Jakiś czas temu (dokładnie: 23 sierpnia) wysłałem e-mail do Hachette w sprawie komiksu z Jokerem (nie spodziewałem się że się u nas ukaże bo to wydanie specjalne, a nasz rynek ma do takowych "pecha", ale jeden z forumowiczów był święcie przekonany że jednak tak, bo przecież o nim piszą w innych tomach). Odpowiedziano mi, że zapytają osoby decyzyjne i podadzą mi ostateczną odpowiedź. Po dłuższym czasie otrzymałem takową zatem publikuję tutaj moje pytanie jak i krótką i definitywną odpowiedź wydawnictwa, która kończy wszelkie spekulacje na ten temat.
"Czy w polskiej edycji kolekcji "Bohaterowie i Złoczyńcy" ukaże się specjalne wydanie "Jokers Dozen" - ksiażka ma 400 stron a w edycji UK kosztuje 20 funtów (podczas gdy regularny numer kosztuje obecnie 10,99 funta). Osobiście myślałem, że raczej takie wydania będą pomijane, ale są czytelnicy kolekcji przekonani o tym, że ten tom także się po polsku w ramach kolekcji ukaże gdyż w jednym z numerów kolekcji (w nr 53 "Killer Croc powstaje") ten numer specjalny otrzymał swój polski tytuł "Tuzy Jokera. 13 klasycznych opowieści o Zbrodniczym Klaunie"."
Dzisiejsza odpowiedź (z pominięciem form grzecznościowych; pisownia oryginalna): "Po konsultacji oraz potwierdzeniu, informuje - iż ten nie ukaże się w kolekcji."
Dodam jeszcze od siebie, że jako kolekcjoner i zagorzały pasjonat tej interesującej kolekcji wolałbym jednak się mylić, bo to w końcu dodatkowy komiks (a nuż ukazałby się np. jako zwykły tom). Niektórzy złośliwie mogą sugerować, że "zapeszyłem" formułując w taki, a nie inny sposób pytanie do wydawnictwa, ale to już ich sprawa, a ja "biorę to na klatę" ;-)
Komiks na stronie kolekcji UK:
https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/joker's-dozen/