Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 819166 razy)

TomGraSobie i 5 Gości przegląda ten wątek.

Offline Darth_Simon

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2970 dnia: Śr, 19 Lipiec 2023, 09:47:19 »

Prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego w kiosku
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline laf

« Odpowiedź #2971 dnia: Śr, 19 Lipiec 2023, 12:18:08 »
Rok 2016 z wypiekami na twarzy przypomniałem sobie wiele odcinków  w11 z lat 2004-2009
Aaaa, więc Tobie chodziło o ten bzdurny serial, w którym najciekawszą rolę odegrało drzewo w parku, a nie o środek czystości z Lidla  :o. Dzięki za wyjaśnienie, w końcu poukładałem sobie wszystko w głowie.  :)

Offline Katharinka

« Odpowiedź #2972 dnia: Pt, 21 Lipiec 2023, 17:51:10 »
Czy ktoś ma jakąś listę jak chronologicznie czytać tę kolekcję? Czy w UK też wydają te tomy z numeracją która nie odpowiada chronologii, czy raczej wydają jak kiedyś WKKM że najpierw numer 3 za dwa tygodnie 31 ale numeracja na tomach pozwalała widzieć chronologię.

Offline Maragast

« Odpowiedź #2973 dnia: Pt, 21 Lipiec 2023, 21:16:25 »
Na mojej stronie masz chronologię jak czytać wszystko wydane po Polsku - zarówno kolekcję jak i wydania Egmontu oraz Muchy plus translacje: https://marveldcchronologia.wordpress.com/

Są też poradniki jak czytać komiksy o danych bohaterach i grupach.

Offline Katharinka

« Odpowiedź #2974 dnia: So, 22 Lipiec 2023, 09:12:29 »
To co robisz to wspaniała sprawa i często z tego korzystam. Myślałem czy jest może coś co zawiera kolekcję bo jest wiele różnych list i ciężko ogarnąć co jest w jakiej kolejności bez patrzenia w środek tomu na daty wydania. Jednak to wada kolekcji że wydają z numeracją na tomach jak leci a nie chronologicznie.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #2975 dnia: Wt, 25 Lipiec 2023, 10:48:43 »
Gdyby kogoś...

Offline Kyms

« Odpowiedź #2976 dnia: Wt, 25 Lipiec 2023, 11:10:31 »
Gdyby kogoś...

Dzięki! :) Druga pozycja dubel względem pierwszego tomu Odrodzeniowej serii wydanej przez Egmont. A o Piekle coś, ktoś?
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline xanar

« Odpowiedź #2977 dnia: Wt, 25 Lipiec 2023, 12:31:35 »
To nie jest ten mini-event coś tam unleashed ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Maragast

« Odpowiedź #2978 dnia: Wt, 25 Lipiec 2023, 13:02:38 »
Tak, to jest event Underworld Unleashed, którego akcja ma miejsce pomiędzy Godziną Zero, a Ostateczną Nocą.

Dostajemy trzy kolejne eventy z lat 1994-1996:
- Godzina Zero: Kryzys w czasie (1994)
- Underworld Unleashed (1995)
- Final Night (1996).

Szkoda tylko, że podbudowa pod Godzinę  Zero (czyli Green Lantern: Szmaragdowy Zmierzch/Nowy Świt) wyjdzie nie wiadomo kiedy (bo powinno to wyjść przed Godziną Zero by zachować ciągłość fabularną) - chociaż można przeczytać translacje.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2979 dnia: Wt, 25 Lipiec 2023, 19:00:50 »
Ale dobrą rzeczą jest to, że w ogóle wreszcie wyjdą po polsku. To Nawimar bardziej zgłębiał eventy DC z lat 90-tych niż ja, ale ta Godzina Zero, Finałowa Noc i UU to rzeczy które fajnie będzie mieć na półce. Tak jak Projekt Omac który okazał się świetnym komiksem. Zgadzam się, że kolejność eventów jest fatalna i Nick Jones chyba pod wpływem ją układał. ;) WKKM eventami szło w miarę chronologicznie. Ale za te niecałe 2 lata jak wyjdzie pozostałe 49 tomów będziemy mieli całkiem poważny zbiór dobrych opowieści ze świata DC. Mimo upływu 10 lata ja dalej uważam, że Kolekcje bronią się tytułami. I cieszę się, że mogłem się z nimi zapoznać.

Gdyby WKKDC nie została urwana, tworzyła by jeszcze pełniejszy zbiór z BiZ. Dobrą rzeczą jest klasyczny Batman którym raczy nas Egmont. Gdyby jeszcze więcej podobnych pozycji weszło do DC Deluxe, bez dubli po Kolekcjach wydanych po polsku, byłoby super.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2980 dnia: Śr, 26 Lipiec 2023, 11:13:56 »
Okładki Briana Bollanda robiły już na mnie wrażenie, przy okazji numeru z Jokerem. W aktualnym tomie z Opowieściami poznajemy jego wcześniejsze amerykańskie prace przy okładkach. I dalej jestem nimi zachwycony. Zwłaszcza okładka tytułowa, pierwszego numeru OoKZL. Te surowe rysy głów Strażników Wszechświata wiszących nad Latarniami, to naprawdę sztosik. Praca z lat 80-tych po 40 latach dalej trzyma poziom i może się podobać.

Zaczyna spadać dostępność Kolekcji, albo przynajmniej tomu 51 jest mniej, lub jest bardziej popularny. W trzech Empikach w których były wcześniejsze numery, wczoraj już nie znalazłem ani jednego. Dziś udało mi się dostać ostatni egzemplarz z półki w Arkadii.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2981 dnia: Cz, 27 Lipiec 2023, 11:35:27 »
Nie zauważyłem. U mnie i Latarnie i Marvel Origins po dwa egzemplarze wczoraj były na półce.

« Odpowiedź #2982 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 17:14:54 »
  Odebrałem dzisiaj zaległe paczki z prenumeratami. Nr. 55 to jakiś spin-off Kingdom Come?

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #2983 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 17:23:28 »
Jest to kontynuacja JSA Następna Epoka
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

« Odpowiedź #2984 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 17:32:30 »
  Czyli tylko tytuł mają wspólny?