Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline frosty24

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3240 dnia: Nd, 26 Listopad 2023, 19:49:42 »
Nie załapałem się ani na stronie empiku, ani w 2 salonach

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #3241 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 22:18:41 »
Cieszę się, że "Ostatnia noc" (chociaż zdecydowanie bardziej preferowałbym tłumaczenie tytułu jako "Noc ostateczna") w końcu doczekała się swojej polskiej edycji. Do tego co najmniej z dwóch powodów. Pierwszy jest taki, że spina ona (przynajmniej jak dla mnie) wartościowe i ważne fabuły takie jak m.in. "Rządy Supermanów", "Szmaragdowy Zmierzch", "Godzina Zero" i "Kołczan". To spory kawałek dziejów uniwersum DC, w moim przekonaniu pasjonujący, a zarazem przełomowy zarówno dla tego multiwersum przedstawionego jak i sposobu opowiadania superbohaterskich narracji w całej ich rozciągłości. I to jest właśnie drugi powód znaczenia tego tytułu, zaistniałego w momencie jednego z najbardziej dotkliwych załamań komiksowej branży za Atlantykiem (bankructwo Marvela w roku 1996). Problematyczna sytuacja wymusiła zmodernizowanie metod narracyjnych, które de facto obowiązują do dzisiaj. A poza tym to po prostu wartka i zajmująca fabuła. O ile rzecz jasna toleruje się superbohaterskie produkcje.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #3242 dnia: Wt, 28 Listopad 2023, 10:12:21 »
(...)spina ona (przynajmniej jak dla mnie) wartościowe i ważne fabuły takie jak m.in. "Rządy Supermanów", "Szmaragdowy Zmierzch", "Godzina Zero" i "Kołczan".

Czy mógłbyś mi wyjaśnić jak one się spinają?
Nawet biorąc to w klamrę SPOILER i zdradzając pewne szczegóły fabuł, które je łączą.

Zakupiłem właśnie "Ostatnią Noc" i posiadam "Godzinę Zero". Zamierzam też na pewno zakupić "Szmaragdowy Zmierzch" gdy pojawi się w BiZ. Nie wieziałem natomiast, że Green Arrow może mieć coś wspólnego z tymi historiami.

Offline Pestak

« Odpowiedź #3243 dnia: Wt, 28 Listopad 2023, 10:41:03 »
spina się tak m.in:
Spoiler: PokażUkryj
1.Ostatnia noc spina się z Rządami Supermanow, gdyż domyka (póki co) wątek Supermana Cyborga. Poza tym to Rządy Supermanow.i zniszczenie Coast City były katalizatorem do przemiany Hala w Parralaxa a Ostatnia Noc domyka.rowniez.jego.watek
2. Ostatnia noc spina się.rowniez z Kolczanem bo to w czasie.jej trwania Parralax przywrócił.Grren Arrowa do życia, który to wątek rozwija właśnie Kołczan
3. Ostatnia noc.spina się też z Godzina.Zero bo poświęcenie Parralaxa w Ostatniej Nocy wynika z jego chęci odpokutowania za to co wyczyniał.w.trakcie.Godziny Zero

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #3244 dnia: Wt, 28 Listopad 2023, 12:17:50 »
Sebo ujal to idealnie 👍

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #3245 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 20:40:01 »
Kolejne tomiki - tak gdyby kogoś...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3246 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 21:37:24 »
@UP
Kosmiczną Odyseję sprzedałem nieodpakowaną w zeszłym roku za tyle za ile kupiłem. Bo czekałem właśnie na wydanie w Kolekcji. Akurat wyjdzie na walentynki. A o Darkseidzie zawsze chętnie poczytam.
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Grudzień 2023, 21:51:52 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Sparnage

« Odpowiedź #3247 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 22:45:48 »

Czyli mamy niepotrzebnego dubla i kolejny tom Supermana Johna Byrne'a. Ktoś wie co ten tom zbiera? Czy tam znajduje się początek jego runu po mini-serii "Człowiek ze Stali" czy to zupełnie coś innego?

Offline Maragast

« Odpowiedź #3248 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 08:04:14 »

A można prosić o info jakie zeszyty weszły w skład tomu o Latarniach?
Albo zdjęcie spisu treści.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #3249 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 09:14:26 »
A można prosić o info jakie zeszyty weszły w skład tomu o Latarniach?
Albo zdjęcie spisu treści.

Chodzi o 64?

Offline laf

« Odpowiedź #3250 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 10:20:19 »
kolejny tom Supermana Johna Byrne'a. Ktoś wie co ten tom zbiera? Czy tam znajduje się początek jego runu po mini-serii "Człowiek ze Stali" czy to zupełnie coś innego?
Zakładam, że w tym tomie dostaniemy pierwsze 3 zeszyty flagowych tytułów z Supermanem po kultowych Człowieku ze stali Byrne'a i Człowieku jutra Alana Moore'a, a więc:
Action Comics vol. 1 #584-586 Johna Byrne'a;
The Adventures of Superman vol. 1 #424-426 Marva Wolfmana i Jerry'ego Ordway'a;
Superman vol. 2 #1-3 Johna Byrne'a.
Ten tom bardzo fajnie zgrywa się ze wspomnianymi Supermanem: Człowiek ze stali (t. 14) i Superman: Dla człowieka, który miał wszystko (t. 3) i stanowi zupełnie nowy rozdział w historii tego bohatera. Ponadto ostatnie zeszyty z wymienionych przeze mnie tytułów stanowią integralną część Legend (t. 28) i dla osób chcących w pełni ogarnąć ten event zapowiedziany tom to must have.

Z kolei jeśli chodzi o Kosmiczną Odyseję to nie powinno być zaskoczenia i obstawiam tutaj pełny dubel z wydania Egmontu. Analizując liczbę stron (Egmont 208, Hachette 216) różnica będzie jedynie w dodatkach.

Offline sir Nick

« Odpowiedź #3251 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 10:21:29 »
Czyli mamy niepotrzebnego dubla i kolejny tom Supermana Johna Byrne'a. Ktoś wie co ten tom zbiera? Czy tam znajduje się początek jego runu po mini-serii "Człowiek ze Stali" czy to zupełnie coś innego?

Nie wyznaję się za bardzo na tych kolekcjach, ale obstawiałbym cały (albo okrojony) materiał z drugiego tomu z serii tradepaperbacków "Superman: Man of Steel". Czyli zeszyty: "Superman" (vol. 2) #1-3; "Action Comics" #584-586; "Adventures of Superman" #424-426. To rzeczy, które ukazały się po miniserii "Człowiek ze Stali" i tylko dwa zeszyty z tego (Sup #1-2) były wydane przez Semica w Polsce. Chyba, że cos z tego co powyżej wpakowano wcześniej do jakiegoś tomu jakiejś kolekcji.
................................................................................
Sorki, laf, wrzuciłem posta, nie czytając Twojego. :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 05 Grudzień 2023, 10:26:16 wysłana przez sir Nick »
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
I już nigdy nie mogli rozróżnić
Co dobre, co złe

Nie daj, nie daj ręki swej
Nie daj, nie daj duszy swej

Houk "Pułapka"

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3252 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 12:44:23 »
Czyli mamy niepotrzebnego dubla i kolejny tom Supermana Johna Byrne'a.

Niepotrzebne to IMHO było wydanie tego komiksu, już po tym jak ukazał się test Kolekcji BiZ i tuż przed jej relauchem we wrześniu 2021 roku. Czyli stało się to samo, co w latach 2015-2016. Mogli wydać coś premierowego z DC a nie akurat ten właśnie event.

Bardzo fajnie, że kontynuujemy serie po MoS Byrne'a, bo tego było nam trzeba. Szkoda, że DC nie dało nam w tej Kolekcji tomów 2-3, bo pierwszy dużo ludzi ma z WKKDC.

Offline Maragast

« Odpowiedź #3253 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 12:47:35 »
Chodzi o 64?

O to chodziło - dzięki.

Offline Smok

« Odpowiedź #3254 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 19:50:10 »

"Superman" #1-4, "Action Comics" #584-586 i "Adventures of Superman" #426

Źródło: ebay