Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kyms

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3000 dnia: Cz, 10 Sierpień 2023, 12:13:40 »
@UP
Ja bym powiedział, że oba wydawnictwa popełniają błędy. Ostatnio nie zauważyłem by Egmont pod względem jakościowo - edytorskim był lepszy niż Hachette Polska.
W czym jeden dorównał drugiemu? Nie zauważyłem w nowościach DC od Egmont, żeby poziomem były zbliżone do notorycznych gaf Hachette.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Geekboy

« Odpowiedź #3001 dnia: Cz, 10 Sierpień 2023, 13:14:09 »
No dobrze. Ale skąd mamy pewność, że to wina DC? Nie wiemy jak wyglądają ich procesy decyzyjne. Równie dobrze mogą dostać jakąś wersję do akceptacji, wydaję zezwolenie, a potem coś tam Hachette pozmienia.

No nie chce mi się wierzyć, żeby DC z wieloletnim doświadczeniem dawało świadomie zezwolenia na grafiki z adresem do pirackich wersji cyfrowych. Nie przypominam sobie podobnych "afer" na zagranicznych rynkach. Jeśli taka sytuacja pojawiła się wyłącznie u nas to błędów, problemów szukałbym wyłącznie w polskim oddziale Hachette. Tu musi być coś nie tak. Pamiętajmy o innych problemach natury: pomieszana kolejność stron czy... włoski komiks Marvela w 51 tomie kolekcji - https://www.facebook.com/groups/dccomicspolska/posts/1248522619140218/

W teorii wiemy, że DC powinno pilnować tego. W praktyce nie wiemy jak zapadają finalne decyzje. Jakoś Egmont nie popełnia takich błędów, a Hachette co chwila dorzuca do kotła.

Trzeba zadać sobie pytanie, jaki polskie Hachette miałoby w tym interes? To jest kluczowe pytanie, bo błędy grafików uzupełniających polskie tłumaczenie (czego Brytyjczycy robić nie muszą), czy nie wyłapanie wadliwego egzemplarza w drukarni to nie to samo co intencjonalne zamiennie grafiki w środku komiksu i to nawet nie na taką w języku polskim.

Poczekajmy, aż ktoś wrzuci zdjęcie z wydania UK.

Online radioblackmetal

« Odpowiedź #3002 dnia: Pt, 11 Sierpień 2023, 10:06:01 »
W komiksach wydanych przez "zły" Egmont pojawiały sie różne błędy i niedoróbki ale takiej skandalicznej wtopy jak ta ostatnia w Hachette jednak nie było. HTZ.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Crono

« Odpowiedź #3003 dnia: Pt, 11 Sierpień 2023, 10:15:54 »
Dla mnie skandalem jest wtopa z okładką ostatniego tomu kaczek Dona Rosy, gdzie brak ręki. Ta wpadka Hachette mnie raczej bawi, choć oczywiście rozumiem powagę sytuacji.

Offline SawiK

« Odpowiedź #3004 dnia: Pt, 11 Sierpień 2023, 11:00:40 »
Kurde takiej wtopy to jeszcze nie było, u nich to w standardzie. Braki tekstów w chmurkach, teksty poza ramkami, pomieszane strony, szare pasy zamiast grafik..itd ale promowanie piractwa 🤷🧟
 Bazyl to broni Hachette niczym Najman jasnej góry 😂

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #3005 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 19:49:38 »
@UP
Ja bym powiedział, że oba wydawnictwa popełniają błędy. Ostatnio nie zauważyłem by Egmont pod względem jakościowo - edytorskim był lepszy niż Hachette Polska. Oczywiście watermark pirackiej strony z komiksami na oficjalnym wydaniu, to wtopa. Moim zdaniem po równo rozkłada się on na Licencjonodawcę i licencjonobiorcę. Chyba że któraś ze stron napisała oficjalny protest, a druga to zignorowała. W sumie problem powstał już na poziomie wklejenia tego zdjęcia w matrycę/materiały do druku. Ktoś to zrobił, a w dalszym procesie produkcji i druku już tylko klepano co było, bez wnikania w treść. Np. takie DTP teksty/strony tylko składa ale ich nie czyta.

Więcej światła rzuciłby wgląd w brytyjską wersję tego tomu. Czy jest na sali @R3wolw3rowi3c i mógłby nam powiedzieć jak to jest w wersji UK??

W wersji UK jest to samo 🤣

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3006 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 20:06:17 »
Proszę więc nie wieszać psów na polskim Hachette. Zresztą jak Egmont robi taką wtopę drukarko-wydawniczą, to zaraz michał81 wyjeżdża z argumentem "Egmont dostał takie materiały i nic nie mógł zrobić i proszę nie mieć pretensji". Tutaj jest dokładnie to samo - przyszły materiały z góry i nie mieli nic do gadania, tylko je wydrukować. Bywa. A to, że Panini i centrala Hachette takie materiały akceptują, to wpływa negatywnie na nich.

Offline xanar

« Odpowiedź #3007 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 20:37:43 »
No, jak Hachette "da dupy" no to
Bywa

Ale jak Egmontowi jedna książka się rozpadnie na parę tysięcy, czy ręki nie wydrukują, albo
Ja chciałbym wiedzieć czemu tusz się leje i czarne strony farbują białe. Czemu wydaje się serie tak wolno. Czemu tyle dubli i crapu a nie premier. Ale skoro TK dalej będzie to ciągnął, to nic ważnego nam nie powie. Już widzę tą butną konferencję w Łodzi na której znowu będzie TK. Nie o takie komiksowo walczyłem.
to jest najgorsze wydawnictwo na ever i TK nadal najgorszy, chociaż już nie jest już szefem Egmontu to dalej jest największym złem na świecie, no i czego nie rozumiecie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #3008 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 20:43:50 »
W wersji UK jest to samo 🤣
No to już w ogóle bardzo źle świadczy nie tylko o polskim oddziale, ale o całej korporacji.

Proszę więc nie wieszać psów na polskim Hachette. Zresztą jak Egmont robi taką wtopę drukarko-wydawniczą, to zaraz michał81 wyjeżdża z argumentem "Egmont dostał takie materiały i nic nie mógł zrobić i proszę nie mieć pretensji". Tutaj jest dokładnie to samo - przyszły materiały z góry i nie mieli nic do gadania, tylko je wydrukować. Bywa. A to, że Panini i centrala Hachette takie materiały akceptują, to wpływa negatywnie na nich.
Nie pierwszy raz Hachette wydaje komiksy z gorszymi materiałami. Tylko należy rozróżnić to od wykorzystywania materiałów pochodzących z pirackiej strony internetowej. Takie coś nie powinno się wydarzyć, a jednak mamy tu namacalny dowód. Ja wiem, że ty masz to w rzyci, bo w końcu za to między innymi poleciałeś z forum gildii. Tylko takiej wizerunkowej wpadki to Egmont nie pamiętam, aby zaliczył.
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Sierpień 2023, 21:02:44 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3009 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 22:30:59 »
Ja nie mówię, że to dobrze, tylko że trzeba winić duet Panini - centrala Hachette. I nie powinno tak być i to jest błąd, za który mają duży minus i wtopę wizerunkową.  A nie czepiać się polskiego oddziału. Tylko jak ludzie narzekali np. na rast w DD Millera 4 to sam michał81 pisałeś, że "Egmont Polska dostał takie materiały, to nie jest ich wina". Jak to spotkało Hachette to od razu się rzucasz.

Spoiler: PokażUkryj
PS. I z Forum Gildii poleciałem tylko dlatego, że przestał moderować fragsel, a zaczął Graves. Jak był fragsel, to po prostu wyrzucał te twoje śmieszne, bezpodstawne skargi na mnie do kosza i była normalna forumowa dyskusja przez 3 lata.

Offline michał81

« Odpowiedź #3010 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 23:20:05 »
Jaką ty masz wybiórczą pamięć. O słabych materiałach pisałem już między innymi w przypadku kolekcji Transfomers. Tu mamy inną sytuację, bo widzę że tego nie rozumiesz i nie rozróżniasz. Nie powinno dość do sytuacji, że wydawca korzysta z MATERIAŁÓW POCHODZĄCYCH Z PIRACKIEJ STRONY. To wygląda jakby sami dali przyzwolenie na takie praktyki, co jest bardzo niesmaczne i karygodne.

Offline Kyms

« Odpowiedź #3011 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 11:49:00 »
Ale jaką wtopę zrobił Egmont, że używasz ich jako przykładu w tej sytuacji? Czy mógłbyś odświeżyć pamięć, bo nie przypominam sobie, żeby Egmont mieszał strony na podobną skalę, wstawiał skany z pirackich źródeł w podpisie wrzucając nazwę serwisu czy za okładką skrywał zupełnie inny komiks (i to w innym języku)?

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3012 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 12:16:47 »
Bazyliszkowi chodziło chyba o czwarty tom Daredevila Millera gdzie jakość druku miniserii The Man Without Fear jest absurdalnie zła i aż dziw bierze że Egmont postanowił jednak wydać takiego bubla.
Nie zmienia to natomiast faktu, że sposób  wydawania komiksów przez Hachette jest dla mnie osobiście nie do przyjęcia.

Offline Kyms

« Odpowiedź #3013 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 12:19:42 »
Bazyliszkowi chodziło chyba o czwarty tom Daredevila Millera gdzie jakość druku miniserii The Man Without Fear jest absurdalnie zła i aż dziw bierze że Egmont postanowił jednak wydać takiego bubla.
Nie zmienia to natomiast faktu, że sposób  wydawania komiksów przez Hachette jest dla mnie osobiście nie do przyjęcia.
No spoko, ale tutaj jest poruszony zupełnie inny temat niż jakość druku jednego komiksu przez Egmont. Mowa o poważnych problemach wydawniczych. Jeśli mamy tak mieszać wątki, wyciągać jedno i wplatać w drugie, to dosłownie każdego możemy krytykować.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3014 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 12:21:52 »
No spoko, ale tutaj jest poruszony zupełnie inny temat niż jakość druku jednego komiksu przez Egmont. Mowa o poważnych problemach wydawniczych. Jeśli mamy tak mieszać wątki, wyciągać jedno i wplatać w drugie, to dosłownie każdego możemy krytykować.
Dla mnie jakość druku to jednak poważny problem wydawniczy, ale ok jak komuś to pasuje to jego sprawa.