgadzam, ale mają też minusy ze masz chyba 2-3 dni na odbiór tylko, na Poczcie jest to aż 14dni.

Ja akurat pocztę mam pod domem. Empiki w mieście mam dwa, jednak są oddalone od mojego miejsca zamieszkania. W pełni się zgadzam ze dodatki do prenumeraty "są bo są" i nic więcej dobrego o nich napisać się nie da. No i jak wspomniałeś z Empik Premium jest taniej niż w prenumeracie, jak ktoś dodatkowo zbiera kilka serii od Hachette to już kilka złociszy ma ekstra w miesiącu. Które może przeznaczyć na dodatkowe komiksy :)

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #4286 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 13:44:03 »
Do mnie poczta dostarcza przesyłki zwykle z opóźnieniem od miesiąca do półtora.
Natomiast paczki na poczcie są do odbioru wyłącznie od poniedziałku do piątku, w godzinach, w których jestem w pracy (9-17). Jedynie w poniedziałki pracują od 12 do 20. Więc zamawianie prenumeraty pocztą byloby dla mnie masochizmem.

« Odpowiedź #4287 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 14:03:35 »
Dokładnie, odbieranie paczek na poczcie zwykle jest w godzinach kiedy jest się w pracy, weekendy nie można. A paczkomat? Może i dwa dni tylko, ale możesz odebrać to kiedy chcesz, nawet o 4 w nocy - i trwa to parę sekund. A na poczcie to wizyta na paręnaście minut. Poczta Polska zatrzymała się z rozwojem niestety lata temu i nie jest już praktyczna.
Dlatego liczę, że Hachette kiedyś zmądrzeje i po prostu da możliwość bez dodatkowych opłat dostatecznie paczki do paczkomatu.
No i właśnie, opóźnienia w prenumeracie - gdyby to działało tak jak piszą: tomy wcześniej niż premiera w kioskach, to można było by to rozważyć jeśli komuś się spieszy z dostaniem tomów. Ale ile to się czyta, że tak naprawdę ludzie mają tomy dużo później niż ci którzy kupią co 2tyg w Empiku? Tym bardziej to zniechęca niż zachęca do niej.
Jedyną wadą kupowania jest w Empiku to jak pracownicy traktują produkty - w moim Empiku na szczęście dbają o to i tomy są w stanie idealnym, ale w niektórych Empikach tomy regularnie mają obite rogi, mimo tego, że tomy są w folii - ale to właśnie jest czynnik losowy niestety.
Sociale:

« Odpowiedź #4288 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 14:09:42 »
Do mnie poczta dostarcza przesyłki zwykle z opóźnieniem od miesiąca do półtora.
Natomiast paczki na poczcie są do odbioru wyłącznie od poniedziałku do piątku, w godzinach, w których jestem w pracy (9-17). Jedynie w poniedziałki pracują od 12 do 20. Więc zamawianie prenumeraty pocztą byloby dla mnie masochizmem.

Rzeczywiście jeśli UP koło Ciebie pracuje w godzinach 9-17 to bardzo specyficznie. Nie dziwi mnie ze wybrałeś kupowanie w kioskach/Empikach. Opóźnienia masz nie ze względu na Pocztę tylko Hachette pewnie Cię sklasyfikował do najgorszego rzutu (i dostajesz komiksy jako ostatni)

Offline Kandor

« Odpowiedź #4289 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 15:31:37 »
Ta kartka z zapowiedzią przedłużenia kolekcji to do którego numeru była/będzie dołączona? Ja dziś otrzymałem przesyłkę z numerami 94-95(czyli ten, który właśnie pojawił się w punktach z  prasą) ale nic tam nie ma...