Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3060 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 16:20:12 »
Czy wasze egzemplarze tomu 55 TKC też tak mocno po rozpakowaniu śmierdzą farbą drukarską i klejem? Aż mi się przypomniał rok 2016 i pierwsze tomy WKKDC jadące nieświeżą flądrą znad morza.

Oprócz okładek Alexa Rossa w środku komiksu są też plansze Rossa z Kingdom Come. Świetnie to wygląda.

BTW - czemu Egmont w DC Deluxe wydaje Wieżę Babel i Złoty Wiek, które już były po polsku, a nie da nam sequela czyli "The Kingdom"??
« Ostatnia zmiana: Cz, 14 Wrzesień 2023, 16:40:10 wysłana przez Bazyliszek »

Offline adiwax

« Odpowiedź #3061 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 17:18:37 »
tak, zawsze czuć po rozpakowaniu, że wyszły te komiksy prosto z drukarni

Offline Maragast

« Odpowiedź #3062 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 22:01:48 »
BTW - czemu Egmont w DC Deluxe wydaje Wieżę Babel i Złoty Wiek, które już były po polsku, a nie da nam sequela czyli "The Kingdom"??

Z tego samego powodu z którego Hashette wydaje "Batman: Gotham to ja" albo "Wonder Wonder: Kłamstwa".

Zresztą akurat wydanie Egmontowe "Wieży Babel" jest obszerniejsze i w powiększonym formacie więc każdy inny się z niego cieszy.

Jak Hashette wydało "Nieskończony Kryzys" z powiększoną zawartością to pisałeś by kupować, a wydanie Egmontu sprzedać - jakbyś był obiektywny to przy "Wieży Babel" też byś powiedział by kupować obszerniejsze wydanie, a starsze sprzedać.

Tak samo jak nie narzekałeś na duble w kolekcji tylko pisałeś, że trzeba je przeczekać - więc będąc obiektywnym to samo trzeba było by powiedzieć o o "Złotym Wieku".

Offline xanar

« Odpowiedź #3063 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 22:09:18 »
Ale to już było wyjaśniane:
Dubel Egmontu to dubel a dubel Hachette to relaunch/wznowienie  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

sum41

• Gość
« Odpowiedź #3064 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 06:24:00 »
Final Night to dzieje się w okresie zimowym, dobrze kojarze?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3065 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 07:14:52 »
Jak Hashette wydało "Nieskończony Kryzys" z powiększoną zawartością to pisałeś by kupować, a wydanie Egmontu sprzedać - jakbyś był obiektywny to przy "Wieży Babel" też byś powiedział by kupować obszerniejsze wydanie, a starsze sprzedać.

I tak właśnie zrobiłem - wydałem krocie na to poszerzone wydanie Wieży Babel bo Mark Waid. A Waid jest też scenarzystą "The Kingdom". Można by to wydać, jak komiksy Morrisona, Rucki, Hickmana czy Brubakera, Ale sęsu w wydaniu i kupowaniu np. Zagłady Gotham czy Złotego Wieku, nie widzę, bo to są te same wydania co w WKKDC.

Offline Maragast

« Odpowiedź #3066 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 08:28:45 »
I tak właśnie zrobiłem - wydałem krocie na to poszerzone wydanie Wieży Babel bo Mark Waid. A Waid jest też scenarzystą "The Kingdom". Można by to wydać, jak komiksy Morrisona, Rucki, Hickmana czy Brubakera, Ale sęsu w wydaniu i kupowaniu np. Zagłady Gotham czy Złotego Wieku, nie widzę, bo to są te same wydania co w WKKDC.

Ale sens wydania dubli w kolekcji już widzisz?

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #3067 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 09:22:09 »
Zdajesz sobie sprawę, że jest sporo ludzi którzy nie kupują kolekcji, a chcą mieć dany komiks w normalnym wydaniu, nie kolekcyjnym, czy w wydaniu deluxe?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3068 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 09:54:39 »
Nie, nie widzę sensu wydawania dubli, na tak płytkim rynku komiksowym, jak nasz. Dlatego ich nie kupuję z Kolekcji, jeśli mam poprzednie wydanie. I krytykuję duble i w Kolekcjach i u innych wydawców. Bo jest masa dobrych komiksów, których nie wydano jeszcze po polsku. Jak choćby "The Kingdom" Waida, "52" czy innych z DC i Marvela. A dostajemy duble po kolekcjach, albo po TM Semic, albo po Kolekcjach i Mucha Comics jednocześnie.

Zdajesz sobie sprawę, że jest sporo ludzi którzy nie kupują kolekcji, a chcą mieć dany komiks w normalnym wydaniu, nie kolekcyjnym, czy w wydaniu deluxe?

Zdaję. Ale mam inne zdanie na ten temat i je wyrażam. Osobiście uważam że wybrzydzanie na okładki kolekcyjne, to krytyka dla samej krytyki. Tym bardziej, że są w internecie dostępne obwoluty na komiksy z Kolekcji. A koszt zakupu tomu kolekcji i obwoluty jest dalej niższy, od ceny obecnych DC Deluxe (też z obwolutą), czy innych wydań tych samych komiksów.

Offline michał81

« Odpowiedź #3069 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 10:02:49 »
Ja przypomnę tylko że Bazyl jęczał o Kingdom Come, bo go nie kupił za pierwszym razem. Jakby Egmont miał takie podejście do wznowień jak on to by nigdy tego komiksu nie przeczytał. Może jednak lepiej że te wznowienia na rynku się pojawiają w różnych formach.

Dla mnie bez sensu jest natomiast wznawianie komiksu, który jest dostępny na rynku, a ta kolekcja robi to nagminnie.
« Ostatnia zmiana: Pt, 15 Wrzesień 2023, 10:05:50 wysłana przez michał81 »

Offline Takesh

« Odpowiedź #3070 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 10:06:42 »
Oj pamiętam!!! Bazyl męczył bułę o KC, gdzie ja od dawna miałem to wydane przez E, jak i piękne wydanie oryginalne. Ale cóż zrobisz. Podwójne standardy i wyparcie rzeczy niewygodnych. Cały Bazyl.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #3071 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 10:38:24 »
Nie, nie widzę sensu wydawania dubli, na tak płytkim rynku komiksowym, jak nasz. Dlatego ich nie kupuję z Kolekcji, jeśli mam poprzednie wydanie. I krytykuję duble i w Kolekcjach i u innych wydawców. Bo jest masa dobrych komiksów, których nie wydano jeszcze po polsku. Jak choćby "The Kingdom" Waida, "52" czy innych z DC i Marvela. A dostajemy duble po kolekcjach, albo po TM Semic, albo po Kolekcjach i Mucha Comics jednocześnie.

Zdaję. Ale mam inne zdanie na ten temat i je wyrażam. Osobiście uważam że wybrzydzanie na okładki kolekcyjne, to krytyka dla samej krytyki. Tym bardziej, że są w internecie dostępne obwoluty na komiksy z Kolekcji. A koszt zakupu tomu kolekcji i obwoluty jest dalej niższy, od ceny obecnych DC Deluxe (też z obwolutą), czy innych wydań tych samych komiksów.
Ale ja nie chcę gorszego, śmierdzącego wydania z kolekcji z jaką obwolutą wydrukowaną na drukarce. Wolę dopłacić kilka złotych więcej i mieć ładne wydanie z Egmont. Podejrzewam, że takich jak ja jest dużo więcej. Dlatego jak mam możliwość wymiany bieda wydania kolekcyjnego to robię to z uśmiechem na twarzy

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3072 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 11:15:59 »
@UP
No dobra, to mamy inne zdanie na temat. Dla mnie wydania kolekcyjne nie są biedne i mi się podobają.

Przyznam, że przełamałem się i pomimo jarmarcznej panoramy, zamówiłem prenumeratę. Patrząc BA to co wychodzi w UK i listę z Hiszpanii ta kolekcja prezentuje się bardzo dobrze. Pierwsza kolekcja wydana w Polsce, której okładki wyglądają naprawdę nieźle (pomijając panoramę).

Ja przypomnę tylko że Bazyl jęczał o Kingdom Come, bo go nie kupił za pierwszym razem. Jakby Egmont miał takie podejście do wznowień jak on to by nigdy tego komiksu nie przeczytał. Może jednak lepiej że te wznowienia na rynku się pojawiają w różnych formach.

Dla mnie bez sensu jest natomiast wznawianie komiksu, który jest dostępny na rynku, a ta kolekcja robi to nagminnie.

Jęczałem o Kingdom Come bo urwano na siłę WKKDC 10 numerów przed publikacją tego komiksu. Gdyby pozwolono spokojnie wychodzić WKKDC PL do końca jak w Niemczech, UK, Francji, Hiszpani i innych krajach, to bym gwizdał na nowe wydanie od Egmont Polska. Tak jak zagwizdałem sobie jak dostałem Husha w rewelacyjnej cenie.  Tak jak na to, że po ogłoszeniu BiZDC w komiczny sposób na chybcika wydali Wojnę Korpusu Sinestro (choć mówili po BN że tego nie zrobią) i Kosmiczną Odyseję.

Jasne - od początku mówimy i jest wiadomo, że 30 tomów nowej Kolekcji DC, to duble/kolejne wydania komiksów które się już ukazały w Polsce. Szkoda, bo można by to zapełnić lepiej. Ale czy 30% to jest "nagminność"? To jak nazwać pozostałe 2/3 70 tomów? Nagminność do kwadratu? Ja dubli nie kupuję, ale cieszę się z każdej kolejnej premiery.

Obecnie ja mam wrażenie, że nagminne to są bardziej powtórki od Egmontu. Bo w jednym roku dostajemy Złoty Wiek, Wieżę Babel i Zagładę Gotham. "Sprawiedliwość" i powtórki po TM Semicu. Jeśli naprawdę wydadzą w przyszłym roku Śmierć Supermana, to będzie tego jeszcze więcej.
« Ostatnia zmiana: Pt, 15 Wrzesień 2023, 11:26:06 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #3073 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 11:22:27 »
Jęczałem o Kingdom Come bo urwano na siłę WKKDC 10 numerów przed publikacją tego komiksu.
WKKDC nigdy nie zapowiedziała tego komiksu. I tak nie ma to znaczenia, bo wg twojej pogiętej filozofii wydawania:

Nie, nie widzę sensu wydawania dubli, na tak płytkim rynku komiksowym, jak nasz.

Do takiego wydania nie powinno dość, bo komiks został wcześniej wydany przez Egmont. Jeśli chcesz się kłócić to ze swoimi słowami tylko.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #3074 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 11:57:19 »
Final Night to dzieje się w okresie zimowym, dobrze kojarze?

Nie tyle w stricte okresie zimowym, co w czasie nienaturalnie wywołanego oziębienia planety.  Ale nie dzieląc włosa na czworo, to tak.   ;)

I ten komiks sobie kupię, bo bardzo mi się podobała
Spoiler: PokażUkryj
rola Hala w tej historii.