Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744309 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3690 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 16:27:41 »
@Kandor
Komiksów się nie opycha dalej (chyba że duble i Flasha z New 52 :) ), tylko czyta i zbiera. Ja swoje komiksy zbieram dla siebie.

https://www.instagram.com/p/C7ldLo7thDR/?img_index=1

wayne widzę że się wyrabia, czytając kolejne tomy Kolekcji. :) To samo piszę od lat. Hachette zaczęło wydawać komiksy superhero dopiero w 2012 roku. 22 lata po transformacji. Przez ten czas konkurencja mogła wydać wszystko. Ale zabrali się do roboty dopiero jak wkroczył nowy gracz na rynku. A i tak do dzisiaj nie ma np. Camelot 3000 czy Invasion. No i gdzie jest np. Wojna Zielonych Latarni??

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3691 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 16:46:04 »
Wam serio nie przeszkadza poziom wydania tych kolekcji? Przecież to jest jakiś dramat: pomylone dymki, brak w nich tekstu, różna czcionka, brak jakiejkolwiek korekty itp. Te komiksy to jakiś "półprodukt" wciskany konsumentom na zasadzie "i co z tego że chujoza, i tak kupią".

Offline Katharinka

« Odpowiedź #3692 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 17:29:10 »
Wam serio nie przeszkadza poziom wydania tych kolekcji? Przecież to jest jakiś dramat: pomylone dymki, brak w nich tekstu, różna czcionka, brak jakiejkolwiek korekty itp. Te komiksy to jakiś "półprodukt" wciskany konsumentom na zasadzie "i co z tego że chujoza, i tak kupią".

Takiego wydania jak ,,Życie i czasy sknerusa", wszystkie wydania to nikt tak źle nie wydał. Dopiero Kolekcja Rosy jako 4 wydanie dało nam pełnoprawny produkt. Hachette daje komiks co dwa tygodnie w 3 kolekcjach a nie jest wydawnictwem komiksowym i to w cenie jakiej  rynek nie daje. Używania słowa chujoza do BiZ to głupota.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3693 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 17:59:14 »
Takiego wydania jak ,,Życie i czasy sknerusa", wszystkie wydania to nikt tak źle nie wydał. Dopiero Kolekcja Rosy jako 4 wydanie dało nam pełnoprawny produkt.
Co było nie tak w wersji z 2010 roku? Dodruk edycji na twardo też był ok.

Online WolfSazen

« Odpowiedź #3694 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 17:59:55 »
Tak, widziałem bo zbieram całą kolekcję  ;)
I zdaję sobie sprawę z błędów jakie Hachatte robi, i są one żenujące. "I nie, nasz rynek już dawno nie jest w momencie "byle wydali, gdyż nikt inny nie wyda" - powiedz mi więc dlaczego do 2021 roku Egmont, wydawnictwo które ma wyłączność na komiksy DC nie wydał takich tytułów właśnie kak Godzina Zero, Szmaragdowy Zmierzch, Ostatnia Noc, Liga Sprawiedliwości Brada Meltzera, JSA Johnsa, Legion Samobójców Johna Ostrandera i wiele wiele innych świetnych komiksów?
Nawet nie były one wśród zapowiedzi na przyszłe lata, nic, ani słowa. Nadal twierdzisz, że nasz rynek nie jest w takim miejscu? Bo śmiem polemizować.

Gdyż jedno wydawnictwo nie jest w stanie nadrobić ponad 70 lat komiksowego uniwersum Marvela czy DC w 10-15 lat? Od czasu powrotu egmontu do SH od nich innych wydawnictw dostaliśmy tyle dobra że nasze portfele nie są w stanie wszystkiego przerobić. I nigdy nie wyjdzie wszytsko i każda zachcianka. Ile klasyki Vertigo dostaliśmy, ile eventow nowszych i starszych dostaliśmy. A i tak zawsze będą marudy, które wyskoczą z jakimś pojedynczym tytułem. Więc nie mamy już czasu, że musimy łykać wszystko jak leci. I serio, nie przeszkadzają Wam takie koszmarne fuszerki i fakt, że oni nawet nie mają ochoty tego poprawiać? To jest tak jakby ktoś zamówił ulubione danie w restauracji i dostał je z surowym mięsem czy pleśnią. Ale ważne że ugotowali bo nikt innych nie chciał? :)

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3695 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 18:14:40 »

Takiego wydania jak ,,Życie i czasy sknerusa", wszystkie wydania to nikt tak źle nie wydał. Dopiero Kolekcja Rosy jako 4 wydanie dało nam pełnoprawny produkt. Hachette daje komiks co dwa tygodnie w 3 kolekcjach a nie jest wydawnictwem komiksowym i to w cenie jakiej  rynek nie daje. Używania słowa chujoza do BiZ to głupota.
Głupotą jest porównywać jedną pozycję tj. "Życie i czasy Sknerusa" do nagminnych błędów w BiZ. Poza tym, argument, że "Hachette daje 3 komiksy w cenie jakiej rynek nie daje" jest jeszcze większą głupotą bo myślenie "nie ważne jak, byle dużo i tanio" donikąd nie prowadzi, no chyba że wyłącznie do jeszcze większego przyzwolenia na błędy wydawnictw.

« Odpowiedź #3696 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 21:45:02 »
Cytat: Bazyliszek
wayne widzę że się wyrabia, czytając kolejne tomy Kolekcji. :) To samo piszę od lat.
Dobra dobra, to, że chwalę tą kolekcję znaczy, że nie będę kochał tylko jej a na Egmont pluł, bo nie, Egmont też robi dużo dużo dobrego na naszym rynku  ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

« Odpowiedź #3697 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 17:27:24 »
Gdyż jedno wydawnictwo nie jest w stanie nadrobić ponad 70 lat komiksowego uniwersum Marvela czy DC w 10-15 lat? Od czasu powrotu egmontu do SH od nich innych wydawnictw dostaliśmy tyle dobra że nasze portfele nie są w stanie wszystkiego przerobić. I nigdy nie wyjdzie wszytsko i każda zachcianka. Ile klasyki Vertigo dostaliśmy, ile eventow nowszych i starszych dostaliśmy. A i tak zawsze będą marudy, które wyskoczą z jakimś pojedynczym tytułem. Więc nie mamy już czasu, że musimy łykać wszystko jak leci. I serio, nie przeszkadzają Wam takie koszmarne fuszerki i fakt, że oni nawet nie mają ochoty tego poprawiać? To jest tak jakby ktoś zamówił ulubione danie w restauracji i dostał je z surowym mięsem czy pleśnią. Ale ważne że ugotowali bo nikt innych nie chciał? :)
No to widzisz, kolekcja była w stanie w 3 lata wydać wymienione przeze komiksy, a Egmont przez 10-15 jak sam powiedziałeś nie było w stanie  ::)
Ale jasne, ja chwalę Egmont również, wydał wiele dobrego, robi to nadal, i bardzo mnie to cieszy. Ale po co pluć na kolekcje? Egmont też popełnia błędy, niektórzy dostawali odwrócone o 180 stopni komiksy, w ostatnich dwóch latach w praktycznie każdym komiksie od nich jest biały proszek widoczny na czarnych stronach, jakość tłumaczenia też czasami jest beznadziejna.
Więc takie tylko hejtowanie Hachette przez ciebie a totalny brak mówienia o wadach Egmontu jest trochę śmieszny.
Bo tak wytykamy błędy to róbmy to uczciwie. Tak naprawdę zarówno Egmont i Hachatte rozwijają nasz rynek dając nam dużo dobra, koniec kropka.
Sociale:

Online WolfSazen

« Odpowiedź #3698 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 00:28:14 »
Ale jasne, ja chwalę Egmont również, wydał wiele dobrego, robi to nadal, i bardzo mnie to cieszy. Ale po co pluć na kolekcje? Egmont też popełnia błędy, niektórzy dostawali odwrócone o 180 stopni komiksy, w ostatnich dwóch latach w praktycznie każdym komiksie od nich jest biały proszek widoczny na czarnych stronach, jakość tłumaczenia też czasami jest beznadziejna.
Więc takie tylko hejtowanie Hachette przez ciebie a totalny brak mówienia o wadach Egmontu jest trochę śmieszny.
Bo tak wytykamy błędy to róbmy to uczciwie. Tak naprawdę zarówno Egmont i Hachatte rozwijają nasz rynek dając nam dużo dobra, koniec kropka.

Pokaż mi proszę gorzej wydany tom przez Egmont niż „Vigilante” od Hachette, pamiętając że wydawnictwo ma wywalone na jakiekolwiek poprawki czy nawet ponowny dodruk dla prenumeratorów :) 

Offline Katharinka

« Odpowiedź #3699 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 06:34:35 »
Głupotą jest porównywać jedną pozycję tj. "Życie i czasy Sknerusa" do nagminnych błędów w BiZ. Poza tym, argument, że "Hachette daje 3 komiksy w cenie jakiej rynek nie daje" jest jeszcze większą głupotą bo myślenie "nie ważne jak, byle dużo i tanio" donikąd nie prowadzi, no chyba że wyłącznie do jeszcze większego przyzwolenia na błędy wydawnictw.
Pokazuje Ci że błędy się zdarzają nawet u Egmontu i to wielokrotnie przy tym samym wydaniu komiksu. Używasz konkretnych słów o Hachette, tylko że to ono daje nam wiele komiksów których nie będzie w Polsce przez lata. Błędy są wszędzie ale stosunek jakości do ceny w BiZ jest na dobrym poziomie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3700 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 06:56:28 »
Pokaż mi proszę gorzej wydany tom przez Egmont niż „Vigilante” od Hachette

Choćby Daredevil 4 Millera ze skopanym rastem.

Offline michał81

« Odpowiedź #3701 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 07:32:07 »
Choćby Daredevil 4 Millera ze skopanym rastem.
Tym samym mogę rzucic tu tom z Runways od Hachette mający ten sam problem. Tylko w tym wypadku co może zrobić wydawca jak licencjonodawca przesyła takie pliki twierdzą, że innych nie ma, więc tu problem leży po stronie Panini lub samego Marvela czy DC. Może zanim będziesz próbował błysnąć kolejny raz to zastanów się z przykładem, bo lepszym byłyby tutaj tłumaczenia Punktów Zwrotnych, gdzie są problemy z zaimkami osobowymi. Mówimy tu o takich rzeczach, a nie o materiałach jakie dostaje wydawca.

Egmont też popełnia błędy, niektórzy dostawali odwrócone o 180 stopni komiksy, w ostatnich dwóch latach w praktycznie każdym komiksie od nich jest biały proszek widoczny na czarnych stronach, jakość tłumaczenia też czasami jest beznadziejna.
Zawsze na te obrócone 180* ma jedną prostą odpowiedź wydanie tomu New X-men Imperialni. Cały nakład miał poprzestawiane strony, kiedy te 180* nigdy nie zdażyło się w przypadku całego nakladu. To jest problem z jakim mierzą się wszyscy wydawcy, bo to nie zależy od nich ale od drukarni, gdzie idzie to taśmowo. Ale przestawione strony to już wina wydawcy, bo wynika najczęsciej z pracy działu dtp, czego przykładem są rozjechane spalsh page w 2 tomie X-statix od Muchy.

« Odpowiedź #3702 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 09:37:20 »
Pokaż mi proszę gorzej wydany tom przez Egmont niż „Vigilante” od Hachette, pamiętając że wydawnictwo ma wywalone na jakiekolwiek poprawki czy nawet ponowny dodruk dla prenumeratorów :)
Ależ ty się uczepiłeś tego tomu Vigilante  ::) A Egmont nie ma wywalone od 2 lat w poprawienie jakości druku, żeby usunąć białe kropki na czarnych stronach? Dodruki robi tak rzadko, że np na Strażników ja musiałem czekać z dwa lata prawie.
Widzę nie odniesiesz się do moich argumentów przemawiających za Hachatte i będziesz twardo podawał przykład Vigilante, i jasne, jest to tragiczny tom pod kątem edytorskim, ale nie będę hejtował całego Hachatte przez jeden tom.
No, ale jeśli dla ciebie z dwadzieścia tytułów w BiZ i 90% zawartości WKKM która wtedy była nowością u nas to "pojedyńcze tytuły" to o czym my rozmawiamy?  ::)
Ja rozumiem, że można nie lubić kolekcji, pewnie, ale przyjmij chodź trochę co do ciebie mówię, a nie po moich argumentach zero odniesienia się i nadal swoje gadanie jak to one nie są najgorszym złem świata, półproduktem i kto wie czym jeszcze.
Sociale:

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3703 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 09:44:40 »
to już wina wydawcy, bo wynika najczęsciej z pracy działu dtp, czego przykładem są rozjechane spalsh page

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3704 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 10:17:06 »
Pokazuje Ci że błędy się zdarzają nawet u Egmontu i to wielokrotnie przy tym samym wydaniu komiksu. Używasz konkretnych słów o Hachette, tylko że to ono daje nam wiele komiksów których nie będzie w Polsce przez lata. Błędy są wszędzie ale stosunek jakości do ceny w BiZ jest na dobrym poziomie.
A co mnie obchodzi Egmont? Ja odnoszę się tutaj do Hachette, które fakt, wydaje wiele komiksów których nie było wcześniej w Polsce, tylko że robi to w żenujący sposób.