Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 811363 razy)

Offline Maragast

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2745 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 11:50:02 »
Zakup "Ptaków Nocy" w wydaniu Egmontu mnie ominął; stąd dzisiejszą premierę "Bohaterów i Złoczyńców" chętnie zgarnę. Tym bardziej, że w ramach nadrabiania zaległości w ubiegłym tygodniu podczytałem wcześniejszy tom o tych niuniach według Chucka Dixona. Byłem bardzo mile zaskoczony i tym samym zachęcony by sięgnąć po więcej.

Tak się zastanawiam jaki jest sens kupować wydanie z kolekcji skoro ma ono o połowę mniejszą zawartość niż wydanie Egmontu?
Jeśli ominęło Cię wydanie Egmontu i chcesz teraz ten komiks nadrobić to nie lepiej kupić lepszy tom Egmontu z większą zawartością niż tom z kolekcji o połowę krótszy?

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #2746 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 16:32:20 »
Na to pytanie pozwoliłem sobie już odpowiedzieć na poprzedniej stronie, ale jeśli Cię ten problem frapuję to powtórzę się także na tej: mi ta treść, która jest zawarta we wczoraj opublikowanym tomie w zupełności wystarczy. Nie chodzi mi o kompleksowe/całościowe zapoznanie się z tą inicjatywą twórczą, a jej rozpoznanie w formulę zwartej "piguły", oferowanej w tej kolekcji. Więcej nie trzeba, bo do tego stopnia tym akurat przedsięwzięciem zainteresowany nie jestem.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2747 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 20:03:21 »
@up

Nie znam treści komiksu, więc się nie wypowiem czy tłumaczenie z Egmontu to jakieś nawiązanie do fabuły, nadinterpretacja czy jeszcze coś innego.
W oryginale mamy:

Też nie znam treści - przydałaby się wypowiedź kogoś, kto zna, ale tak instynktownie wydaje mi się, że to tłumaczenie z Egmontu idzie dobrym tropem.

Słowo "game" ma też w angielskim rzadsze znaczenie "zwierzyna łowna" (patrz np definicja nr 4a tutaj), a więc "feeding the game" jako "nęcenie zwierzyny" u Egmontu z punktu językowego jest OK. Na filmiku mignęły mi notki o Huntress i o łowach, więc ta wersja wydaje mi się na pierwszy rzut oka bardziej pasować do kontekstu niż "podsycanie gry" z kolekcji.
« Ostatnia zmiana: Cz, 27 Kwiecień 2023, 20:05:41 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #2748 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 20:32:02 »
Jest tak jak pisze @Kadet. Tam fabularnie chodzi o to kto jest łowcą, a kto zwierzyną,
Spoiler: PokażUkryj
 gdzie przez cały komiksy Ptaszyny są ścigane przez zbirów Savanta, a w finale jest twist, że to była ustawka Ptaszyn i wystawiały się one celowo, aby mogły go wywabić z ukrycia, co też się udaje.
Tytuł "Nęcenie zwierzyny" współgra z fabułą. Natomiast bezpośrednie tłumaczenie Hachette brzmi jak podtytuł kolejnej części "365 dni" ;).

Ale u Lipskiego zawsze jest ten problem z tytułami, czego przykładem jest tytuł komiksu Aliens vs. Predator: Three World War, który pierwotnie miał brzmieć Aliens vs. Predator: Trzecie Wojna Światowa, który całkowicie mijał się z tym co jest w komiksie. Finalnie Scream poszedł po rozum do głowy i po długiej dyskusji w komentarzach na facebooku zmienił na obecny. Lipskiemu brakuje trochę finezji w tych tłumaczeniach tytułów, albo leci na autopilocie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 27 Kwiecień 2023, 20:41:43 wysłana przez michał81 »

Offline Motyl

« Odpowiedź #2749 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 21:37:57 »
U Roberta nie ma problemu z tytułami ani nie brakuje mu finezji. Jest otwarty na zmiany, dyskusje nad tłumaczeniem, często proponuje więcej niż jedną wersję do wyboru. Pozostawia też pole do działania redakcji, można z nim wszystko obgadać, ustalić czy zaproponować zmianę, jeśli się uważa, że coś lepiej pasuje. Trzeba mieć tylko na to chęci i z nim porozmawiać. A przede wszystkim mieć odrobinę czasu, by wykonać telefon, napisać maila.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2750 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 22:14:13 »
Słynny dylemat na Leszku w 2017 roku, czy powinno być Saga Korvac'a czy Saga o Korvacu. :)

Offline michał81

« Odpowiedź #2751 dnia: Pt, 28 Kwiecień 2023, 04:37:35 »
U Roberta nie ma problemu z tytułami ani nie brakuje mu finezji. Jest otwarty na zmiany, dyskusje nad tłumaczeniem, często proponuje więcej niż jedną wersję do wyboru. Pozostawia też pole do działania redakcji, można z nim wszystko obgadać, ustalić czy zaproponować zmianę, jeśli się uważa, że coś lepiej pasuje. Trzeba mieć tylko na to chęci i z nim porozmawiać. A przede wszystkim mieć odrobinę czasu, by wykonać telefon, napisać maila.
Być może, ale weźmy kolejny przykład jakim jest "Gotham to Ja", kiedy zdecydowanie powinno być "Jestem Gotham", które nawiązuje do słynnego już "Jestem Batman"
przez to tytuł wydaje się na siłę udziwniony, pomimo że poprawny.

A redakcja jakaś w tym Hachette to jest? Przecież oni tam miedzy sobą te teksty przerzucają co widać po stopkach często.
« Ostatnia zmiana: Pt, 28 Kwiecień 2023, 04:46:23 wysłana przez michał81 »

Offline Katharinka

« Odpowiedź #2752 dnia: Pt, 28 Kwiecień 2023, 10:23:16 »
Dla mnie tłumaczenie ,,Gotham to Ja" brzmi lepiej niż ,,Jestem Batman" a nie ,, Jestem Batmanem". Zawsze kojarzy mi się to z ,,Państwo to Ja " 8)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2753 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 17:59:31 »
Z tomu Superman. Na cztery pory roku:

Batman. Długie Halloween został wydany w 13 numerach w latach 1996-1997, podczas gdy Superman na cztery pory roku został opublikowany w czterech numerach (w formacie prestiżowym) w 1998 r. Ponadto przed Długim Halloween wydawanym w latach 1993-1995 Loeb i Sale współtworzyli trzy tytuły z serii Batman. Legendy Mrocznego Rycerza.

Pytanie bez kół ratunkowych - kiedy zostało wydane Długie Halloween według Hachette?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2754 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 08:04:07 »
Dziś premiera kioskowa "Booster Golda". I chyba najgorsza możliwa reprodukcja okładki na Empik.com. :)

Offline Teli

« Odpowiedź #2755 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 08:29:24 »
Dziś premiera kioskowa "Booster Golda". I chyba najgorsza możliwa reprodukcja okładki na Empik.com. :)

Budżetowo. Ktoś zeskanował zafoliowany komiks i na szybko w sieć wrzucił. Cały Empik to jeden "Wielki upadek".

Offline Pocztar

« Odpowiedź #2756 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 09:09:37 »
Dawno żaden komiks mnie tak nie zmęczył jak Booster Gold. Długie, nudne, powtarzalne i nijakie. Change my mind.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #2757 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 10:45:34 »
I won't do it.
Zawiodłem się podobnie, może zbytnio dałem się onieść pewnym wyczekiwaniom, które czytałem na forum i myślałem, ze ten komiks to coś wyjątkowego. Chodziło chyba jednak wyłącznie o sam fakt grubego komiksu z rzadko eksplorowaną postacią na naszym rynku. Więc jako tego typu ciekawostka jest to fajna pozycja, ale nic ponadto, nic wybitnego.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2758 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 10:48:28 »
@UP
Czyli Animal Man lepszy? Konsternujecie mnie panowie, bo też czekałem na ten tom i liczyłem na dobrą zabawę, jak to zwykle było z Boosterem Goldem w animacjach (JLU "Największa nieopowiedziana historia" - polecam). Ale kupię jutro to się przekonam na własne oczy czy mi się to spodoba.

@DOWN
A jakiś inny Animal Man po polsku wyszedł? Tak, chodzi mi o tego Morrisona.
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Maj 2023, 12:39:08 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kyms

« Odpowiedź #2759 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 12:05:52 »
@UP
Czyli Animal Man lepszy? Konsternujecie mnie panowie, bo też czekałem na ten tom i liczyłem na dobrą zabawę, jak to zwykle było z Boosterem Goldem w animacjach (JLU "Największa nieopowiedziana historia" - polecam). Ale kupię jutro to się przekonam na własne oczy czy mi się to spodoba.
Masz na myśli Animal Mana Morrisona, czy którego?
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/