Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 771125 razy)

Offline Mertusor

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3180 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 13:37:44 »
Kolekcja minęła już półmetek.
W ramach ciekawostki pokażę, jak aktualnie wygląda panorama.
Tomy 1-59. widok na półce:

Długość: 110 cm [+/- 5mm, zależy jak mocno się je ściśnie].

Co nas dalej czeka?
Wizualizacja końcówki panoramy angielskiej:

Patrząc na przedstawione postacie, to końcówka zapowiada się ... źle. ;-)

Wizualizacja końcówki panoramy hiszpańskiej:

Z bloga najbardziej znanego, forumowego propagatora kolekcji :-) wynika, że będzie w niej jeszcze kilka dubli.
Skoro tak i jeśli ktoś z Hachette czyta ten temat, to gorąco zachęcam, by na polski użytek zamiast dubla
 (lub jako numer 101), dodać pewien brakujący tom.
Nie widzę szans, by wydał to ktokolwiek inny.
W kolekcji jest tom 49 "Kopniak w zęby" obejmujący zeszyty 1-8 "Suicide Squad" z "Nowego DC" a Egmont wydał zeszyty 20-30.
Wspaniale by było, jakby Hachette wydało tomy 9-19.
Jak dla mnie może to być czysty komiks, bez wstępów i opracowań.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #3181 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 14:19:33 »
W sumie to jest chyba najbrzydsza panorama z wszystkich kolekcji komiksowych wydanych do tej pory w Polsce
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

« Odpowiedź #3182 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 14:25:39 »
Kolekcja minęła już półmetek.
W ramach ciekawostki pokażę, jak aktualnie wygląda panorama.
Tomy 1-59. widok na półce:

Długość: 110 cm [+/- 5mm, zależy jak mocno się je ściśnie].

Co nas dalej czeka?
Wizualizacja końcówki panoramy angielskiej:

Patrząc na przedstawione postacie, to końcówka zapowiada się ... źle. ;-)

Wizualizacja końcówki panoramy hiszpańskiej:

Z bloga najbardziej znanego, forumowego propagatora kolekcji :-) wynika, że będzie w niej jeszcze kilka dubli.
Skoro tak i jeśli ktoś z Hachette czyta ten temat, to gorąco zachęcam, by na polski użytek zamiast dubla
 (lub jako numer 101), dodać pewien brakujący tom.
Nie widzę szans, by wydał to ktokolwiek inny.
W kolekcji jest tom 49 "Kopniak w zęby" obejmujący zeszyty 1-8 "Suicide Squad" z "Nowego DC" a Egmont wydał zeszyty 20-30.
Wspaniale by było, jakby Hachette wydało tomy 9-19.
Jak dla mnie może to być czysty komiks, bez wstępów i opracowań.

Hachette nasze raczej nie ma takiej mocy, żeby wywalić jakiś tom z listy z UK i go zastąpić totalnie nowym tomem którego u nich nie było - Polska kolekcja leci wedle wzoru z Wysp Brytyjskich, jedynie zmienia kolejność wychodzenia tomów. Jedynie na co można liczyć to na przedłużenie kolekcji i wyjście z 100 tomów, bo taka nadzieja, że nasze Hachette sobie usunie duble na rzecz właśnie np zeszytów z Legionu Samobójców z New 52 jest niewykonalne.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

« Odpowiedź #3183 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 14:28:19 »
W sumie to jest chyba najbrzydsza panorama z wszystkich kolekcji komiksowych wydanych do tej pory w Polsce
Sama grafika nie jest szczerze taka brzydka, ale niestety białe paski między tomami, i właśnie fakt, że zapewne zostani ucięta to prawda, psuje jej efekt wizualny bardzo
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Maragast

« Odpowiedź #3184 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 15:42:43 »
Marvel Origins ma dużo brzydszą panoramę.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3185 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 16:17:58 »
Rzecz gustu i opinii. Panorama "BiZ" jest akceptowalna, ale kiczowata (czy to ze względu na walory graficzne rysunku czy też na sam układ) - choć to w sumie "zło konieczne", bo jak inaczej pokażesz grupę herosów, i to jeszcze na potrzeby takowej kolekcji? Czy jest brzydka? W sumie tak, choć poszczególne elementy mi się podobają (mam jakąś tam "chłopięcą" słabość do postaci superbohaterek :-)). Pewien zarzut postawiłbym na to, że jak coś się w druku przesunie, to psuje to nierzadko wygląd jakiejś postaci (jakaś część ciała po prostu odstaje). Natomiast grafika złożona z kolażu okładek starych komiksów jest jak najbardziej OK ma to dla mnie więcej smaku, tylko niestety okładki znane są mi aż za dobrze (za to cenię sobie plakat dołączony do pierwszego numeru, bo tam jest całe mnóstwo okładek, a więc i większa różnorodność). Oczywiście, to tylko moja osobista opinia.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Październik 2023, 17:55:07 wysłana przez Kandor »

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #3186 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 17:12:56 »
No na pewno polska panorama BiZ jest najbrzydsza z tych trzech pokazanych, a to ze względu na dodatkowe miniaturki główek bohaterów poszczególnych tomów na górze. +100 do chaotyczności.
Edit: o, i przez to ucinają górę głównej ilustracji - spójrzcie na głowę Wonder Woman. Zresztą od dołu panorama też ucięta; porównajcie, ile widać z nóg Cheetah na różnych wersjach.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Październik 2023, 17:15:45 wysłana przez Lavender Blue »

Offline Kandor

« Odpowiedź #3187 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 17:57:08 »
Ja akurat miniaturki lubię bo inaczej nie znalazłbym tomu jakiego szukam bez szukania w sieci lub wyciągania każdego (no, tak z 6-8 minimum) tomu z półki po kolei, a tak idzie znacznie szybciej.

Offline Smok

« Odpowiedź #3188 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 18:21:26 »
Panorama jak panorama - ciężko ładnie umieścić multum postaci, by miało to jakiś sens. Zaskakuje mnie za to, że tytułowych złoczyńców reprezentują Cheetah, Luthor i kilku przeciwników Batmana (grzbiety ostatnich tomów wyglądają bardziej jak panorama kolekcji Batmana, a nie ogólnie komiksów DC). Choc może nie powinno to zaskakiwać tak bardzo. W końcu to tylko kolejne przypomnienie o dominacji Nietoperza w uniwersum DC.

Offline nori

« Odpowiedź #3189 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 07:34:13 »
Nie zbieram tej kolekcji, ale parę numer kusi, jakie albumy z kolekcji są najbardziej polecane / najciekawsze?

Offline Necr09

« Odpowiedź #3190 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 08:04:51 »
#8 - Aquaman: Z głębin
#15 - Green Arrow: Łucznicy
#32 - Deathstroke: Miasto zabójców
#54 - Supersynowie: Kiedy dorosnę

te 4 bym uznał za najciekawsze, zawsze możesz też zaopatrzyć się w tie-iny do Nieskończonego Kryzysu (#7, #42)
FGO: 758,469,198

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #3191 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 10:02:19 »
W mojej opinii najciekawsze są tie-iny do Nieskończonego Kryzysu (#7, #42), tak jak pisze Necr09.
Ponadto sam "Nieskończony Kryzys" (tom 20 i 22), który jest objętościowo większy w BiZ niż wydanie Egmontu.
Tak jak wspomniałem stronę wcześniej, ja kolekcję sprzedałem i obecnie zakupiłem tylko te pojedyncze numery żeby mieć na półce to co najbardziej spodobało mi się po 59 numerach.

Poza nimi, wziąłem też ponownie tom "Godzina Zero. Kryzys w czasie", które jest przesiąknięte akcją jak we współczesnych komiksach i dobrze mi się ją czytało. Trzeba jednak wiedzieć, że ten tom jest akurat próbą uporządkowania pewnych rzeczy po wcześniejszym kryzysie - “Kryzys na nieskończonych Ziemiach” (tom 24 i 26 kolekcji lub wydanie Egmontu).
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Październik 2023, 10:10:02 wysłana przez psychoszoku »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3192 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 10:41:48 »
Jak dotąd dla mnie najciekawsze tomy, które spokojnie można sobie kupić osobno:

Batman: Co się stało z krzyżowcem w pelerynie? - autorskie podejście do znanej postaci takich tuzów jak Neil Gaiman i Alan Moore.

Moc Shazama - na nowo opowiedziana przez Jerry'ego Ordwaya historia Shazama dopasowująca klasykę do lat 90-ych. Świetnie napisana i znakomicie narysowana zamknięta historia.

Green Arrow: Łucznicy - zamiast nawalania superzłoli poważna historia o dojrzałych związkach z aferą międzynarodową w tle i psychotycznym mordercą. Nowe podejście do komiksów w latach 80-ych na fali Powrotu Mrocznego Rycerza.

Hawkworld. Jastrzębi Świat - jak wyżej DKR wnosi odżywczy powiew tym razem do świata Hawkamana. Science fiction i walka o władzę w skorumpowanym świecie.

Superman: Na cztery pory roku - niby dubel, ale ciężko to dostać a jeśli ktoś nie czytał to tego Supermana trzeba znać. Dla fanów Loeba i Sale'a obowiązkowo.

Opowieści Korpusu Zielonych Latarni - króciutkie klasyczne historie. Geniusz w krótkiej formie (m.in. Alan Moore).
Batman returns
his books to the library

Offline Maragast

« Odpowiedź #3193 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 11:43:02 »
zawsze możesz też zaopatrzyć się w tie-iny do Nieskończonego Kryzysu (#7, #42)

To nie są żadne tie-iny tylko podbudowa pod Kryzys - czyli komiksy prowadzące do tego kryzysu.

Co do tie-inów to kilka najważniejszych zostało wydanych w dwóch tomach zawierających sam Nieskończony Kryzys.

Offline Necr09

« Odpowiedź #3194 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 12:16:17 »
To nie są żadne tie-iny tylko podbudowa pod Kryzys - czyli komiksy prowadzące do tego kryzysu.

Racja, pomyliłem się
FGO: 758,469,198