Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 812410 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2820 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 11:03:52 »
Byliście ciekawi jak więc Wam kolega odpisał, po co się bawicie w ocenianie, pisanie o "polaczkowych" zachowaniach?
Za takie zachowania Empik nie karze więc czemu Wy go osądzacie.

Wypowiadam się za siebie - bo chcę i mogę.

Offline michał81

« Odpowiedź #2821 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 11:05:59 »
Gdybyś widziała w jakim stanie wracają niesprzedane komiksy czy mangi z Empików to byś w życiu nie pomyślał o wypisywaniu takich teorii.

Inna sprawą jest taka, że dystrybutorzy prasy działają na zasadzie komisu i rozliczają się po sprzedaży z niesprzedanych egzemplarzy. Polecam Ci prześledzić ogólnie wypowiedzi wydawców mangowych w tej sprawie - u nich wykorzystanie zwrotów jest sprawą normalną.
A może widziałem, nie bierzesz pod uwagę tego? I widziałem też w jakim stanie Hachette wysyła tomy kolekcji. Na pewno nie są tak srogo uszkodzone jak zwroty, ale jednak ich stan pozostawia wiele do życzenia. Może wyjaśnij zatem skąd takich ich stan? Oczywiście można zwalić wszystko na pocztę i kurierów od nich bo najprościej i zamknąć temat. ;)

Za takie zachowania Empik nie karze więc czemu Wy go osądzacie.
No nie zupełnie tak jest:
Co się stanie jesli nie odbiore zamówienia Empik?
Nieodebrane w terminie zamówienie zostanie odesłane do magazynu. Jeśli Twoje zamówienia nie będą odbierane z Punktu Odbioru, możliwość składania zamówień opłacanych przy odbiorze może zostać zablokowana (Regulamin zakupów: Warunki i zasady w sklepie internetowym empik.com).
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Maj 2023, 11:10:21 wysłana przez michał81 »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2822 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 11:11:53 »
O, no to jeszcze lepiej, bo kolega ryzykuje. Ale założy nowe konto i będzie można zamawiać dalej. W dzisiejszej erze kombinowania online w celu uzyskania lepszej ceny, darmowych dostępów itd itp nie dziwi mnie to i też nie zamierzam oceniać.
Czasem coś może nie być warte tego zachodu, ale jak ktoś ma czas i chęci to jego sprawa.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #2823 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 11:13:01 »
A może widziałem, nie bierzesz pod uwagę tego? I widziałem też w jakim stanie Hachette wysyła tomy kolekcji. Na pewno nie są tak srogo uszkodzone jak zwroty, ale jednak ich stan pozostawia wiele do życzenia. Może wyjaśnij zatem skąd takich ich stan? Oczywiście można zwalić wszystko na pocztę i kurierów od nich bo najprościej i zamknąć temat. ;)

Widziałem też komiksy w różnym stanie i jakości wysyłane od innych wydawców i nie jest to tylko domeną Hachette. Pocięte obwoluty, pozaginane kartki, obite rogi pozaginane miękkie oprawy, obdarcia, potarcia i inne... Jest to niestety częścią tego hobby. 

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2824 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 11:26:56 »
O, no to jeszcze lepiej, bo kolega ryzykuje. Ale założy nowe konto i będzie można zamawiać dalej. W dzisiejszej erze kombinowania online w celu uzyskania lepszej ceny, darmowych dostępów itd itp nie dziwi mnie to i też nie zamierzam oceniać.
Czasem coś może nie być warte tego zachodu, ale jak ktoś ma czas i chęci to jego sprawa.

No można też robić tak, jak kiedy była w Lidlu promocja "absolutna satysfakcja lub zwrot pieniędzy". Można było zwrócić nawet opakowania po produktach, z których się nie było zadowolonym. Więc ludzie masowo przelewali jakieś płyny do płukania jeszcze na parkingu do swoich baniaków i od razu zwracali puste opakowania. Nie widzę powodu, dla którego miałbym tego nie oceniać, podobnie jak ty oceniasz moje "ocenianie" i masz do tego prawo. Poza tym czy coś jest dozwolone przez prawo, "warte zachodu" etc. jest jeszcze coś takiego jak kultura osobista.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2825 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 11:31:39 »
A może by tak nie robić niepotrzebnego zachodu i nie wkurwiać ludzi przygotowujących te nieodebrane zamówienia albo chociaż nie chwalić się tym na forum?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2826 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 11:31:43 »
No można też robić tak, jak kiedy była w Lidlu promocja "absolutna satysfakcja lub zwrot pieniędzy". Można było zwrócić nawet opakowania po produktach, z których się nie było zadowolonym. Więc ludzie masowo przelewali jakieś płyny do płukania jeszcze na parkingu do swoich baniaków i od razu zwracali puste opakowania. Nie widzę powodu, dla którego miałbym tego nie oceniać, podobnie jak ty oceniasz moje "ocenianie" i masz do tego prawo. Poza tym czy coś jest dozwolone przez prawo, "warte zachodu" etc. jest jeszcze coś takiego jak kultura osobista.

Oczywiście przyznaje Ci racje, tak jak napisałem - jeśli ktoś miał czas i ochotę, aby na parkingu przelewać płyny, aby dostać zwrot za mydełko to jego sprawa, ale zdecydowanie nie jest to zachowanie, z którego ja osobiście byłbym dumny. Ale nie chcę też wyjść na hipokrytę, bo sam zakładałem konta, aby mieć darmową subskrypcję, korzystałem z korzystnych dla mnie przewalutowań, kody rabatowe łączyły się nawet wtedy gdy nie powinny,  nie wracałem do kasjerki gdy mi czegoś nie nabiła itd itp.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2827 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 11:34:07 »
A może by tak nie robić niepotrzebnego zachodu i nie wkurwiać ludzi przygotowujących te nieodebrane zamówienia albo chociaż nie chwalić się tym na forum?

W przypadku Empiku można podejrzewać, że ktoś robi to w celu uzyskania kodu rabatowego. Ale w przypadku rezerwacji towaru np w elektromarketach kilka razy zdarzyło mi się zarezerować (mogło się to wiązać z przesyłką na linii magazyn--> sklep) i takiej paczki nie odbierałem. Bo po drodze znalazłem to taniej, bo znalazłem w tej samej cenie z dostawą pod drzwi za darmo, bo się rozmyśliłem.
Wiesz, sklep wychodzi do ludzi - gdyby wszyscy byli zobligowani, aby płacić z góry to takich zamówień by nie było.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2828 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 11:42:01 »
To jest jednak pewna różnica rozmyślić się z zakupu/znaleźć taniej niż celowo zamawiać, wiedząc że się nie odbierze.

Podobnie co innego jeśli w supermarkecie potkniesz się i przypadkiem spadnie ci butelka niż intencjonalne wylanie jej zawartości na podłogę - mimo że w obu przypadkach ktoś będzie musiał to posprzątać.

Offline michał81

« Odpowiedź #2829 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 12:04:58 »
Wiesz, sklep wychodzi do ludzi - gdyby wszyscy byli zobligowani, aby płacić z góry to takich zamówień by nie było.
I tu masz rację. Amazon tak ma, że jak zrezygnujesz z zamówienia, to może dojść do obciążenia cię za "shipment", pomimo zwrotu pieniędzy za zakupiony towar.

Offline Simon11

« Odpowiedź #2830 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 12:08:47 »
Jakby ktoś był zainteresowany, to na stronie empiku można już zamówić Boostera Golda ;)

Offline Motyl

« Odpowiedź #2831 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 18:09:41 »
Może wyjaśnij zatem skąd takich ich stan? Oczywiście można zwalić wszystko na pocztę i kurierów od nich bo najprościej i zamknąć temat. ;)

Nie wiem, kto dostarcza paczki z prasą do saloników, pewnie jakiś kurier, ale raz czy dwa widziałem zapakowaną paczkę z komiksami z kolekcji - SB i Conana. Komiksy były na wierzchu takiej paczki z prasą, zwłaszcza Conan się wyróżniał, bo miał większy format, a paczka była spięta taśmą, linką taśmową (pewnie jest na to precyzyjna nazwa) i ta taśma wrzynała się w okładkę tak bardzo, że zostawiała na niej widoczny ślad przez całą długość okładki. Paczka była bardzo mocno ściśnięta. Jak paczka była źle ułożona, czyli tomy kolekcji nie leżały idealnie jeden pod drugim, to górna część taśmy niszczyła górę jednego komiksu, a dolna, drugi komiks. Widziałem też, że komiksy po wyjęciu z takiej paczki prasowej miały już ślady otarć, obić powstałych zapewne z powodu niechlujnego transportu i rzucania taką paczką, która nie była zabezpieczona z żadnej strony. Nie mam oczywiście stuprocentowej pewności, ale takie sfatygowane, uszkodzone komiksy lądowały na zwrotach, a później szły dalej. Nie wiem, czy akurat do prenumeratorów, może były jako zapasowy bufor, a na pewno kilka takich tomików z okładką zaoraną taśmą trafiłem wśród moich egzemplarzy autorskich. Na początku przychodziły jeszcze w stanie sensownym, a pod koniec kolekcji trudno było wybrać jeden znośny egzemplarz. Nie jestem wybredny, ale okładka przecięta taśmą albo nożem do tapet to już lekka przesada.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2832 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 11:56:25 »
Jakby co, to Booster Gold jest dostępny w Inmedio w CH Marki, przy Auchanie. To samo Marvel Origins tom 9 oraz te filmowe figurki Marvela. Teraz jest ten numer z Iron Manem z rękawicą Nieskończoności.

Offline Kandor

« Odpowiedź #2833 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 12:11:49 »
Dostałem przed chwilą przesyłkę z nr 48-49. Dajcie znać jak ktoś już dostanie kolejną (i jakie tytuły). Ja jestem z reguły jakiś tydzień za Sylwkiem z YT (ostatni filmik - właśnie z 48-49 opublikował 6 dni temu).
W UK mają chyba 2 tytuły zapowiedziane do wydania i w ciągu miesiąca powinni zapowiedzieć 3 kolejne.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2834 dnia: Wt, 16 Maj 2023, 15:43:13 »
Powiem tak o tomie 46. Szkoda że dalsza historia Boostera Golda nie jest utrzymana w humorystycznym stylu jak 1 zeszyt. Potem dostajemy jakiegoś no name'a który niby jest wielkim łotrem. Ale nowym, o którym jeszcze nie słyszeliśmy. A jak nie masz marki w tej branży, to często wydajesz się śmieszny z tym swoim okrucieństwem na pokaz i pompatycznymi gadkami na pokaz. Jak np. ten monolog 1000 o tym jak zagrozi bliskim Boostera. Ale mimo wszystko komiks mi się spodobał. Bo lubię historie o podróżach w czasie a tego jest tu trochę. I rzeczywiście szkoda, że nie dostaniemy chociaż drugich 12 zeszytów pierwszego volumenu przygód tego bohatera. Zwłaszcza, że trzy strony z numeru 16 opublikowane na końcu ciekawią mnie.

Dobre jest też głębokie osadzenie historii w latach 80-tych w USA i ciągłe odwołania do ówczesnej popkultury. Dodatki to jak zwykle perełka. W sumie śledzimy drogę Dana Jurgensa, który z nieznanego twórcy stał się współtwórcą Supermana i największej ówczesnej historii, czyli jego śmierci. Przecież to jest dokładnie to samo, co chciał robić Booster - być partnerem Supka, żeby na jego plecach dorobić się wielkiej sławy i pieniędzy. Czyli naprawdę wystarczy mocno chcieć. :) Jako wytwór postkryzysowej superbohaterszczyzny komiks mi się spodobał. I cały czas jestem głodny kolejnych tomów. Naprawdę dobra jest.

Wielka szkoda, że zamiast kolejnych dubli lub Batmanów z elseworldów, nie moglibyśmy dostać pełnego runu International Justice League. Tak jak kiedyś wydali JLA Morrisona. Te 12 zeszytów które wyszły po polsku były świetne i gdyby ktoś to kontynuował, to byłoby super.