Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 819720 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2940 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 19:06:22 »
@R~Q
Tytuły po 55 polskim tomie są na razie orientacyjne. Lightning Saga będzie na pewno, ale nie wiadomo jeszcze kiedy u nas. Zaznaczyłem to na wstępie, że polską kolejność poznajemy na bieżąco.

Nadrobiłem kolekcyjne wydanie "Wydziału Gotham". Czy wszystkie 4 trejdy (u nas wydane przez Egmont) tak właśnie wyglądały, jak wybrane tutaj 3 historie? Czytelnik śledzi losy zwykłych policjantów, którzy guzik robią, a na końcu i tak to Batman z offu załatwia sprawę? Serio? Czyli serial "Gotham" dość dobrze oddał ducha tej serii. Jest bez sensu, bo nie ma w niej Batmana. Co więcej - całe życie miasta i Wydziału kręci się wokół Batmana, a on się pojawia tylko na migawkach. I jeszcze ci policjanci w fabule narzekają na Nietoperza, chociaż nie rozwiązali żadnej z tych trzech spraw. Co za nieudacznicy.

Myślałem, że chociaż sprawa z Montoyą będzie dobra, ale na końcu ją też uratował Batman, a nie jej partner z MacKenzie. ;) I to jeszcze w taki głupi sposób, bo dał im pojechać za nimi. Czyli dobrze to rozgryzłem w chwili polskiej premiery i dałem sobie spokój. Jak innym czytelnikom w tamtych czasach też mi się nie podobało co z nią zrobili, zupełnie z niczego. W Batman TAS taka nie była. To trzeba było to zrobić z MacDonald. Ale jeśli ktoś mi powie, jaka sprawa była w zeszytach 3-5, byłbym wdzięczny. Nie lubię dziur.

Dobrze było to przeczytać, by się dowiedzieć, że oprócz "Długiego Haloween" Ch.Nolan wykorzystał też motywy z tego komiksu w "Mrocznym Rycerzu". Pewnie w hołdzie jego twórcom. "Jeden mały burmistrzunio" i wszyscy nagle dostają szału. Albo scena przesłuchania na komendzie - nice. Czyli serial i film podkreśliły smutna prawdę o tym jak policjanci w Gotham są beznadziejni. Aż dziwne, że wrzucili tu kapitan Sawyer z Superman TAS. Rozbawił mnie też motyw obcinania nadgodzin Gothamskiej Policji. Bo cięcia finansowe w najbardziej skorumpowanej jednostce w kraju, na pewno pomoże. :)

Ech ten Lark. Odechciewa się go oglądać. "Moja kreska nieszczególnie mi się podoba". No to jest nas dwóch. No i raczej zostanie zapamiętany z DD, niż z czegokolwiek innego.

Offline Kyms

« Odpowiedź #2941 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 21:58:03 »
Nadrobiłem kolekcyjne wydanie "Wydziału Gotham". Czy wszystkie 4 trejdy (u nas wydane przez Egmont) tak właśnie wyglądały, jak wybrane tutaj 3 historie? Czytelnik śledzi losy zwykłych policjantów, którzy guzik robią, a na końcu i tak to Batman z offu załatwia sprawę? Serio? Czyli serial "Gotham" dość dobrze oddał ducha tej serii. Jest bez sensu, bo nie ma w niej Batmana. Co więcej - całe życie miasta i Wydziału kręci się wokół Batmana, a on się pojawia tylko na migawkach. I jeszcze ci policjanci w fabule narzekają na Nietoperza, chociaż nie rozwiązali żadnej z tych trzech spraw. Co za nieudacznicy.
Serial "Gotham" zupełnie inaczej przedstawił policję w Gotham. Przypominam, że tam pełnoprawnie Batman pojawił się na koniec, a w większości wydarzeń zamieszany był Gordon (nie zapominając, że często przestępcy między sobą szarpali się np. Pingwin-Riddler). GCPD interweniowała w każdy konflikt, a przy adaptacji "No Man's Land" byli podstawową linią obrony. Czy na pewno oglądaliśmy ten sam serial?
« Ostatnia zmiana: Wt, 11 Lipiec 2023, 23:15:05 wysłana przez Kyms »
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline WeaponX

« Odpowiedź #2942 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 22:43:17 »
Czy na pewno oglądaliśmy ten sam serial?

Widać na serialach zna sie tak samo słabo jak na komiksach

Offline Takesh

« Odpowiedź #2943 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 22:57:51 »
Widać na serialach zna sie tak samo słabo jak na komiksach

I jeszcze ich nie rozumie...

Offline Maragast

« Odpowiedź #2944 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 23:22:30 »
A nie chodziło mu o serię komiksową "Gotham Central"?

Offline Kyms

« Odpowiedź #2945 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 23:34:44 »
A nie chodziło mu o serię komiksową "Gotham Central"?
Tak, ale zwróć uwagę, że odniósł się do serialu "Gotham"  :) Cytując "Czyli serial "Gotham" dość dobrze oddał ducha tej serii."
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Kandor

« Odpowiedź #2946 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 11:37:05 »
https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/

Powyżej link do strony kolekcji UK gdzie dodano zapowiedzi tomów 67-69:

Issue 67: "Cosmic Odyssey" (wydana u nas pod koniec 2021 roku jako "Kosmiczna Odyseja") - 216 stron.

Issue 68: "Superman: The Legend Reborn" (brak podanych poszczególnych oryginalnych numerów, autorzy to J.Byrne i M.Wolfman z rysunkami Jerry'ego Ordwaya; jest to [jak zresztą podano w opisie] część runu Byrne'a z drugiej połowy lat osiemdziesiątych, dokładnie z "Adventures of Superman" [czyli  dawna seria "Superman" v.1 przemianowana po Kryzysie], choć okładka pochodzi z "Superman" #3 z 1987 r. , oryginalnie opatrzona napisem "Cross-over LEGENDS chapter 17"; historia zaczęła być przedrukowywana w [pierwszym z czerech - zawierają cały run Byrne'a] zbiorze "Superman: The Man of Steel", sprzed kilku lat; jestem przekonany tak na 90%  (ale na razie tylko "obstawiam :-)) większość (może nawet całość) z tego zbiorku nie została "ruszona" przez Tm-Semic - 200 stron.

Issue 69: "Wonder Woman: Rebirth: The Lies" (wydane przez Egmont pod koniec 2017 roku, w ramach DC Odrodzenie, jako "Wonder Woman. Kłamstwa. Tom 1"); okładka inna aniżeli w polskim wydaniu - 168 stron
« Ostatnia zmiana: Śr, 12 Lipiec 2023, 11:56:31 wysłana przez Kandor »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2947 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 12:00:15 »
Tytuły znane, lista hiszpańska obowiązuje. Kosmiczna Odyseja sprzedana za tyle za ile ją kupiłem, zatem czekam na wydanie kolekcyjne, które ma ładniejszą okładkę. To samo trzeba będzie zrobić z WW (ktoś chce kupić Kłamstwa raz czytane za 25 zł? Priv :) ).

Fajnie, że po JLI będzie też ciąg dalszy do MoS. Tego zabrakło w WKKDC, a teraz to dostaniemy po polsku. Jestem na tak. Tytuły BiZDC dalej same się bronią.
« Ostatnia zmiana: Śr, 12 Lipiec 2023, 12:15:16 wysłana przez Bazyliszek »

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #2948 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 13:00:42 »
Dotarła do mnie właśnie prenumerata 52-53 i patrząc na kolejne tomy bardzo fajnie, że dostaniemy Supersons (chociaż i tak w listopadzie omnibus obowiązkowy) lecz straszna lipa, że wleci Kingdom Come, które niedawno wyszło w lepszym wydaniu.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2949 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 13:04:00 »
Przecież to jest inne Kingdom Come, nawet ja to wiem, a superhero nie czytam prawie w ogóle :P No, chyba że Hachette odwaliło coś totalnie niespodziewanego, ale nie sądzę.

Offline Kandor

« Odpowiedź #2950 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 13:24:29 »
Przecież to jest inne Kingdom Come, nawet ja to wiem, a superhero nie czytam prawie w ogóle :P No, chyba że Hachette odwaliło coś totalnie niespodziewanego, ale nie sądzę.
Dokładnie. W kolekcji będzie "Thy Kingdom Come", który nawiązuje  bardzo wieloma elementami (musiałbym niestety coś zaspoilerować) do oryginalnego "KC" - nazwa nie jest przypadkowa (powraca współtwórca oryginału, Alex Ross, który tutaj głównie odpowiada za okładki), niemniej to inny komiks. Owe "STOWARZYSZENIE SPRAWIEDLIWOŚCI" już powinno być sporą "podpowiedzią".
« Ostatnia zmiana: Śr, 12 Lipiec 2023, 13:33:07 wysłana przez Kandor »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2951 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 13:43:16 »
Zabrakło 12 numerów, żeby pierwsze Kingdom Come Waida wyszło w poprzedniej Kolekcji DC. Ale ona została w Polsce urwana. Egmont potem wydał ten komiks ponownie (wcześniej gdzieś w 2005 roku) tuż przed testem obecnej BiZDC w 2021 roku. THY Kingdom Come to jest kontynuacja pewnych wątków tamtego komiksu, podjęta przez Geoffa Jonesa. Najpierw dostaliśmy pierwszy trejd jego serii o JSA czyli "Następną Epokę" (aktualnie w kioskach) a potem właśnie to. Sam czekam z niecierpliwością.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #2952 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 14:17:21 »

Cóż, mnie najwyraźniej umknęło, że jest jeszcze coś takiego jak "The Kingdom Cime".
Skoro nawet Ty to wiesz to rzeczywiście wstyd dla mnie że nie wiem :))

Offline Kandor

« Odpowiedź #2953 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 14:20:14 »
Cóż, mnie najwyraźniej umknęło, że jest jeszcze coś takiego jak "The Kingdom Cime".
Skoro nawet Ty to wiesz to rzeczywiście wstyd dla mnie że nie wiem :))
"Thy Kingdom Come", tam nigdzie nie ma "the".

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #2954 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 16:22:48 »
"Thy Kingdom Come", tam nigdzie nie ma "the".

Czyli jeszcze bardziej mylące. To w sumie dobrze, że polskie przekłady mają nieco inne tytuły.