Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 809759 razy)

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4095 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 14:44:10 »
To jak rabatujesz wydanie Egmontu to takiego samego kryterium powinieneś użyć do wydania Hachette, które po rabatach na przykład z Empik premium kosztuje 84 zł.

Rabat komiksów od Egmontu jest za darmo i powszechny, żeby mieć rabat w Empiku musisz mieć Premium które kosztuje. Mało bo mało, ale jednak jakbyś miał kupić te tomy z ulicy to cena 100zł jest prawidłowa.
« Ostatnia zmiana: So, 04 Styczeń 2025, 15:59:35 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #4096 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 14:59:31 »
To porównujmy w takim razie ceny okładkowe, skoro w jednym przypadku chcesz uwzględnić rabat a w drugim nie. Ten rabat w egmoncie to też nie taki do końca za darmo, bo jednak za przesyłkę trzeba zapłacić. Realnie w tej chwili wchodząc do sklepu za jeden komiks zapłacę ponad dwie stówy, a za drugi stówę bez dwu groszy.

Offline michał81

« Odpowiedź #4097 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 15:03:49 »
A czy za premium na empiku się nie płaci?

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #4098 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 15:53:18 »
To jak rabatujesz wydanie Egmontu to takiego samego kryterium powinieneś użyć do wydania Hachette, które po rabatach na przykład z Empik premium kosztuje 84 zł.

Rabat komiksów od Egmontu jest za darmo i powszechny, żeby mieć rabat w Empiku musisz mieć Premium które kosztuje. Mało bo mało, ale jednak jakbyś miał kupić te tomy z ulicy to cena 100zł jest prawidłowa.

Jest jeszcze cena w prenumeracie. Z ulicy też nie kupisz komiksów od Egmontu stacjonarnie z dużym rabatem.
Instagram: @Geek.a_t.work
TikTok: @Geek.a_t.work

« Odpowiedź #4099 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 15:59:22 »
Jest jeszcze cena w prenumeracie. Z ulicy też nie kupisz komiksów od Egmontu stacjonarnie z dużym rabatem.
Gdyby jeszcze ta prenumerata faktycznie była wygodną opcją, a nie jak się czyta, jednym wielkim problemem, opóźnienie większe niż premiera kioskowa o czasem parę miesięcy, i archaiczny już sposób dostarczania na pocztę.
I z ulicy mam ja myśli wiele opcji które ułatwiają zamówienie komiksu z rabatem z darmowym odbiorem w np. empiku. Sam Egmont też często robi promocję z darmową wysyłką przy jakiejś minimalnej śmiesznej kwocie. Możliwości jest wiele.
A Empik Premium dzięki któremu nasz rabat bądź co bądź jak sama nazwa wskazuje - jest usługą premium, płatną.
Sociale:

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #4100 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 16:05:10 »
Gdyby jeszcze ta prenumerata faktycznie była wygodną opcją, a nie jak się czyta, jednym wielkim problemem, opóźnienie większe niż premiera kioskowa o czasem parę miesięcy, i archaiczny już sposób dostarczania na pocztę.
I z ulicy mam ja myśli wiele opcji które ułatwiają zamówienie komiksu z rabatem z darmowym odbiorem w np. empiku. Sam Egmont też często robi promocję z darmową wysyłką przy jakiejś minimalnej śmiesznej kwocie. Możliwości jest wiele.
A Empik Premium dzięki któremu nasz rabat bądź co bądź jak sama nazwa wskazuje - jest usługą premium, płatną.

Tak, ale można kupić komiksy z kolekcji taniej niż za cenę okładkową, a to było przedmiotem dyskusji.

Offline michał81

« Odpowiedź #4101 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 16:41:30 »
Był już kiedyś przypadek, że prenumeratorzy kolekcji przy jej końcu nie otrzymali ostatnich numerów (Kolekcja Transformers). Oczywiście wydawca zastosował starą sprawdzoną metodę z Misia: "Nie mamy twoich komiksów i co nam zrobisz?".

I finalnie prenumerata nie wyszła taniej, bo brakujące tomy kupował na rynku wtórnym bo wyższej cenie.
« Ostatnia zmiana: So, 04 Styczeń 2025, 16:45:39 wysłana przez michał81 »

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #4102 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 16:43:49 »
Albo kolekcja „Superbohaterowie Marvela” gdzie ostatnie tomy dotarły około rok później do prenumeratorów ;)

Offline Avarest

« Odpowiedź #4103 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 19:06:55 »
Z Superbohaterami Marvela nie miałem żadnych problemów, wszystko przychodziło na czas w prenumeracie. Nie czekałem też dłużej na ostatnie tomy. Paczkę dostawałem regularnie chwilę po premierze w „kioskach”.

Przy BiZDC już nie ma takiego szczęścia. Jestem jakieś 3 miesiące do tyłu. Mailowałem o tym z Hachette i to ponoć kwestia „slotu” wysyłkowego na jaki się trafiło przy zapisaniu do prenumeraty. Jak się też opuści jakaś płatności (mi się zdarzyło jak pojechałem na wakacje) to potem przerzuciło mnie na jeszcze późniejszy slot…. miesiąc później. I nie da rady tego nadrobić, nawet jakby się chciało opłacić numery z góry.

Jestem trochę zdziwiony że część osób kupuje kolekcje w Empiku ze zniżką. Próbowałem i nie naliczała się. Otrzymałem wówczas informacje od obsługi, że „prasa” (do której zaliczana była kolekcja) nie jest objęta rabatem. Coś się zmieniło, czy po prostu miałem pecha?

Czy ktoś widział jakiekolwiek wieści dotyczące przedłużenia / zakończenia kolekcji?

Offline erol

« Odpowiedź #4104 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 19:34:31 »

Jestem trochę zdziwiony że część osób kupuje kolekcje w Empiku ze zniżką. Próbowałem i nie naliczała się. Otrzymałem wówczas informacje od obsługi, że „prasa” (do której zaliczana była kolekcja) nie jest objęta rabatem. Coś się zmieniło, czy po prostu miałem pecha?

Nawet dzisiaj to usłyszałem, więc zapewne prasa nie jest objęta zniżką...

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #4105 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 20:09:22 »
Zniżkę na kolekcje Hachette w Empiku obecnie można uzyskać na dwa sposoby (nie wiem od kiedy i na jak długo).
Po pierwsze. W dniu premiery danego tomu na Empik.com pojawia się on zazwyczaj w cenie 45 zł. Jest on dostępny przez kilka godzin. Potem jest wyprzedany i kolejnego dnia zazwyczaj pojawia się w normalnej cenie.
Sposób drugi wymaga konta Premium.
I wtedy można kupić tom stacjonarnie (jeśli się go znajdzie) w cenie 42.50.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #4106 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 21:42:45 »
Nawet dzisiaj to usłyszałem, więc zapewne prasa nie jest objęta zniżką...
Komiksy z kolekcji kupuję w różnych empikach, mam premium i 15% wchodzi za każdym razem. Nieważne czy kupuję w dniu premiery, następnego dnia czy po dwu tygodniach. Teraz kupowałem Thorgala, MO i BiZ DC. Na wszystkie te pozycje naliczył się rabat.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #4107 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 21:47:07 »
Komiksy z kolekcji kupuję w różnych empikach, mam premium i 15% wchodzi za każdym razem. Nieważne czy kupuję w dniu premiery, następnego dnia czy po dwu tygodniach. Teraz kupowałem Thorgala, MO i BiZ DC. Na wszystkie te pozycje naliczył się rabat.

Podejrzewam, że chodzi o to, że ludzie mylą zniżkę po zakupach na Empik.com w dniu odbioru zamówienia ze zniżką z tytułu Empik Premium.

A co do kolekcji.
Myślicie, że będzie w Polsce przedłużenie wzorem Wielkiej Brytanii ?
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

« Odpowiedź #4108 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 00:02:58 »
A co do kolekcji.
Mam taką nadzieję. Przedłużenie w UK ma świetne dotąd tomy które bym z miłą chęcią czytał. Zapewne za parę tomów Hachatte da stosowną informację czy doczekamy się przedłużenia bo wchodzimy już w ostatnie 10 tomów do końca regularnej setki.
Sociale:

Offline Avarest

« Odpowiedź #4109 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 00:14:24 »
Komiksy z kolekcji kupuję w różnych empikach, mam premium i 15% wchodzi za każdym razem.

Ja próbowałem gdy startowała kolekcja i o ile nie było problemów z innymi komiksami, to z "prasówką" nigdy mi się to nie udało. Później nie próbowałem. Dobrze wiedzieć, że teraz powinno działać.

Podejrzewam, że chodzi o to, że ludzie mylą zniżkę po zakupach na Empik.com w dniu odbioru zamówienia ze zniżką z tytułu Empik Premium.

A co do kolekcji.

Jasne, że próbowałem z kodem 20%, ale gdy nie wszedł, to próbowałem na Premium, które zawsze mam aktywne i też nic. Stąd moje zdziwienie. Może miałem pecha. Wiedząc, że działa, to teraz tak łatwo się nie poddam. ;-)

Też mam nadzieję ma przedłużenie, ale zaniepokoiła mnie informacja o ograniczonej liczbie egzemplarzy dostępnych stacjonarnie, co może zwiastować zakończenie tej kolekcji. Trzymam kciuki, że jednak przedłużą.