Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 587335 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darth_Simon

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4035 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 16:48:27 »
Rozmawiałem z kierowniczką w jednym i powiedziała, że to decyzja góry. Ona może mi zamówić, ale wtedy jako zamówienie nie mam zniżki z Premium...

To ma być dystrybucja?
coś się popsuło w Empiku (przynajmniej w moim mieście) w przypadku tego tomu.
Zazwyczaj były co najmniej dwa egzemplarze.
A tym razem żadnego.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline R~Q

« Odpowiedź #4036 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 16:59:13 »
bardzij chodzi mi o przekrojowe spojrzenie na DC - bez jakich tomów cięzko docenić niektóre tomy kolekcji na przykład. o kontekst dodany bardziej mi chodzi, elementy zwrotne itp
Czyli chcesz ogólnie polecenia komiksów DC for beginners. To nie jest temat na to, ale na początek najlepsze będzie to:

A potem duet Loeb/Sale

Offline michał81

« Odpowiedź #4037 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 20:15:15 »
A tym razem żadnego.
nie tylko u ciebie nie ma, chyba Hachette ogranicza dystrybucje, podobnie było z innymi kolekcjami jak zbliżały się do końca

Offline Katharinka

« Odpowiedź #4038 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 11:20:14 »
A tym razem żadnego.
Ja jestem i tak zdumiona, że kolekcja planowana na 100 numerów była wstanie prawie do 90 numeru być w ogólnej dystrybucji. WKKM jak startowała 14 lat temu to nie miała konkurencji na takim poziomie jak obecnie, gdzie Egmont zalał nas DC. Naprawdę cieszę się że udało się dotrwać i mam nadzieję że kolekcja zostanie przedłużona choćby tylko dla prenumeratorów, jeśli zainteresowanie w detalu jest mniejsze.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #4039 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 11:54:47 »
bardzij chodzi mi o przekrojowe spojrzenie na DC - bez jakich tomów cięzko docenić niektóre tomy kolekcji na przykład. o kontekst dodany bardziej mi chodzi, elementy zwrotne itp
Wątpię by ktoś odpowiedział w jednym poście, bo to raczej temat na cały długi artykuł. Ogólnie ta kolekcja różni się od poprzedniej tym, że nie dostajemy po prostu powyrywanych z kontekstu przykładowych tomów, tylko pewne ciągi fabularne. Dobrym przykładem jest Nieskończony Kryzys, który w wersji BiZ jest najpełniejszym wydaniem na polskim rynku (choć warto wcześniej przeczytać Kryzys Tożsamości, uzupełniający tę, ale też inne fabuły z kolekcji).

Jeśli chodzi o tegotygodniowy tom Przyjdź Królestwo Twoje 2 to przed przystąpieniem do kontynuacji BiZ należy zapoznać się z oryginalnym Kingdom Come.

Najpoważniejsze luki ma chyba GL - trzeba przeczytać tomy zarówno z poprzedniej WKKDC jak i stare Semiki, aby lepiej się odnajdywać w runie Jonesa.

Z ciekawostek mogę dodać, że dziwacznie czyta się Nowych Młodych Tytanów. Zaczynamy od tomu Terminator i Trygon w całości. Potem mamy lukę i kontynuujemy lekturę przeplatając - najpierw pierwszy zeszyt z Prób Terminatora, potem ostatni zeszyt z Wonder Woman: Raj utracony i dalej na zmianę Próby Terminatora i Kontrakt Judasza.
Batman returns
his books to the library

Offline Kandor

« Odpowiedź #4040 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 12:29:34 »
Nie, to się nie dzieje: "Woman od Tomorrow" Kinga (inspiracja dla filmu zapowiedzianego na 2026 rok) w kolekcji, a jak przedłużą kolekcję u nas, to wyjdzie po polsku!😃

Offline michał81

« Odpowiedź #4041 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 13:58:27 »
Ale jesteście świadomi, że Egmont wyda ta Supergirl Kinga?

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #4042 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 14:39:52 »

Udało mi się kupić w Empiku.
Nie było stacjonarnie ale poprzez Empik.com dostarczyli do salonu.
Jedyny problem to opóźnienie 2 dni wobec premiery.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

« Odpowiedź #4043 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 15:01:05 »
Ale jesteście świadomi, że Egmont wyda ta Supergirl Kinga?
Tak jak polskie Hachatte nie wyda w BiZ Wojny z Korpusem Sinestro?
Jasne, jest wielka szansa, że wyda ją przy okazji filmu w 2026r, ale na ten moment nie mamy jej oficjalnie zapowiedzianej ani na 2025r, ani w ogóle nie znamy zapowiedzi na 2026r. Dlatego na ten moment bym takimi pewniakami nie rzucał
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #4044 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 15:02:47 »
W domu mnie nie ma ale fotkę dostałem gdyby kogoś...

Ps. Gdyby kogoś interesowała relacja z Tajwanu to zapraszam na moje insta. Wrzucam sporo mangowego dobra!

Offline Kyms

« Odpowiedź #4045 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 15:07:33 »
Dość szybko 2 tom Wojny Sinestro. Fajnie, że tak szybko wydają kontynuację.

Offline michał81

« Odpowiedź #4046 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 17:15:02 »
Tak jak polskie Hachatte nie wyda w BiZ Wojny z Korpusem Sinestro?
Jasne, jest wielka szansa, że wyda ją przy okazji filmu w 2026r, ale na ten moment nie mamy jej oficjalnie zapowiedzianej ani na 2025r, ani w ogóle nie znamy zapowiedzi na 2026r. Dlatego na ten moment bym takimi pewniakami nie rzucał
Tak samo jak nie ma potwierdzenia przedłużenia kolekcji. I patrząc, że zaczyna jej brakować w empikach może sugerować, że takowego nie będzie.

« Odpowiedź #4047 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 19:17:16 »
To nie tak, że po prostu Empik zmniejsza ilość bo po prostu na ich wiedze kolekcja kończy się? Z resztą pisałem z BOK Hachatte i oni sami nie mają jeszcze informacji czy kolekcja będzie przedłużona, czy też nie. Dlatego Empik sądzi, że się ona skończy. Dopóki Hachatte nie da zielonego światła to wszyscy tak będą sądzili, łącznie z kioskami i Empikiem, bo wątpię, żeby Empik wiedział coś więcej niż inni.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #4048 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 19:34:57 »
Mnie zaskoczyło że do Empiku gdzie regularnie schodziły dwa tomy nagle ich zabrakło.

Offline michał81

« Odpowiedź #4049 dnia: So, 07 Grudzień 2024, 05:42:31 »
@wayne_collector empik nie ma wiedzy czy kolekcja się kończy czy też nie, oni po prostu dostali mniej sztuk do dystrybucji i tak właśnie było w przypadku poprzednich kolekcji i dlatego @Darth_Simon nie mógł kupić u siebie