Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 814364 razy)

Offline Martin Eden

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3090 dnia: Nd, 17 Wrzesień 2023, 14:59:03 »
Mam pytanie. Czy powinniśmy jeszcze spodziewać się w kolekcji jakichś tytułów pochodzących z lat 70' lub 80', względnie z roku 1990? Z góry dziękuję za pomoc.

Sernik

• Gość
« Odpowiedź #3091 dnia: Nd, 17 Wrzesień 2023, 14:59:29 »
Bazyliszek, na poprzedniej stronie napisałeś "sęsu". Nie masz autokorekty w przeglądarce? Przecież to wstyd. Jeszcze żeby to było jakieś rz zamiast ż, można by wybaczyć. To poziom pisania niepełnosprytnych 60 letnich Grażyn na FB komentujących rozwody celebrytów. Apeluje o rozum i godność człowieka.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3092 dnia: Nd, 17 Wrzesień 2023, 17:16:46 »
Bazyliszek, na poprzedniej stronie napisałeś "sęsu". Nie masz autokorekty w przeglądarce? Przecież to wstyd. Jeszcze żeby to było jakieś rz zamiast ż, można by wybaczyć. To poziom pisania niepełnosprytnych 60 letnich Grażyn na FB komentujących rozwody celebrytów. Apeluje o rozum i godność człowieka.
Rozumiem, że to cała sytuacja (ów "wstyd") apeluje, w twoim mniemaniu, o "rozum i godność człowieka", a nie ty osobiście? W przeciwnym razie byłoby to naprawdę ironiczne :-)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3093 dnia: Nd, 17 Wrzesień 2023, 20:27:07 »
@Martin Eden
Będą.

Jest dostępna lista tytułów w moim wpisie na blogu, to możesz wpisywać pozostałe tytuły w Google i będziesz wiedział kiedy wyszły. Niezrównany R3wolw3rowi3c ułożył dostępne wtedy 80 tytułów chronologicznie na 6 stronie tego tematu. Czytamy dokładnie. ;)

Hiszpańska lista ułożona chronologicznie

PRE-CRISIS
Batman: The Untold Legend of The Batman
Justice League: Crisis on New Genesis
Legion of Superheroes: The Great Darkness Saga
All-Star Squadron: Saga of the Ultra-Humanite
Crisis on Infinite Earths Vol 1-2
Superman: For The Man Who Has Everything

POST-CRISIS
Superman: The Man of Steel
Superman: The Phantom Zone
Batman: My Beginning and My Probable End
Hawkworld
Suicide Squad: Trial by Fire
Aquaman: The Atlantis Chronicles
Deathstroke: City of Assassins
Aquaman: Time and Tide
Shazam: The Power of Shazam
Green Lantern: Emerald Twilight

POST-CRISIS IN TIME
Starman: Sins of the Father
Joker: Devil's Advocate
Justice League: A Midsummer's Nightmare
Nightwing: A Knight in Bludhaven
JLA: Rock of Ages
The Flash: The Human Race
Batman: Gotham Knights
Legend of Hawkman
Joker: Last Laugh
Wonder Woman: Down to Earth
Batman: Broken City
Gotham Central: Soft Targets
Green Lantern: Rebirth
Infinite Crisis: The OMAC Project
Infinite Crisis: Sacrifice
Infinite Crisis: Villains United
Infinite Crisis: Day of Vengeance
Infinite Crisis: The Rann-Thannagar War
Infinite Crisis Vol 1-2

ONE YEAR LATER
Secret Six: Six Degrees of Devastation
Justice League: The Tornado's Path
Justice Society: The Next Age
Justice League: The Lightning Saga
Green Lantern: Sinestro Corps War Vol 1-2
Justice Society: Thy Kingdom Come Vol 1-2
The Question: Five Books of Blood
Superman and the Legion of Superheroes
Legion of Superheroes: Legion of Three Worlds
Joker's Asylum Vol 1-2
Batman: Whatever Happened to The Caped Crusader?
The Flash: Rebirth
Lex Luthor: The Black Ring Vol 1-2

THE NEW 52
Aquaman: The Trench
Batgirl: The Darkest Reflection
Forever Evil
Harley Quinn: Hot in the City
Justice League: The Darkseid War Vol 1-2

REBIRTH
Aquaman: The Drowning
Batman: I am Gotham
Batwoman: The Many Arms of Death
Deathstroke: The Professional
Suicide Squad: The Black Vault
Supergirl: Reign of the Cyborg Superman
Superman: Son of Superman
Superman: Trials of the Super Sons
Wonder Woman: The Lies
Wonder Woman: Year One
Wonder Woman: The Truth
Super Sons: When We Grow Up
Batman: My Own Worst Enemy
Justice League vs Suicide Squad

UNKNOWN AND ELSEWORLDS
Superman: Cosmic Encounters
Black Canary and Zatanna: Blood Spell
Birds of Prey: Hunting
Green Lantern Corps: Tales of the Corps
Vigilante: I am Justice

@Sernik
Nie czytałeś CD Action i Action Redaction, to nie znasz dowcipu o sęsie (mientowym). Wiem, że napisałem to z błędem, ale było to świadome.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3094 dnia: Nd, 17 Wrzesień 2023, 23:00:03 »
Mam pytanie. Czy powinniśmy jeszcze spodziewać się w kolekcji jakichś tytułów pochodzących z lat 70' lub 80', względnie z roku 1990? Z góry dziękuję za pomoc.
Z 70-ych nic. To chyba taka dekada graniczna - kolekcje wydają albo komiksy od albo do lat 80-ych. Zapewne licencje na starsze komiksy są tańsze, ale i czytelników mniej.

Natomiast z lat 80-ych należy się spodziewać:
Legion of Superheroes: The Great Darkness Saga (Levitz, Giffen)
The Legend of Aquaman
Cosmic Odyssey
Superman: Odrodzenie legendy (Byrne)
Justice League of America/All-Star Squadron. Crisis on Earth Prime
All-Star Squadron. The Ultra Humanite Saga
New Teen Titans: Terminator and Trigon
Vigilante: I am Justice (Wolfman)
Batman: Night Thief Saga
Batman: Player on the Other Side (Barr)
Superman: Cosmic Encounters
Green Lantern: Sektor kosmiczny 2814 (Wein, Gibbons)
Batman returns
his books to the library

Offline chch

« Odpowiedź #3095 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 07:21:13 »
Vigilante: I am Justice (Wolfman)
To moje przypuszczenie, ale skoro wszędzie pakują Morrea do tej kolekcji (i blokują zbiorcze wydanie jego historii dla DC od Egmontu) to w tomie z vigilante pewnie też będzię ta dwuczęściowa historia z tym bohaterem, którą napisał czarownik z Northampton.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #3096 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 09:10:57 »
Z 70-ych nic. To chyba taka dekada graniczna - kolekcje wydają albo komiksy od albo do lat 80-ych. Zapewne licencje na starsze komiksy są tańsze, ale i czytelników mniej.

Ogromne dzięki. Nie spodziewałem się, że tego będzie jeszcze tak dużo.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3097 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 11:52:15 »
Jakiś czas temu (dokładnie: 23 sierpnia) wysłałem e-mail do Hachette w sprawie komiksu z Jokerem (nie spodziewałem się że się u nas ukaże bo to wydanie specjalne, a nasz rynek ma do takowych "pecha", ale jeden z forumowiczów był święcie przekonany że jednak tak, bo przecież o nim piszą w innych tomach). Odpowiedziano mi, że zapytają osoby decyzyjne i podadzą mi ostateczną odpowiedź. Po dłuższym czasie otrzymałem takową zatem publikuję tutaj moje pytanie jak i krótką i definitywną odpowiedź wydawnictwa, która kończy wszelkie spekulacje na ten temat.

"Czy w polskiej edycji kolekcji "Bohaterowie i Złoczyńcy" ukaże się specjalne wydanie "Jokers Dozen" - ksiażka ma 400 stron a w edycji UK kosztuje 20 funtów (podczas gdy regularny numer kosztuje obecnie 10,99 funta). Osobiście myślałem, że raczej takie wydania będą pomijane, ale są czytelnicy kolekcji przekonani o tym, że ten tom także się po polsku w ramach kolekcji ukaże gdyż w jednym z numerów kolekcji (w nr 53 "Killer Croc powstaje") ten numer specjalny otrzymał swój polski tytuł "Tuzy Jokera. 13 klasycznych opowieści o Zbrodniczym Klaunie"."

Dzisiejsza odpowiedź (z pominięciem form grzecznościowych; pisownia oryginalna): "Po konsultacji oraz potwierdzeniu, informuje - iż ten nie ukaże się w kolekcji."

Dodam jeszcze od siebie, że jako kolekcjoner i zagorzały pasjonat tej interesującej kolekcji wolałbym jednak się mylić, bo to w końcu dodatkowy komiks (a nuż ukazałby się np. jako zwykły tom). Niektórzy złośliwie mogą sugerować, że "zapeszyłem" formułując w taki, a nie inny sposób pytanie do wydawnictwa, ale to już ich sprawa, a ja "biorę to na klatę" ;-)

Komiks na stronie kolekcji UK: https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/joker's-dozen/
« Ostatnia zmiana: Pn, 18 Wrzesień 2023, 12:03:47 wysłana przez Kandor »

Offline xardas

« Odpowiedź #3098 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 13:26:54 »
Nic nie zapeszyłeś - oni to po prostu bezmyślnie tłumaczą bez żadnej późniejszej redakcji i tak po prostu zostało.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3099 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 13:39:03 »
Nic nie zapeszyłeś - oni to po prostu bezmyślnie tłumaczą bez żadnej późniejszej redakcji i tak po prostu zostało.
Wiem, to był żart. Tak, ja wiedziałem że oni tylko bezmyślnie przetłumaczyli artykuł skierowany do BRYTYJSKIEGO odbiorcy. Polecam także lekturę artykułów do "Przyjdź królestwo twoje", gdzie w każdym miejscu gdzie jest mowa o oryginalnym "Kingdom Come" (wydawanym przez Egmont) wstawiono polska nazwę tomu który został opublikowany (czyli właśnie "Przyjdź królestwo twoje"). Polska redakcja w ogóle nie myślała o tym jaki potworek w ten sposób powstał: wszędzie tam gdzie mowa o komiksie z lat 90-tych wstawiono nazwę tego nowego.
W innym temacie napisałem dziś, że wydali jedną publikację Nietzschego w tomiku "Biblioteki filozofów", ale na okładce są dwie. Odpisali dziś, że przepraszają, ale musieli tę drugą pominąć z powodu praw autorskich.
Z drugiej strony fajnie że takie kolekcje są - można kupować albo nie kupować/zrezygnować - oczywiście błędy warto piętnować :-)
« Ostatnia zmiana: Pn, 18 Wrzesień 2023, 13:40:43 wysłana przez Kandor »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3100 dnia: Wt, 19 Wrzesień 2023, 12:00:37 »
Ech, naprawdę, jak się czyta na bieżąco BiZDC to słaba kolejność publikacji historii wydań wkurza. Narzekaliśmy już na to. Nadrabiam Legion 3 Światów z tomu 52, który był napisany w latach 2008-2009. Czyli szkoda, że wcześniej nie dostaliśmy Lightning Saga i 2 części Thy Kingdom Come, które Johns pisał chwilę wcześniej w serii o JSA. Plus na samym początku jest wymieniane spotkanie z Legionem z Final Night, która u nas wyjdzie w listopadzie. Suabo to wygląda w tej chwili, tyle powiem. Dopiero jak wyjdą wszystkie tomy można by się pokusić o ponowne przeczytanie tego chronologicznie, ale komu się będzie chciało?

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3101 dnia: Wt, 19 Wrzesień 2023, 12:50:38 »
Drażni mnie ten sposób wydawania. Wychodzi mniej więcej na przemian tom, który kupuję i czytam na bieżąco, potem tom, który kupuję i odkładam aż będzie całość a potem tom, którego nie kupuję.

Tych odkładanych zbiera się coraz więcej:
Wonder Woman: Rok pierwszy - Kłamstwa - Prawda
JSA: Następna epoka - Przyjdź Królestwo Twoje 1 - Przyjdź Królestwo Twoje 2
Legion Superbohaterów: Nadciągająca ciemność - Great Darkness Saga

O uzbieraniu całego Nieskończonego Kryzysu szkoda nawet teraz wspominać.

Do tego dochodzą pewne skuchy. Np. przeczytałem na bieżąco Superman i Legion Superbohaterów, ale Legion Trzech Światów okazuje się bezpośrednio z nim łączyć, więc będę musiał powtórzyć lekturę pierwszego by ogarnąć drugi. Razem trzeba byłoby też czytać Legendy - Superman: Odrodzenie legendy - Legion Samobójców: Próba ognia - Liga Sprawiedliwości: Końce i początki.

Po bliższym przyjrzeniu widać, że Hachette wybierało część tomów pod kątem prezentacji dłuższych story-arków rozgrywających się w uniwersum DC przez kilka lat, czasem na łamach kilku serii. Dla początkujących czytelników to nie jest czytelne. Hachette powinno było przygotować jakąś infografikę, które tomy składają się na większą całość i w jakiej kolejności je czytać.
Batman returns
his books to the library

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3102 dnia: Wt, 19 Wrzesień 2023, 13:18:09 »
Legion 3 Światów to niby historia dziejąca się przy "Ostatnim Kryzysie" i ok, bo ten komiks mam od Egmontu. Ale tak naprawdę to wszystko ciągnie się od 2006 od Nieskończonego Kryzysu i by się przydało mieć pozostałe komiksy Johnsa z tamtego czasu, czyli zamknięcie Thy Kingdom Come i Lightning Saga. W tej Kolekcji DC postawiło na rozbudowę KnNZ i Nieskończonego Kryzysu. Dobija nas tylko ta kolejność, którą ustalił brytyjski oddział Hachette, a polski się do nich dopasowuje.

Teraz się cofniemy do lat 90-tych bo dostaniemy Rozpęta się piekło sprzed Batman Epidemia a w listopadzie Final Night z 1996 roku. Tylko szkoda, że nie dostaliśmy jeszcze The Great Darknes Saga z Legionem tuż sprzed Kryzysu na Nieskończonych Ziemiach. Można by porównać Legiony z przeszłości i współczesności.
« Ostatnia zmiana: Wt, 19 Wrzesień 2023, 14:35:51 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3103 dnia: Wt, 19 Wrzesień 2023, 15:25:18 »
W Legionie 3 Światów Brainiac 5 wyjaśnia jak moc Starmana mogła docierać do alternatywnych wszechświatów.  A dzięki temu sprowadzić Supermana Kingdom Come do naszej Ziemi i JSA.

Jak ktoś nie pamięta już co tam się działo w Nieskończonym Kryzysie i historii Superboya Prime (jak ja), to polecam sobie przypomnieć tamten komiks przed lekturą tomu 52.

W tym tomie głównymi postaciami są członkowie Legionu Superbohaterów. Ale ponieważ jest ich dużo a zeszytów tylko 5, każdy z nich dostaje może po 2 minuty. Superman też się gubi w tym zgiełku i spada na drugi plan. I dlatego wybija się Superboy Prime jako naprawdę zły i szalony antagonista. Czyta się to naprawdę dobrze. A jego ostateczny los może się spodobać.

Ponownie - jak można pluć na tą kolekcję, jak tu zrobili małe Johnsoversum?? Jak do tego dołożymy jeszcze Brainiaca i Tajne Genezy z WKKM i Najczarniejszą Noc i Najjaśniejszy Dzień z Egmontu, to się robi pokaźny wycinek jego twórczości po polsku. Brakuje "52" i "War of Green Lanterns". Egmont mógłby to wydać.

Niestety - w tym tomie niebieskie ramki na końcu zafarbowały mi strony 202 i 206. Czyżby ta sama drukarnia co Egmont? Duży minus dla Hachette.
« Ostatnia zmiana: Wt, 19 Wrzesień 2023, 17:09:40 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Takesh

« Odpowiedź #3104 dnia: Śr, 20 Wrzesień 2023, 07:11:44 »
W Legionie 3 Światów Brainiac 5 wyjaśnia jak moc Starmana mogła docierać do alternatywnych wszechświatów.  A dzięki temu sprowadzić Supermana Kingdom Come do naszej Ziemi i JSA.

Jak ktoś nie pamięta już co tam się działo w Nieskończonym Kryzysie i historii Superboya Prime (jak ja), to polecam sobie przypomnieć tamten komiks przed lekturą tomu 52.

W tym tomie głównymi postaciami są członkowie Legionu Superbohaterów. Ale ponieważ jest ich dużo a zeszytów tylko 5, każdy z nich dostaje może po 2 minuty. Superman też się gubi w tym zgiełku i spada na drugi plan. I dlatego wybija się Superboy Prime jako naprawdę zły i szalony antagonista. Czyta się to naprawdę dobrze. A jego ostateczny los może się spodobać.

Ponownie - jak można pluć na tą kolekcję, jak tu zrobili małe Johnsoversum?? Jak do tego dołożymy jeszcze Brainiaca i Tajne Genezy z WKKM i Najczarniejszą Noc i Najjaśniejszy Dzień z Egmontu, to się robi pokaźny wycinek jego twórczości po polsku. Brakuje "52" i "War of Green Lanterns". Hachette mógłby to wydać.

Niestety - w tym tomie niebieskie ramki na końcu zafarbowały mi strony 202 i 206. Czyżby ta sama drukarnia co Egmont? Duży minus dla Hachette.

Poprawiłem literówkę. Nie dziękuj.