Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 820585 razy)

Offline Kandor

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3675 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 22:03:06 »
Przynajmniej mają czym zastąpić te dwa tomy Wojny z Korpusem Sinestro.
Kto mówi że ta Wojna z Korpusem u nas się nie ukaże przed końcem kolekcji? Wiesz coś czego my nie wiemy?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3676 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 22:35:50 »
Wojna Korpusu Sinestro ukaże się w polskim BiZDC. Po Nowym Roku, ale wyjdzie przed końcem naszej edycji. Rzekłem.

WKKM przedłużano w Polsce jak odbieranie mocy Sagali. :) Z 60 tomów na 100, potem na 120, potem na 150 i jeszcze na 170. Polski oddział Hachette przedłużał ile mógł, negocjując z licencjodawcą Panini. W UK wyszło 280 tomów, czyli ponad 100 więcej. W sąsiednich Niemczech też chyba tyle wyszło, ale głowy nie dam, bo tamtejsze Hachette zamknęło ichnią stronę z tytułami WKKM.
« Ostatnia zmiana: So, 20 Lipiec 2024, 23:51:22 wysłana przez Bazyliszek »

« Odpowiedź #3677 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 23:00:18 »
Czyli w razie przedłużenia BiZ będzie to z 20 tomów na początku, chyba, że zważywszy, że już samo BiZ zostało zaplanowane na 100 tomów od początku to mogą iść z grubej rury i przedłużyć o np. 50
Przedłużenie w UK raczej też oznacza to u nas, kolekcja się sprzedaje bardzo dobrze więc był by dziwną decyzją jakby nie szli jak starszy brat z UK.
I Michał, jeśli masz jakieś faktycznie informacje o tym, że nie będzie u nas Wojny Korpusu Sinestro to po prostu napisz o tym, robiłem tabelę z tomami i jak ulał pasuje u nas na końcu właśnie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 21 Lipiec 2024, 00:49:06 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Kandor

« Odpowiedź #3678 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 23:09:49 »
Czyli w razie przedłużenia BiZ będzie to z 20 tomów na początku, chyba, że zważywszy, że już samo BiZ zostało zaplanowane na 100 tomów od początku to mogą iść z grubej rury i przedłużyć o np. 50
Przedłużenie w UK raczej też oznacza to u nas, kolekcja się sprzedaje bardzo dobrze więc był by dziwną decyzją jakby nie szli jak starszy brat z UK.
I Michał, jeśli masz jakieś faktycznie informacje o tym, że niw będzie u nas Wojny Korpusu Sinestro to po prostu napisz o tym, robiłem tabelę z tomami i jak ulał pasuje u nas na końcu właśnie.
Obawiam się że jeśli przedłużą do 120/150 tomów, to ja będę kontynuował swoją prenumeratę :-(

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #3679 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 02:18:49 »
Nie wiem czy jest sens przedłużać i masakrować kolejne tomy, po ilości fuszerki w ostatnich numerach widac, że im się się zwyczajnie już nie chce. Nie jesteśmy już w momencie rynku „byle wydali jakkolwiek cokolwiek, gdyż nikt inny nie wyda”.

« Odpowiedź #3680 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 05:16:41 »
Nie wiem czy jest sens przedłużać i masakrować kolejne tomy, po ilości fuszerki w ostatnich numerach widac, że im się się zwyczajnie już nie chce. Nie jesteśmy już w momencie rynku „byle wydali jakkolwiek cokolwiek, gdyż nikt inny nie wyda”.
A tu się nie zgodzę - Hachatte zawsze robiło błędy. Większe, bądź mniejsze, ale były. I tak, BiZ nadal pokazuje, że nasz rynek jest w momencie "byle wydali, gdyż nikt inny nie wyda" - kto nam dał na nasz rynek Godzinę Zero, Ostatnią Noc, Szmaragdowy Zmierzch, Młodych Tytanów Wolfmana, JSA Johnsa, czy wiele podbudowy pod Nieskończony Kryzys? Egmont? BiZ wystartowało w 2021r, a tych rzeczy nadal nie było na naszym rynku, zanim wydało to Hachatte.
Sociale:

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #3681 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 12:30:35 »
U nas przedłużają Mitologię Nordycką do 80 numerów, gdzie w innych krajach wyszło 70 tomów.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #3682 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 13:43:20 »
A tu się nie zgodzę - Hachatte zawsze robiło błędy. Większe, bądź mniejsze, ale były. I tak, BiZ nadal pokazuje, że nasz rynek jest w momencie "byle wydali, gdyż nikt inny nie wyda" - kto nam dał na nasz rynek Godzinę Zero, Ostatnią Noc, Szmaragdowy Zmierzch, Młodych Tytanów Wolfmana, JSA Johnsa, czy wiele podbudowy pod Nieskończony Kryzys? Egmont? BiZ wystartowało w 2021r, a tych rzeczy nadal nie było na naszym rynku, zanim wydało to Hachatte.

Widziałeś tom z Vigilante? To już nie są błędy, to jest fuszerka i totalne olewanie swojej roboty. Co lepsze, na maila z reklamacją i prośbą o poprawny egzemplarz odpisali coś w stylu "Przepraszamy ale taki mamy klimat. Jak się nie podoba to nie kupuj."
I nie, nasz rynek już dawno nie jest w momencie "byle wydali, gdyż nikt inny nie wyda".

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3683 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 14:33:38 »
No ale na co mają wymienić, jeżeli poprawny egzemplarz nie istnieje ;D

Offline Kandor

« Odpowiedź #3684 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 14:53:11 »
Nic nie przebije jak na okładce tomiku "biblioteki filozofów" były tytuły dwóch prac Nietschego a w środku była tylko jedna (to nie był podtytuł, bynajmniej)! Po paru miesiącach napisałem z ciekawości (bywało że pisałem do nich często - na plus trzeba im przyznać że odpisują z reguły ekspresowo i  z reguły merytorycznie, przekazują pytania właściwemu działowi itd. - tutaj pełny profesjonalizm, wiem co piszę z 30 e-maili im wysłałem w ciągu kilkunastu miesięcy :-)) "o co common". Sprawdzili. Okazało się że niestety nie wydali (i nie wydadzą w innym tomiksu) gdyż "prawa autorskie im nie pozwoliły" (nie podano mi szczegółów) :-)

Reklamacje są czasem zabawne: kupiłem Thorgala nr 2 z zawartością odwróconą w stosunku do okładki o 180 stopni (właściwie brat mój kupił, ale wziąłem to na siebie), piszą że wymienią. Potem piszą że czekają na doruk egzemplarzy. Potem że wysłali. Wysłali, przysłali mi...samą grafikę dodawaną do egzemplarzy!  Ciekawe jakbyście zareagowali!? :-) Piszę. Odpisują, przepraszają, przyślą nowy. Przyszedł, case closed, ale i tak całe "pstępowanie reklamacyjne" mogło trwać z 3 miesiące ze wszystkim :-) Super, tym sposobem...niech policzę...mamy "w rodzinie" CZTERY takie same grafiki z Thorgalem i jego lubą :-) Wiem, że sami macie masę takich historyjek bo parę z nich opisaliście :-)
Ogólnie lubię Hachette, ale faktycznie czasem jakiegoś tłumacza mogliby "pogonić"  - i tu przechodzę do MERITUM:-) Kiedyś wydrukowali wstęp do "Thy Kingdom Come", który traktował o oryginalnym "Kingdom Come" i w nim co rusz (z 7 razy?więcej) miast o "Kingdom Come" było napisane o "Thy Kingdom Come" (czyli tytuł historii która była w tym tomie wydana ale której praktycznie w żadnym stopniu ów artykuł/wstęp NIE dotyczył) a dokładnie "Przyjdź królestwo twoje" - żaden redaktor się nie zorientował, że to nie ma sensu. Myślę że wielu czytelników się też nie kapnęło. nie wiem, może zbyt często odkładamy na półkę bez czytania, albo część z nas ma "wyE#%#%%e" na takie "dodatki"? :-)

Offline Katharinka

« Odpowiedź #3685 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 15:55:41 »
Jestem klientem Hachette od lat wielu różnych kolekcji, reklamacja nigdy nie była problemem, zawsze dostawałem paczkę kurierem
 Czekam na przedłużenie, bo BiZ to najlepsza kolekcja na rynku i bez niej wiele materiału by się nie ukazało nigdy.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3686 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 16:06:30 »
Ten "kurier" to i tak ktoś z Poczty, w mniejszych miejscowościach  to po prostu lokalny listonosz - tak, gwoli formalności :-)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3687 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 16:12:06 »

Jeśli w UK nie przedłużą BiZ a na to się nie zanosi, to polskie Hachette też jej nie przedłuży. Bo nie będzie miało materiałów na których mogłoby bazować. Jeśli Brytyjczycy już nie przyszykowali niespodzianki i nie wzięli np. tych dodatkowych tomów z hiszpańskiego oddziału, to sprawa zamknięta, bo nie ma już czasu.

Odpowiedzią może być właśnie ta kolejna Kolekcja z samym Batmanem. Włosi zaczynają, potem może weźmie to Brytania, potem może my i inne kraje UE.

Ja przeżyłem dwa odwrócone o 180' komiksy - Czerwonego Syna i Wiecznego Batmana 1. I jakoś przeżyłem. Każdy błąd drukarski i edytorski Hachette wkurza i zawsze daję minusa. Uważam jednak że ogólnie każda ich Kolekcja była bardzo dobra i miała więcej plusów, niż minusów. Starają się, wydają cały czas i nie zamykają kramiku mimo wzrostu kosztów, konkurencji, kończenia się prasy w Polsce. I cały czas są najtańsi w stosunku cena/jakość. Za to ich cenię, lubię i kupuję.

https://8azyliszkoweroznosci.blogspot.com/2015/05/superman-czerwony-syn-egmont.html

Offline Kandor

« Odpowiedź #3688 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 16:17:14 »
Jeśli w UK nie przedłużą BiZ a na to się nie zanosi, to polskie Hachette też jej nie przedłuży. Bo nie będzie miało materiałów na których mogłoby bazować. Jeśli Brytyjczycy już nie przyszykowali niespodzianki i nie wzięli np. tych dodatkowych tomów z hiszpańskiego oddziału, to sprawa zamknięta, bo nie ma już czasu.

Odpowiedzią może być właśnie ta kolejna Kolekcja z samym Batmanem. Włosi zaczynają, potem może weźmie to Brytania, potem może my i inne kraje UE.

Ja przeżyłem dwa odwrócone o 180' komiksy - Czerwonego Syna i Wiecznego Batmana 1. I jakoś przeżyłem. Każdy błąd drukarski i edytorski Hachette wkurza i zawsze daję minusa. Uważam jednak że ogólnie każda ich Kolekcja była bardzo dobra i miała więcej plusów, niż minusów. Starają się, wydają cały czas i nie zamykają kramiku mimo wzrostu kosztów, konkurencji, kończenia się prasy w Polsce. I cały czas są najtańsi w stosunku cena/jakość. Za to ich cenię, lubię i kupuję.

https://8azyliszkoweroznosci.blogspot.com/2015/05/superman-czerwony-syn-egmont.html
Jak to "przeżyłeś"? Ja mam większą rysę na lakierze i komiks WRACA z powrotem, nieważne od kogo kupiłem :-) Potem ktoś wyda jakąś "wypasioną, na pełnej k#$#$#e" wersję "Syna" i jak to "opchniesz"? Jako "ciekawostkę"? To nie znaczki pocztowe ;-D Ale to TWOJE życie, TWOJA kolekca, tak tylko mówię :-)

« Odpowiedź #3689 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 16:20:45 »
Widziałeś tom z Vigilante? To już nie są błędy, to jest fuszerka i totalne olewanie swojej roboty. Co lepsze, na maila z reklamacją i prośbą o poprawny egzemplarz odpisali coś w stylu "Przepraszamy ale taki mamy klimat. Jak się nie podoba to nie kupuj."
I nie, nasz rynek już dawno nie jest w momencie "byle wydali, gdyż nikt inny nie wyda".
Tak, widziałem bo zbieram całą kolekcję  ;)
I zdaję sobie sprawę z błędów jakie Hachatte robi, i są one żenujące. "I nie, nasz rynek już dawno nie jest w momencie "byle wydali, gdyż nikt inny nie wyda" - powiedz mi więc dlaczego do 2021 roku Egmont, wydawnictwo które ma wyłączność na komiksy DC nie wydał takich tytułów właśnie kak Godzina Zero, Szmaragdowy Zmierzch, Ostatnia Noc, Liga Sprawiedliwości Brada Meltzera, JSA Johnsa, Legion Samobójców Johna Ostrandera i wiele wiele innych świetnych komiksów?
Nawet nie były one wśród zapowiedzi na przyszłe lata, nic, ani słowa. Nadal twierdzisz, że nasz rynek nie jest w takim miejscu? Bo śmiem polemizować.
Sociale: