bardzij chodzi mi o przekrojowe spojrzenie na DC - bez jakich tomów cięzko docenić niektóre tomy kolekcji na przykład. o kontekst dodany bardziej mi chodzi, elementy zwrotne itp
Wątpię by ktoś odpowiedział w jednym poście, bo to raczej temat na cały długi artykuł. Ogólnie ta kolekcja różni się od poprzedniej tym, że nie dostajemy po prostu powyrywanych z kontekstu przykładowych tomów, tylko pewne ciągi fabularne. Dobrym przykładem jest Nieskończony Kryzys, który w wersji BiZ jest najpełniejszym wydaniem na polskim rynku (choć warto wcześniej przeczytać Kryzys Tożsamości, uzupełniający tę, ale też inne fabuły z kolekcji).
Jeśli chodzi o tegotygodniowy tom Przyjdź Królestwo Twoje 2 to przed przystąpieniem do kontynuacji BiZ należy zapoznać się z oryginalnym Kingdom Come.
Najpoważniejsze luki ma chyba GL - trzeba przeczytać tomy zarówno z poprzedniej WKKDC jak i stare Semiki, aby lepiej się odnajdywać w runie Jonesa.
Z ciekawostek mogę dodać, że dziwacznie czyta się Nowych Młodych Tytanów. Zaczynamy od tomu Terminator i Trygon w całości. Potem mamy lukę i kontynuujemy lekturę przeplatając - najpierw pierwszy zeszyt z Prób Terminatora, potem ostatni zeszyt z Wonder Woman: Raj utracony i dalej na zmianę Próby Terminatora i Kontrakt Judasza.