Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 553842 razy)

Offline Kandor

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2925 dnia: Śr, 05 Lipiec 2023, 14:55:43 »
Przemyslenia takie aby to przedluzyli za setke bo dostajemy rzeczy bardzo ciekawe i roznorodne :)
To już nie przemyślenia a pobożne życzenia :-) Cóż, osobiście szczerze wątpię, bo już od lat żadna taka seria nie została przedłużona w Polsce (od czasów WKKM, z tego co pamiętam, a to i tak za granicą miała więcej przedłużeń i chyba gdzieś jest wciąż wydawana). Jak dociągną do planowanej 100-ki będzie OK.
To napisawszy powiem, że oczywiście jestem na TAK, całym serduchem :-) Ta kolekcja jest naprawdę fajna i pokazuje, że jeszcze wielu komiksów DC nie znamy, a inne to są tytuły na które się natknęliśmy w oryginale, w różnej formie, jakieś paręnaście lat temu lub które znamy tylko ze słyszenia (tak jakby).

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2926 dnia: Śr, 05 Lipiec 2023, 15:19:29 »
Jeszcze 2 lata i dostaniemy drugą piędziesiątke. Wykonanie jest bardzo dobre. Tradycjonaliści mają standardowy papier i grubość okładki. Nie muszą już narzekać na cieniznę jak w WKKDC. Ładne wyklejki. Genialne wstępy i posłowia, które mi się chce czytać. Opisują nie tylko samą bieżącą historię, ale też karierę twórców i losy całej serii. Dzięki czemu wiemy gdzie dany komiks jest umiejscowiony w continuuity i co jeszcze można by wydać. Np. zazębianie się solowej serii Boostera Golda z JLI. To, że SS i JLI wychodzą z Legend. Wszystko co oplata Nieskończony Kryzys. W jakich innych polskich komiksach jest coś takiego? Ta setka skupia się głównie na dwóch punktach historii DC - czasach po KnNZ oraz Nieskończonym Kryzysie. Liczne tomy nawiązujące do tych wydarzeń, czyta się świetnie. A po zgrupowaniu stanowią zgrabną ciągłość fabularną (np. MoS - Legendy - SS - JLI). Nawet komiksy przedkryzysowe są tak dobrane, że nie czuć od nich nadmiernej naftaliny. Nieopowiedziane historie o Batmanie to też dobra lektura.

Szkoda dubli i kolejność jest fatalna. Ale ogólny dobór tytułów sam się broni. Ktoś to jednak trochę przemyślał, opracował, dobrze opisał. Wreszcie jakieś kompleksowe wydanie komiksów DC, a nie tylko słabiutki nowy Batman. Gdyby coś podobnego wyszło dalej, po 2025 byłoby super. Ale wszystko zależy od sprzedaży. Jak to będzie schodzić, to Hachette nas nie zostawi, tak jak nas nie zostawiło po nieplanowanym urwaniu WKKM i zakończeniu SBM.
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Lipiec 2023, 15:47:41 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2927 dnia: Śr, 05 Lipiec 2023, 15:30:18 »
Przyznać się, który z was warszawscy prenumeratorzy już zaniósł tomy 51-53 do Komiksolandi? :) Niby mógłbym kupić dla siebie, ale skoro jak poczekam, to zaoszczędzę 30 zł na tych 3 tomach, to dałem sobie spokój.

Dziś wyszedł 50 tom BiZDC. Jesteśmy już w połowie Kolekcji. Jakieś przemyślenia? Ulubione tomy? U mnie dalej Projekt OMAC na 1 miejscu.

U mnie Superman Człowiek że Stali (tom 14), Green Arrow Łucznicy (tom 15) i Deathstroke (tom 32). Ogólnie kolekcje oceniam na 3 w skali 1-6. Za dużo historii bez zakończenia (dla przykładu Deathstroke, Booster Gold, Aquaman), słabe tłumaczenie większosci tomów, sporo błędów edytorskich.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2928 dnia: Śr, 05 Lipiec 2023, 15:53:36 »
Ale będzie jeszcze drugi tom z Deathstrokiem. Też mnie smuci np. to, że dostaliśmy tylko pierwszą połowę przygód Boostera Golda. Ale po pierwsze - to jest aż 12 zeszytów za 36 zł. Po drugie - nikt inny w Polsce przez 30 lat nie wydał solowego komiksu z tym bohaterem. A jeszcze dostaniemy innego niszowca, czyli Vigilante. Zatem jak na wydawnictwo kolekcyjne, które jest ciągle mocno krytykowane bez powodu, to i tak dobrze.

Jeszcze z tych mniejszych wad, to sposób doboru i złożenia Gotham Central. Nie wydanie ani normalnego pierwszego tomu, ani drugiego tylko jakiegoś mixa, to pomyłka była.

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #2929 dnia: Śr, 05 Lipiec 2023, 16:18:06 »
Jakie 36 zł? Skąd ty bierzesz te dane? Okładkowa 45 zł (sprawdziłem) a w prenumeracie niecałe 40 zł ale nie 36 zł, nie wprowadzaj w błąd. To że ty masz jakieś "dojścia" to nie znaczy że wszyscy mają możliwość zakupu za 36 zyla.
Za taką cenę kupuję z Empik Premium  i kodem rabatowym.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2930 dnia: Śr, 05 Lipiec 2023, 16:27:08 »
Jakie 36 zł? Skąd ty bierzesz te dane? Okładkowa 45 zł (sprawdziłem) a w prenumeracie niecałe 40 zł ale nie 36 zł, nie wprowadzaj w błąd. To że ty masz jakieś "dojścia" to nie znaczy że wszyscy mają możliwość zakupu za 36 zyla.

Kody rabatowe na to krążą na forum od niepamiętnych czasów, każdy kto jest na tym forum ma możliwość kupić za taką cenę.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #2931 dnia: Śr, 05 Lipiec 2023, 17:04:34 »

Prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego w kiosku
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Kandor

« Odpowiedź #2932 dnia: Śr, 05 Lipiec 2023, 22:33:32 »
"PS. Przy okazji: na stronce kolekcji UK ostatnie zapowiedziane tomy (IC: Vengeance and Conscience + The Legend of Aquaman) są jedynymi ze statusem "coming soon" (Legion of Super-Heroes: The Great Darkness ma już status "new"), zatem jakoś na przełomie lipca i sierpnia powinniśmy się spodziewać zapowiedzi kolejnych trzech tomów tamtejszej edycji kolekcji :-)" - tak pisałem rano, a tymczasem "IC: Vengeance and Conscience" zyskało status "new" czyli komiks się ukazał na rynku (UK), co wszak nie dziwi bo dzisiaj mamy środę :-)

https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/

Offline Odyn

« Odpowiedź #2933 dnia: Pn, 10 Lipiec 2023, 07:50:52 »
Na ile warto brać ten tom Legion Trzech Światów? Z tego co się dowiedziałem to tie-in do Ostatniego Kryzysu. Posiadam polskie wydanie Kryzysu. Swego czasu pytałem DCManiaków, co bardziej się opłaca - egmontowe wydanie czy omnibus. Powiedzieli, że egmontowe - reszta historii w omniaku kończy wątki innych serii w uniwersum, które niekoniecznie zna polski czytelnik i nie potrzebuje do zrozumienia Kryzysu.

Jeżeli tych tie-inów w kolekcji do Ostatniego Kryzysu ma być podobna ilość co do Nieskończonego Kryzysu i WARTO je znać to piernicze te kolekcyjne wydania, bo się zestarzeję zanim dostanę całość, i pomyślę jednak nad omnibusem gdzie jest wszystko od ręki.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Simon11

« Odpowiedź #2934 dnia: Pn, 10 Lipiec 2023, 09:00:57 »
Na ile warto brać ten tom Legion Trzech Światów? Z tego co się dowiedziałem to tie-in do Ostatniego Kryzysu. Posiadam polskie wydanie Kryzysu. Swego czasu pytałem DCManiaków, co bardziej się opłaca - egmontowe wydanie czy omnibus. Powiedzieli, że egmontowe - reszta historii w omniaku kończy wątki innych serii w uniwersum, które niekoniecznie zna polski czytelnik i nie potrzebuje do zrozumienia Kryzysu.

Jeżeli tych tie-inów w kolekcji do Ostatniego Kryzysu ma być podobna ilość co do Nieskończonego Kryzysu i WARTO je znać to piernicze te kolekcyjne wydania, bo się zestarzeję zanim dostanę całość, i pomyślę jednak nad omnibusem gdzie jest wszystko od ręki.

Czytałem wszystkie kolekcyjne wydania, które wyszły do tej pory i jedyne co warto z nich przeczytać to Projekt OMAC. Tie-iny zawarte w kolekcji wybijały mnie z historii a niektóre wręcz irytowały. Dużo lepiej czytało mi się wydanie Deluxe Egmontu. Jeśli przeczytasz wcześniej projekt OMAC będziesz miał fajną podbudowę.

Generalnie lubię kompletne wydania itp. ale widzę, że w przypadku niektórych eventów one zwyczajnie nie służą. Podobnie jest np. z Onsluaghtem - jak ominiesz 40% tie-inów, ta historia to 9/10, z tie-inami, najwyżej 6/10 ;)

Offline Odyn

« Odpowiedź #2935 dnia: Pn, 10 Lipiec 2023, 09:22:45 »
Up, ale Projekt Omac jest tie-inem do Nieskończonego Kryzysu (i te pozostałe tez były do tego kryzysu), a ja pytam o tie-iny do Ostatniego Kryzysu (w tym wspomniany Legion).
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Simon11

« Odpowiedź #2936 dnia: Pn, 10 Lipiec 2023, 09:37:42 »
Up, ale Projekt Omac jest tie-inem do Nieskończonego Kryzysu (i te pozostałe tez były do tego kryzysu), a ja pytam o tie-iny do Ostatniego Kryzysu (w tym wspomniany Legion).

Sorry ale gapa ze mnie ;) Te tie-iny były tak rozwleczone w kolekcji, więc myślałem, że kolejny ma wyjść dwa lata po wydaniu pierwszej części ;)

Jeśli chodzi o Ostatni kryzys to czytałem tylko wersję Deluxe i jeżeli czegoś w tym wydaniu nie zrozumiałem, to jest to raczej spowodowane fantasmagoriami Morrisona niż brakiem dodatkowych zeszytów, przynajmniej takie mam wrażenie a że wszystkiego nie zrozumiałem to tego jestem pewien ;)

Offline laf

« Odpowiedź #2937 dnia: Pn, 10 Lipiec 2023, 10:13:07 »
Ale będzie jeszcze drugi tom z Deathstrokiem.
Ale przecież kolejny tom z Deathstrokiem (który u nas nie został jeszcze zapowiedziany) to NIE będzie kontynuacja tego pierwszego tomu.
Deathstroke: Miasto zabójców (BiZ t. 32) to początek pierwszej solowej serii tego (anty)bohatera - zeszyty New Teen Titans vol. 1 # 70 oraz Deathstroke the Terminator vol. 1 #1-9 (lata 1991-1992)
Deathstroke the Professional to początek serii z DC Rebirth - zeszyty Deathstroke: Rebirth #1 oraz Deathstroke vol. 4 #1-8 (lata 2014-2015).
Oznacza to jednocześnie, że oba te tomy nie będą miały sensownego zakończenia,  ponieważ są to początki nowych serii.

Offline R~Q

« Odpowiedź #2938 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 17:56:06 »
Ja tam czytałem, że Legion 3 Światów ma wspólnego z Final Crisis tyle, że Superman leci w przyszłość i z niej wraca właśnie podczas trwania Kryzysu. I że jest to trzecia część trylogii o Legionie Superbohaterów:
1. The Lightning Saga (ma wyjśc w KBiZ, wg listy 8azyla 24.04.2024)
2. Superman and the Legion of Super-Heroes (wyszło w WKKDC, tom 74)
3. Legion of 3 Worlds (ma wyjść w KBiZ 02.08.2023)

Offline Maragast

« Odpowiedź #2939 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 19:04:02 »

Project Omac nie jest tie-inem tylko mini-seria prowadząca do Nieskonczonego Kryzysu. Tie-iny dzieją się w trakcie eventu (i w tomach samego Kryzysu z kolekcji jest kilka tie-inów), a Project Omac tworzy podbudowę pod Kryzys i ma miejsce przed samym Kryzysem.