Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 772348 razy)

rapr i 26 Gości przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3105 dnia: Śr, 20 Wrzesień 2023, 08:14:45 »
Czemu Egmont nie opracował dwóch tomów specjalnych WKKDC "52" jak pracował dla Eaglemoss? Jakby byli rzetelni podczas współpracy, mielibyśmy już tą historię dawno po polsku. Albo skoro mogli wydać trzy duże tomy DC Deluxe z Latarniami Johnsa, czemu tego nie kontynuują? Chyba, że w Łodzi będą jakieś nowe zapowiedzi na 2024.

Online Necr09

« Odpowiedź #3106 dnia: Śr, 20 Wrzesień 2023, 08:19:05 »
Czemu Egmont nie opracował dwóch tomów specjalnych WKKDC "52" jak pracował dla Eaglemoss? Jakby byli rzetelni podczas współpracy, mielibyśmy już tą historię dawno po polsku.

Czemu mieli robić coś za co Eaglemoss by im nie zapłaciło bo nie planowało tego wydać, zresztą Egmont też nie planował?

Albo skoro mogli wydać trzy duże tomy DC Deluxe z Latarniami Johnsa, czemu tego nie kontynuują?

Może zwyczajnie Latarnie mimo wysokiego poziomu scenariusza i świetnych rysunków sie nie sprzedają na poziomie gwarantującym odpowiednie zyski dla Egmontu.

Chyba, że w Łodzi będą jakieś nowe zapowiedzi na 2024.

A to raczej pewniak
FGO: 758,469,198

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3107 dnia: Śr, 20 Wrzesień 2023, 08:59:55 »
Może zwyczajnie Latarnie mimo wysokiego poziomu scenariusza i świetnych rysunków sie nie sprzedają na poziomie gwarantującym odpowiednie zyski dla Egmontu.

A powtórka JSA Złoty Wiek i Zagłady Gotham im to zapewni? No ale ja się wstrzymam z komentarzami do konferencji Egmontu 7 października. Może w 2024 pozycje z DC Deluxe będą lepsze.

Offline Odyn

« Odpowiedź #3108 dnia: Śr, 20 Wrzesień 2023, 10:29:53 »
A mnie to w sumie już lotto, kto i czy w ogóle wyda Latarników po polsku, bo czytałem ich w oryginale i posiadam omnibusy, które poprzez jakość wydania [w mojej opinii] są najlepszym dostępnym produktem na rynku.
Nieważne, czy wyda to jakaś kolekcja, czy Egmont. I tym samym dochodzimy do momentu, że ktoś taki jak ja, fan serii, nie kupi polskich wydań, o ile takowe będą (bo wyłożyłem już niemałe pieniądze za omnibusy i nie będę przepłacał za duble).
Reasumując, polski wydawca traci potencjalnego klienta na Latarników, co na pewno im nie pomoże w tym trudnym dla Latarników położeniu na polskim rynku.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Online Necr09

« Odpowiedź #3109 dnia: Śr, 20 Wrzesień 2023, 10:32:33 »
A powtórka JSA Złoty Wiek i Zagłady Gotham im to zapewni?

Czy im zapewni? Tego nie wiem. Jednak muszą mieć kogoś w wydawnictwie kto stwierdził, że zapotrzebowanie na te dwa komiksy wydane w powiększonym formacie jest i warto spróbować, tym bardziej, że taka przykładowa Zagłada Gotham ma bardzo mocne nazwisko Mignoli.
FGO: 758,469,198

Offline Maragast

« Odpowiedź #3110 dnia: Śr, 20 Wrzesień 2023, 11:15:33 »
A mnie to w sumie już lotto, kto i czy w ogóle wyda Latarników po polsku, bo czytałem ich w oryginale i posiadam omnibusy, które poprzez jakość wydania [w mojej opinii] są najlepszym dostępnym produktem na rynku.
Nieważne, czy wyda to jakaś kolekcja, czy Egmont. I tym samym dochodzimy do momentu, że ktoś taki jak ja, fan serii, nie kupi polskich wydań, o ile takowe będą (bo wyłożyłem już niemałe pieniądze za omnibusy i nie będę przepłacał za duble).
Reasumując, polski wydawca traci potencjalnego klienta na Latarników, co na pewno im nie pomoże w tym trudnym dla Latarników położeniu na polskim rynku.

Ja czytałem całość Latarni Johnsa i innych serii z tego okresu do początku New52 dzięki translacjom - tak wiem, że nie jest to legalne itp. ale jak nie ma innej opcji by czytać to po polsku to trochę nie mam wyboru bo za słabo znam angielski by czytać w oryginale i nigdy nie miałem głowy do języków więc nie dam rady na tyle nauczyć się angielskiego by czytać ze zrozumieniem w oryginale.

Prawie wszystkie nowości komiksowe (poza dublami i kilkoma pozycjami, które mnie nie interesują jak Deadpool czy Harley Quinn) kupuję by wspierać rynek ale jak coś nie jest wydane po Polsku to po prostu czytam translacje.

Nasz runek komiksowy nie jest z gumy i nie da się wydać wszystkiego - Zielone Latarnie są przykładem takich pozycji co pokazuje urwanie serii z Odrodzenia - jeśli nie było klientów na regularną serię w niższej cenie to nie będzie też klientów na regularne wydawanie runu Johnsa. Oczywiście wciąż mogą się ukazywać wyrwane z kontekstu eventy (jak Najczarniejsza Noc) ale czy to ma sens? Ja wolę by te pozycje, które mają już swoje translacje (jak wspomniana przez Bazyla "Wojna Zielonych Latarni") nie zajmowały slotów wydawniczych i w ich miejsce ukazywały się inne komiksy. Osobiście wolę by Egmont nie wydał tej "Wojna Zielonych Latarni", a w jej miejsce wydał na przykład event "DC One Million" Morrissona bo wtedy moglibyśmy przeczytać zarówno "Wojnę Zielonych Latarni" w wersji translacji jak i "DC One Million" w wersji papierowej.

Bazyl, zamiast marudzić po raz kolejny o wydanie jakiś komiksów sprawdź czy nie mają one swoich translacji, a jak mają to przeczytaj te translacje i oszczędź wszystkim swojego ciągłego marudzenia.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3111 dnia: Śr, 20 Wrzesień 2023, 11:18:51 »
No ma @Necr09. I były już dwa polskie wydania tego komiksu. Można by założyć, że chętni już kupili. Było też DC Deluxe z Mignolą. Chyba, że komiksy z Hellboyem notują solidną sprzedaż i wydawnictwo postanowiło wydać jeszcze raz ten komiks dla fanów. Z punktu widzenia konsumenta wydaje się, że jednak jakaś premiera DC miałaby większe wzięcie, niż powtórne wydanie o takiej samej zawartości. Bo ja na Wieżę Babel się skusiłem, bo dodali jeszcze 6 nowych zeszytów Waida. A Złoty Wiek i Zagłada Gotham nie ma nic nowego. Dlatego dla mnie jest to dziwne i niezrozumiałe. Dużo premierowego materiału czeka.

DC One Million bardzo chętnie. Bierę. I Invasion i Camelot itd. Ale skoro Egmont tak się rzucił na tą Wojnę Korpusu Sinestro (w 2021 już bez sęsu) a potem wydał słusznie Brightest Day, to chyba należy nam się to ostatnie DC Deluxe z Wojną Zielonych latarni?

Mam jeszcze sporo nieprzeczytanych papierowych wydań, więc długo jeszcze czasu minie zanim wrócą do elektronicznych jak przed 2012 rokiem robiłem. Ale to nie zmienia faktu, że dla mnie elektroniczny komiks nie równa się papierowemu, nawet gdy oba są po polsku. Tak jak amerykańskie wydanie nie równa się polskiemu. Jestem Polakiem, mieszkam w Polsce i chciałbym czytać komiksy z polskimi tłumaczeniami. Po to są te wydawnictwa, żeby drukować te komiksy, jak już zaczęły.
« Ostatnia zmiana: Śr, 20 Wrzesień 2023, 11:27:29 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Odyn

« Odpowiedź #3112 dnia: Śr, 20 Wrzesień 2023, 12:08:42 »
Jak mamy dostawać takie buble jak Najczarniejsza Noc (wyd. deluxe) lub pojedyncze story arci w WKKDC to wolę byśmy nic nie dostawali z tego uznanego runu Johnsa, bo szkoda czasu i pieniędzy na wyrwane z kontekstu komiksy, które największy fun dostarczają czytane w szerszej perspektywie (wraz z runem Tomasiego) :)

Nie chce mi się wierzyć, że jakikolwiek polski wydawca wyda te dwa runy układając zeszyty naprzemiennie (stosownie do akcji toczonej się na kartach komiksów Johnsa i Tomasiego) i zrobi coś na kształt polskiego wydania Knightfall.

Jak już nie raz powtarzałem, sytuacja wymusiła na mnie chęć nauki angielskiego. Język wiadomo przydatny, ale miłość do komiksów DC i ich bohaterów sprawiła, że z przyjemnością sięgam po piękne cegiełki i czerpię przyjemność z czytania w oryginale.

Dlatego nie chcę też żadnych kolekcji z Batmanem po polsku - tu chwała Egmontowi, że zapoczątkował "kolekcyjne" (nazwa wydaje mi się adekwatna) wydawanie cegieł jak Knightfall i leci dalej z tematem, mam nadzieję aż do Morrisona włącznie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3113 dnia: Śr, 20 Wrzesień 2023, 20:12:59 »
No ale Tajną Genezę GL Jonhsa dostaliśmy, a to zamknięta historia akurat na jeden tom. Eaglemoss w UK i Niemczech naprawdę solidnie podszedł do tematu i wydał Johnsa tyle ile mógł w Wydaniach Specjalnych. Szkoda, że u nas do tego nie doszło.

Ja się cieszę jeszcze że jeszcze tyle Supermana w sumie nam doszło. Była Tajna Geneza, i Legion Superbohaterów, oraz Brainiac. Teraz jest Legion 3 Światów, Poświęcenie, Projekt OMAC, Lightning Saga. Zawsze coś.

Ja jak czytam komiksy po angielsku to usypiam szybciej, niż jak czytam po polsku.

« Odpowiedź #3114 dnia: Śr, 20 Wrzesień 2023, 21:29:29 »
Czy im zapewni? Tego nie wiem. Jednak muszą mieć kogoś w wydawnictwie kto stwierdził, że zapotrzebowanie na te dwa komiksy wydane w powiększonym formacie jest i warto spróbować, tym bardziej, że taka przykładowa Zagłada Gotham ma bardzo mocne nazwisko Mignoli.
Dokładnie, większość ludzi woli dopłacić więcej i mieć wydanie z większych formatem, i ładnym grzbietem, niż wydanie z kolekcji, które ma: 1. mniejszy format 2. jest gorzej wydane 3. ma brzydki grzbiet z kawałkiem panoramy
Sam jakbym miał kupować to bym brał wydania Egmontu, ale te dwa komiksy w najbliższym czasie nie są na mojej liście do zakupu, więc nie interesuję się tym
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online Cringer

« Odpowiedź #3115 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 07:01:18 »
Aż z ciekawości zerknąłem na allegro. Obecnie różnica w cenie między wydaniami to 14 zł. A do tego, oferta nowego WKKDc jest tylko jedna, pozostałe oferty to używki. Tu nawet nie ma o czym pisać, wydanie Egmontu jest tym lepszym.

Offline Odyn

« Odpowiedź #3116 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 07:31:01 »

Ja jak czytam komiksy po angielsku to usypiam szybciej, niż jak czytam po polsku.
To słabo jak usypiasz podczas czytania. To oznaka, że Cię nuży lektura. Ja po angielsku czytając bardziej utrzymuję skupienie, ponieważ czytam wolniej i z racji, że nie operuję płynnie tym językiem staram się jak najlepiej zrozumieć co czytam (nie tylko kontekst). No i mam większą satysfakcję, jak rozumiem coraz więcej :) Czytając po polsku czasem się zamyślę i muszę wracać te kilka dymków. Zresztą podobnie mam z książkami, a czytam dziennie (dojazd komunikacją do pracy popłaca).

Co mi po Tajnej genezie, jak to tylko malutka część wspaniałego runu? Historia stanowi całość, ale i tak jest częścią czegoś większego :) Nie interesują mnie takie krótkie story arci (jak wiem, że są cześcią większych runów), dlatego też kolekcyjne wydania najczęściej olewam.

Teraz niedawno była historia Batmana z Crociem - zwieńczenie runu Conwaya. Chciałbym przeczytać cały run :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 21 Wrzesień 2023, 07:36:03 wysłana przez Odyn »

« Odpowiedź #3117 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 11:55:53 »
Aż z ciekawości zerknąłem na allegro. Obecnie różnica w cenie między wydaniami to 14 zł. A do tego, oferta nowego WKKDc jest tylko jedna, pozostałe oferty to używki. Tu nawet nie ma o czym pisać, wydanie Egmontu jest tym lepszym.
Bazyl zaraz, i tak powie, że każdy przecież i tak ma wydanie z Kolekcji, tak jak Amazinga Straczynskiego z WKKM sprzed 11 lat, dlatego nikt nie kupuje 1 tomu od Egmontu ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline SawiK

« Odpowiedź #3118 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 18:01:51 »
U was też Hachette nie wydrukowało okładki #16 zeszytu JSA(z tomy #55BiZ) tylko skrawek postaci, niszcząc piękne dzieło Alexa Rossa? Ciekawe kiedy przyślą czysty tom...może dadzą kredki i notkę: "Chcesz komiks, narysuj sobie" 🤪

Offline 79ers

« Odpowiedź #3119 dnia: Cz, 21 Wrzesień 2023, 19:18:59 »
Tak chyba działają blanki.