Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Piterrini

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2355 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 16:55:58 »
(...)Literacka Agencja Detektywistyczna Pauliny Matyńkiej? No to wyobraź sobie, że komiks ma nakład w okolicach 800 sztuk. (...) I jak to rozpatrywać? Czy to jest dużo i czyni to Paulinę dużym wydawcą?
Co do określania wielkości wydawcy na podstawie nakładu to w całości się z Tobą zgadzam. Jest masa czynników które mogą służyć do takiego wartościowania, a nakład poszczególnych tytułów zdecydowanie nie należy do najważniejszych z nich. Na potrzeby "rozmów" czy ogólnie kiedy chcę określić wielkość wydawnictwa to sugeruję się ilością tytułów wydanych/w ofercie i do tego rozpoznawalnością, nie jest to obiektywne, ale w większości "działa" :)
Przypomniałem sobie z czym zgrzytało odnośnie wielkości wydawnictw - twierdziłem dawniej, że NSC jest małym wydawcą, co kontrowane było że jest średnim (lub nawet że jest dużym, ale nie znajdę konkretnej wypowiedzi). Po pierwsze wtedy NSC jeszcze nie miało w swojej ofercie twardookładkowych tzw. cegieł i oferty rozbudowanej wcale nie mieli, ale nie to chyba powodowało nieścisłość, otóż ja widzę "NSC" a osoby uważające NSC za wydawnictwo większe widzą "Sonia Draga". Nie wchodzę w szczegóły i NSC to dla mnie "tylko NSC", ale widzę jak ofertę poszerzali z czasem a taki średni wydawca jak np. Mucha wprost zwalniał z wydawaniem (albo tak mi się tylko wydaje, takie miałem obserwacje, a te mogą być mylne), więc zgodziłbym się obecnie, że NSC jest wydawcą średnim (w skali od małego do dużego).

Co do nakładów to już trzeci raz piszę, tym razem wprost - rozumiem dlaczego 800-1200 to nie nakład mały a średni, bo wiele komiksów chociażby polskich twórców nie sprzeda takiej liczby egzemplarzy i wydają w nakładzie "wymiernie" małym (chociażby te 200-500 jak podawała inna osoba). Z kolei tym fragmentem jaki cytuję @michał81, to co napisałeś zdaje się zgadzać z moim luźnym przemyśleniem co do sensowności (a konkretnie jej braku) określania wielkości nakładów jako mały/średni/duży w kontekście całego rynku.
"Problem" jak z tą dyskusją o definicji komiksu sprzed kilku miesięcy ;) Na potrzeby rozmów/dyskusji musimy/możemy się posługiwać wartościowaniem wielkości nakładów/wydawnictw, ale definiowanie tego przy tak wielu zmiennych mija się z celem, z kolei brak definicji powoduje luki w komunikacji (gdy co osoba to inne rozumienie skali).

Do niczego nie dojdziemy, mam tylko nadzieję że ten offtop nie poleci do kosza a co najwyżej do innego tematu ;)

A @ukaszm84 kto to określił gdzie się kończy "Mistrzowie Komiksu" i zaczyna "Mistrzowie Komiksu. Nowa kolekcja"? Nie wątpię że masz rację w tym zestawieniu, ale tak jak wskazuje @SkandalistaLarryFlynt - sam wydawca nie jest konsekwentny i bez jakiegoś "klucza", zapisu w stopce itp. sprowadza się to do dyskusji nie o faktach, a o opiniach.
Do tego jeśli zmienili w tym 2005 koncepcję tej linii wydawniczej ("Nowa kolekcja") to te 1000 egzemplarzy (zapewnienie przy starcie MK) nie dotyczyło już tych komiksów (od 2005 do dzisiaj), a przecież przeświadczenie jest, że np. Azyl miał ten tysiąc (tak czytałem na Gildii i nie dam sobie ręki uciąć, ale jeszcze za czasów q&a Egmont tak mówił już o tych "nowych" MK). Jeśli ktoś chciałby przybliżyć temat, to chyba lepiej w dedykowanym wątku.

Jedno zdanie w temacie aktualnym - cena tej kolekcji DC już wzrosła, czy jeszcze jest 40zł za tom (widziałem w ostatnim tygodniu w tematach, że z empikkuponem 32zł, wiec strzelam że jeszcze nie wzrosła)?

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #2356 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 16:57:21 »
Ja dzisiaj zacząłem dopiero lekturę "samobójców" i jestem bardzo zadowolony. Kapitalny pierwszy zeszyt.
Lata 80-te i począteczek 90-tych to będą moje klimaty w SH. Plus końcówka lat 70-tych.
Ostatnia kolekcja kerfura skutecznie wyleczyła mnie ze współczesnego SH (liczę teraz w marcu na tę ze starociami, którą linkował Mertusor).

No niby jest po Waszych wpisach obawa o Legion Superbohaterów, ale widzę, że są też wpisy pozytywne.

Teraz nastawiam się na marzec i Aquamana. Esteban Maroto to artysta, którym zachwyciłem się dzięki Savage Sword of Conan i biorę go w ciemno.

Offline michał81

« Odpowiedź #2357 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 16:58:17 »
@SkandalistaLarryFlynt ale wiesz, że Marvel wcale nie jest lepszy. Znaczy się na MU masz to jeszcze uporządkowane, ale jeśli wchodzisz w takie tpb, to jest też taka sieczka, że masz wiele tomów od numeru 1.

« Odpowiedź #2358 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 17:10:46 »
  Tyle, że Marvel nie handluje komiksami. Zresztą o ile dobrze pamiętam wspiera również finansowo Marvel database, tam można sprawdzić dosłownie wszystko.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2359 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 20:59:45 »
@Martin Eden
Ten SS w połączeniu z Legendami Ostrandera to naprawdę dwa, dobre i solidne tomy z bardzo porządną historią. Dostajemy tu pierwszy, prawdziwy i jedynie słuszny origin Amandy Waller. Zbudowano tą drużynę tak dobrze, że wykreowany w latach 80-tych jej charakter praktycznie obowiązuje do dziś. Ot najwyżej we współczesnych historiach doszedł śmiech Harley. Plus czarny humor i czyta się to wybornie.

Offline Komediant

« Odpowiedź #2360 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 21:40:57 »
Jak już wyjaśniono Superman - Na wszystkie pory roku nie był wydany w linii Mistrzów Komiksu. Jaki miał nakład? Pytaj bezpośrednio Egmont.

Kiedyś mi się obiło o oczy ze nakład wynosił 900 egz. W sumie uchodził za sprzedażowy flop i schodził bardzo długo, mimo praktycznie samych pozytywnych opini. (Mi akurat nie podszedł, jak generalnie pisanie Loeba, ale graficznie to faktycznie perełka)

Offline kelen

« Odpowiedź #2361 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 22:46:44 »
W sumie uchodził za sprzedażowy flop i schodził bardzo długo, mimo praktycznie samych pozytywnych opini

Z tego, co pamiętam i słyszałem, sprzedawał się na tyle źle, że reszty nakładu poszły na przemiał.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2362 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 10:50:52 »
A ja słyszałem, że nakład z magazynu E odkupiło Hachette. Było to na początku ich współpracy. Czekali te kilka lat, aż będzie dobry moment. Przeokładkują go jak kiedyś Mandragora. I czekali z tym komiksem do momentu mniejszych nakładów. Teraz tylko dorobić początek i koniec i mamy "nowe" wydanie po taniości.

Serio. Tak Słyszałem.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2363 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 18:11:57 »
A co myślicie o tej ramkowości, którą nas raczą polskie Kolekcje na okładce? Zaczęło się od WKKM i do BiZ i MO nic się nie zmieniło. A widzę, że Salvat w Hiszpani miał pewną fantazję i zrobił inne opracowanie graficzne.

https://www.salvat.com/dc-heroes-y-villanos-213

Offline stab

« Odpowiedź #2364 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 19:40:30 »
Tam do 50 numeru maja już 4 tomy Green Lantern. My zaraz na półmetku i ani jednego.

Online OokamiG

« Odpowiedź #2365 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 20:23:50 »
Nie prowokuj proszę, przez 2 ostatnie tygodnie
i tak ledwo da się czytać forum.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2366 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 20:35:20 »
Tam do 50 numeru maja już 4 tomy Green Lantern. My zaraz na półmetku i ani jednego.

Mielibyśmy już Wojnę Korpusu Sinestro w 2 tomach, ale kalendarz wydawniczy źle się dla GL ułożył.

Offline michał81

« Odpowiedź #2367 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 21:48:04 »
Mamy za to Wojna z Korpusem Sinestro w jednym powiększonym tomie, więc co to pierdzisz o źle ułożonym kalendarzu wydawniczy.
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Styczeń 2023, 22:40:28 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2368 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 22:08:01 »
TK zobaczył, że Hachette chce to wydać, to on pobiegł szybko do drukarni i wydał to wcześniej. :) Tak jak z Rękawicą Nieskończoności czy kosmiczną Odyseją. Ale GL w Rebirth to Egmont uciął, bo tak. O to mi chodzi, że się źle kalendarz ułożył.

Offline Kyms

« Odpowiedź #2369 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 22:13:37 »
TK zobaczył, że Hachette chce to wydać, to on pobiegł szybko do drukarni i wydał to wcześniej. :) Tak jak z Rękawicą Nieskończoności czy kosmiczną Odyseją. Ale GL w Rebirth to Egmont uciął, bo tak. O to mi chodzi, że się źle kalendarz ułożył.
I bardzo dobrze zrobił. Dzięki jego ruchowi mamy kompletne wydanie z masą fajnych dodatków. Po zawartościach Hachette nie było aż tak idealnie :) Ale z tym kalendarzem poleciałeś w swoich teoriach spiskowych, no zawsze to śmiechówka pod dobry sen.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/