Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 772236 razy)

Offline Odyn

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3135 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 10:32:41 »
Dokładnie tak jak napisał(a) @Lavender Blue  :). Wszystkie te eventy ukazują upadek Hala Jordana i jego częściowe odkupienie, a także debiut nowego Green Lanterna - Kyle'a Rynera. Dla ogarnięcia całości brakuje jeszcze:
- prequela: zeszyt Green Lantern #46 (część eventu Reign of the Superman), w którym zniszczone zostaje Coast City;
- sequela: event Day of Judgment, w którym Hal Jordan przyjmuje postać Spectre.
Później mamy jeszcze Green Lantern: Rebirth, a następnie słynny run Johnsa aż do Najjaśniejszego Dnia.
Ciekawe, czy te dobroci wpadną do kolekcji. Zeszyt #46 mam w omnibusie Death and Return of Superman.

Hal Jordan dzięki runowi Johnsa (oraz Vendittiego z Odrodzenia) stał się moim ulubionym Lanternem. Na drugim miejscu Guy, a na trzecim wspomniany Kyle :D
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Wrzesień 2023, 10:36:34 wysłana przez Odyn »
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3136 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 10:42:51 »
Cały czas zachęcam do zaglądania na listę tytułów którą wrzuciłem na mój Blog 8azyliszka. Nie znamy jeszcze daty polskich premier, ale wiemy, że w ostatniej 40-stce tomów będzie i Szmaragdowy Zmierzch i Green Lantern: Rebirth. Nie będzie Day of Judgment ale za to pojawi się Green Lantern: Space Sector 2814.

Offline Odyn

« Odpowiedź #3137 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 11:35:43 »
GL: Rebirth również posiadam w omnibusie, więc najbardziej żałuję, że nie ma w zapowiedziach Day of Judgement.
Green Lantern: Space Sector 2814 to zdaje się seria z połowy lat '80, przed Kryzysem. Zastanowię się, czy to brać.
Wychodzi na to, że najbardziej czekam na Szmaragdowy Zmierzch i Ostatnią Noc (która będzie lada moment). Kolejność wydawania tych tytułów tylko dla cierpliwych. Dobrze, że nie śpieszy mi się, by czytać Godzinę Zero - zapewne koło roku 2025 wezmę ten tytuł do łapy, jak już będzie ten Zmierzch na rynku.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #3138 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 11:41:30 »
A mnie Day of Judgement nie szkoda - ani za ciekawe, ani szczególnie ładne. Próbowałam uczciwie przeczytać całość, ale jednak wymiękłam z nudów i przeskoczyłam do fragmentów z Halem. No ale może po prostu nie mój typ opowieści.

Offline Odyn

« Odpowiedź #3139 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 11:49:53 »
A mnie Day of Judgement nie szkoda - ani za ciekawe, ani szczególnie ładne. Próbowałam uczciwie przeczytać całość, ale jednak wymiękłam z nudów i przeskoczyłam do fragmentów z Halem. No ale może po prostu nie mój typ opowieści.
Wygooglowałem i przyznaję rysunki kiepskie. Fabularnie zainteresował mnie moment przyjęcia postaci Spectre'a przez Hala, ale da się bez tego żyć :D

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3140 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 12:04:53 »
Źle, że Day of Judgment czy War of Green Lanterns nie weszły do tej Kolekcji. To na pewno jest minus. Ale w takim razie jest to dobra okazja by ją wydać w DC Deluxe. Mi by bardziej to pasowało, niż Wojna Korpusu Sinestro, Kosmiczna Odyseja, Złoty Wiek, Zagłada Gotham.

https://www.comicbooktreasury.com/dc-day-of-judgement-reading-order/#:~:text=Day%20of%20Judgement%20is%20building%20on%20the%20foundations,event%20is%2C%20in%20the%20end%2C%20about%20his%20redemption.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #3141 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 12:43:50 »
Człowieku, skończ już z tym płaczem odnośnie DC Deluxe. Przecież nie da się tego czytać…
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Wrzesień 2023, 13:33:49 wysłana przez AntekSocjalny »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3142 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 14:20:34 »
Kurczę, jakie w tej kolekcji wychodzą grubasy. Dziś sprawdziłem co zostało w najbliższym saloniku prasowym, a tam Kingdom Come 1 oraz Rozpęta się piekło - tego tytułu nawet nie znałem.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3143 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 14:53:53 »
@UP
Jest wspomniany we wstępie do "Batman Epidemia" i dzieje się właśnie między Knightfallem a Epidemią. No właśnie dlatego BiZDC jest dobra - daje nam eventy DC, których wcześniej nie mieliśmy po polsku.

Znaczy fabuła Piekla jest niezła, ale tylko to. Waid potrafi pisać lepiej, ale źle nie jest. Alan Scott, pierwsza Zielona Latarnia nie jest tu jeszcze gejem. Tylko rysunki Pottera trochę nużą. Średnio mi podeszły już w JLA  Morrisona i dalej nie jestem entuzjastą.
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Wrzesień 2023, 14:56:24 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kandor

« Odpowiedź #3144 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 15:04:13 »
"Alan Scott, pierwsza Zielona Latarnia nie jest tu jeszcze gejem." - o, o dobrze wiedzieć. Bazyl jak zwykle pokazuje prawdziwą klasę. Pewnie jeszcze jak byłeś ostatnio w mieście to Murzyna widziałeś.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3145 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 15:33:47 »
"Alan Scott, pierwsza Zielona Latarnia nie jest tu jeszcze gejem." - o, o dobrze wiedzieć. Bazyl jak zwykle pokazuje prawdziwą klasę. Pewnie jeszcze jak byłeś ostatnio w mieście to Murzyna widziałeś.

Nie znam biografii tej postaci, ale pewne zagrywki są irytujące, mnie zirytowało, że Bobby Drake (Iceman w Marvelu) też został gejem. Nie kupiłem tego, bo do tej pory raczej grał playboya. Ale niech będzie, że w realu też był takie przypadki i zaskakiwały one ludzi (Ricky Martin).
Tylko czy ten coming out dał zalążek jakieś nowej, ciekawej fabule albo mogliśmy dzięki temu poznać coś więcej na temat rozterek bohatera? Uważam, że nie. Wyglądało to tak, jak decyzja z góry, że ktoś musi tym gejem zostać więc zróbmy wyliczankę a później wpiszmy to w dymki.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3146 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 17:35:39 »
Fabularnie w tomie 56 znowu dostajemy bardzo długi początek, ciągnięcie w sumie tego samego przez 8 zeszytów, a potem krótkie zakończenie na kilku stronach. To na pewno jest minus tej historii. Plusem za to są akta przestępców pomagających Neronowi, w zeszycie o Oracle. Tak gruby komiks strasznie jedzie farbą drukarską. Te opary są odurzające niczym trucizny Kryppena. :) Mark Waid po napisaniu tego eventu żałował że zabił pewne postacie, potem je i tak wskrzeszono. Teraz do listopada czekam na Final Night.

« Odpowiedź #3147 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 20:35:36 »
Fabularnie w tomie 56 znowu dostajemy bardzo długi początek, ciągnięcie w sumie tego samego przez 8 zeszytów, a potem krótkie zakończenie na kilku stronach. To na pewno jest minus tej historii. Plusem za to są akta przestępców pomagających Neronowi, w zeszycie o Oracle. Tak gruby komiks strasznie jedzie farbą drukarską. Te opary są odurzające niczym trucizny Kryppena. :) Mark Waid po napisaniu tego eventu żałował że zabił pewne postacie, potem je i tak wskrzeszono. Teraz do listopada czekam na Final Night.
W między czasie dwa duble z Rebith wydane przez Egmont, WW Rucki 1:1 do wydania Egmontu, All Star Batman Snydera z tego co pamiętam ma 2-3 zeszyty dodatkowo które Egmont dał dopiero w 2 tomie, i nowość: Ptaki Nocy Dixona będące kontynuacją z 34 tomu. Więc niestety koniec passy z samymi nowościami i znów trochę dubli nas czeka
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3148 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 20:49:22 »
@UP
True.

Dlatego ciągle mam ofertę, czy ktoś nie chce kupić dwóch tomów Wonder Woman Rebirth? :) To samo będzie z dwoma pierwszymi tomami Supermana Rebirth Tomasiego. Też będą potem w Kolekcji. Tak samo jak Kosmiczna Odyseja i JLA Rock of Ages Morrisona. Na szczęście ja nie kupiłem tego All Star Batman od Egmontu, więc jestem do przodu. ;)

Hachette mogłoby szybciej wydać Lightning Sagę, bo w UK już była. Na 2 część Thy Kingdom Come jeszcze sobie poczekamy.

« Odpowiedź #3149 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 21:06:30 »
Ja podziękuję  ;) Supermana za to ja nie mam więc tutaj ja jestem do przodu, WW też nie mam, ale już All Star i dla mnie będzie dublem
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉