Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 524342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pocztar

• Polubień: 966
  • Zastępca Redaktora Naczelnego MoviesRoom.pl
    • Movies Room!
Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3315 dnia: Pt, 02 Luty 2024, 14:03:26 »
Nigdy nie traktowałem poważnie tej postaci i raczej starałem się omijać. Ale po przeczytaniu kilku jej wersji z kolekcji, po przeczytaniu Kronik Atlantydy jakoś tak mi się zmieniło, dlatego po ten tom również chętnie sięgnę. Nazwisko scenarzysty dodatkowo zachęca.

Ja zawsze po macoszemu traktowałem Flasha i Aquamana i to był błąd. Bardziej mi się podobają ich przygody niż np. Supermana.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #3316 dnia: Pt, 02 Luty 2024, 17:58:49 »
Swego czasu miałem okazję zapoznać się z tą mini-serią. Poniżej refleksja z jej lektury, a przy okazji także okładeczka jednego z epizodów, która wówczas mocno mnie zaintrygowała:

http://mezotyda.blogspot.com/2015/09/aquaman-vol3.html?q=Aquaman

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #3317 dnia: Wt, 06 Luty 2024, 12:10:18 »
81 - Supergirl: Reign of the Cyborg Supermen
82 - New Teen Titans: Trials of the Terminator
83 - Catwoman: Streets and Scores
84 - Batman: Gotham Knights
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Luty 2024, 12:16:07 wysłana przez R3wolw3rowi3c »

Offline laf

« Odpowiedź #3318 dnia: Wt, 06 Luty 2024, 14:32:40 »
Rozgryzam zawartość poszczególnych tomów z najnowszych zapowiedzi. Będzie to nieco utrudnione, bo nie mam informacji na temat twórców, ani nawet liczby stron, ale zrobię, co w mojej mocy (i wiedzy zaczerpniętej z internetu  ;)). Zobaczymy ile z tego się sprawdzi  :)

81 - Supergirl: Reign of the Cyborg Supermen
Tutaj sprawa jest prosta - chodzi o solową serię Supergirl z DC Odrodzenie, a więc zeszyty Supergirl Rebirth #1 i Supergirl vol. 7 #1-6. Hachette lubi coś dorzucać do standardowych wydań TPB, tak więc nie musi to być ostateczna zawartość.

82 - New Teen Titans: Trials of the Terminator
Pierwszy problem pojawił się przy Tytanach. Obstawiam, że zawartość będzie następującą: Tales of the New Teen Titans vol. 1 #51-58. To w tych zeszytach Deathstroke (zwany Terminatorem) jest jednym z głównych antagonistów, a na okładce zeszytu #54 znajduje się napis "The trial of the Terminator continues". Mogą ewentualnie dorzucić zeszyt #50, który traktuje o ślubie Donny Troy (Wonder Girl) z Terrym Longiem, ale z drugiej strony ten zeszyt stanowi część innego story arcu, tak więc jego obecność nie jest potrzebna. Chronologicznie te wydarzenia dzieją się po Kontrakcie Judasza (WKKDC t. 53).

83 - Catwoman: Streets and Scores
Kolejny problem miałem również z Catwoman. "Scores" to oczywiście historia Catwoman: Selina's Big Score wydana przez Egmont (DC Deluxe) i Eaglemoss (WKKDC t. 11), natomiast nie potrafię rozkminić "Streets". Jest TPB pod tytułem "The Dark End of the Street" zbierający zeszyty Detective Comics #759-762 (było to w WKKDC) i Catwoman vol. 3 #1-4 (było to w DC Deluxe). Ale ja obstawiam jednak pierwszy solowy występ Catwoman i jej post-kryzysowy origin, czyli miniserię z 1989 roku zawartą w zeszytach Catwoman vol. 1 #1-4.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3319 dnia: Wt, 06 Luty 2024, 15:08:13 »
Pierwszy problem pojawił się przy Tytanach. Obstawiam, że zawartość będzie następującą: Tales of the New Teen Titans vol. 1 #51-58. To w tych zeszytach Deathstroke (zwany Terminatorem) jest jednym z głównych antagonistów, a na okładce zeszytu #54 znajduje się napis "The trial of the Terminator continues". Mogą ewentualnie dorzucić zeszyt #50, który traktuje o ślubie Donny Troy (Wonder Girl) z Terrym Longiem, ale z drugiej strony ten zeszyt stanowi część innego story arcu, tak więc jego obecność nie jest potrzebna. Chronologicznie te wydarzenia dzieją się po Kontrakcie Judasza (WKKDC t. 53).
New Teen Titans #34, 39, Tales of the Teen Titans #42-44, 53-55, Tales of the Teen Titans Annual #3
Batman returns
his books to the library

« Odpowiedź #3320 dnia: Wt, 06 Luty 2024, 18:18:57 »
Taka dokładna zawartość tomu 81 i 82

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #3321 dnia: Wt, 06 Luty 2024, 19:33:17 »
Dorzucę jeszcze zapowiedzi PL - tak gdyby kogoś...

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3322 dnia: So, 10 Luty 2024, 20:49:14 »
Na kanale Sylwka podsumowanie najlepszych (jak na razie) tomów kolekcji. Każdy z czterech youtuberów przedstawia swoje propozycje, niektóre się powtarzają. W dużej mierze zgadzam się z taką topką.
https://www.youtube.com/watch?v=9uL974y1vhI

Podsumowanie dla leniwych:
Spoiler: PokażUkryj

Łukasz:
Superman. Człowiek ze Stali
Nieskończony Kryzys 1-2
Flashpoint
Superman. Na cztery pory roku
Supersynowie

Adam:
Green Arrow. Łucznicy
Hawkworld - Jastrzębi Świat
Ostatnia Noc
JSA - Stowarzyszenie Sprawiedliwości. Następna epoka
Stowarzyszenie Sprawiedliwości. Przyjdź królestwo twoje
Aquaman. Z głębin

Szymon:
Dla człowieka, który ma wszystko
Superman i Legion Superbohaterów
Superman na cztery pory roku
Supersynowie

Sylwek:
Co się stało z Krzyżowcem w Pelerynie?
Green Arrow. Łucznicy
Kroniki Atlantydy
Supersynowie
Green Lantern z Sektora 2184
« Ostatnia zmiana: So, 10 Luty 2024, 21:08:54 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

« Odpowiedź #3323 dnia: Nd, 11 Luty 2024, 11:35:18 »
Na kanale Sylwka podsumowanie najlepszych (jak na razie) tomów kolekcji. Każdy z czterech youtuberów przedstawia swoje propozycje, niektóre się powtarzają. W dużej mierze zgadzam się z taką topką.
https://www.youtube.com/watch?v=9uL974y1vhI

Podsumowanie dla leniwych:

Łukasz:
Superman. Człowiek ze Stali
Nieskończony Kryzys 1-2
Flashpoint
Superman. Na cztery pory roku
Supersynowie

Adam:
Green Arrow. Łucznicy
Ostatnia Noc
JSA - Stowarzyszenie Sprawiedliwości. Następna epoka
Stowarzyszenie Sprawiedliwości. Przyjdź królestwo twoje
Aquaman. Z głębin

Szymon:
Dla człowieka, który ma wszystko
Superman i Legion Superbohaterów
Supersynowie

Sylwek:
Co się stało z Krzyżowcem w Pelerynie?
Green Arrow. Łucznicy
Kroniki Atlantydy
Supersynowie
Green Lantern z Sektora 2184

Fajnie, że Adam docenił tomy JSA. Również uważam to za świetne komiksy z bardzo przyjemną kreską Eagleshama. Zważywszy, że na naszym rynku głównie Liga Sprawiedliwości jest wydawana, cieszy, że mamy JSA, i to run Johnsa.
Z topki tomów u mnie z tych które nie zostały wymienione przez nikogo oddałbym tom 38, "Ścieżka Tornada" Meltzera to kawał solidnego komiksu z świetną kreską Eda Benesa, czekam na "Sagę o Błyskawicy", tym bardziej, że to również cross z właśnie wcześniejszą chwaloną przeze mnie JSA Johnsa    :D

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #3324 dnia: Śr, 14 Luty 2024, 14:34:12 »
To już nam kolekcja podrożała.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #3325 dnia: Śr, 14 Luty 2024, 19:34:18 »

Unboxing najnowszego tomu Kolekcji kupionego w kiosku.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

« Odpowiedź #3326 dnia: Śr, 14 Luty 2024, 23:44:32 »
To już nam kolekcja podrożała.
Empik Premium wygodna rzecz, 42,5zł za tom wychodzi po podwyżce więc nadal znośnie  :)

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #3327 dnia: Cz, 15 Luty 2024, 07:42:52 »
Nie mówię, że jakaś tragedia. Po prostu przyzwyczaiłem się już do poprzedniej ceny i przy kasie było małe zdziwko

Offline laf

« Odpowiedź #3328 dnia: Pt, 16 Luty 2024, 12:07:31 »
New Teen Titans #34, 39, Tales of the Teen Titans #42-44, 53-55, Tales of the Teen Titans Annual #3
No to Hachette nam trochę namieszało i posiadacze kapitalnego „Kontraktu Judasza” (WKKDC t. 53), w tym ja we własnej osobie, mogą czuć się nieco zawiedzeni. KJ od Eaglemoss zawierał zeszyty: The New Teen Titans (vol. 1) #39-40, Tales of the Teen Titans #41-44 (to jest kontynuacja, nastąpiła tylko zmiana tytułu serii), Tales of the Teen Titans Annual #3. Tak więc w wersji Hachette nie ma tylko dwóch zeszytów #40-41(nie licząc zeszytu archiwalnego). Wywalenie tych dwóch zeszytów jest jak najbardziej zasadne, ponieważ H skupia się na historiach, w których głównym antagonistą jest Deathstroke, a w #40-41 wrogiem Tytanów jest Brother Blood. Ale z drugiej strony brakuje kontynuacji, która, szczególnie po rewolucyjnym zeszycie #39, jest nader istotna dla serii.
No i tutaj powstaje zagwozdka dla osób zbierających obie kolekcje: 1. zostawić wydanie E (dla tych dwóch zeszytów) i kupić wydanie H; 2. sprzedać wydanie E i kupić wydanie H; 3. zostawić wydanie E i olać H.
Dajcie znać, którą opcję wybierzecie. Ja skłaniam się ku 2.

Oczywiście wydanie H jest znacznie obszerniejsze i poza pełnym wydaniem Kontraktu Judasza (zeszyty #42-44 i Annual #3) zawiera jeszcze parę zeszytów z Deathstrokem w roli antagonisty:
#34 – końcowy etap story-arcu „Terra Incognito”, w którym do drużyny wprowadzono Terrę. Można powiedzieć, że ten zeszyt stanowi swoisty prolog Kontraktu Judasza, bo z niego dowiadujemy się, że tak naprawdę
Terra współpracuje z Deathstrokem
.
#39 (dubel z WKKDC) –
Kid Flash (Wally West) i Robin (Dick Grayson) odchodzą z drużyny , a dzięki współpracy z Terrrą Deathstroke dowiaduje się o ich tajnych tożsamościach
.
#53-55 – tytułowy Sąd nad Deathstrokem, czyli dalsze przygody Tytanów w starciu z ich odwiecznym Nemezis. Niestety tych zeszytów nie rysuje już nieodżałowany George Perez.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3329 dnia: Pt, 16 Luty 2024, 13:58:26 »
O kurcze! Nie wiedziałem, że taki misz masz w kolekcjach. E napewno by to lepiej wydało.

Ale w takim razie zostawiam stare i dokupuje nowe. Dobrze liczę, że będę miał dodatkowe 4 zeszyty?

Albo chwila. Muszę zobaczyć, czy jest dostępny oryginał. I czy czasem E nie ma tego w planach...