Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 810976 razy)

Offline Necr09

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2685 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 09:57:49 »
Czyli:
tom 43 - Kroniki Atlantydy - nowość - 29.03.2023
tom 44 - Flash/Green Lantern: Odważni i Bezwzględni - nowość - 12.04.2023
tom 45 - Birds of Prey: Wielkie umysły myślą podobnie - powtórka po Egmoncie - 26.04.2023
tom 46 - Booster Gold: Wielki upadek - nowość - 10.05.2023
tom 47 - Liga Sprawiedliwości: Koszmary i Raj - nowość - 24.05.2023
tom 48 - Wydział Gotham: Wrażliwe cele - powtórka po Egmoncie - 7.06.2023
tom 49 - Legion Samobójców: Kopniak w zęby - nowość - 21.06.2023

FGO: 758,469,198

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2686 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 10:41:22 »
tom 49 - Legion Samobójców: Kopniak w zęby - nowość - 21.06.2023 to bedzie jakas kontynuacja tego co wydal egmont w lini New52?

Offline Necr09

« Odpowiedź #2687 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 10:49:18 »
tom 49 - Legion Samobójców: Kopniak w zęby - nowość - 21.06.2023 to bedzie jakas kontynuacja tego co wydal egmont w lini New52?

To będzie prequel tego co Egmont wydał, bo oni zaczęli od numeru 20 czwartej serii, to co Hachette wyda to pierwsze 7 numerów z tej serii
FGO: 758,469,198

Offline michał81

« Odpowiedź #2688 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 11:29:29 »
To będzie prequel tego co Egmont wydał, bo oni zaczęli od numeru 20 czwartej serii, to co Hachette wyda to pierwsze 7 numerów z tej serii
Czyli jak Hachette zaczęło uzupełniać dziury w serii to je uzupełni do końca, przecież to ich obowiązek,prawda? <ironizowanie>

Offline Maragast

« Odpowiedź #2689 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 13:02:06 »
Tak!

Zapowiedzi na 48 i 49:

A możesz napisać jakie zeszyty wchodzą w skład tomu z Ligą?

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #2690 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 13:04:37 »

A możesz napisać jakie zeszyty wchodzą w skład tomu z Ligą?

Offline Maragast

« Odpowiedź #2691 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 19:59:31 »
Dzięki wielkie.

Online Kandor

« Odpowiedź #2692 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 22:21:59 »
Wczoraj dostałem pierwszą paczkę  za zaliczeniem pocztowym z prenumeratą (została nadana 24 marca - jak poinformowano mnie w e-mailu), a paczka zawierała tomy z "Ptakami nocy" i  "Flashem i Green La(n)ternem".  Wszedłem na ten temat bo chciałem się dowiedzieć kiedy mogę się spodziewać kolejnej przesyłki (wiedziałem że "mój" pakiet prenumeratorzy dostali jakieś kilka tygodni temu).  Widzę, że część osób otrzymała już przesyłkę z "Boosterem" i "Ligą". Pewnie zostanie wysłana jak należność z pobrania trafi do odpowiedniego działu? Jak myślicie? Może napiszę im kolejny e-mail, aby się upewnić..

Offline Arne

« Odpowiedź #2693 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 09:47:27 »
Myślę, że możesz się spodziewać kolejnej paczki najwcześniej po 3 tygodniach, a realnie po 4, lub czasem nawet 5 tygodniach po opłaceniu poprzedniej.
Ja opłacam regularnie zaraz po otrzymaniu prenumeraty i otrzymuje zazwyczaj po miesiącu kolejną ( mimo tego, że u kolegów prenumeratorów z forum są już nawet 3 tygodnie wcześniej)
Hachette nie przeskoczysz - raczej opcji miesiąca  nie przeskoczysz - czasem zdarza się po trzech tygodniach.
Wiem co mówię - to już moja siódma kolekcja komiksów od nich, którą prenumeruje

Online Kandor

« Odpowiedź #2694 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 01:06:19 »
Myślę, że możesz się spodziewać kolejnej paczki najwcześniej po 3 tygodniach, a realnie po 4, lub czasem nawet 5 tygodniach po opłaceniu poprzedniej.
Ja opłacam regularnie zaraz po otrzymaniu prenumeraty i otrzymuje zazwyczaj po miesiącu kolejną ( mimo tego, że u kolegów prenumeratorów z forum są już nawet 3 tygodnie wcześniej)
Hachette nie przeskoczysz - raczej opcji miesiąca  nie przeskoczysz - czasem zdarza się po trzech tygodniach.
Wiem co mówię - to już moja siódma kolekcja komiksów od nich, którą prenumeruje
OK, choć to w sumie dziwne, bo powinni wszystkim wysyłać po wydrukowaniu egzemplarzy...No, nic, trudno, przynajmniej zaoszczędzę parę złotych. Wiesz, już im w międzyczasie napisałem e-maila w rodzaju "wiem, że już część osób otrzymała swoje egzemplarze, więc spodziewam się że i mi wyślecie w tygodniu pakiet" - zobaczę czy coś konkretnego odpowiedzą. Z drugiej strony jeśli okaże się że regularnie będę za kimś kilka tygodni w tyle, to ja też się nie będę spieszył z oplacaniem faktury (mam na to 14 dni). Albo po prostu będę się do nich dobijał do skutku z e-mailami "czemu JA dostaję z opóźnieniem, nie macie wystarczającej ilości egzemplarzy czy jak?". No nic, zobaczymy jak to będzie w praktyce. Ostatecznie mogę też kiedyś z prenumeraty zrezygnować, jak coś mi nie będzie "pasić".
« Ostatnia zmiana: Pn, 03 Kwiecień 2023, 01:12:10 wysłana przez Kandor »

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #2695 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 02:08:47 »
Tylko przynajmniej u mnie szybsze bądź późniejsze opłacanie faktury nigdy nie miało żadnego wpływu kiedy spodziewać się kolejnej paczki, w pewnym momencie to się tak rozjeżdża ze jest to rosyjska ruletka. Wydaje mi się ze duza zasługa w tym poczty polskiej, gdyż według daty płatności faktury czasem przychodzi paczka kilka dni przed terminem ale zdarzało mi się ze paczka odebrana a termin przekroczony o tydzień ;)

Online Kandor

« Odpowiedź #2696 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 02:46:08 »
Tylko przynajmniej u mnie szybsze bądź późniejsze opłacanie faktury nigdy nie miało żadnego wpływu kiedy spodziewać się kolejnej paczki, w pewnym momencie to się tak rozjeżdża ze jest to rosyjska ruletka. Wydaje mi się ze duza zasługa w tym poczty polskiej, gdyż według daty płatności faktury czasem przychodzi paczka kilka dni przed terminem ale zdarzało mi się ze paczka odebrana a termin przekroczony o tydzień ;)
Znam pracowników Poczty i zakres usług samej firmy i muszę ci powiedzieć że prawdopodobnie żadne "paczki" do nikogo nie przychodzą: to są przesyłki polecone, lub co gorsza przesyłki nierejestrowane, w każdym razie to i to są rodzaje listów, a nie paczek pocztowych. Przesyłka polecona może spokojnie iść dwa tygodnie (zgodnie z regulaminem usługi) a nierejestrowana chyba nawet dłużej. Z racji tego że taka firma jak Hachette która nadaje przesyłki idzie po linii najmniejszego oporu, to wybiera najtańszą opcję i nie wyśle ci Inpostem-paczkoamem, a korzystając z usług Poczty nie wyśle ci PACZKĄ (mniej więcej 48h trwa sprawna dostawa) tylko nadaje ci najtańszą opcją, więc wszystkie punkty-węzły takiej Poczty są zawalone najtańszymi przesyłkami, a że ludzi jest mało (firma nie dba o to, jak każda firma zwolniłaby jeszcze połowę pracownikó, a tych co zostali się "dociska"), to muszą to "przerobić" tak szybko jak się da. Natomiast PRAWDZIWA paczka pocztowa musi do ciebie dojść w 48 godzin (niektóre rodzaje w 24h). I wiesz co? dochodzi. Czasem ktoś zawali na Poczcie (nie każdy pracownik jest tak samo kompetentny, a ci kompetentni nie są nieomylni, przy nawale pracy i dziennym kontakcie z tysiącami przesyłek), bardzo często  też nadawca źle ją opakuje lub zaadresuje (więsz,  że prócz szukania adresu pracownicy Poczty muszą ją zabezpieczyć a czasem przepakować,  z adresami też się trzeba "nagimnastykowć" czasem, bo to nie zawsze jest że idzie od razu do zwrotu, zasadą jest że ma dojść tam gdzie powinna). Często też nadawca ściemnia że nadana, a zanim fizycznie znajdzie się w placówce Poczty mijają  np.24h.
Wracając do Hachette to stawiam że są to przesyłki nierejestrowane. Z doświadczenia wiem, że przesyłki polecone np. od JPF Fantastica/Mangarden idą koło tygodnia, ale tak  średnio 4 dni od kiedy Poczta je dostanie. Pewnie, że sam się czasem niecierpliwię, ale jest to akceptowalny termin, zwłaszcza że z reguły to są preordery.
Paczką zawsze jest taka przesyłka, do której masz taki nr nadania, który pokazuje wszystkie etapy "podróży" (polecona pokazuje tylko "start" i "metę" ) w dodatku paczki obsługuje jeden dział w centrum logistycznym a przesyłkę poleconą (czyli rodzaj listu) inny dział, dział listów.
Poza tym z góry zawsze zakładacie że Poczta zawaliła, a jednak taką przesyłkę trzeba nadać, to że ci ktoś powie że nadał, to nie zawsze oznacza że już rusza z placówki pocztowej, może być po prostu zaadresowana, a kiedy indziej ją dostarczają na pocztę - nigdy nie wiadomo.
Sorki, że przynudzam, ale przy takiej wysyłce - jak widać powyżej - istnieje kilka różnych czynników (np. przesyłka nie jedzie jednym dyliżansem z magazyny w Warszawie do twojego domu w Krakowie, istnienie takiego ustrijstwa jest logistyczną niemożliwością, poza tym jest ograniczona liczba sprawnych dyliżansów i dyspozycyjnych woźniców).
Ja jednak będę starał się kontaktować z dystrybutorem kolekcji, kiedy tylko będę miał info o wysyłaniu pierwszych przesyłek, a zdarzać się będą regularne obsuwy Będę żądał informacji o powodzie zwłoki, a wszególności o terminach nadania przesyłek. Proponuję też informować na forum, kto co dostał w jakim terminie. Wiem, że dla wielu z was to walka z wiatrakami, ale skoro jest dostępny towar, to powinien być w równym stopniu dystrybuowany do kontrahentów.
« Ostatnia zmiana: Pn, 03 Kwiecień 2023, 02:54:24 wysłana przez Kandor »

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #2697 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 10:33:08 »
Ja jednak będę starał się kontaktować z dystrybutorem kolekcji, kiedy tylko będę miał info o wysyłaniu pierwszych przesyłek, a zdarzać się będą regularne obsuwy Będę żądał informacji o powodzie zwłoki, a wszególności o terminach nadania przesyłek. Proponuję też informować na forum, kto co dostał w jakim terminie. Wiem, że dla wielu z was to walka z wiatrakami, ale skoro jest dostępny towar, to powinien być w równym stopniu dystrybuowany do kontrahentów.

Prenumerata u Hachette nie działa tak jak myślisz. Każdy klient ma indywidualne prowadzoną ścieżkę wysyłek. Paczki są wysyłane nie jak towar jest dostępny tylko co mniej więcej 28 dni od wysyłki poprzedniej - na stronie przy zamawianiu jest informacja, że paczki są wysyłane raz w miesiącu. Znaczenie ma to kiedy zamówiłeś i jak płacisz bo opóźnienia we wpłatach wydłużają proces. U nich działa to systemowo. System sam odblokowuje kolejne paczki jeśli nie masz zaległości i minął odpowiedni okres czasu od wysyłki poprzedniej.

To co możesz zrobić to umówić się na szybsze wysyłki kolejnych paczek by nadgonić różnicę. Ale musisz sam to zaproponować. Nawet tutaj na forum są osoby, które zgłaszały reklamacje i pretensje, że paczki przychodzą szybciej niż co 28 dni czy przysłowiowy raz w miesiącu.

Przeszedłem już nie jedną prenumeratę i najlepszym sposobem jest się po prostu dogadać. 

Online Kandor

« Odpowiedź #2698 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 14:55:16 »
Reklamacje że im za szybko przychodziło? To faktycznie niegodziwą firma z tego Hachette, ale widać dzielni klienci się nie dali :-) W takim razie będę pisał w tej sprawie do Hachette. Dzięki.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #2699 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 15:01:52 »
@Kandor -> Zgadzam się z tym, prenumerata to przesyłka nierejestrowana więc to ile będzie szła jest zwyczajnie nie do przewidzenia ;)

@Geekoholic -> Ten ich system wysyłania paczek to jest naprawdę chora rzecz. Swego czasu nie mieli na stanie kilka miesięcy dwóch następnych tomów które powinny do mnie dojść, natomiast były dostępne kolejne, późniejsze. I pomimo moich próśb i propozycji, żeby wysłali paczkę z tymi dostępnymi a te brakujące doślą potem, to okazało się, że jest to niemożliwe, systemu obejść nie można i koniec. Tam już AI dawno rządzi i ludzie wykonują tylko polecenia :D